Próbáltam,de az anyuka hatása alatt van.Ha anyuka nem szeretné,ha találkoznánk,akkor nem akar.
Ezzel már fordultam a gyámhivatalhoz,ahol még engem toltak le, hogy nem szólhatok bele ebbe se.mindhármunkat behívtak beszélgetni és elmondta az ügyintéző, hogy 14 éves kora után,ha nem akar,akkor nem megy és kész,vegyem tudomásul.
gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén
Miert nem keresed meg a gyereket szemelyesen ? Mar eleg nagy lehet.
Elnézést, hogy beleszólok. Siónak több pontban igazat adok,mert a saját példámon is tudom igazolni hogy gy van.Nem vagyok milliomos.
Ha azért megvet bárki, hogy otthagytam a volt feleségemet,mert képtelen voltam tovább együtt élni vele és ezek után még képes voltam újranősülni is,amiből két tündéri gyerekünk született és mi boldogan élünk - akkor vessen meg nyugodtan. Már azt is elviselem azok után, amit én átéltem a 10 év alatt, ami a válásunk óta történt.
Egy oka volt annak, hogy a lányommal való kapcsolatunk zátonyra futott és hogy a mi 4 fős kis családunk életét is igencsak megkeserítette a volt feleség, mégpedig az hogy azóta sem tudott elengedni, azóta sem tudta feldolgozni hogy őt otthagyták.
Lányom életében minden együtt töltött pillanatra jól emlékszem, boldog pillanatok voltak.Amikor beteg volt,én is sírtam,hogy gyógyuljon meg.Ne kapjon soha többé lázgörcsöt, vagy ne legyen tűzforró,vagy ne kerüljön kórházba kiszáradással.Ma is szeretem a lányomat. Lassan nagykorú lesz, és az utóbbi 3 évben összesen 6-szor tudtam találkozni vele.Hiányzik.
Nem tudom mit hoz a jövő.Rendeződik-e valaha a kapcsolatunk.Azt hallottam sokfelől,hogy a válásunk óta engem egyfolytában szidott a volt feleségem a gyermeknek.Így a gyermekem nevelésében már ez volt a mindennapos.Nem tudom, hogy ő vajon mit gondol rólam.
A volt feleségem mindent elkövetett,hogy az én életem utóbbi 10 éve olyan legyen,amit nem kívánok senkinek.Volt végrehajtás,amikor elvesztettem a munkámat,válásunk óta folyamatos volt a pereskedése tartásdíj felemelés miatt. A T. bíróság pedig nem volt hajlandó soha figyelembe venni azt,hogy én még két kiskorúról gondoskodok.Mintha ők nem is lennének.
Szóval,ha normálisan viselkedett volna a volt feleségem,akkor ma boldog kapcsolatom lenne a lányommal.De most semmilyen kapcsolatom nincs vele.
Belefáradtam.
Nincs mit.
Köszi a választ.
Neked.
A rokontartás iránti keresetet kinek kell benyújtani? A fogyatékos fiamnak (mivel ő jogosult), vagy pedig nekem?
Főszabály szerint igen. Bővebben: olvasd el a XXIX. sz. PED-et itt: http://www.jogiforum.hu/forum/35/3683#…
Sziasztok!
Azzal a kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy ha egyetemre járok, és albérletben lakom, dolgozni csak nagyon ritkán van időm és lehetőségem elmenni, és édesapám pedig kérésem ellenére nem hajlandó anyagilag támogatni, akkor a tartásdíjra kötelezhető-e?
Előre is köszönöm: György17
MD!
Mi okból nem ír a sz.géped a magyar abc-nek megfelő ékezeteket., lehet hogy másoknak nem bántja a szemét de az enyémet igen. (Ha valaki a világ másik feléről ír ide és kér tanácsot őt olvasni ez elmegy, de te pesti vagy.)
Üdv.
A felesegnek eddig sem jart.
most mar a gyereknek sem.
Szép napot kívánok!
A párom első házasságából a kisebbik (19) 2010-ben befejezte a szakközép iskolát,majd 2010-szeptemberében kiment Francia országba és alkalmazott tanulóként van kint.Ami aszt jelenti,hogy egy étteremben 3-hét meló két műszakban és egy hét nyelvtanulás.A munkájáért rendes fizetést kap,(szerződést is alá kellett írnia,nehogy csak úgy kedve legyen hazajönni)Plusz kap szállást és étkeztetést.Csak a biztosítást és a közlekedést kell neki fizetni.
Ezt egy franciai európai szakmunkás iskola intézte el,de papírt nem kaptunk hogy kint bármilyen iskolai szervezethez tartozna.A hazai iskolához meg már nem tartozik.
Szerintetek ezek után jár a volt feleségnek a gyerektartás?
Így már értem Csilla. Ezek szerint a fiad 17 éves körül volt, mikor különmentetek. Ez már felér egy válással, ami egy 17 évest már mélyen tud érinteni érzelmi okok terén. Feltételezem, hogy nem a gyerek volt a különélés indoka, viszont őt viselte meg a legjobban. Jellemző, hogy a gyerek ilyenkor el kezd valakit vádolni. Vagy magát, vagy valamelyik szülőt (általában azt, amelyik külön megy tőle, vagyis az apát).Ha már együttélés alatt is rossz volt a viszonyuk, akkor nem értem az apát, hogy miért csodálkozik azon, hogy különélés után ez a helyzet nem változott. Mindenkinek idő kell ahhoz, hogy egy ilyen dolgot fel tudjon dolgozni. Egy gyereknek sokkal több idő kell hozzá. De a tárgynál maradva, szerintem kérd a havi rendszerességgel járó tartást, 6 hónap alatt sok minden történik.
Zsóka71!
Nem akartalak összezavarni!
Már több mint 3 éve külön élünk, de csak idén váltunk el.
Nadír05
Figyelj már!
Miről beszélsz te egyáltalán?
Azt írod a szülő feladata a jó kapcsolattartás elősegítése!
Ez mindkét félre igaz, de ne általánosítsunk már, amikor egy a gyerekével kapcsolatot nem tartó felet hibáztatsz a mondandódban!
A gondozó szülő felelőssége óriási, sokkal nagyobb minta különélő szülőé!
A különélő szülő mire eljutna normális kapcsolattartásig, addigra többnyire le van nullázva anyagilag, lelkileg mindenhogy!
Tudod van az a szint, amikor az ember egója védi saját magát. Ha kell, akkor úgy hogy kizárja az életéből a saját gyerekét is!
Tudod sokféle ember van, de az általánosságban elmondható hogy egy életen át nem lehet kibírni egy debil baromarcú gondozó szülő baszogatását, ami mindenre kiterjed ami a gyerekkel kapcsolatos! A gyerek elzárása, és a különélő szülő feljelentése akár zaklatás miatt is! Kiveszi az emberből az erőt! A zaklatásos feljelentések java részét a gondozó szülő teszi, és miért is? Mert a különélő szülőt nem tájékozatja semmiről sem, vagy ad. hoc hónapok óta nem adja oda a gyereket, és ezzel szívatja különélő szülőt! Ilyenkor telefonál a szülő, és a gondozó szülő aljas szemét módon feljelenti! Pedig csak mit akart? A gyerekével kapcsolatot!
Azt írod:
„Még örülj neki, hogy nem idézik be tanúként a fiadat a tárgyalásokra és nem alázgatja a bíró és kényszeríti, hogy köszönjön az apjának és kérjen bocsánatot.
”
Nyilván félrebeszélsz, amikor ilyen baromságot írsz!
A gondozó szülőnek kell bocsánatot kérnie, amiért a gyerek elhidegül!
Az ő feladata a kapcsolat kiépítése! És rendben tartása!
Ez sosem a különélő szülő hibája! Kivételek vannak, de ha a gondozó szülő normálisan áll hozzá a helyzethez, akkor normális a kapcsolat is a felek között!
Amelyik különélő szülő deviánsan áll hozzá a helyzethez, az többnyire alulmaradt a gondozó szülő/többnyire nő! Lelki terrorizmusával szemben! Ezért sem ő a bűnös, hanem a gyerekkel való bosszúállás mikéntje!
Csilla2010
Kicsit összezavarodtam, mivel azt írtad, hogy júniusban váltatok el, de a fiad már 3 éve nem tartja az apjával a kapcsolatot (férjed ezt állítja, és erre alapozza az érdemtelenséget). Akkor mos 3 évvel ezelőtt a fiad nem élt veletek, vagy a volt férjed? Mivel ha egy családban éltek, akkor 3 éven keresztül nagyon nehéz kivitelezni, hogy nem beszélnek egymással és nem látják egymást.
Amíg a gyerek gyerek, addig a szülő felelőssége. HA felnő, onnantól közös felelősség. Persze, ha a gyermek bizonyítja, hogy a szülőnek súlyosan felróható okból nem tartják a kapcsolatot, akkor nem fogják megszüntetni a tartásdíjat.
Azzal már esetleg.
Köszönöm a válaszokat!
ObudaFan!
AZ érdemtelenséget arra alapozza, hogy a gyermekem nem tartja vele a kapcsolatot, már több mint 3 éve.
Se telefon, se levél...
Legutóbb a válóperes tárgyaláson találkoztak, de a fiam még köszönni sem köszönt neki...:-(
Még a ballagására sem hívtuk meg.
Nyáron is meghívta nyaralni a fiamat, amit ő nem fogadott el.
A fiam haragszik a válás miatt, míg együtt éltünk voltak veszekedéseik.
A volt férjem szerint a tanulmányait sem a képességeihez mérten teljesíti.
Az igaz, hogy általános iskolában,középiskolában végig kitünő volt,az érettségije is tiszta 5-ös lett.
Most pedig sok kettest, hármast kap.
Az átlaga miatt nem kap ösztöndíjat sem.
De ez nem lehet ok, hiszen a fia!
Valóban amíg teljesen el nem költözik a gyerek otthonról (nem értendő ez alatt a kolesz és albérlet) addig az anya jogosult a gyt-re. Viszont mivel már 20 elmúlt(?) jogos a 2pont hogy hozzájárulhat saját tartásához és már nem gyt-t hanem egy fix felnőttartást kapjon az édesanya ill. megeggyezés szerint a fiatal felnőtt. Hiába fizet csak 6 havonta végrehajtást kérhetnek ellene az elmaradt összegre és be lehet hajtani rajta. Ez csak arra lenne "jó" hogy az állami megelőlegzést ne kaphassa az anya de 20 éves gyereknél már amúgy sem kapná...
Csillag2010,
véleményem szerint a gyerektartás/rokontartás akár az 1 diploma megszerzéséig is igényelhető vagy max. 24 éves koráig. Nem minden 20 éves kap ösztöndíjat, és ha kap is, akkor az egy főiskolás esetében esetleg a tandíjra és a jegyzetekre elég. Abban az esetben, ha nem rendelkezik semmilyen jövedelemmel, akkor sem a szülő, sem a bíróság nem várja/várhatja el, hogy akár részben is eltartsa saját magát. Miből, ha nem rendelkezik jövedelemmel? Tehát ebben nem értek egyet monalisával. A gyerektartás/rokontartás nem a fiadat illeti meg, hanem téged. Azt te kapod azért, hogy a gyerekről gondoskodjál, míg a tanulmányait folytatja és te is vagy jogosult felvenni. A 6 havi fizetésről pedig annyit, hogy mindenféle juttatás (vagyis nagyobb része) havi rendszerességű kifizetéssel esedékes (pl csp, gyes, nyugdíj, stb). Próbálja ki a volt férjed, hogy csak 6 havonta kér fizetést, csak 6 havonta eszik, stb. Attól hogy a gyerek 20 éves, még minden nap kell ennie, minden nap gondoskodni kell róla. Viszont 20 évesen úgy gondolom alapos indoka van a fiadnak arra, hogy miért nem áll szóba az apjával. Ezt valamivel kiérdemelte. Az apukának talán azon kellene elgondolkodni, hogy miért lett ilyen a kapcsolat, nem pedig azon, hogy csak 6 havonta fizet tartást. Azzal hogy 6 havonta fizet tartást, csak még jobban eltávolítja magától a fiát. (De ez csak az én véleményem, lehet hülyeséget írtam)
Ezzel nem. Mire alapozza az érdemtelenséget?
Köszönöm a választ monalisa1!
Ha 6 havonta fizet "valamennyit", akkor hiába fordulunk bírósághoz?
Ezzel ki tud bújni a rendszeres fizetés alól?
A gyermek 18. életéve betöltése után már ő jogosult felvenni a t.díjat (rokontartást), tehát a jelen helyzetben már csak az apa és a fia közt van a fizetés gyakorisága és összegszerűsége miatt egyet nem értés.
Az apa meg majd kérni fogja a bíróságot hogy vizsgálják felül a jelenlegi helyzet, mert egy nagykorútól már elvárható hogy részben-egészben gondoskodjon magáról. (Sokan vannak akik valamilyen össztöndíjat kapnak, továbbá nem egy esetben részmunkaidőben dolgoznak már.)
Le kellene ülni az apával átbeszélni a dolgokat.
Ami a vélt vagy valós érdemtelenséget illeti, egy nagykorú már tudja mit tesz ill. csínál, valamint ennek milyen jogi következménye lehet.
monaLuis
laikus hozzászóló
Tisztelt Fórumozók!
A fiam apjától ez év júniusában váltam el.
Mivel a fiam már elmúlt 20 éves( főiskolán tanul) a bírónő a tárgyaláson csak annyit kérdezett a gyerektartással (rokontartással ) kapcsolatban, hogy fizeti-e rendszeresen a volt férjem.
Mivel fizette, ezért nem is szóltam semmit, nem is született róla semmiféle papír.
DE.
Most kitalálta, hogy mivel a fiam nem igazán tartja vele a kapcsolatot, nem fizeti tovább az tartásdíjat.
Azt mondja, hogy 6 havonta fog küldeni valamennyi pénzt,így ha bíróságra megyünk nem tehetünk ellene semmit, mert végülis fizet!
És ha bírósághoz fordulunk, akkor ő érdemtelenségre hivatkozva szintén beperel bennünket!
Tehet ilyet?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02