gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén

monalisa1 # 2010.03.09. 14:16

Nagy a valószínűsége hogy az anyai befolyásolás eredményezi a kapcsolattartás elmaradását - de ezt simán letagadják ha kell.

Ettől függetlenül egy 18. életévét betöltött fiatal felnőtt már saját maga viseli a tetteinek súlyát.

Az érdemtelenség fogalma összetett, javaslom olvass utána: itt balra az "Adattár" rovatban megtalálod a keresőt - oda írd be ezen kifejezést.

A nyári- alkalmi keresetüket vagy beszámítja a bíróság vagy nem, azt itt megjósolni nem lehet.

Pontosan nem tudom, de egy nagykorú t.díja dolgában már nem az anya hivatott eljárni, legfeljebb nevében bejelentést tehet stb.

Próbálj semleges helyen leülni a volt feleségeddel és higgadtan átbeszélgetni a dolgokat.

Egy apának szüksége van a gyermekeire és ez fordítva is igaz. (Persze egy majd' húszévestől már nem várható el hogy péntektől-vasárnapig az apjánál időzzön - adódóan van más dolga is.)

ronapan # 2010.03.09. 11:19

köszönöm a választ monalisa1
azért van még amire nincs válaszom. az a következö! kérhetem e hogy a gyerekekkel tárgyaljak ne az anyával ?! a másik az hogy itt olvastam hogy ha nincs kapcsolattartás az kimeritheti az érdemtelenség fogalmát. a másik meg hogy ha ök már rendelkeznek valamilyen keresettel vagy ilyesmi akkor már más a felállás a dologban. igazábol az erre vonatkozo törvényt elolvastam amiben irnak ilyenröl de ugye mint sok másban is törvényeikben egyik pontban irtakat modositja a másik pont. én mindenesetre másként olvasok ezekröl mint amit a válaszban kaptam.
laikuskén összezavarodtam a paragrafusok sokaságában.
még valami amit én nem értek ! nagykoru esetén miért az anya intézkedik ? feljelent azonnal ha lemaradok a tartással. a rendörségen aszt mondták akár a szomszéd is megteheti a feljelentést nem csak az anya. egyébként gondmentes volna a dolog ha nem az anyuk irányitana.

monalisa1 # 2010.03.09. 10:03

Mivel veled sajnálatosan nem kommunikálnak ezért a bíróságon keresztül kérd, hogy mindkét lány mutasson be iskolai igazolást arról: várhatóan mikor végeznek és az érettségivel szereznek-e valamilyen képesítést?!

A t.díjat az első szakma/képesítést megszerzéséig kell fizetni, és ez nem ritkán egy sima érettségi után még 2-3 év továbbtanulást jelent nappali tagozaton.

Esetleges felsőfokú tanulmányok esetén - úgyszintén nappali tagozaton, a diploma megszerzéséig jár a t.díj.

A már nagykorú gyermek esetében a továbbaikban un felnőttartásról beszélünk, melynek összege nem minden esetben azonos az eddigi gyermektartásdíjjal. (Vagyis egy továbbtanuló már kaphat az iskolától pl. ösztöndíjat, vagy esetleges másodállás, mellékfoglalkozás.)

Felnőttartás esetén már nem az anya kezébe a havi t.díj teljesítése hanem pl. a nagykorú bankszámlájára, vagy postai csekken a nevére.

Ha tanulnak még: 1. középfokú szinten minden szeptemberben kötelesek bemutatni/megküldeni az apának az iskolai beiratkozásról az igazolást, 2. felsőfokú tanulmányok esetén évenke kétszer, azaz szemeszterenként szeptember/február a beiratkozást.

A bíróság nem fogja felfüggeszteni a t.díj kötelezést elvégre a gyermek sem "függeszti fel" az étkezését stb., ellenben a tartós munkanélküliség = jövedelemnélküliség igazolása esetén a kötelezés összegét mérsékelhetik.

Egy apa akár saját kárára is de köteles a gyermekéről gondoskodni.

Jó tárgyalást...

"Lisa"
laikus hozzászóló

ronapan # 2010.03.09. 05:51

szeretnék segitséget kérni gyermektartás ügyben. van 2 lányom az egyik 20 éves a másik most februárban lett nagykoru. most lesz egy tárgyalásom ahol az anya kéri a tartásdij felemelését.a nagy most végzös középiskolás. a kicsi most éretségizik. 2 éve nincs kapcsolatartás köztünk mert közölték nem vagyunk rád kiváncsiak apa !!ha jol értelmezem akkor jelen esetben ök nagykoruk és már nekik jár a pénz nem az anyának ?!igazábol semmit nem tudok roluk csak pár dolgot köztük aszt hogy nyáron és másodállásban eljártak ill járnak is dolgozni.én most a tárgyaláson kérem a gyerektartás megszüntetését érdemtelenség cimén.
1:van e lehetöségem hogy kérjem a biroságon hogy ne az anyávan hanem a gyerekekkel tárgyalják a tartásdijat ?
2:kérhetem e a biroságon per vesztés esetén hogy kötelezék öket havi szinten az iskolában történtekröl/járnak iskolába vagy nem. buktak vagy nem/?
3:ha jol értelmeztem akkor a másodálásbol eredöen is kérhetem a tartás megszüntetését?
4:én regisztrált munkanélküli vagyok. semmi jövedelmem nincs/édesanyámmal élek együtt aki nyugdijas/most feljelentett lemaradásért a rendörségen /2havi lemaradásom van/ van e lehetöségem bármire is hivatkozni az elözöek alapján hogy vonassa vissza a biroság vele a feljelentést és a ha lesz másik tárgyalás akkor a gyermektartás fizetés felfüggesztését ?
tudom hogy nehéz ügy de kényszerülök rá mert nincs miböl fizetnem és mint irtam is ha lemaradok akkor már megy is feljelenteni a rendörségen.
még annyit talán hogy a máásodálásban valo munka az már akkor is volt mikor még volt kapcsolattartásunk.
választ elöre is köszönöm

Gabicsaj # 2010.03.08. 17:58

Az az indok, hogy most már ő tartja el a fiamat, és ő is főiskolára jár, nappali tagozatra. Én tudom, hogy a haverjaival van egy közös cégük, amiből szép bevétele van, de nem tudom bizonyítani, szerintem nem szabályosan kapja a pénzt...

ObudaFan # 2010.03.08. 12:00

Milyen indokkal kéri?

Gabicsaj # 2010.03.07. 16:41

Két gyermekem van, mindkettő nagykorú. A fiam, 23 éves, másfél éve az apjával él, addig velem lakott. A lányom 20 éves, ő velem él, nappali tagozatos államilag finanszírozott iskolába jár, a tanulmányai folyamatosak. A fiam érettségi után egy félévet járt egyetemre. Utána hol dolgozott, hol nem. 3 év kihagyás után, most szeptemberben ismét főiskolára kezdett járni.A volt férjem kérte a bíróságot, hogy vonják meg a lányomra kirótt gyermektartási kötelezettséget. A fiamra nem fizetett, mert amikor elváltunk, már nem tanult. Nekem elég kevés a fizetésem, és a lányom iskolája is elég sokba kerül. A kérdésem, hogy megvonhatják-e a gyerektartást? A lányom még 4 évig fog egyetemen tanulni. Még egy info. A fiam építkezik, az apja házához épít hozzá, kölcsönt sem vettek fel. Hogy honnan van pénzük nem tudom és bizonyítani sem tudom, hogy nem szorulnak rá arra a havi 25.000 Ft-ra.
Előre is köszönöm a választ.

bombázó # 2010.03.03. 16:10

szegény apuka!

monalisa1 # 2010.03.03. 15:45

Nyugdíjból gyermektartásdíj címén maximum 50% vonható le, egyéb t.díj 33%-ig.

Tértivevényes levélben küld el a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak a bíróság rendelkező itéletét/végzését fénymásolatban és kérd hogy ezentúl ők vonják/utalják a t.díjat. Postacím: 1820 Budapest

amúgy
http://www.onyf.hu

"Lisa"
laikus hozzászóló

lyzyke85 # 2010.03.03. 14:16

Sziasztok!
Kérdésem a következő:nyugdíjból vonható-e le gyerektartás?
Ugyanis a volt férjem nyugdíjas lesz ebben a hónapban.
A bíróság megítélte a gyerektartást a fiam 26 éves koráig de legalább addig amíg Főiskolai tanulmányokat folytat.
LIZI

bombázó # 2010.03.03. 13:37

köszönöm

ObudaFan # 2010.03.03. 12:53

Ha a másik szülő tartja el őket a saját háztartásában, akkor ő kérheti, hogy neki fizesd. A fix összeget viszont meg lehet próbálni.

bombázó # 2010.03.02. 19:55

Akkor most kérhetm vagy nem?

köszönöm
monalisa neked is

monalisa1 # 2010.03.02. 14:38

A rokontartást úgy kell értelmezni hogy a nagykorú fiatal felnőtt bizony értelemben már gondoskodni tud magáról - erre egy középiskolás még nemigen lenne képes.

A 20 évesnél legyél résen mert ha netán valamilyen divatszakmában akarná magát tovább- ill. átképezni azt már nem vagy köteles finanszírozni - elvégre a megélhetéséhez szükséges alapképesítést rövidesen megszerzi.

Vagyis kérd hogy a jelenlegi tanulmányok befejezéséről szerezzen be iskolai igazolást - aztán attól függően a t.díj kötelezés.

Ha főiskolán/egyetemen akar nappali tagozaton továbbtanulni akkor az első diploma megszerzéséig még jár neki a t.díj. (Figyelemmel az első bekezdésben leírtakra az un. felnőttartás összegszerűsége végett kérheted a bíróságot hogy vizsgálja felül a fizetési kötelezettségedet.)

Sok felsőfokú tanulmányt végző kap valamilyen címen ösztöndíjat, vagy pedig a tanulmányok mellett előbb-utóbb másodállásra és/vagy mellékfoglalkozásra tesz szert, vagyis már nemigen szorul rá az apai támogatásra.

Azt hogy felveszik-e főiskolára vagy egyetemre majd csak július derekán lesz tudható.

A középfokú tanulmányok június végéig tartanak, vagyis a t.díj fizetési kötelezettség is bezárólag addig.

A július-augusztus hónapokban akár el is lehet menni valamit dolgozni...

A kisebbiknél is majd hasonlóakban.

"Lisa"
laikus hozzászóló

bombázó # 2010.03.02. 08:24

Sziasztok!

Én a köv. problémára kérnék tanácsot.
Az egyik gyermekem 20 éves, a másik tavasszal tölti be a 18 évét.Eddig gyerektartást fizettem utánuk, a fizetésem 12,5% fejenként. Mindketten középiskolában tanulnak.Első szakma.
Szeretném megtudni, hogy ettől függetlenül kérhetem-e a bíróságot, hogy fix összegű rokontartást fizessek közvetlen az ő számlájukra.

bombázó

ObudaFan # 2010.02.14. 11:38

Nincs mit.

huncutka51 # 2010.02.11. 20:40

ObudaFan

Köszönöm a gyors választ.
Jelzem a közigazgatási hivatalnak a tapasztalataimat,és intézkedjenek.
Még egyszer köszönöm.

ObudaFan # 2010.02.11. 19:39

huncutka51

Szerintem fordulj a közigazgatási hivatalhoz, hogy a felügyeleti jogkörükben utasítsák intézkedésre a gyámhivatalt.

monalisa1 # 2010.02.11. 14:57

Jogában állt otthonról elkültözni elvégre nagykorú már, valamint ha nappali tagozaton végzi felsőfokú tanulmányait akkor az un. felnőttartás megilleti őt. (Ami ennek összegét illeti azon esetleg el lehet vitatkozni, végső soron a bíróság dönt a kérdésben.)

Az első szakma/képzettség megszerzéséig jár a t.díj, tehát a kisebbik jogosult még rá.

A későbbiekben ha a körülmények változnak haladéktalanul fordulj bírósághoz és kérd az egyik/másik kötelezés megszüntetését.

"Mona"
laikus hozzászóló

huncutka51 # 2010.02.10. 21:30

Szép estét!

Segítséget szeretnék kérni.
Elindítottam a gyámhivatal és a gyermekjóléti szolgálatnál a fiam ügyét.
Mind a kettő elismeri,hogy a fiamat pszichológusnak meg kellene vizsgálni.
A gyámhivatal azt mondja rendben,de nekem kell a vizsgálatot állnom ami nem csekély összegű 50.e.ft.
A másik azt mondja,hogy ez ingyenes,akkor kinek higgyek?

Az anyát nem büntetik azért mert akadályozza a kapcsolattartást,mondván szegények és ezzel nem szeretnék sújtani.
Most már azt is meg teszi,hogy a fiam nem engedi a telefonhoz,pedig a jog kimondja,hogy ha az egyik szülő folyamatosan akadályozza a kapcsolattartást pénzben büntetést szabhatnak ki rá.
Épp ezért tudja megtenni a v.feleségen az akadályoztatást,mert semmi szankciót nem von maga után.
Köszönöm a választ.

vidi # 2010.02.10. 18:11

monalisa1 köszi a reagálást:)
Nagyjából tisztában vagyok a helyzettel, csak a gyerekekre való tekintettel nem akarok ide oda irogatni, baxtatni a volt nejet, mert megismertem a 12 év alatt. Ha keresetet nyújtok be, ugyis én leszek a szemétláda....
...ezzel is tisztában vagyok
vidi

monalisa1 # 2010.02.10. 12:46

Ahányszor a hibájukból elmarad egy láthatás a gyámhatóságon mindig jegyzőkönyveztesd, egy idő után "megunják" ők is és elkezdik bírságolni az anyát.

Külön annyit hogy egy nagykorúnak esetenként már adódhat jobb probramja is mind láthatásra menni (...), vagyis ezt egymásközt rugalmasan kezelhetitek és egy másik napon/időpontban találkozhattok.

A nagyobbik esetében már felnőttartásról beszélhetünk és a pénz már nem az anya "kezeibe" hanem a fiad saját bankszámlájára ill. a nevére feladott postai befízetés. A havi összeg már nem minden esetben kell hogy egyezzen a gyermektartásdíj összegével.

Addig vagy köteles a t.díjat fizetni amíg az első önálló szakmát/végzettséget meg nem szerzi, azonban ha nem alkalmas a folyamatos tanulmányokra (...) akkor ezt a bíróság megvizsgálhatja.

A kisebbikre is vonatkozik ez majd.

Javaslom fordulj bírósághoz és elsősorban a nagyobbikra hívatkozással kérd a t.díj mérséklését. A keresetet az anya ellen kell beadni.

"Mona"
laikus hozzászóló

vidi # 2010.02.10. 07:19

Jó napot!
Segítséget kérek a következő szituációban.
Tíz éve váltam el, 40%-ot vonnak minden jövedelmemből a két fiam után. Nagyobbik 21 kisebbik 17 éves. Nagyobbik fiam 2008-ban érettségizett, utána két év technikusképzésre lehetősége lett volna. Anyja rábeszélésére főiskolára beiratta, amelyet nem megfelelő tanulmányi eredménye miatt abbahagyott. Ezután 2009. szeptemberében visszaíratkozott a középiskolába technikusképzésre, plussz beakar még vmi tanfolyamra is iratkozni. (Anyja csak azt hajtogatja, mindegy hogyan meg mit, csak húzd az időt fiam szöveg)
Kérdésem a következő: Meddig kell még tejelnem?
Kisebbik fiam másodikos, rá is tekintettel meddig várhatja el nagyobbik fiam ezt a szintű tartást? Van-e már most lehetőségem tartás csökkentésére, valamint a végzésben meghatározott jogaim is csorbulnak a kétheti láthatásokkal kapcsolatban. Hozzátéve, hogy a fiukkal a kapcsolatom jó, csak a volt nejem kicsit zabos még azóta is. Köszönettel vidi

ObudaFan # 2010.02.09. 10:28

Annak még az édesanyád a jogosultja, így az lenne a célszerű, ha ő kérne végrehajtást a 3000-re és esetlegesen az emelést. A végrehajtáshoz nem kell semmi, csak a korábbi ógyszám.

ObudaFan # 2010.02.09. 10:28

Annak még az édesanyád a jogosultja, így az lenne a célszerű, ha ő kérne végrehajtást a 3000-re és esetlegesen az emelést. A végrehajtáshoz nem kell semmi, csak a korábbi ógyszám.