Javítva: http://www.allamkincstar.gov.hu
gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén
Tisztelt Mindenki!
Egyből a lényegre is térnék. Már 5 éve nem tartom a kapcsolatot apámmal, de tartásdíjat fizet. 21 éves vagyok, egyetemista (állást nem kaptam, éljen a válság). Apám újranősült, van két lánya, a havi tartásdíjam összege 17000 Ft.
A gond ott kezdődik, hogy 200 km-rel messzebb lakom, mint édesanyám, már 2 éve alig járok haza (csak minden 2. hónapban). Neki van még két gyereke (akik féltestvéreim) és egyedül neveli őket. Augusztusban elbocsátották. Eddig mindig úgy kellett könyörögnöm, hogy küldje el nekem a tartásdíjat, amit apámtól levonnak és egyből neki utalnak. Van egy bátyám is, ezidáig ő küldte nekem a pénzt (mert tartozott anyámnak, de már mindent törlesztett).
Valószínűleg következő hónapban már nem fogok kapni semmit, mert anyám úszik az adósságokban, ami annak köszönhető, hogy alkoholista.
Emiatt nagyon megromlott köztünk a viszony, ő pedig fokozatosan leépül, mind szellemileg, mind fizikailag és már egy értelmes mondatot alig bír összerakni.
Kb. 1 éve írtam apámnak, hogy utalja egyből nekem a pénzt, természetesen nem volt semmi reakció.
Nos, a kérdésem az lenne, hogy hogyan oldhatnám meg egyedül ezt a dolgot? Gondolom bíróságra kell mennem, milyen papírokat vigyek, mire számíthatok, milyen anyagi vonzata lehet ennek az ügynek?
A választ előre is köszönöm!
Kedves Lamosoad!
Minthogy amit kap, igazából már nem gyermektartásdíj, mert nagykorúként már rokontartásra jogosult, az édesapjának kérni kell a bíróságtól a gyermektartásdíj megszüntetését az édesanyjával szemben, egyúttal Önnek külön az édesapja ellen a rokontartás megállapítását. Tehát sajnos egy perben nem fog menni a kettő, mert mások lesznek a peres felek. Az édesapja általi keresetlevélhez csatolni kell a korábbi ítéletet, de az Önéhez is, valamint az iskolalátogatási bizonyítványát. Nagységrendekkel lenne egyszerűbb, ha az édesapja egyszerűen Önnek utalná át mostantól a pénzt banki vagy postai úton. Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
üdvözlök mindenkit..
két napja próbálom itt a kérdésemre a választ megtalálni ezidáig sikertelenül.Feladtam időhiány miatt a fórum további olvasását.Kérem valaki segitsen mielőbb,az idő sürget..Párommal mindketten elváltunk.Nekem egy 15 éves fiam, neki 17,5 éves lánya ill.25,5 éves fia van,akiket az anya nevel.Szerintem lényeges részletkérdés:a válásuk(az enyém simán ment)hosszu huza-vona után ugy jött létre hogy a párom mindent otthagyott nekik(hatalmas kétszintes ház,2 auto,nyaraló,súlyos milliók a bankban)mindezt azért,hogy az ex lemondjon a párom vállalkozásáról,ami addig sajnos az ő nevén volt!a puszta fenekével jött el onnan 25 év után.De talpraálltunk.a válást 5 éve mondták ki.Belefoglalva,hogy a gyerektartást ez év szeptemberében kezdi fizetni(addig a bankban hagyott 7,5 milla elégnek kell hogy legyen)nos,nem volt elég..a nő 2 év után elszórta a pénzt, a párom meg mit tehet,a gyerekeit nézve fizetett.Pár hónap után ugyanugy nem volt a gyerekeknek pénzük semmire,rájöttünk,hogy nem költi rájuk..ezért nyitottunk mindkét gyerekenek b.számlát és oda utlaja.havi 100-100 ezer foritot.ez kb.másfél éve igy megy.Közben a nő mivel nincs már kitől kunyeráljon,azóta is minket zaklat.persze hiába.mindkét gyerek nappali tagozaton tanul a lány most fog érettségizni,a fiu egyetemista.pár napja azzal állt elő a kedves ex, hogy ha szeptembertől nem neki(tehát saját bankszámlára)utalja a gy.tartást feljelenti a páromat.Kérdésem: köteles valóban erre a párom?Hiszen minden jel arra utal,hogy íly módon a gyerekekre jóval kevesebb pénz marad majd(szórja a pénzt).Szerintem, ha nagykorú a gyerek akkor már őt illeti a pénz,akkor is ha nála lakik,legfeljebb adhat neki belőle szive joga.És ha igy nézzük akkor már csak a kislány után járó összeget kell a nőnek utalnia,azt is csak fél évig nem?Rosszul tudom?Ha van rá mód,hogy a gyerekek kapják meg a pénzt segitsenek,hogyan fogjunk e cél eléréséhez?nagyon kérem ne azt irják,hogy keressem vissza mivel nem találok sehol sem hasonló problémát.ha tudja valaki hogy mikor került itt szóba akkor kérem adja meg a dátumot legalább.köszönettel és tisztelettel:mazsikj
Kedves Mazsikj!
A tartásdíjat sajnos a feleégnek kötelesek átutalni. Ha a gyermekek már mindketten nagykorúak lesznek, akkor utalhatja az ő bankszámlájukra, de akkor nagyon egyértelmű kell legyen, hogy az az Övék. A 100.000/gyerek egyébként messze eltúlzott, még sose láttam 85.000 forintnál többet megítélni, és azt sem már nagykorú gyermekre, és azt is milliárdos terhére. Úgyhogy akár azt is megteheti, hogy a felét a feleség számlájára utalja, a felét a gyerekére. Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
köszönöm kedves András, a gyors válaszát..Tehát akkor ha fél év mulva nagykorú lesz a kislány akkor már utalhatja neki a pénzt?Az összegről csak annyit...ezt a párom vállalta annakidején,a váláskor..és tartja is a szavát.. is jelzi milyen apa az én párom és milyen anya a szóban forgó ex......
de visszatérve..ha a fiúnak utalja a saját számlájára a pénzt és a kislánynak egyenlőre az anyjához akkor nem tud pert csinálni belőe???????jól értettem?????
Ebben múltkor sem tudtunk megegyezni a kollégával. Van olyan gyakorlat is, ami elfogadja, ha ilyenkor a különélő szülő egyszercsak a nagykorú gyermeknek utal, de szerintem ez a jogszabályból nem következik. Én a magam részéről, ha nincs megegyezés, és a nagykorú gyermek továbbra is az addig tartásra jogosult szülőnél él, ezt nem javaslom.
Igen, ez így igaz, nem teljesen egyértelmű a dolog, de akkor úgy fogalmaznék, hogy eddigi csaknem 30 éves joggyakorlatom alatt nem találkoztam olyan esettel, amikor a bíróság a bizonyítottan a nagykorú gyermek számlájára átutalt pénzt vonatkozásában kötelezte volna a szülőt, hogy még egyszer fizesse ezt ki a másik szülő részére. De ha Obudafan tud ilyen megtörtént esetről, majd ideírja, és akkor én is azt mondanám, hogy kockázatos.
Egy nem teljesen törvényes gyakorlatban bízni önmagában kockázatos. Szerintem. :)
Obudafan, én vagy 80-100 ilyet láttam, és soha egyikben sem lett belőle probléma. Egyébként meg jogilag védhető a gyermek részére teljesítés, hiszen a nagykorúság elérésével a rokontartás szabályai játszanak, aminek viszont már ő a jogosultja. De tényleg nem érdemes ezen összevesznünk, úgyhogy nem is fogunk! :-)
- Minden tartásdíjra irányadó szabály, hogy aki a jogosultat saját háztartásában eltartja, saját jogon követelheti.
- Az ítélet azért ilyen esetben a szülő nevére szól.
üdv mindenkinek!
Szeretnék választ kapni pár kérdésemre.
Férjem,kb 12 éve fizeti 2 gyermeke után a gyermektartás díjat.Nekünk van egy 5 éves gyermekünk,nem kértük a bíróságot a csökkentés miatt.a nagyobbik gyermek idén betölti a 18 évét,de még középiskolába jár,félévkor, évvégén bukik,most épp osztályt fog ismételni.ha minden jól megy,talán 21 évesen végez,de kétlem,hogy le éretségizik.első kérdésem az lenne,hogyha betölti a 18-at,menni kell a bíróságra kérvényezni a gyerektartás eltörlését,és egyben a rokontartás megállapítását?És mi van akkor ha záros határidőn belül,nem lesz egy szakmája sem,meddig köteles az anyjának fizetni?Anyja nem engedi hogy a gyerek átmenjen egy gyengébb iskolába,legyen legalább egy szakmája.Szóval kell végzés a rokontartásról,vagy maradhat minden így?
Köszönöm előre is!
Jónapot! Segítséget kérnék. Idén nyáron töltöttem be a 18-at.A szüleim elváltak, és én az anyámhoz kerültem. Soha nem volt jó a kapcsolatunk, és a vőlegényemhez fogok költözni.A kérdésem hogy a gyermektartást igényelhetem én saját kezembe? Még tanuló vagyok. ÉS ha igen, hol kell a kérelmet beadni? Sajnos nem tudom hogyan működnek ezek a dolgok. Kérem ha valaki tud segíteni írjon. Előre is köszönöm.
Kedves Tündér Baba!
Hacsak nem akar egy rokontartás iránti pert indítani az édesapja ellen, akkor javaslom, hogy beszélje meg vele, hogy mostantól egyszerűen az Ön bankszámlájára vagy címére utalja a pénzt (mindenképpen legyen nyoma, tehát ne kézbe adja), és ezzel megoldódik a probléma. Ha azonban letiltás útján fizet, akkor sajnos marad a rokontartás iránti per az Ön részéről, amivel párhuzamosan ráadásul az édesapjának meg gyermektartásdíj megszüntetési pert kell indítania a mamája ellen. Üdv:
Kedves heperke!
A nagykorú gyermek után fizetendő tartásdíj szabályai eltérnek a kiskorú után fizetendő gyermektartásdíj szabályaitól. A nagykorú gyermek utáni (rokon)tartási kötelezettségnek három együttes feltétele van (ezeket egyébként igen részletesen a XXIX. sz. Polgári Elvi Döntésben olvashatod el):
1.) a gyermek szükséges tanulmányokat folytat (ilyen pl. a középiskola, főiskola, egyetem, de csak az első diploma, szakma megszerzése stb.)
2.) a gyermek ne legyen rá érdemtelen (pl. tartson kapcsolatot a kötelezett szülővel, ne csak a pénze kelljen, a tanulmányait képességeihez mérten tisztességesen végezze, vagyis pl. ne halasszon minden évben, ne bukdácsoljon, hiszen semmi más dolga nincs, mint hogy rendesen tanuljon)
3.) a rokontartás a kötelezett saját szükséges tartását nem veszélyeztetheti.
A három feltételnek együtt kell fennállnia. Én a helyetekben megindítanám a tartásdíj megszüntetése iránti pert, legrosszabb esetben csökkenti a bíróság és egy fix összeget fog meghatározni.
Kedves Bencee!
Látom, nem kaptál még választ a kérdésedre, hátha erre jársz, és elolvasol.
Először is: a tartós nevelés egy jogintézmény neve, és állami gondoskodásban való nevelkedést jelent, az írásodból pedig arra következtetek, hogy nem intézetben nőttél fel.
Nagykorúként valóban minden ellátásra saját jogon vagy jogosult. Megigényelheted a családi pótlékot, bár az csak a középfokú tanulmányok idejére jár, tehát ha elkezded az egyetemet, már nem fog járni. Jogosult leszel azonban tartásdíjra, mindkét szülőd részéről. Ezt már rokontartásnak hívják, de amíg szükséges tanulmányokat folytatsz, feltételezhetően jogosult leszel rá.
A erokontartás további feltételeit olvasd el az előző hozzászólásomban.
Továbbá javasolni tudom még, hogy az állandó lakcímed szerinti önkormányzatnál kérdezd meg, milyen ellátások vannak, amikre esetleg jogosult lehetsz. Szinte biztosan jogosult leszel rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre és rendkívüli gyermekvédelmi támogatásra, ezek ugyanis minden önkormányzatnál vannak, és nagykorú gyermek is jogosult rá, akár saját jogán is. Ezen kívül önkormányzata válogatja, hogy melyiknél milyen ellátás lehet még, ez a teljesítőképességüktől függ. Érdemes utánajárni!
Kedves Fórumozók!
Segítséget illetve tanácsot szeretnék kérni abban, hogy van-e esélyünk a férjem volt feleségével való jogviszonyt felmondani nagykorú gyerek tartása esetén, és csak a gyerekkel jogviszonyba kerülni?
Ha igen, akkor mi a módja?
A nagykorú az anyjával(a volt feleség) egy háztartásban él.
Jelenleg gyerektartási per folyik ellenünk.
Előre is köszönöm!
üdv Mindenkinek!
Korábban már leírtam az esetemet, ezért most itt nem írnám le újra.
3 kiskorú gyermekem (2 kiskorú után tdíjat fizetek)és egy nagykorú 20 éves fiam van, aki most is tanul, hogy megszerezze az első szakmáját.Ő a nagyszüleivel él, és az első feleségem és én is fizetünk utána tdíjat, nagyjából ketten 50e ft-ot havonta.
Az órarend szerint hetente két alkalommal kell mennie iskolába, a többi napja szabad.
Vállalhat-e munkát, ha igen hány órát?
Ilyen esetben csökkenthető-e a tdíj mértéke, ha igen együtt az exel, vagy külön-külön.Sajnos az én anyagi helyzetem jan. óta lényegesen megváltozott, ezért fontos lenne tudnom.A fiammal jó a viszonyom, viszont az anyjával, hát ..., szóval ritkán találkoznak.
Mi a teendő, mit tanácsoltok?
B.
jbtoth,
A "jogviszonyt" nem tudod felmondani, az nem szerződésen alapul, hanem bírósági határozaton. Éppen ezért a bíróságtól kell kérni, hogy a gyermektartást szüntesse meg és helyette állapítson meg rokontartást, amelyet már nem a nagykorú anyjának fizetsz meg, hanem neki magának. Ezt a jelenleg folyó perben is megtehetitek.
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy páromnak van két fia, akik az édesanyjukkal élnek.
30.000,-FT-ot fizet utánuk. (15-15 )Az egyik most töltötte be a 18-at,aki
Sporttevékenységből kap kb.havi 30.000,-Ft-ot idényszerűen.
Mi rossz anyagi körülmények közé kerültünk, kell még a nagyfiú után fizetni tartásdíjat ilyen esetben?
Még középiskolás, tehát tanul, de van már némi keresete.
Köszönöm
a nagykorú gyermek rendszeres jövedelmére tekintettel lehet kérni a tartásdíj leszállítását, esetleg megszüntetését.
A leszállítás szokásos mértéke a tartásra jogosult rendszeres bevételének az 50%-a (hiszen a másik 50% annak az oldalán jelentkezik, aki természetben tartja el - ebben az esetben az anya oldalán)
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
a nagykorú gyermek rendszeres jövedelmére tekintettel lehet kérni a tartásdíj leszállítását, esetleg megszüntetését.
A leszállítás szokásos mértéke a tartásra jogosult rendszeres bevételének az 50%-a (hiszen a másik 50% annak az oldalán jelentkezik, aki természetben tartja el - ebben az esetben az anya oldalán)
_Wasp_
és felesleges megoldása
.
_Wasp_
és felesleges megoldása
_Wasp_
és felesleges megoldása
juj.
megviccelt a fórummotor..
_Wasp_
és felesleges megoldása
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02