gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén

Vencel # 2009.10.08. 18:25

Jó estét!

Az lenne a kérdésem, hogy a szüleim elváltak én 20 éves vagyok, jelenleg nappali tagozaton tanulok az egyetemen.. AZ Édesapám fizet utánam, viszont azt nem tudom, hogy ez még mindig a gyerektartás, vagy már máshogy hívják?

És az lehetséges, hogy az Édesapám nekem küldje a pénzt, mert abból amit Anyámnak küld, nem látok semmit. :( sajnos.

Zsani0828 # 2009.10.08. 19:04

Jó estét!

Valaki meg tudná mondani, hogy kb. mennyibe kerül egy gyermektartásdíj megszüntetése iránt indított per?
A gyermek már nem tanul, lassan már 20 éves lesz,de a kedves elfelejtett tájékoztatni, hogy "kimaradt" a szakmunkás iskola 10. osztályából.Nyomozások után kiderült, hogy tanulói jogviszonya 2009. aug.31.-én megszűnt.
Segítségüket előre is köszönöm!

_Wasp_ # 2009.10.08. 23:05

A pernyertesnek semmibe.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 # 2009.10.09. 12:28

Vencel

Tanulmányokat folytató nagykorú gyermek esetében felnőttartásról van szó. Ha a pénz "célállomása" dolgában vita van hármótok közt akkor apukád forduljon bírósághoz és perelje be anyukádat (!), kérve az addigi gyermektartásdíj megszüntetését. (Az itéletet nem kell megvárni, a pénzt a továbbaikban a te saját bankszámládra utalhatja - egész nyugodtan.) Az más kérdés, hogy mindezek után mamád otthon ad-e majd neked enni stb...

Külön írva: papád elvárhatja, hogy a továbbaikban akár te magad is hozzájárulj a havi költségeidhez/kiadásaidhoz, vagyis a t.díj összegét csökkentendő a tanulmányok mellett keress másodállást, mellékfoglalkozást, pl. a közismert diákmeló keretében.

Köztudott, hogy nem kevesen vannak akik főfoglalkozásban dolgoznak és levelezőn végzik tanulmányaikat - ezt csak úgy leírtam...

"Lisa"
laikus hozzászóló

KKBB # 2009.10.09. 13:17

Üdvözlet

Kérdésem az lenne:
volt férjem gyt-t fizetett eddig két közös gyermekünkre.
Ez év májusában viszont újra beperelt, immáron rokontartást szeretne fizetni.
Ennek a pernek a tárgyalása október 20-ra van kitűzve.
Apai ráhatásra a két gyermek befejezte tanulmányait.
Az egyik fiú már júliusban, a másik viszont csak most szeptember végén.
Jelen helyzetben mivel a per tárgyát vesztette,így nekem kell-e a bíróság felé jeleznem és kérnem, hogy a pert szüntessék meg, vagy egyáltalán én, mint alperes ezt megtehetem-e?
Vagy esetleg meg kell jelennem a tárgyaláson?
Mivel a volt férjemmel kapcsolatot nem tartok, így tudomásom nincsen arról mi a szándéka ez ügyben.

Válaszukat előre is köszönöm.

_Wasp_ # 2009.10.09. 13:52

ha jelzed a bíróságnak hogy alperesként a felperes követelését nem ellenzed, és egyúttal, hogy a tartás okafogyottá vált, így kéred annak törlését, akkor semmiképpen nem kell tartanod az esetleges pervesztesség jogkövetkezményeitől.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 # 2009.10.09. 13:55

Azt írtad: apai ráhatásra mindkét gyermek a tanulmányait befejezte. Ha ez valóban így van, akkor a gyermektartási kötelezés megszünt, és ezt neked kell a bíróságon elmondani, elvégre a keresettel téged hívott perbe az apa.

Ha számodra a személyes megjelenés bármely okból "kellemetlen", megteheted, hogy - figyelemmel a közeli okt. 20-i tárgyalási dátumra -, most azonnal írsz egy pár soros levelet a bíróságnak és tudatod, hogy mi okból okafogyott a további t.díj fizetés kötelezése. A pontos ügyiratszámot ne feledd ráírni a borítékra és a levél felső részére is.

A fentiek alapján a rokontartás mint téma nem értelmezhető...

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.10.09. 13:58

KKBB

A levelet ajánlott-tértivevény és elsőbbségi jelzéssel add postára, hogy a tárgyalásig az ügyben eljáró bíró azt még időben megkaphassa.

KKBB # 2009.10.09. 17:06

monalisa1

igen apai ráhatással:
ezalatt azt értem hogy az apa befolyásolása miatt mindkét gyerek elment dolgozni.

köszönöm a válaszokat

üdv

manocs.ka # 2009.10.09. 18:04

Előző kérdésemre kapott válaszból kiderült, hogy nagykorú, de még gimnázium nappali tagozatán tanuló lányomról a válás és gyermekelhelyezés alkalmával már nem dönt a bíróság. Azt is megtudtam, hogy rá a gyermektartás már nem vonatkozik, viszont saját jogán pert indíthat ellenem, ha apjával marad, rokontartási díjért. Kérdésem, hogy érdemtelenség címszó alatt "tiltakozhatok-e" ez ellen, mivel a lányom szinte semmiféle kapcsolatot nem tart velem. Bár egyelőre egy házban, de külön élünk (lányom az apjával, kiskorú fiam velem), nem fogad el tőlem semmit, se ruhát, se ételt, és jóideje még köszönésre se méltat. Ez beletartozik az érdemtelenség kategóriába?
Köszönöm a választ!
manocs.ka

manocs.ka # 2009.10.09. 18:08

jah,jut eszembe... holnap lesz a szalagtűzője, nem hívott meg :(

monalisa1 # 2009.10.09. 18:28

Az érdemtelenségről ObudaFan kb. egy évvel ezelött ezen topicban részletesen írt - próbáld visszakeresni.

Én csupán annyit, hogy egy nagykorú fiatal már tudja mit csinál (...) és azért adott esetben felelőséggel tartozik.

Tehát míg kiskorú esetében a gyermektartás mindentől függetlenül jár, addig a felnőttartás elbírálásakor a bíróság mérlegelhet.

Vagyis ha lesz*rják az embert akkor ne tartsák feléje a markot...

"Lisa"
laikus hozzászóló

manocs.ka # 2009.10.09. 18:32

Köszönöm a gyors választ! További szépeket!

monalisa1 # 2009.10.09. 18:37

Próbáld ne mellre szívni a dolgokat - foglalkozni mással. Pár év múlva ugyis "elrepül" még az apjától is. Az idő sok mindenre gyógyír lehet, valamint ha majd lesz saját gyermeke - jól jöhet még a nagymamai segítség...

szocke # 2009.10.10. 19:17

Tisztelt Szakértők!
Mi a teendő olyankor,ha a volt feleségemtől született gyermekem iskolás,de idén októbertől nagykorú?Azt tudom,hogy a tartásdíjat neki kell címeznem de meddig?Ugyanis 11 éve nem láttam,ő sem akar látni,más férfit tart apjának.A volt nejem ezt ki is jelentette a bíróságon.7 éves kora óta ellenem neveli,hogy a gyerek a második férjéhez jobban ragaszkodjon.A bajok akkor kezdődtek igazán,amikor megismerkedtem a mostani feleségemmel.Előtte is sokszor előfordult,hogy hiába mentem láthatási időben,éppen akkor családi program volt,vagy beteg lett a gyerek.De a második házasságkötésem óta durvult el ennyi a helyzet.A bíróságon azt is elmondta,hogy csak a pénzemre van szüksége,akkor is ha jobb anyagi körülmények között él.Viszont a láthatásról szó sem lehet.Ezt személyesen közölte velem.A második házasságomból van egy 8 éves lányom,aki 4 éves kora óta asztmás.Néha bizony sokba kerül az egészsége megtartása.Szeretném végre lezárni ezt az ügyet:kell-e még gyerektartást fizetnem,ha igen milyen módon,vagy érdemtelenségre hivatkozva esetleg meg lehet szüntetni?
Köszönettel szocke

Sly2009 # 2009.10.10. 19:59

Sajnos amíg nappalin tanul fizetned kell. A kérdés, hogy a láthatással kapcsolatban mit tudnál bizonyítani? Igaz, ez nem befolyásolja a gyt fizetését. Miért nem kéred a gyt csökkentését? Van egy másik gyereked aki ráadául kiskorú és tartósan beteg, gondolom ezt igazolni is tudnátok. Mellette még érdemes elgondolkodni, hogy van-e megemelkedett lakáshitel, miegymás, ne adj isten munkanélküliség.
Ezek fényében érdemes lenne egy gyt leszállítás iránti keresetet benyújtani. Mennyit fizetsz? Annak fizetése gond különben?

szocke # 2009.10.11. 05:46

A tartásdíj 10000 Ft havonta,ezt már nem csökkentik lejjebb a bíróság szerint,mivel ez a minimális.A munkahelyemen már hónapok óta csökkentett munkaidőben tudok dolgozni,a válságra hivatkozva.Így bármilyen kevés a gyt összege,néha bizony nehéz.A betegséget tudjuk bizonyítani.A kisebbik gyerek ugyan 8 éves,de az asztmája miatt főleg a téli időszakban nagyon sokat beteg,így a feleségem még gyesen van a tartós betegség miatt.Lakáshitel szerencsére nincs.A láthatással kapcsolatban mivel ált egyedül mentem a gyerekért,nincs tanú aki igazolná h miért nem hozhattam el.Az azért érdekes,hogy pl a tudtom és beleegyezésem nélkül szó nélkül elköltöztek a faluból,sokáig azt sem tudtam hol találhatom őket.Amikor pedig az útlevél miatt kellett az aláírásom,nagyon kedvesen felhívott a volt nejem,és mézesmázosan megkért,írjam alá a beleegyező nyilatkozatot(14 éven aluli volt akkor).Amint kijöttünk az okmányirodából az aláírás után,onnantól megint visszaváltott a pocskondiázásra.Ebből is látszik,igazán a bosszú miatt zajlik az egész.A láthatásra visszatérve:azt mondták annyit tudok tenni,ha a láthatási időben nem tudom elhozni a gyereket,minden alkalommal jelentsem fel,így pénzbüntetést kaphat.De egy majdnem felnőtt,ellenem
nevelt gyereket hogyan hozzak el??Amíg kisebb volt,a gyámügyön is próbálkoztam, ahol mindig elmondták milyen módon lehet próbálkozni:sajnos mindig a gyereket ráncigálták volna,aminek nem akartam kitenni.

ObudaFan # 2009.10.11. 15:44

Érdemtelenséggel esetleg lehet próbálkozni, de nem lesz egyszerű.

szocke # 2009.10.11. 16:36

Mindenesetre köszönöm!

tortyakov # 2009.10.11. 18:41

TISZTELT FÓRUM! párom leánya 20 éves lesz lassan,bolti eladó a szakmája de tovább megy érettségizni,az apját lesz...ja dea pénz az kell.ocsmány irommányok a neten keresztül stb.február óta munkanélküli párom,egyre kevesebbet kap gytartást az ex de ha 500 ft ot kapna az is kellene.de a nagyságos asszony nem megy el havi nettó 80 ezerért dolgozni.igy áll bosszut szerintünk,mert párom elvált töle..és sajnos ez még több apukával is igy van.szeretném kérdezni:ha a párom rendelkezésre állási támogatást kap abbol mennyit kell fizetni ? 28600 azt hiszem annyi mint a szoc segély,eddig 20% vontak mindenböl,de ha jol tudom segélyböl nem vonnak. KÖSZÖNÖM TISZTELETTEL

Sly2009 # 2009.10.11. 19:03

Tortyakovnak:

Végrehajtás alól mentes díj, ellátás, járadék, segély

Mentes a végrehajtás alól:

• a nemzeti gondozási díj és a hadigondozottak pénzbeli ellátása, az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló törvény szerint járó életjáradék,
  • az átmeneti segély, ideértve a meghatározott célra kapott segélyt is, a rendszeres szociális segély, az időskorúak járadéka, a munkanélküliek jövedelempótló támogatása, az ápolási díj,
  • az anyasági segély,
  • a rokkantsági járadék és a vakok személyi járadéka,
  • a megváltozott munkaképességű személyt megillető juttatás (keresetkiegészítés, átmeneti keresetkiegészítés, jövedelemkiegészítés, átmeneti jövedelemkiegészítés, átmeneti járadék, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka),
  • a törvényen alapuló tartásdíj, ideértve a bíróság által előlegezett gyermektartásdíjat is, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényen alapuló gyermekvédelmi pénzbeli ellátások,
  • a nevelőszülő részére az államilag gondozott gyermek tartásáért fizetett gondozási díj,
  • az ösztöndíj, a tudományos továbbképzési ösztöndíjas munkabér jellegű ösztöndíjának kivételével,
  • a kiküldetéssel, külszolgálattal és munkába járással összefüggő költségtérítés,
  • a meghatározott kiadás fedezésére szolgáló összeg,
  • a fogyatékossági támogatás.
monalisa1 # 2009.10.11. 19:18

Mivel a 20 éves lánynak van szakmája, szakképzettsége (= bolti eladó) amiből meg tud élni, az érettségit megszerezheti a dolgozók esti középiskolája tanítási formációban - ha erre van mód és lehetőség.

Ebben az esetben javasolnám, hogy bírósághoz fordulni és kérni a t.díj kötelezés beszüntetését.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.10.11. 19:27

Tortyakov

Arra senki nem kötelezhető, hogy dolgozzon és akkor majd lesz miből fizetni a t.díjat - nagyrészt magánügy ki miből él meg. Ellenben az számonkérhető, hogy a bíróság által meghatározott un. legalább minimális összeget minden körülmények közt fizesse t.díjként - a különbözetet meg majd később megtéríti, vagy levonásba helyezik tőle...

Tehát a "legalább" összegért tessék bírósági végrehajtást kérni., a tulajdonában lévő lakásra/házra jelzálog kerülhet - ez majd "ösztönözni" fogja...

De ehhez az szükséges, hogy a t.díj fizetésre kötelezést előzetesen a bíróságnak ki kellett mondania, az esetleges szóbeli egyezségre hívatkozni nem lehet.

"Lisa"
laikus hozzászóló

tortyakov # 2009.10.12. 09:41

Tisztelt Lisa! havi 1430ft a minimum amit a biroság megálapitott csak azt nem tudjuk ,ez a z összeg infláció követö? most ez 14300 ft lenne? a kislány nem megy el dolgozni mert anyuka nem engedi..párom ex anyósa kijelentette "25 éves koráig fizetni fogsz" bár szereti a szakmáját, de sajnos nem lehet,el van nyomva.páromnak sem ingó sem ingatlan vagyona nincs.anyukájánál lakik,mondjuk ugy "együtt járunk".nekem saját házam van 2 fiammal(én vok a gyámügyes eset is -:) )Sajnos ezen a környéken semmi munkahely,páromnak özvegy édesanyja segit a megélhetésben.nettó 32 ezer a gyt levonása után az álláskeresési járadék.ha ez megszünik RÁT-ra lesz jogosult,akkor 1430 vagy 14300 lesz a tdij? ha ebben tudna valki felvilágositani megköszönném.

tortyakov # 2009.10.12. 13:29

KEDVES SZOCKE!apukárol huzzuk le a legutolso bört is !!nálunk is ez van,kedves ex nek elég lenne havi 500 ft is nehogy már ne legyen igaza,csak mert valahogy muszály bosszut állni a apun!mert neki nem lehet az uj családjával nyugodt boldog élete,csakis anyukának.addig fog "kisérteni"ameddig ö akar.... együtt érzek