gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén

sagit # 2010.10.18. 08:23

Ez nem igaz...
Gyanítom még gyerektartás is járhatna mivel fogyatékos a gyermek. És ebben az esetben sokkal tovább jár mint általános esetben mert itt vizsgálják hogy el tudja e tartani magát...

Zsóka71 # 2010.10.18. 08:03

A gyermektartásdíj még közös megállapodás, fix összegben történt. Mivel fiam már nem jogosult a gyermektartásra, így a kötelezett hallani sem akar a rokontartásról, nem hajlandó fizetni. Felkerestem a kötelezett ügyvédjét, hogy közös megegyezéssel állapodjunk meg egy fix összegben, de ő azt mondta, hogy fiam attól hogy fogyatékos, nem jogosult a rokontartásra. Ha nem tanul, akkor nem jár utána semmilyen tartás.

ancsa06 # 2010.10.18. 07:30

Zsóka1,
a rokontartás már valószínűleg fix összegben lesz meghatározva (nem százalékosan), figyelembe véve a nagykorú eltartott szükségleteit, saját jövedelmét (pl.rokkantnyugdíj) ill. a kötelezett anyagi lehetőségeit.
Legegyszerűbb, ha megállapodtok egy megfelelő összegben.
ancs

Zsóka71 # 2010.10.17. 21:45

A szakma az inkább "-jeles szakma, mivel ilyen fogyatékkal rendelkező személyek részére nem igazán van olyan képzés, mellyel a későbbiekben, az életben is el tudnak helyezkedni. Számítógép kezelő "szakmája" van, melyet normál ember 3 hónap alatt végez el. Fiam ezt 4 év alatt sajátította el. Ez azt hiszem mond valamit a fogyatékossága súlyosságáról. Rokontartás iránti kérelem esetén a tartásra kötelezett bérének kb. hány %-át lehet kérelmezni?

MajorDomus # 2010.10.17. 20:48

Ha szakmat tudott szerezni, akkor nem lehet sulyosan fogyatekos.
ha szakmaja van, akkor onnan tartasdij nem jar, de a rokontartas jarhato ut.

Zsóka71 # 2010.10.17. 18:38

Kedves fórumozók!
Fiam ez év júniusában egy speciális szakiskolában szerzett szakmát(hallássérült, sajátos nevelési igényű, kismértékben értelmi fogyatékos személy). A 2010-2011-es tanévben nem folytatja tanulmányait. Arra hivatkozva, hogy súlyosan fogyatékos, igényelhetem a gyermektartásdíjat vagy sem? Ha nem, akkor kérhetem a rokontartást? Előre is köszönöm a választ.

MajorDomus # 2010.10.17. 18:22

Csak az elso szakmaig jar. Utana mar nem kell fizetned.

ronapan # 2010.10.17. 17:28

tisztelt forumozok!
volna egy kérdésem amire megköszöném ha valaki válaszolna.kérdésem a következö. lányom 22 éves és már van egy szakma a kezében. most hogy végzett egy ujabb szakmás suliba iratkozott és tanul is. kérdésem az hogy gyermektartás nagykoruság esetén elsö szakmáig szol vagy ha ö ugy gondolja több szakmás sulit is elvégezhet és nekem kell fizetnem a tartást ki tudja hány évig.
elöre is megköszönöm a választ

ObudaFan # 2010.10.15. 11:10

Hogy fix összeg lesz, az biztos. Lehet, hogy a mostaninál kevesebb.

Jocó1965 # 2010.10.15. 06:46

Természetesen nem tudja magát eltartani,viszont a bírónő azt mondta,hogy 18 év után nem gyermektartás a neve,és mivel más egyéb "jövedelme" is lesz,rokkantnyugdíj stb.a tartás mértéke kevesebb lesz.És fix összeg!
Rosszul informáltak?

nandy # 2010.10.14. 17:26

FEélnőttkorú gyermek esetén is megítélhetik a tartásdíjat, ha az eltartott eü. állapota azt indokolja. Itt nem arról van szó, hogy megszerezte a szakképzettséget, mégsem akar dolgozni, hane marról, hogy nem képes olyan munkát vállalni, amiből eltarthatná magát.
Te azt gondoltad, hogy a 18 éves, autista gyermek majd képes lesz saját magáról gondoskodni?

ObudaFan # 2010.10.14. 16:03

És véleményed szerint el fogja tudni tartani magát így, középsúlyos sérülten?

Jocó1965 # 2010.10.14. 09:48

Üdvözletem mindenkinek!
A gyermekem ez év novemberében tölti be a 18.életévét.
Sajnos középsúlyos fogyatékos,autista.Intézetben nevelkedik,ahol még max.2 évet tartózkodhat,de ez is a megyei önkormányzaton múlik,hogy tudja-e finanszírozni a további ott tartózkodását.A tanulmányait befejezte,a volt nejem bevallása szerint is már csak a "költségcsökkentés" miatt töltené ott a hátralévő 2 évet.(A havi téritési díj 6500 Ft)Önállóan nem tud majd dolgozni.
Az volna a kérdésem,hogy kérhetem-e a gyermektartás megszüntetését,hiszen betölti a 18-at,és gyakorlatilag már nem folytat semmiféle tanulmányokat.
Ui.:A gondnokság alá helyezést a napokban kívánom elindítani.
Köszönöm a válaszukat!

MajorDomus # 2010.10.01. 19:08

A gyermek tartasahoz kell hozzajarulnod, nem az anyat kell eltartanod.
a tartasi kotelezettseg a szuloket egyenlo arsnyban kotelezi s ez itt a lenyeg. Nem vagy koteles 3-szor annyival hozzajarulni a gyernek tartasahoz mint a masik szulo.

Jusztusz # 2010.10.01. 06:08

Tisztelt MajorDomus,
köszönöma a választ. A másik szülő, vagyis az anya, nem tud ennyit hozzátenni, mert köztisztviselő, így lényegesen kevesebbet keres mint én. Mindenképpen szükség van bizonyítgatásos eljárásra? Én nem szeretném a viszonyunkat még jobban elmérgesíteni, de tényleg túlzottnak tartom a mostani összeget, ha együtt élnénk sem költenénk rá ennyit. Azt gondoltam, talán van olyan bírói gyakorlat, ami alapján megítélnek egy maximális rokontartást, így hosszadalmas peereskedés, sárdobálás nélkül megúszhatjuk.
Ebből kifolyólag nem tud valaki esetleg ajánlani jó zala megyei rokontartási perekben jártas ügyvédet?

Köszönöm!

MajorDomus # 2010.09.30. 20:42

En nem hiszem. A gyerek munkaval sem keresne ennyit, raadasul ugyanennyit a masik szulonek is hozza kell tennie. A keresetben kerd hogy bizonyitsa mennyit ,kolt ra, s ugyanennyire szallitsak .le a tartasdijat. Meg fogod nyerni, de valts ugyvedet.

Jusztusz # 2010.09.30. 19:53
Üdv, a véleményükre lennék kiváncsi. Elválltam, és van egy gyerekem, aki idén fejezi be a gimnáziumot, de szerencsére továbbtanul. Én idáig rendesen fizettem a tartásdíjat, a fizetésem 25%-át utána. Mivel vezető beosztásban vagyok egy multinál, ez havi 250. 000, - -t jelent. (Mikor anno elváltam a fizetésem a fele volt, és a tartásdíj kb. 120. 000, - -ra jött ki havonta, szemben a mostani 250.000
  • al) A gimnázium befejeztével szeretném a gyerektartást rokontartásra módosítani, és az összeget havi 100. 000, - -ra levinni. Ezidáig is túlzásnak tartottam a mostani összeget, de úgy voltam vele, amíg kiskorú, nem foglalkozom vele (mármint a pénzzel), de úgy gondolom, 100. 000, - elegendő támogatás egy felnőtt embernek, ill. időközben született még egy gyerekem, akiről szintén gondoskodnom kell. Az ügyvédemet megkérdeztem erről, de nem bíztatott, azt mondta, hogy kétséges a dolog kimenetele.
Szerintetek elképzelhető, hogy a bírőság a továbbiakban is jogosnak fogja találni a havi 250. 000, - -t, és nem fogadják el a mérséklést 100. 000, - -ra?
makbalu # 2010.09.30. 14:26

Üdv!

Érdeklődnék, hogy nagykorú gyermek (18 éves) esetén mit takar az érdektelenségből való gyerektartás megszüntetése? És mennyi időnek kell eltelni kapcsolattartás nélkül, hogy ezt kezdeményezni lehessen. Hozzáteszem, hogy nem az én hibámból nincs kapcsolattartás, hanem a gyerek részéről, aki trágár szavakkal illet és minősíthetetlen magatartást tanúsít. Ezért szeretném megtudni, hogy jogilag milyen lehetőségeim vannak.

Kérem szíves válaszukat!

Köszönettel,
Egy Apa

Ribonuk # 2010.09.30. 14:10

Tisztelt Fórumozók!

Válásunk után egy 16 éves gyermek és egy 19 éves, akkor egyetem nappali tagozatára járó "gyermek" édesanyjuk háztartásában maradt, én pedig fizettem a meghatározott tartásdíjat.
Idén júliusban a 16 évesből 19 évessé vált lányom a középiskola befejezése után felvételt nyert egyetem nappali tagozatára. Az oktatás a lakóhelytől 100km-re történik, ezért ott albérletet kellet bérelni.
A problémám az, hogy az "édesanyja" a tartásdíjból semmit nem ad neki, mondván, hogy az az otthoni tartására kell, a többit (albérlet, rezsi, utazás, étkezés) kérje tőlem.
Mivel az ő háztartásában van, a tartásdíjat nem tudom a nagykorú gyermek részére utalni, mert ebbe nem egyezik bele. A nagyobbik lányom 3 év után diploma megszerzése nélkül abbahagyta egyetemi tanulmányait, újra felvételizett, de az új szakra nem ment el. Jelenleg OKJ-s képzésre jár. A tartásdíjat utána is fizetem, szintén az édesanyja kapja. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy a tartásdíjat a felnőttkorú gyermekek kapják meg?

Ribonuk

anyasi # 2010.09.30. 12:44

Segítsetek.Nagykorú nevelt lányom aki most anyukájával él rossz viszonyba.Decemberbe a barátjához költőzik. Akkor is kell gyerektartást fizetni az apának vagy se? Előre is köszönöm Ildi

ObudaFan # 2010.09.24. 16:02

judit086

Sajnos te fizeted a perköltséget, ezért célszerű lenne már az első tárgyaláson elismerni az igényét, hogy csak 10% illetéket kelljen fizetni, vagy az első tárgyaláson egyezséget kötni. Hogy újra jogosulttá válsz-e, az attól függ, hogy miért kellett halasztanod.

Manyana

Érdemes lenne pert indítani a megszüntetés iránt.

Manyana # 2010.09.24. 15:11

Kedves fórumozók!
Nekem van egy 19. évét betöltött lányom aki tavaly volt a szakközép iskolában 4.osztályos {végzős}de 2 tantárgyból megbukott és a pótvizsgája is sikertelen lett.így tudomásom szerint {mivel kapcsolattartásra nem hajlandó}csak azokra az órákra jár be amiből bukott. Ez nappali tagozatos képzést jelent? Én az anyja vagyok a gyerek 13.évesen került el tőlem {a serdülő gyerek rossz értelembe vett szabadság vágya és az apa bosszúállása miatt} azóta végig nagyon gyenge tanuló lett. Most pedig azt üzente neki van ideje ráér tanulni {úgy is fizetnem kell} Kérdésem meddig vagyok köteles a gyerektartást fizetni {miközben Ő felelőtlenül züllik és kicsapongó életet él}

judit086 # 2010.09.24. 12:15

Kérdésem a gyermektartás megszüntetésével kapcsolatos.

23 éves vagyok, júliusban vettem át a diplomámat (Ba) szakon. Apukám ekkor megkeresett telefonon, (egyébként 10 éve nem tartjuk a kapcsolatot, mert ő nem akarta) és kérte, intézzem el, hogy neki ne kelljen tovább fizetnie. Én erre azt válaszoltam, folyamatban van a felvételim Master szakra, és amíg nem tudom, felvettek-e, és jogosult vagyok-e a továbbiakban gyermektartásra, addig nem szeretnék intézkedni.
Ő még azon a héten fogalmazott egy keresetet, ami ma ért ide. A keresetben az áll, hogy ő kért engem az intézkedésre, ami elől elzárkóztam. Ez nem igaz, csak arra kértem, várja meg amíg kideül, tovább tanulok-e. De ő inkább azonnal bírósághoz fordult. Azóta kiderült, felvettek, beiratkoztam, de passziváltattam a félévemet. Azt tudom, hogy így már nem vagyok rá jogosult, és nem is tartok igényt a pénzére,de ez csak két hete derült ki. A keresetet viszont júliusban adta be.
A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben ki fizeti a perköltséget? Amennyiben februártól folytatom a tanulmányaimat, jogosult leszek újra a gyermektartásra? Ha igen, akkor azt hogyan igényelhetem?
Egyáltalán jogosult vagyok-e gyermektartásra ennyi idősen, ha Master képzésen tanulok nappali tagozaton?

ObudaFan # 2010.09.21. 19:50

Pert kell indítanod az elhelyezés megváltoztatása iránt, és ott célszerű ideiglenes intézkedést kérni.

f.imre # 2010.09.21. 19:16

Köszöntök Mindenkit!

Vállás után a gyerekek az édesanyjukkal maradtak.A nagyobbik lányom 17 éves és szeretne hozzám költözni.Az anyja viszont nem engedi,emiatt is sokat veszekednek.A lányom nappalin tanul,én dolgozom.Mit tehetnék,hogy velem maradhasson?