Válás, vagyonmegosztás

Joey911 # 2010.01.23. 13:46

Üdvözlöm!

Segítséget, illetve információt szeretnék kérni. Sajnos válunk a feleségemmel és problémát jelent a vagyonmegosztás. 2006. decemberében költöztünk össze,2008.augusztusban házasodtunk össze. Az örökségéből(2003-ban örökölt egy házrészt) illetve az én örökségemből(2006. febr.1/4 házrész)vettünk egy lakást 2007. júniusban, úgy hogy 5M forint önrész 12M forint hitel. Az ingatlannyilvántartásban 1/2 1/2 tulajdonjog van bejegyezve. A feleségem most kérné, hogy az 5M forint én fizessem ki neki, vagy, ha eladásra kerül a lakás, az eladásnál a fennmaradó pénzösszeg 100%-ban az öve legyen + az összes ingóság. Az lenne a kérdésem, hogy ez lehetséges-e. Illetve ezek alapján jár-e nekem az 50% a fennmaradó vételárból, illetve az ingóságoknak is a fele? Segítségét, iránymutatását előre is köszönöm.

monalisa1 # 2010.01.23. 14:07

A fele-fele bejegyzéstől függetlenül, amennyit ki-ki a saját különvagyonából százalékosan bevitt az 5 millió forint önrészbe azt kérheti az eladáskor - valamint a hiteltartozás rendezése.

Egyébként pedig úgy állapodtok meg ahogy tudtok és ez vonatkozik az ingóságokra is, de ne nagyon hagyd magad megkopasztani...

"Mona"
laikus hozzászóló

Erzsébet45 # 2010.01.24. 15:16

Most mennyi forintban az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege?

MajorDomus # 2010.01.24. 15:33

Szerintem még a feleség nagyvonalu ami a nőkre nem jellemző.
Ha az ingatlan 17 millió ebből 50 % az övé-azaz 8,5 millió s beéri 5 millióval akkor az jó boltnak tűnik,kérdés a kérdező ki tudja-e fizetni.

Az ingóság alatt mi értendő -butorok velencei tükör vagy használt bugyik ?

monalisa1 # 2010.01.24. 15:52

Erzsébet45

A nyugdíjminimum mult évi összege 28.500 Ft/hó volt., azt nem tudom hogy erre is vonatkozik-e a f.évi 4,1%-os emelkedés - tavaly nem emeltek semmit.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.01.24. 15:57

Joye911 esetében az ingatlanra felvett 12 MFt hitel fogja mindkettőjüket a "sírba vinni" mert bár elválhatnak és osztozkodhatnak, de a hiteltartozást fele-fele arányban továbbra is fizetni kell - egálig.

kyaa # 2010.01.26. 09:14

Kedves Fórumozók!
Egy kis segítséget, tanácsot szeretnék kérni!
Férjemmel 1997-be kötöttem házasságot, 2003-ban vettünk fel hitelt (melyek 2006 novembere óta csak én fizetek), 2004-be költöztünk be a szüleim által épített házba, mely arra telekre épült ami 1995 óta a nevem van, 2007 novemberében elköltözött, majd 2008 decemberében elváltunk. De az évek alatt írodott egy ajándékozási szerződés, melyben a szüleim kijelentik, mi meg elismertük, hogy az építkezéshez szükséges anyagi vonzat 80%-át ők biztosították. Azóta a férjem nem jelenkezik a vagyonmegsoztással kapcsolatban, én pedig szeretném továbbbővíteni. Azt tanácsolta az ügyvédem, hogy nyújtsak be keresetett a bíróságra, hogy szeretném megváltani az ő tulajdonhányadát, ami a földhivatalban nem bejegyezett tulajdon, mivel ott 1/1 arányban én vagyok a tulajdonos.
Ezzel kapcsolatban csak azt szeretném kérdezni, hogy egy ilyen bírósági kerestnek milyen anyagi vonzatai vannak (szakértő, illeték stb.), illetve mi lehet ennek az ügynek a menete, kimenete? Mennyi ideig húzható, mert ha válásomból indulok ki, az alperes mindent megtesz, hogy ártson nekem.
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv: kyaa

ObudaFan # 2010.01.26. 09:45

Az illeték 6%, a szakértő 100-150e Ft, egyéb költségek esetlegesek.

bakta # 2010.01.26. 10:18

Üdvözlöm! Tanácsot szeretnék kérni arra az esetre, ha a féjemmel a közös megegyezéses válás csak a következő feltételekkel lehetséges. Miután-bár hasonló vétkeket követtünk el - én lépnék, Ő csak úgy megy bele per nélkül ha a közös házból kapott "lakásom" a velem élő két gyermekem nevén lenne, a gyerektartásról papíron lemondok és bizalom kérdése lesz a továbbiakban, ill korlátlan láthatást, v "közös felügyeletet"? fektetünk le. Még ezekbe is belemennék egy vérre menő és milliókban mérhető per elkerülése végett amiben a legfontosabb, hogy bosszú gyanánt valószínűleg a lányainkat is megpróbálná elperelni amit nem szeretnék kockára tenni. Kérdésem, hogy mikre kell odafigyelnem, ahol esetleg csak a megfogalmazás révén később egy esetleges vitánál megváltoztathatná a megállapodást, hogy-mennyit kell adózni, illetéket fizetni a gyerekek lakása után, ki lehet-e ezt kerülni, mit kell kikötnöm a haszonélvezettel kapcsolatban,ugyanaz-e a korlátlan láthatás és a közös felügyelet, van-e buktató, stb. Köszönöm!

ObudaFan # 2010.01.26. 10:55

mennyit kell adózni, illetéket fizetni a gyerekek lakása után

Az ajándékozási illeték 18 millió forintig 5% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 8% 35 millió forint feletti rész után 12%.

ki lehet-e ezt kerülni,

Lehet kérni méltányossági alapon a mérséklést az APEH-tól.

u­gyanaz-e a korlátlan láthatás és a közös felügyelet,

Nem ugyanaz. Közös felügyelet esetén mindkét szülő felügyeleti joga teljes körben tovább él.

van-e buktató, stb.

Lehet. Célszerű lenne egy ügyvédet meghatalmazni.

shenon # 2010.01.27. 18:24

Üdvözlöm!Tanácsra lenne szükségem,de a problémám elég bonyolult.A szüleim 1984-ben elváltak.A válási papíron már nem tudom pontosan,hogy a vagyonmegosztásnál pontosan mi szerepel,de egy friss tulajdoni lap szerint anyu és apu 1/2-1/2 arányban tulajdonosok.Apu el szeretné adni a házat,aminek én nem örülnék,és arra lennék kíváncsi,hogy le vetetheti-e anyu nevéről a tulajdoni részét ennyi év után,ha válási papír szerint megegyeztek.Édesanyám már nagyon régóta külföldön él,de gondolom az Ő jelenléte nélkül nem megvalósítható az átírás.A válási papírokon,ha jól emlékszem az szerepel,hogy nincs közös vagyon,csak nem értem,hogy ezt hogy merte bárki kijelenteni.

Köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2010.01.27. 18:37

Egy házasságban mindig minden közös vagyon - kivéve ha valamelyik örökölt vagy egyéb módon jutott különvagyonhoz.

Apukád megveheti a mamád tulajdoni részét - ha tudja, vagyis magához válthatja.

Ha nem tudja de mégis szeretné megszüntetni a közös tulajdont fordulhat bírósághoz.

Ahhoz hogy a mamád aláírjon nem okvetlenül kell személyesen hazajönnie: 1. a külképviseleten is aláírhatja a postai úton címére kijuttatott okíratot, 2. itthoni ügyvédet bíz meg aki teljes körben eljár érdekében - akár az aláírásra is felhatalmazást kaphat a mamádtól.

A papádnak majd un. vagyonszerzési illetéket kell fizetnie a megszert ingatlanrész után.

Te is és az ügyvéd is kapcsolatban lehettek anyukáddal akár e-mailban is, vagyis minden naprakész megbeszélhető.

Ama bizonyos válási papíron vélhetően a közös ingóságokra értették hogy az nincs, illetve előzőleg már megosztották egymásközt.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.01.27. 18:50

Annyit még, hogy apukád a saját tulajdoni részét eladhatja -és ehhez a mamád beleegyezése nem kell- ha talál rá vevőt...

Az anyukád tulajdoni része háborítatlan marad - ha ezt így akarja, akár háláláig végig.

De ő is eladhatja és/vagy elajándékozhatja szabad döntése szerint, bármikor és bárkinek is.

shenon # 2010.01.27. 18:55

Köszönöm szépen a választ,nagyon megnyugtató volt.

Azt tervezzük,hogy nekem adja a tulajdoni részét,és a második válaszodból az derül ki,hogy ez lehetséges.

Mégegyszer köszönöm!

monalisa1 # 2010.01.27. 19:31

Na még egy kicsit:

Lakóingatlan ajándékozása esetén 18.000.000 Ft-ig 5% az illeték, 18.000.000 Ft fölött 35.000.000 Ft-ig 8%.

A megajándékozott fizeti és indokolt esetben az APEH-től lehet kérni részletfizetésre lehetőséget.

Ha anyukád nem jön haza az ajándékozási okiratot aláírni akkor a külföldi magyar nagykövetségen/konzulátuson is aláírhatja azt, ezzel egyben a közjegyzői hitelesítés megtörténik az aláírása hitelessége felöl. (Azért jobb mert bár némi pénzt kell majd fizetni de nem a bizonyára drága külföldi közjegyzőt megfizetni, valamint az itthoni fordítást sem kell elvégeztetni az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Irodában.)

Külön írom: ha a papád "annyira" el akarná adni a maga részét, ha a mamádnak netán módjában áll küldjön a volt férjének némi pénzt (...) vagyis költse azt és ne a te majdani apai örökrészedet herdálja el.

Üdv.

monalisa1 # 2010.01.27. 19:35

Jut eszembe: ha egyedüli örökös vagy akkor nem kell a mamádnak neked ajándékoznia az 1/2-ed tulajdonrészét mivelhogy azt simán megöröklöd majd, 20 MFt-ig 2010.01.01-től megszünt az örökségi illeték.

Egyébiránt a lentebb leírtak.

bangita # 2010.02.01. 11:05

Kedves Fórumozók!

Válás közben vagyunk, de még nincs semmilyen megállapodás , megegyezés vagy ideiglenes intézkedés.
Tehetek-e valamit annak érdekében, hogy a közös ingóságainnk közül az autónkat legalább alkalmanként használhassam?
Az autó a párom nevén van, ővele maradt a gyermekünk is, azzal viszi iskolába és azzal jár dolgozni, de mondjuk havonta egy hétvégén én is szeretném használni, ha a gyermekünk miatt többre nem is tartanék igényt.

Válaszukat előre is köszönöm!

Gábor80 # 2010.02.01. 11:22

Tiszteletem!

A feleségem 10 év után válni akar, van egy 3 éves kislányunk. Közös ingatlan nincs. Viszont...
Van egy autó. Amit én fizetek, az én apám lakására jelzálogba felvett hitelt törlesztve.
A kedves az autóra igényt tartana, vagy adjuk el és felezzünk. De eddig ő nem fizetett rá semmit és ezután sem szeretne. Főállásban és mellékállásban dolgozom, ő eltartási(gondozási?) díjjal rendelkezik mint jövedelem. A válás elsődleges oka : pénzhajhász vagyok .
A gyerekről nem is beszélek, tuti hozzá kerül.
De mi van ha én nem akarom a válást?
Ha mégis válás lesz, követelheti -e az autót?
Eltilthat-e a gyerektől?
Miből fognak megélni? A gyerektartásból?
Kikerülhető -e a gyerektartás?
pl.: megítélnek 15.000 Ft-ot (nekik ez nem sok de ennyi mínusszal mehetek a híd alá mivel minden adósság az én nevemen van), anyuka azt mondja kellene kabát a gyereknek, elmegyünk, veszünk 5.000 -ért. Ez levonódna a tartásdíjból amit anyuka felmarkolna. Lehet ilyet?

kisokos # 2010.02.01. 11:54

Gábor80,

De eddig ő nem fizetett rá semmit és ezután sem szeretne.
A jogi helyzet az, hogy a hozzájárulás arányától függetlenül amit a házasság alatt szereztek, az közös vagyon és alapesetben fele-fele arányban oszlik meg.

Akkor is el fognak választani, csak hosszabb és költségesebb az oda vezető út.

a felét.

Eltilthat-e a gyerektől?
nem

Miből fognak megélni?
ez az ő gondjuk

nem.

mehetek a híd alá mivel minden adósság az én nevemen van
az adósság is közös "vagyon", a fele az ővé.

anyuka azt mondja kellene kabát a gyereknek, elmegyünk, veszünk 5.000 -ért. Ez levonódna a tartásdíjból amit anyuka felmarkolna. Lehet ilyet?
Lehet, ha akarsz, de ilyenre nem fognak kötelezni. Havi fix v. %-os összeget fogsz fizetni, amit valószínűleg vonni fognak a fizetésedből. Ezen felül minden rajtad múlik: többet adhatsz, de nem kell.

kisokos # 2010.02.01. 11:54

Gábor80,

De eddig ő nem fizetett rá semmit és ezután sem szeretne.
A jogi helyzet az, hogy a hozzájárulás arányától függetlenül amit a házasság alatt szereztek, az közös vagyon és alapesetben fele-fele arányban oszlik meg.

Akkor is el fognak választani, csak hosszabb és költségesebb az oda vezető út.

a felét.

Eltilthat-e a gyerektől?
nem

Miből fognak megélni?
ez az ő gondjuk

nem.

mehetek a híd alá mivel minden adósság az én nevemen van
az adósság is közös "vagyon", a fele az ővé.

anyuka azt mondja kellene kabát a gyereknek, elmegyünk, veszünk 5.000 -ért. Ez levonódna a tartásdíjból amit anyuka felmarkolna. Lehet ilyet?
Lehet, ha akarsz, de ilyenre nem fognak kötelezni. Havi fix v. %-os összeget fogsz fizetni, amit valószínűleg vonni fognak a fizetésedből. Ezen felül minden rajtad múlik: többet adhatsz, de nem kell.

kisokos # 2010.02.01. 11:56

bangita,

állapodjatok meg az autó használatáról. Ha közös vagyon (felteszem, h az), akkor ugyanannyi jogod van használni, mint a párodnak. A használatból elvileg nem zárhat ki.

eSZeM # 2010.02.01. 19:16

Ahogy az előttem szóló is írta, nem csak a vagyon, az adósság is közös.
Más téma, hogy ha neki nincs jövedelme, akkor a Te fizetésedből fogják vonni, a tartásdíjjal együtt.
Gondolkodj el azon a lehetőségen, hogy kéred a gyermek nálad történő elhelyezését. Akkor a nejed fizet tartásdíjat és a kedvezmények is téged illetnek.
Egyébként több tartásdíjra számíts, mint 15.000,-, hacsak nincs kevesebb jövedelmed, mint nettó 75.000,- Ft.

nadrienn # 2010.02.03. 13:38

Üdvözlet mindenkinek!
Több kérdésem is lenne a válás témájában.

• Ha megegyezünk mindenben a válást, gyerektartást és vagyonelosztást illetően, akkor abba bele szólhat a Bíróság, pl. felülvizsgálhatja?
  • Gyermekünk is van, ő mindenképpen nálam maradna, mert eddig is én neveltem. A férjem "vasárnapi apuka", miatta, mert tőlem bármikor jöhetne, de nem teszi.
  • Egyébként már 2,5 éve költözött el tőlünk, csak eddig nem adta be egyikünk sem a válópert. Ha szeretném beadni én, mert már le akarom zárni ezt az egészet, de nincs pénzem kifizetni a válás díját, lehet kérni, hogy engedjék el? Egyedül nevelem a kislányomat, és még nem tudtam oviba adni, így jövedelmem sincs. Erre mi a szabály?
  • Milyen papírokat kell kitölteni és hol kell beszerezni őket?
  • Érdemes azért ügyvédnél is kérdezősködni, vagy közös megegyezéssel nem lehet gond a válásnál?

Előre is nagyon köszönöm a válaszokat!

monalisa1 # 2010.02.03. 15:58

Egy válás peres eljárásának illetéke 12.000 Ft, nem több és nem kevesebb. Ezt a keresetlevélre kell ráragasztani. (A keresetlevelet 3 pld.-ban kell beadni, melyet ajánlott-térívevényként add postára.)

Közös megegyezéses válás esetén lényegében elég egy fél oldalnyi kérelem/indoklás. (A házasság tartósan, helyrehozhatatlanul megromlott, x idő óta külön is éltek már.)

A gyermekelhelyezésről, a t.díj összegéről és annak fizetésének módjáról: munkahelyi letiltás és/vagy bankszámlára utalás, valamint a láthatás/kapcsolattartásról részletesen megegyezni és azt leírni és mindkettőtök által alá is írni - és csatolni a keresetlevélhez.

Úgyszintén megegyezés az esetleges közös tulajdonú lakás/ház vagyoni megosztásáról, valamint a lakáshasználatról. A közös ingóságok megosztása.

Szóval mindent le kell írni, mert csak ekként "gördülékeny" egy válóper.

A bíróság általában módosítás nélkül jóváhagyja a felek megállapodását - elvégre ők tudják miben egyeznek meg, mit írnak alá...

Ha esetleg gondot okoz egy keresetlevél megfogalmazása, a városi/kerületi bíróságon heti egy nap van un. panasznap - ott segítenek megírni.

Vidd magaddal a házassági anyakönyvi kivonatot és a közös gyermek születési anyakönyvi kivonatát - vagy azon fénymásolatát.

Külön írom: a láthatás/kapcsolattartás kérdésében nagyon részletesség szükséges, tehát semmi esetleges pongyola szabadosság, mert a későbbiekben aki valamit nem tart be a gyámhatóság annak alapján tud csak vele szemben eljárni.

Egy közös megegyezéses válás 2-3 tárgyalás, ellenben ha "gubanc" támad és csak un. feltárásos eljárás lesz a dologból akkor 3-6 tárgyalásra is számítani lehet, vagyis 1-2 évre is.

Javaslom olvasd vissza ezt a topikot -és a címben közel hasonlóakat-, mert mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

"Mona"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2010.02.03. 19:04

A bíróság a felek egyezségét akkor hagyja jóvá, ha az törvényes, és nem sérti a kiskorú gyermek érdekeit. Pl. a kapcsolattartás, vagy a gyermektartás vonatkozásában akármit nem hagy jóvá a bíróság.

Meg lehet próbálni költségmentességet kérni, ehhez a bíróságon lehet beszerezni a formanyomtatványt.

A keresetlevélhez eredetiben kell csatolni a házassági anyakönyvi kivonatot, és a kiskorú gyermek(ek) születési anyakönyvi kivonatát.