Tisztelt Fórumozók!
Segítséget kérnék gyt.fizetése ügyében,nem teljesen tiszta, a Tv.szerint meddig jár:
1,amig betölti a 18.életévet (ha évvesztes és 19 évesen érettségizik, akkor addig)
2,ha érettségi után nappalin továbbtanul,(technikum vagy felsőfokú intézmény) akkor addig, amíg tanul?(vagy ez rokontartás már?)
Milyen nagyságrendi különbség szokott a kettő között lenni?
Lehet-e bírósági végzésben előre kikötni, h csak x.ideig jár a gyt.? Ez is bírótól függ, mint minden?(ahogy látom az előttem szólóktól..:()
gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén
A bíróság nem fogja előre kikötni. 18 éves koráig a kiskorú gyermekre vonatkozó szabályok szerint jár, utána az általános rokontartási szabályok szerint. De az adott esettől függ, hogy van-e egyáltalán különbség.
Nagykorú (novemberben tölti a 19-et) gyermekem gimnáziumba jár, nappali tagozatra, ahol előreláthatólag 2010-ben fog érettségizni. Gyermektartást vagy rokontartási díjat kell-e majd utána fizetnem a válás kimondása után, ha ő a másik félnél marad? Hány éves koráig kell fizetnem akár a gyermektartási, akár a rokontartási díjat?
A választ előre is köszönöm!
Kedves Manocs.ka!
Ha a gyermek a váláskor már nagykorú, róla a bontóperben semmilyen formában nem rendelkeznek, maga a gyermek viszont indíthat egy külön pert rokontartás iránt, ha a tartásra még rászorul, és a másik fél magától nem akar fizetni. Ha viszont magától is fizet, semmi szükség a perre. Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Két gyermekem az idén kezdte felsőokt.int.-ben a továbbtanulást.Gyerektartást 10-10e Ft-ot amit a bíróság megítélt,aug.ig fizette is a volt férjem,szeptembertől viszont nem hajlandó fizetni.A gyerekeket eddig is támogatta ezen összegen felül,sőt nem olyan régen egy lejárt banki megtakarítását 4-400e Ft-ot is nekik adott ami azt bizonyítja hogy nem rossz anyagi körülmények között él.Az iskola megkezdése előtt beszéltünk telefonon a gyerekek várható kiadásairól,és azt mondta "megoldjuk".Ez részéről úgy néz ki hogy 40-40e Ft-ot kapnak havonta,és aláíratott velük egy papírt hogy 30+10eFt gyerektartást kapnak.Csakhogy én ebbe nem egyeztem bele,és össze is vesztünk mert tudtommal azt nekem kell fizetnie.Van értelme feljelentést tennem az elmaradt gyerek vagy most már rokontartás miatt,van esélyem hogy továbbra is megítéljék nekem annak ellenére hogy a gyerekeknek többet fizet vagy nyeljem le ezt a békát is?Köszönöm válaszát
Ha a két gyermek már felsőfokú tanintézet nappali tagozatán folytatja tanulmányait akkor a "gyermektartás" mint olyan megszünt, ergo a pénzhez a továbbaikban neked semmi közöd. Ellenben a kötelezett a "felnőttartás" havi összegét a gyermek folyószámlájára utalja - ekként megfelelő a teljesítés. (Azt hogy "a" gyermek mit csínál a pénzzel - már felnőtt ember tehát belátása szerint...)
Ha vita van a felnőttartás Ft/hó összege felől akkor az apa bírósághoz fordulhat és ott majd megvizsgálják: egyik-másik gyermek havonta mekkora támogatásra szorul is rá. (Nem biztos hogy a továbbaikban egyazonos lesz az összeg.) Valamint egy nagykorútól már elvárható, hogy a továbbiakban lehetőség szerint gondoskodjon magáról: a tanulmányok mellett valamiféle másodállás, mellékfoglalkozás vagy a közismert diákmeló.
Az apa indítson ellened (...) pert a gyermektartás megszüntetése miatt, ezt követően lesz majd a dologból a továbbaikban un. felnőttartás.
Külön írom: ha augusztusig 10-10e Ft/hó összeget kaptak, azt követően pedig 40-40e Ft/hó az önkéntes t.díj fizetés, akkor az apa nagyon is szépen teljesít - önként, tehát a pénzen nem lenne okos vitát nyítni...
Tulajdonképpen mi a probléma?...
"Lisa"
laikus hozzászóló
Minden beíratkozott szemeszterről igazolást kell bemutatniuk az apának, különben az esedékes félévi t.díj folyósítása szünetelhet.
Én nem egy laikus válaszára vagyok kiváncsi már ne haragudj.Fogalmad sincs hogy mekkora költsége van a két gyerek taníttatásának havonta,de ezt nem is veled fogom megosztani.Mellesleg Én is ugyanolyan összeggel járulok hozzá mint az apjuk,de az mentesíti Őt fel az alól hogy a nekem megítélt gyerektartást vagy későbbiekben rokontartást fizesse,amit egyébként is rájuk költök...
Bocs helyesbítek:Nem mentesíti Őt fel az alól hogy stb...
Leírtam: nagykorú gyermek esetében már nem az anyának "jár" a t.díj. Ezt neked jogász sem fogja másként megválaszolni.
Ha nem hiszed olvasd vissza néhány oldalnyit ezen topicot és mások hasonló esetéből - és a válaszokból sokat lehet tanulni...
Kedves Andres!
Remélem engem, mint egykori családjogi bírót elfogad kellően kompetensként. A helyzet az, hogy a már korábban megítélt gyermektartásdíjat elvben a nagykorúság elérését követően is Önnek kellene fizetnie az apának, csakhogy nem fog széles ez országban találni olyan bírót, aki a közvetlenül a gyermekek részére megfizetett tartásdíjra azt mondaná, hogy fizessen meg még egyszer, mert nem az Ön saját kezébe adta. Igazából én sem értem a problémáját. Ön szerint sokba kerül a gyermekek tartása, és ez biztosan igaz. De ha ezt a pénzt VALÓBAN rájuk akarná költeni, miért gond az Önnek, ha közvetlenül a gyermekek kapják? Hiszen ezzel végülis pontosan az történik, amit Ön is szeretne, legfeljebb kihagynak egy lépcsőt: Önt, de ezzel senki jogos érdeke nem sérül, legkevésbé az Öné, úgyhogy nem világos, miféle béka lenyeléséről beszél. Ha viszont a pénzt nem rájuk, hanem saját magára akarná költeni, akkor meg minek beszélünk gyermektartásdíjról? Nem házastársi tartást ítélt meg a bíróság! Szóval ha már az állatoknál járunk, eléggé kilógni látszik egy bizonyos négylábú igásállat közlekedési célokat szolgáló testrésze, és attól tarok, hogy ezt a bíró sem látná másként. Ha meg nem magára akarja költeni a pénzt, ne keltse fölöslegesen ezt a benyomást! Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Tisztelt Grád András Úr!
Mikor kell indítani pert gyermektartás megszüntetése iránt? A 18. év betöltésekor vagy a középiskola befejezése után? A gyermek a 18. évének betöltésekor még középiskolás, az érettségit várhatóan a 19. évet betöltve teszi le.Tisztában vagyok vele,hogy a gyermektartás megszűnését követően rokontartás lesz megállapítva,de akkor már a gyermekem kapja meg a pénzt.Nem közömbös az sem,hogy két kiskorút tartok el még saját új családomban.A jelenleg fizetett tartásdíj pedig több,mint amennyi a jövedelmemből a két kiskorúra jut együtt.
A hozzáértők véleményét kérdezném.
A bíróság tartásdíj megállapítás iránti perben tartásdíj fizetésre kötelezett (16,6%).Mivel hátralékom is keletkezett, (a tárgyalás kezdete és az ítélethirdetés között 16 hónap telt el) az esedékes tartásdíj megfizetése mellett a hátralékot is vonja a munkáltatóm.Azonban kértem a tdíj csökkentést, mivel gyermekem született. A tárgyalás kezdete és az ítélethirdetés között 9 hónap telt el.Kértem, hogy a 16,6%-ot csökkentsék 12,5-re.(Összesen 4 srácról kell gondoskodnom, így ésszerű a 12,5%-ra csökkentés.)
Kértem, hogy a kettő közötti különbözetet a bíróság számítsa be a hátralékba.Elutasították, mondván a volt feleségem olyan rossz körülmények között él a férjével és közös gyermekünkkel, hogy hát jogosan költötték el a pénzt.
Rossz körülménynek számít az hogyha valaki ilyen tárgyú perben ügyvédet fogad?Valamint a volt feleségem egyetlen számlával és egyéb papírral nem bizonyította, hogy milyen kiadásai vannak, csak egy A/4-es papírt nyújtott be, valamint elfogadta, hogy a férjével nincsenek közös háztartásba.
Jogosan utasította el a bíróság a beszámítás iránti kérelmemet?
Valamint kérhető-e a rokontartás 18 éves gyerek esetén aki, középfokú nappali intézménybe jár?
Ha igen milyen mértékben állapíthatja meg a bíróság a havi fix összeget?
Előre is köszönöm.
„Rossz körülménynek számít az hogyha valaki ilyen tárgyú perben ügyvédet fogad?”
Nem zárja ki.
„Jogosan utasította el a bíróság a beszámítás iránti kérelmemet?”
Látni kellene az ítéletet és a periratokat.
„Valamint kérhető-e a rokontartás 18 éves gyerek esetén aki, középfokú nappali intézménybe jár?”
Igen.
„Rossz körülménynek számít az hogyha valaki ilyen tárgyú perben ügyvédet fogad?”
Nem zárja ki.
„Jogosan utasította el a bíróság a beszámítás iránti kérelmemet?”
Látni kellene az ítéletet és a periratokat.
„Valamint kérhető-e a rokontartás 18 éves gyerek esetén aki, középfokú nappali intézménybe jár?”
Igen.
Obudafan!
A bíróság azzal indokolta az elutasítást, hogy a túlfizetett tartásdíjat a rossz anyagi helyzete miatt az exem elköltötte, így azt visszakövetelni nem lehet.
De beszámítani miért nem lehet a túlfizetést?Ezt nem egészen értem.
Tartozásom van az exemnek, de a többletet nem számítják bele?
Kértem ideiglenes intézkedést a tárgyalás elején, a bíróság azt nem mondta bakkfitty.Zároltathatta volna a túlfizetett összeget, majd a tárgyalás végén rendelkezik.
Ki érti ezt?????
Van értelme fellebezni?
A túlfizetést be lehet számítani.
igen, ahogy a ptk 297§(1)-ben írva vagyon.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Obudafan és Wasp!
A bíróság a ptk.362 § hivatkozott.A túlfizetett tartásdíjat életfenntartásra felhasználta az exem.Tudjátok a rossz anyagi körülmény miatt.
De én nem visszakövetelni akarom, hanem beszámítattni a hátralékos összegbe.
Szóval hivatkozhatok a wasp által leírt paragrafusra?
bombázó:
Szerintem ameddig t.díj dolgában nem születik új (= módosító) bírói itélet addig a fizetnivaló annyi amennyi - a másik félnek felróni nem lehet, ergo a többletpénzt joguk van felélni. Tehát sem visszakövetelni sem beszámítani nincs mód.
"Lisa"
laikus hozzászóló
monalisa
A bíróság visszamenőlegesen csökkentette a tdíjat.A többletet amit eddig fizettem a hátralékba kértem beszámítani.
Szerintem nem érinti az exemet hátrányosan, mivel nem kell visszafizetni a pénzt.De ennyivel kavesebb a tartozásom.Azt,h ogy csökkentik a %-ot mondták a bíróságon neki is.
Olvasatom szerint a bíróság nem alkalmazta a tartozásba beszámítást - ez a te problémád...
Amúgy mint írod van ügyvéded, hát kérdezd őt - ha már fizeted...
monalisa
tévesen látod, nins ügyvédem. magamat képviselem. lassan praktizálhatnék.12 éve járok folyamatosan bíróságra.
visszatérve az ügyre:
minek nevezik azt a jogban, ha valaki többet tdíjat fizetett. az igaz, hogy visszakövetelni nem lehet, aláírom. de tdíj tartozásba a többletet beszámítani sem lehet, vagy megállja a helyét wasp tanácsa?
Szóval ez túlfizetés vagy nem?
Van valakinek valami ötlete?
Mi az oka, hogy nem nappali tagozaton végzi tanulmányait? Továbbá az érettségivel szerez-e valamely szakmát és/vagy képesítést vagy további tanulmányokra lesz még szükség?...
Adott esetben az évhalasztás oka is fontos lehet...
A tanulmányok végzéséről be kell mutatni az iskola igazolását - mármint az apának bemutatni, mert miből is tudná hivatalosan, hogy a csemete tanul és nem az iskola mellé jár - miközben a t.díjat meg követelik tőle.
A nemfizető szülővel szemben bírósági végrehajtón keresztül letiltást/foglalást/végrehajtást lehet eszközölni, melyhez kell a t.díj fizetésére kötelező bírósági itélet/végzés bemutatása.
Az elmaradt t.díj a panasz beadásától visszamenőleg legfeljebb 6 hónapra követelhető.
"Lisa"
laikus hozzászóló
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02