Üdvözletem!
Ha a felperes kezdeményezi a gyermektartás megszüntetését és az alperes a tárgyaláson nem jelenik meg -de nincs kifogása a gyermektartás megszüntetése ellen- akkor hogy ítél a bíróság és hogy oszlanak meg a költségek.
Köszönöm
Üdvözletem!
Ha a felperes kezdeményezi a gyermektartás megszüntetését és az alperes a tárgyaláson nem jelenik meg -de nincs kifogása a gyermektartás megszüntetése ellen- akkor hogy ítél a bíróság és hogy oszlanak meg a költségek.
Köszönöm
Termeszetesen
Ismerősnél van két nagykorú gyerek, mindketten a szülőkkel közös lakásban élnek, szülők most fognak válni, de úgy, hogy a lakást továbbra is közösen fogják használni. Mindkét gyerek tanul, az anya az, aki eddig élelmezte, ruházta őket, az apa a lakás rezsijét fizette.
A kérdésem az, hogy a válóperben akkor kérhet-e gyerektartást az anya az apától, hogy járuljon hozzá a két nagykorú gyerek tartásához (az egyikük még gimis, a másikuk már egyetemista és a tandíját saját maga fedezi úgy hogy dolgozik az egyetem mellett)
Kedves Vagica !
A fálreértés elkerülése érdekében azért nem csak apád volt ott mikor készültél. Talán nem is akart gyermeket...sok tényező befolyásolhatja az ügyet... írod dolgozol akkor a megszüntetésnek még nagyobb az esélye. Nem igazán értem miért nem kéred meg hogy amíg tanulsz erejéhez mérten támogasson?(!)
Kedves Bombázó és Sherlock!
Ehhez az egészhez hozzátartozik az is, hogy első körben nem akart elismerni az apám, csak megcsinálni tudott. Az életbe soha nem kaptam tőle semmit. És nem a pénzre gondolok!!!! Ez a legkevesebb. Ha ahhoz volt esze akkor ehhez is legyen. A másik dolog az, hogy jelenleg is dolgozom. Másként nehezen menne az iskolába járás és egyebek. Ugyanis az édesanyám egyedül nevel a húgommal. Köszönöm a "kedves" hozzászólásokat!
Kedves vagica!
Igen, megszüntetheti. Személyes véleményem szerint egyébként, lehetnél annyira "gáláns", hogy fiatal felnőttként lemondj a pénzről egy halmozottan sérült gyermek javára.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Szerintem nem az apád tehet arról, hogy nem sikerült időben elvégezned a főiskolát, ezért szerintem jogosan mondhatja azt, hogy nem fizet tovább. Gondolom 22-23 éves lehetsz, levelezőn is be lehet fejezni a tanulmányokat ami mellett akár dolgozhatnál is.
Azt szeretném megtudni, hogy megszüntetheti-e a bíróság a rokontartási díj fizetését, ha az apám arra hivatkozik, hogy főiskolai képzés 4 éves ideje letelt. Én még nem fejeztem be a tanulmányaimat, mert sajnos nem tudtam a tanterv szerinti ütemtervet tartani. Most szeptemberben kezdem az utolsó évemet, jövő szeptemberben pedig a féléves szakmai gyakorlatomat. Azért kéri a rokontartási díj megszüntetését mert megváltozott a munkahelye, és a halmozottan sérült gyermekét a felesége otthon ápolja. Amikor a rokontartási díjat (20.000 Ft) megállapították 2006-ban a gyermek már megvolt - 2000-ben született - azóta csak a munkahely változott.
Az én véleményem szerint eleve azt is figyelembe kell vennie a bíróságnak, hogy tudna-e munkát vállalni az eltartott. Mert ha nem, akkor tulajdonképpen a tanulmányok folyamatosságának sincs sok jelentősége. Emellett ha mégis tudna, természetesen akkor is figyelembe kell venni, hogy a bukás miért történt, de ezzel is óvatosan kell bánni, mert ha munkaképes, akkor a tanulmányokra való alkalmatlanság az már olyan ok, amire a bíróság megszünteti a tartásdíjat.
Azt szeretném megtudni, hogy súlyosan látássérült gyerek esetén milyen szigorral veszi a bíróság a tartásdíj megítélésénél a folyamatos tanulmányokat?
Lányom hivatalosan vak, valójában aliglátó (egy szemmel egészen közelre azért lát). Nem kis erőfeszítés volt számára a gimnáziumot elvégezni, és most az érettségin egy tantárgy nem sikerült. Így nem mehet tovább sehova. Egyébként kerámikus szeretne lenni, amit tanfolyami formában oktatnak (OKJ-s képzés). Ha az apának eszébe jut a megszüntetést kérni, akkor elképzelhető, hogy megszűntetik? Munkát vállalni - érthetően - még szakmával is elég szűk esélyei lesznek. Számomra egyértelmű, hogy támogatom felnőtt korában is, ha szükséges életem végéig, de vajon hivatalosan egy ilyen esetben például rokontartás címén meddig és milyen mértékű támogatás jár mindenképpen a másik szülőtől?
3 új bírónak. Másodfokon egy háromtagú bírói tanács dönt. Esélyeket legfeljebb az ítélet ismeretében lenne érdemes latolgatni.
Üdv!
Tanácsot szeretnék kapni, fiam nappali tagozatos első éves egyetemista, tartásdij fizetését az apukának megszüntették,/1 éve nem fizet/,alkalmatlanságra hivatkozva.
Sajnos 9 vizsgából 2 nem sikerült. Kérdésem, érdemes -e a fellebezéssel gyarapitani a kiadásaimat.Én ugy gondoltam egy elsősre nem tartósan elhúzódó a tanulmánya,az index alapján döntött a birónő.
A perköltség,illetéket is ki kell fizetnem,a volt férjem ügyvédjének költségét is lehet.
A fellebezés menete ujbóli tárgyalásokat eredményez?
Végzés kézhezvételétől kell benyujtani, ujbóli indokokkal,egy uj birónak mindent leirni?
Amugy nem egyszerű eset az apuka,vállalkozó,viszont 10eft-ból kell élnie.erre is hivatkozott.
Köszönöm.
A lányodnak évek áltak rendelkezésre a nappali tagozatos suliba a beilleszkedésre (...), vagyis ha az apa pert indít a t.díj megszüntetése iránt, a bíróság vizsgálni fogja hogy a leányzó nem-e lógja-e az éveket az apja kontójára...
Vagy egyáltalán alkalmas-e a tanulásra?!
Amúgy a felnőttek dolgozó középiskolájánál már mód van a tanulmányok melletti munkavégzésre...
"Mona"
laikus hozzászóló
Köszönöm a választ!
Ezek után újra felkerestem a bíróságot. Aki a jogi tanácsokat adja, megkérdezett egy bírónőt is. A bírónő az felelte, hogy igen, jár!
Úgy legyen Most már nagyon kíváncsi vagyok.
Egyelőre van egy végrehajtható határozatod. Amíg ő nem indít pert a megszüntetés iránt, addig végre is fogják hajtani. Ha indít, akkor szerintem megnyeri a pert.
Üdv.
Olvasgatom a fórumot és nagyon elbizonytalanodtam.
A bíróságon érdeklődtem, hogy 19 éves lányom után, aki esti gimiben tanul (nappali szakközépből ment át ide, mert ott nem tudott beilleszkedni és ez helyben van)a tanulmánya folyamatos, jár-e még gyerektartás? Nem dolgozik, kapok utána családi pótlékot is. Most szeptembertől kezdi majd az utolsó évet.
A volt férjem önként megszüntette a gyerektartás folyósítását. A bíróságon megírták a papírokat, (végrehajtás) és vállaltam, hogy megpróbálom kideríteni, hol lakik az exem. Szerintük jár a gyerektartás, de "per" csak eztán lesz...
Itt meg leginkább azt olvasom, hogy nem jár.
Most már nem tudom mit gondoljak...
Üdvözlettel: kukonnya
Ha megegyezni nem sikerül, a perindítás az egyetlen lehetőséged. Ennek hiányában ha nem fizetsz, végrehajtanak. Ha a per során a másik fél bemutatja az igazolását, és más érved nincs, akkor a pert bukod.
Sorry,
Ha nem mutatja be az aktuális szemeszterre történt beíratkozást akkor arra a félévre nincs t.díj fizetés - ilyen egyszerű. (Nagykorú fiatal felnőttről van szó aki már felel a saját cselekedeteiért: rendes- szorgalmas tanulás és annak dokumentálása.)
Azt már nem tudom, hogy a bírósági letétbe helyezés korlátozásának mi oka lehetne., akkor meg nyítni a nevére bankszámlát és a havonkénti befizetés oda, de csakis közösen lehet hozzáférni.
Általában majd' minden bírósági végzés ellen lehet fellebbezéssel élni.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Mi van akkor a konkrét helyzetben, ha nem mutat be sem a nagykorú gyermek, sem a gondozója, sem az iskola a kötelezettnek ilyen iskolalátogatási igazolást?
És akkor mi van,ha a bíróság nem hajlandó azt a pénzt letétbe helyezni? Ha végzést hoz az elsőfok,hogy nem teszi letétbe,akkor lehet fellebbezni a végzés ellen, gondolom. De ha az elsőfok végzést sem hajlandó hozni,akkor mi a teendő?
(én előtte állok ennek,de már érdekel,hogy okosabb legyek)
Egészséges gyermek esetén csak a tanulmányok folyamatos előhaladása esetén jár a t.díj, tehát a bukdácsolás/évismétlés esetén nemigen. (Monthatni alkalmatlan a tanulmányokra és ezt az apa nem köteles finanszírozni.)
A szeptemberi "hová" (= melyik évfolyamra) történő beíratkozásról köteles bemutatni az iskola igazolását, valamint februárban majd ismét. (Szemeszterenként jár a t.díj.)
Fordulj bírósághoz, egyben már a keresetlevélben kérd hogy az itéletig a havi pénzt hadd utalhassad bírósági letétbe. (A "megevett" t.díjat nem lehet a gyermektől visszakövetelni, ellenben ha a bíróság döntése szerint a továbbiakban nem jár neki a pénz, az összeget a fenti letétből mégis visszakapod.)
A bíróság heti egy nap panasznapján segítenek a keresetlevél megfogalamazásában.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Üdv!
Ha az eltartott nagykorú gyermek nem fejezi be egyetemi tanulmányait a meghatározott képzési idő végére, sikertelen vizsga miatt több szemesztert is hosszabbít, köteles vagyok-e továbbra is fizetni a tartásdíjat, s ha igen, meddig tarthat ez az állapot?
Előre is kösz a választ.
A felsőoktatási intézmény nappali tagozatára történt beíratkozást minden tanév szeptember/február hónapban igazolniuk kell, különben nincs t.díj.
Mert ? Eddig nem hiányoztál nekik mint eltartó ?
A kiskoru gyermekről vagy köteles gondoskodni, a törvény szerint,még saját tartásod rovására is. A jövedelmed max. 50 %-a tiltható le, de mint mondtam a kiskoruak tartása prioritást élvez.
Ha a felnött lányaid még tanulnak akkor igényelhetnek tartást,de csak olyan mértékben( az 50 % -ig) ami a kiskoruak ellátását nem veszélyezteti. Az összeget a biróság állapitja meg.
Ki keresett meg ez ügyben ?
Tisztelt jogi fórum.Magam 42-éves múltam,jelenleg házasságban élek,van egy kettö éves kis lányom és egy szintén kiskorú fiú aki tartósan beteg.Az előző házaságomból született kettő leány gyermek akik már nagy korúak.Ha igaz tanulnak ezt én nem tudom,hiszen ovis koruk óta szinte semmit sem tudok róluk !Ők már felnőtek.Az volna a kérdésem,hogy köteles vagyok-e gyermek tartás díjat fizetni?A lányok 19 és 20 évesek
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |