gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén

monalisa1 # 2010.03.24. 11:54

Ha a fogadott ügyvéd nem tud elmenni a tárgyalásra de maga helyett küld helyettes kollegát akkor nincs akadálya a tárgyalás megtartásának. (Az ügyvéd bizonyára ellátja a kollegáját utasításokkal, javaslatokkal - valamint hogy fussa át az eddigi peranyagot.)

A tanú a napi díját (= egynapi szabadság megváltását) kérheti valamint a közlekedési költségét., helybéli lakos ezen utóbbit nem hiszen vagy bérlete van vagy amúgy is kocsival közlekedik.)

Lehet kérni a t.díj rokontartásra módosítását de öngmagában a 18. életév betöltése ennek feltételként még kevés. A tárgyaláson a bíró majd elmagyarázza.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Nyanyu (törölt felhasználó) # 2010.03.23. 22:47

Még egy kérdés felmerült:gyt perben a gyerek lassan nagykorú (de még a tárgyaláskor nem lesz)A gyt-t szülő kérésére már jó ideje ő kapja, nem a tartó szülő.(mint az előbbiekben olvastam, ez hasonlit a rokontartásra)Lehet-e kérni, hogy a gyt-t rokontartásra módosítsák?(mivel csak fél év múlva lesz nagykorú)Vagy birótól függ és akkor a gyt.összegén 2 évig nem lehet változtatni??KÖszönöm.

Nyanyu (törölt felhasználó) # 2010.03.23. 22:41

Tisztelt Fórumozók!Lehet-e tárgyalásra halasztást kérni abban az esetben, ha a fogadott ügyvéd nem tud résztvenni a tárgyaláson?(de helyette jön másik)Ha igen,attól még felszámolják a perköltséget később?
Másik kérdésem az lenne, ha tanút is hívnak a tárgyalásra, akkor milyen költségtérítést kérhet amiatt,hogy elment,kiesett a munkából?(gyt.a per tárgya)

ObudaFan # 2010.03.23. 19:48

Nagyon innovatív ez a fórum az új jogi fogalmak kialakítása terén. "Felnőttartás" mint jogi fogalom egyelőre nem létezik. Rokontartás van, amelynek a keretében a kiskorú gyermek vonatkozásában vannak speciális szabályok. A nagykorú gyermek pedig akkor sem kiskorú, ha még nem tanul egyetemen. Ezzel együtt egy nagykorú, de még középiskolai tanulmányokat végző személy nyilván nem tud munkát vállalni a tanulmányai mellett, tehát az esetében az, hogy a tartásra rászorul, nem lehet kérdés. Ettől még azonban a kiskorú gyermekekre vonatkozó szabályokat rá alkalmazni nem lehet.

Aki a tartásra jogosultat a saját háztartásában eltartja, az maga követelheti a tartásdíjat.

monalisa1 # 2010.03.23. 15:06

Felnőttartás akkor van ha a nagykorú fiatal a felsőfokú tanumányoknál esetlegesen már kap tanulmányi ösztöndíjat vagy van másodállás/mellékfoglalkozás - vagyis kevesebb-több saját önálló jövedelemre tesz már szert. (Bizonyos értelem már elvárható egy fiatal felnőttől hogy részben-egészében gondoskodjon magáról.)

Ezzel szemben egy középiskolás esetleg hiába töltötte már be a 18. életévét - ő még eltartásra szorul, vagyis saját önálló jövedelemmel egy ideig még nem rendelkezik.

Mind a gyermektartás mind a felnőttartás kérdését végső soron a bíróságon kell rendezni, önként nem módosítható a bírósági kötelezés.

"Lisa"
laikus hozzászóló

bombázó # 2010.03.23. 06:49

Ne ez az amit nem lehet, mármint az exel beszélni, megegyezni.

Visszatérve a kérdésemre, megtehetem hogy az egyik nagykorúnak még gyerektartást fizetek %-ban az eltartójának, a másiknak meg a számlájára utalom a fix felnőttartást?
Nem diszkriminatív?
Tulajdonképp a nagykorú, de még középiskolás már felnőttartásban részesül?

Köszi

monalisa1 # 2010.03.22. 17:14

Bármiféle változás t.díjnál a bíróság jóváhagyásával, kivéve ha az apa önként többet akar fizetni mint a kötelezése...

Első körben próbálj beszélni a volt feleségeddel, hátha szót tudtok érteni.

bombázó # 2010.03.22. 16:37

mlisa

köszi a véleményt
én csak a kisebbik nagyobbnak szerettem volna a tartásdíját megszüntetni %-ról, fixre mint rokontartás címen (ővele nem tartom a kapcsolatot anya hathatós segítségével)

a nagyobbiknak maradna, ahogy most van % gyerektartás címen (jövőre úgy is végez)

monalisa1 # 2010.03.22. 15:38

A kisebbik nagyobb gyermek dolgában bírósághoz lehet fordulni - az anya ellen kell a keresetet beadni. A per során a felnőttartás dolga rendezhető.

A már nagykorú gyermek t.díj összegét is ezen perben kellene rendezni - függetlenül a dicséretes jó kapcsolattól.

A városi bíróság heti egy nap panasznapján segítenek a keresetlevelet megfogalmazni. Vidd magaddal a t.díj fizetésére kötelező bírósági itéletet/végzést - lefénymásolják.

"Lisa"
laikus hozzászóló

bombázó # 2010.03.22. 14:55

hello

korábban már írtam ebbe atopicba, de közben eltelt egy kis idő

a kérdésem a köv.
két kicsi és két nagy gyerekem van. a két nagy után gytartást fizetek.12,5-12,5%
a nagyobbik a nagyszüleivel él, a kisebbik az exemmel.
a kisebbik most lesz 18 és még középiskolás, de szeretném megszüntetni a tartásdíj fizetést, és rokontartást fizetni neki, havi fix összegben, és nem az anyjának.

van-e ennek valami akadálya?
akkor a másik nagykorú gyerekem után is meg kell tennem ezt vagy neki továbbra is járna a %-os forma?
a kisebbikkel sajnos nem tartom a kapcsolatot, a másikkal jó a kapcsolatom.

mit tanácsoltok?

monalisa1 # 2010.03.22. 14:52

Köszönöm a kijavítást.

ObudaFan # 2010.03.22. 10:48

Nem a kétszerese, hanem maga az alapkamat.

monalisa1 # 2010.03.21. 20:44

Bocs, éves kamatról van szó.

monalisa1 # 2010.03.21. 20:43

Ezen kívül a perköltség valamint esetleges nemfizetés esetén a végrehajtás költsége.

marcika # 2010.03.21. 20:42

havonta? vagy összegre?

monalisa1 # 2010.03.21. 20:40

A mindenkori jegybanki (= Magyar Nemzeti Bank) alapkamat előző félév utolsó napján esedékes kamat kétszerese a késedelmi kamat, jelen esetben 6,25% x 2 = 12,5%.

marcika # 2010.03.21. 20:23

Ha mostantól nem fizetjük, és mégis megítélik, akkor milyen kamatszámítási módszert alkalmaznak a gytartás esetében?

monalisa1 # 2010.03.21. 17:59

A gyermek minden szeptemberben és februárban köteles bemutatni az iskolai igazolást arról hogy az adott félérve beiratkozott, így az apa figyelemmel kisérheti a tanulmányi előhaladást - vagy éppenséggel a kihagyást, halasztást stb.

Tehát ha elmarad az igazolás egyből bírósághoz kell fordulni a t.díj további kötelezésének felülvizsgálata végett. (Ideiglenes intézkedést kell kérni hogy a bírósági vizsgálatig se kelljen feleslegesen fizetni.)

Ha apa és gyermeke netán nem lennének "beszélő viszonyban", egy tértis levélben akkor is el lehet küldeni az iskolai igazolást, különben lásd az előző bekezdést.

Ez a topic több mint 20 oldalból áll - javaslom visszaolvasni, a felvetett probléma előzőekben többször is megválaszolt már.

"Lisa"
laikus hozzászóló

marcika # 2010.03.21. 16:32

én is kérdeznék.

Mi van akkor, ha "elfelejtették" közölni, hogy a "gyermek" halasztott a főiskolán. Most éppen mit csinál? Fogalmunk sincs...nem láttuk nyár óta.
Tehát továbbra is kell fizetni?

monalisa1 # 2010.03.21. 15:01

idanka

Ha olyan képesítést szerez amivel már el lehet helyezkedni akkor semmi akadálya hogy munkába álljon és a saját keresetéből éljen meg.

A felsőfokú tanulmányok az egyenlőre csak egy elképzelés, elöbb oda fel is kell venni egyiket - másikat.

Aztán a napi munka mellett lehet tanulni akár levelező is - mint oly sokan mások.

Amennyiben a munkanélküliséged tartós -és ezt tudod igazolni-, egy ellenkeresettel kérd a jelenlegi t.díj mérséklését.

Az utolsó bekezdésben felsorolt követelésekkel (...) nemigen kell foglalkozni - "kérni" bármit is lehet a bíróságon.

Arra ügyelj hogy a t.díj elmaradás ne nagyon halmozódjon fel mert azt bírósági végrehajtón keresztül ráterhelhetik a lakásra.

Addig is míg ismét lesz legális munkád, próbálj másodállást, mellékfoglalkozást -mit ne mondjak fusizást- találni és ezen pénzből fizetni a t.díjat.

"Lisa"
laikus hozzászóló

véső (törölt felhasználó) # 2010.03.21. 09:21

Idanka
ki kezdeményezte a pert ?
a gyerekek vagy az anya ?

idanka # 2010.03.21. 00:11

T.Szakik!

Egy kis segítséget kérnék, illetve szeretném tudni hogy mire számíthatok.

Egy kiskorú (14) és egy idén már nagykorú gyermekem után 10-10 e forintot fizettem banki átutalással. Nagykorú gyermekem betöltötte a 18 életévét, és megszerezte (idén szerzi) első szakmáját. Elmaradásom, nincsen mivel most került első esetben bíróságra az ügy amiben nem mellesleg kérték a gyerektartás maximális összegének meghatározását.

Mivel időközben (20 évi folyamatos munkaviszony után) kénytelen lettem a munkanélküliek egyszerű hétköznapjait tengetni, előre jeleztem sajnos csak kevesebbet tudok fizetni.

Ebből az következett, hogy kérnék a szülői ház eladási jogát és annak teljes összegének zárolását a gyermek felsőfokú tanulmányinak biztosítása illetve a feltételezett örökségük szétosztása érdekében (úgy is a gyerekeké lesz címszóval). Mivel a lakás saját tulajdonom és még élek, így nem értem milyen következményi lehetnek a pernek? Kivégzésekre csoportos öngyilkosságra vagy valami más furmányos bírói döntésre számíthatnak a kis lurkók?

ObudaFan # 2010.03.13. 08:28

Édesanyáddal szemben kérheti, te viszont mindkettejüktől kérhetsz tartásdíjat.

ági1988 # 2010.03.12. 15:30

Tisztelt Fórumozók, Szakértők!
Szeretném a segítségüket kérni. 22éves, nappali tagozaton tanuló főiskolás lány vagyok.
Apa és anya már 8 éve elváltak. Anyukámmal élek. Most nagyon megromlott a kapcsolatom vele és nem sűrűn járok haza (hetente 1-szer)- ő,ezt kérte is. A tartásdíjat nem kapom a számlámra, anyám veszi fel és 2 éve nem láttam a csekély összeget,ami havonta 13ezer Ft.
Az iskolában(mely lakóhelyemtől kb. 100 km-re van) átlagosan 4 napot töltök. 2 napot a barátomnál vagyok,aki albérletben lakik, és 1 napra szoktam hazamenni.
A kérdésem az lenne, hogy apám joggal kérheti-e a tartás megszüntetését? -(jogviszonyom aktív),indokolva azzal,hogy nem "lakom" az anyámmal.
Válaszukat előre is köszönöm!

erika35 (törölt felhasználó) # 2010.03.12. 14:06

T.Szakértők!

A fiam első éves hallgató egyetemista , az idén nyáron lesz húszéves.
A volt férjem múlt év májusa óta egy fillért sem fizet,és előtte is igen rendszertelenül
23500.ft-ot,kénye kedve szerint általában mindig lemaradva.
A nyár végén ügyvédhez fordultam, mivel velünk nem áll szóba,és kértem
írjon levelet neki,hátha arra reagál.
Egyszer válaszolt is, hogy majd pótolja elmaradását,ha bemutatjuk az iskolalátogatási
papirt,akkor még nem volt meg a beiratkozás,tehát az oktatási hivatal határozatát
küldtük el.
Ez év január 4.-én ügyvédi javaslatra benyujtottunk egy keresetlevelet./tehát volt
ideje pótolni elmaradásait/
Közben Ő is benyujtott a tartásdíj megszüntetésére egy keresetet, amit most
egyesitettek.
Tegnap volt az első tárgyalás,és azt hittem elájulok olyan dolgokat mondott.
A lényeg most az,hogy be szeretné bizonyítani,hogy alkalmatlan a fiunk
a tanulásra,az egyetemre is el akar menni az ügyvédje,hogy megnézze
az eredményeit.
Sajnos az első félév nem sikerült jól.
A hallgatói jogviszonyát igazoltam
mindkét félévre,aktiv a státusza.
Arra hivatkoztak,hogy alkalmatlan a tanulásra,és ezt be is bizonyitják.
Megtehetik ezt, és ez ha nem lett jó az első félév akkor nem kell
fizetnie?Bár középiskolás volt akkor se fizetett már.
A magatartással is próblémájuk volt,hogy nem keresi a fiu az apát
cimszóval.
Mellékesen megjegyzem nem is teheti,ugyanis uj kapcsolatában
el van titkolva,és fenyegetőzik is,hogy bajunk lesz ha kiderül.
Arra hivatkoznak,hogy nem köteles a saját megélhetésének
rovására a tartást fizetni.
A vállalkozása csődbe van / már 20 éve veszteséges/,hiteltartozás csekkek,adó tartozás
több millio ft.a jövedelme 118eft,és nem tudja fizetni a számlákat sem.
20 eft ból él havonta állitólag.
Hozzáteszem nekünk is vannak óriási tartozásaink,a mostani párom is
munkanélküli lett,kölcsönökből élünk,nekem is van fizetési meghagyásom
elmaradt közös költség tartozás miatt,de ez nem érdekel senkit.
A tárgyalást elhalasztották,környezettanulmányt kértek rám,a fiamat
is beidézik,és megállapították,hogy én nem akarok dolgozni,és éheztetem a fiamat.
Helyette szégyelltem magam a bíróságon,
Tudom a nagykorú tartása már nem olyan szigorú,és attól tartok esetleg veszithetek,
és már most közölték tegnap,hogy a költségeket nekem kell majd állnom.
Kérem valaki nyugtasson meg, hogy talán van azért valami esélyünk,nagyon megalázó
volt az egész, a milyen anya az ilyen,meg követelőző ilyesmi.
Mondtam nekem nem kell a pénz a fiának adja,bár neki még ősszel azt mondta soha többet
nem akarja látni emiatt,telefont kinyomja stb.
Mit tehetnék, kérem válaszoljanak.
Esetleg van valami remény,ilyenkor az elmaradást sem kell kifizetnie,ha esetleg megnyeri a pert,még két hónap a köv.tárgyalás.