nagyszülő láthatási joga


véső (törölt felhasználó) # 2007.11.11. 12:01

Egy anyuka?! Egy anyuka tudja, hogy az a jó a gyerekének, ha minél többen veszik körül őt szeretettel.
Ezek a tanácsok, amiket te ideírtál, szörnyűek.
Kicsikacsa? Inkább buta liba.

kicsikacsa76 # 2007.11.11. 10:42

Kedves Mano80!
Mi lenne az egésznek a lényege? Ha jól vettem ki, akkor a párod mellett utánfutóként jönnek a nagyszülők is és fordítva. Hogy épp mennyi időre, az attól függ. Neked kell eldöntened, hogy mit akarsz. Ha most eldöntöd, hogy lekorlátozod a láthatásukat a minimumra, az idő mindent gyógyít. Általában az szokott előfordulni, hogy az apa új párt talál, csökkenek a láthatások, a végén néha-néha felbukkan, mert már új családja van. A nagyszülőkkel ugyanez a helyzet. Mindig a legkisebb unoka a menő. Van a jog - törvény, meg van a való élet. Neked kell eldöntened, hogy akarod-e az apával ápolni a kapcsolatot, aminek az a hátránya, hogy a a nagyszülők csak idegeskedést okoznak neked; vagy lezárod az egészet a család másik felével, és minél kevesebbet szólnak bele az életedbe, annál jobb. Neked is lesz majd új párod, és nem hiszem, hogy örülnél majd a kioktatásoknak. Pszicológia: ha te nyújtod be a korlátozási igényt a bírósághoz, annyit fogsz nőni az ő szemükben, hogy kevesebb lesz a kioktatás. Az elej biztos nehéz lesz, mert leszel te "minden", csak rendes ember nem, de végre leesik nekik a tantusz, hogy márpedig te diktálsz!
Neked kell mérlegelned, én csak írtam egy véleményt!
Szurkolok!!
...egy anyuka

kalamalyka # 2007.11.11. 10:15

Kedves Mano és Nagynéni!

A nagyszülőnek törvényes joga van ahhoz, hogy az unokáját láthassa. Ebben a jogában csak nagyon súlyos dolgok korlátozhatják, ami által alkalmatlanná válik az unoka láthatására/gondviselésére. Ezen jogát csak úgy gyakorolhatja hivatalaosan, ha a gyámhivatalba erre igényt nyujtott be, és ezáltal lehetőséget kapott. Csak úgy, semmiként. Bár a jó kapcsolat, ami közöttetek lehet, az kihagyhatja a gyámhivatalt. Én még sem javasolnám, mivel mindenkinek, főként egy elvált/külön élő gyermekét nevelő szülőnek is szüksége van a magánéletére, s nem arra, hogy önkényesen, bármikor az otthonába ki-be járhasson akár a volt férj, de még annak szülei a legrosszabb felállás.
Ezek az un. gumijogszabályok nem határolják be pontosan a anygszülői láthatást,sőt minden eset egyéni és egyedi. A gyámhivatal dönt a nagyszülők láthatásáról, ami a különélő szülő kapcsolattartásának idejébe/rovására van megállapítva. Természetesen azzal nem egyenlő mértékű. Egy plda: Áltlános dolog havi 1 (!) alkalmat erre megállípítani.
3 éves kor alatt, az is megvalósítható, a gyermek szükségleteit, önállóságát, kötődését figyelembe véve, hogy ez a gyeremk saját otthonában, vagy a gyeremkjóléti szolgálat/gyámhivatal ügyeleti idejében történjen.

A legroszabb amit tehettek az a tiltás. Az önkényes, ok nélküli tiltás pedig jusson eszetekbe, hogy GYERMEK ELHELYEZÉSÉNEK MEGVÁLTOZTATÁSÁRA ad igen komoly alapot, amivel a begurult különélő szülő bármikor élhet, s ha a gyermek nevelésére ő is alkalmas, s bebeizonyosodik az önkénye ellennevelés, akkor el is veszítheti a gy-et nevelő szülő a szülői felügyeleti jogát, s gyermekét........

Mert mindenekelőtt a gyermek érdekeit nézik, s az pedig nem az, hogy a tigris anya a személyes sérelmeit/ bosszúvágyát rajta keresztül érvényesítse, hanem az, hogy a volt párok kapcsolatától elvonatkoztatva joga legyen a gyereknek a vér szerinti rokonaival kapcsolatot tartani, s a nagyszülőkkel is...........

mano80 # 2007.11.11. 07:30

Az lenne a kérdésem, hogy ha a nagyszülők láthatást kérnek a gyámhivataltol akkor ez hogy zajlik? mi a mentet? Akinél a gyerek van azt is megkérdezik? vagy kap értesítést hogy ilyen ügy van a gyerek körül? És a szülőnek ebbe mennyire lehet beleszólása?

nagyneni30 # 2007.11.11. 07:14

köszönöm a választ!
az unokahugomban már sajnos nem hiszem,hogy lesz örömünk,mert a sógornőm kijelentette,hogy sosem fogja engedni látni nem csak nekünk,hanem a testvérem egész rokonságának sem.A kislány már két éves.A családi probléma pedig nem fog megoldódni,ugyanis a sógornőm azt mondta a tesómnak,hogy ha felmeri hozni a problémát elválik tőle.Így kb egy éve áll a dolog.A házat pedig APUKÁM TELJES SZÍVBŐL ÉS SZERETETBŐL építette nekik,és még nem kiabálta rájuk,csak fáj neki az unokája!!

monalisa1 # 2007.11.10. 16:09

Az hogy a testvéred teljesen a felesége befolyása alá került, az családon- rokonságon belüli probléma., idővel remélve normalizálódnak majd a dolgok. A nagyszülők szüneteltessék a kisunokának az ajándékok vételét - a menyükre ez nincs ráhatással.

A gyámhivatal esetleg tanáccsal tud szolgálni a láthatás dolgában, bár az unoka még kicsi., pár év és egész biztosan sok örömötök lesz majd benne. Legyetek türelemmel...

Még mindig jobb ha a sajátukban lakhatnak/élhetnek - mégha készen is kapták azt -, mintsem esetlegesen albérletben kínlódni.

nagyneni30 # 2007.11.10. 12:48

sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.A történet a következő:
30éves nyagynéni vagyok,van egy bátyám akivel a kapcsolatom mindaddig remek volt míg meg nem nősült.
született egy kislányuk,akit kezdetben még látthattunk,de ma már nem. A Láthattunkba beletartoznak a szüleim is,akikkel a tesóm kapcsolata is jó volt,egészen a házasságáig.A sógornőm teljesen elszakította tőlünk a testvéremet.Kb egy éve nem beszél a szüleivel és velem sem,sőt az egész családunkkal sem!Azt szeretném kérdezni,hogy a szüleimnek van e joga láthatni sz unokájukat? a szüleim a gyerek születése óta elhalmozzák ajándékokkal a kicsit de a sógornőm visszaküldözgeti.Nem utolsó sorban a Szüleim egy családi házat tettek a fenekük alá.hogyan tudnák a szüleim látni a gyereket?,kihez forduljanak?

ObudaFan # 2007.10.31. 18:11

A gyermek szüleitől vagy más hozzátartozóitól csak saját érdekében, törvényben meghatározott esetekben és módon választható el. A gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad családjától elválasztani.
Ugyanakkor elsősorban a szülőnek van joga és lehetősége a rendszeres kapcsolattartásra. Ennek ellenére azt gondolom, hogy nem vezetne jóra, ha te magad próbálnál ebben dönteni, erre a gyámhatóságot kérd.

monalisa1 # 2007.10.31. 14:10

Akkor meg megint legyetek egy pár a gyerek apjával (...) és nincs probléma a láthatás dolgával.

Minden kérdésedre, problémádra a gyámhivatalval érdemben megválaszolnak.

mano80 # 2007.10.31. 11:08

De ők is ugyanugy kapnak kéthetente láthatást? mert ha igen akkor baromira semmi értelme a tiltásnak, és akkor annak se hogy az apával kapcsolat alakuljon ki. Azért zárojelben jegyzem meg hogy nem hiszem hogy akkora kötödés alakulhat ki egy olyan emberrel akivek jobb esetben két hetente találkozik, mert attól hogy ő a biologiai apja, együtt még nem töltöttek 5 percet se kettesben

monalisa1 # 2007.10.31. 08:38

Egy 3 éven aluli gyerek elsősorban még az édesanyjához kötődik, elsősorban is őrá van szüksége, valamint még elégé behatárolt a napi időrendje - és ezen belül is legfőbb nyugalomra van szüksége -, tehát ezeket az akármikori felszaladásokat abba kellene hagyatni., jelképesen írd ki az ajtóra: félfogadás szombat du. 4-7 között. (Bizonyára lesz vita, nem baj, majd hozzászoknak.)

A nagyszülőnek is akkor a kapcsolattartás az unokával amikor a külön élő apának.

Mert hát azért a te lakásod, a te magánélted, és az egészből elsősorban is...

mano80 # 2007.10.31. 08:19

Még egy kérdésem lenne.. hogy a nagyszülő milyen időközönként kaphat láthatást? És nekem mennyi beleszolásom van ebbe a dologba?

mano80 # 2007.10.31. 08:18

Obuda fan! (és bárki más)

Tanácsot szeretnék kérni nagyszülő láthatása ügyében...
Nálunk az helyzet állt elő, hogy a nagyszülők mindig jönnek az apukával. És erősen gondolkozom rajta hogy ezt nem fogom engedni. 1. mert így a gyerek egyikkel sem tud kötödéses kapcsolatot kialakítani. 2. mert a nagyszülők se álltak ki az unokájuk mellett egy fél pillanatra sem.
Ha aposnak dolga van - konkrétan ha a exem barinője náluk van akkor csak felszalad fél pillanatra és megy is el, ha nincs a barinő a láthatáron akkor ül ő is nyugodtan itt. Ugyanakkor amikor apos betegsége miatt nem tudott jönni 6 hétig akkor ki lettem oktatva hogy joga van látni, és mi az hogy nem vihetik el vagy nem viszem át- de amikor lehetősége lenne jönni akkor az előbb emlitett szituáció áll fenn.
Azért is gondolkozom a tiltáson mert talán így az apuka se lenne ösztönözve hogy jöjjön két hetente, mert nyilván való hogy a nagyszülők miatt járkál ő is. De egyedül egyik se tud jönni...

Hogy lehetne, vagy mi lehetne erre a megoldás? Hogy tudok legjobban kijönni ebből a helyzetből? Vagy hagyjam most ezt az egészet és ha elérkezik a 3 éves kor amikor elviheti az apa akkor indítsak pert hogy eddig ez volt és nem alakult ki kapcsolat a gyerekkel és nem engedem hogy ilyen körülmények között elvigyék a gyereket?

Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2007.10.30. 15:23

Ha egyik szülő sem támogatja, a gyámhatóság nem fogja erőltetni a dolgot.

monalisa1 # 2007.10.30. 14:33

Bocsánat, te kérdeztél, én laikusként hozzászóltam, a letolásomról nem volt szó...

agin # 2007.10.30. 13:04

Ez csak feltételezett szituáció egyenlőre, bár megtörténhet még. Egyébként ha nem ismersz valakit ne mondj ilyen véleményt. Ha ismernéd a nagyszülőt talán nem így vélekednél!

monalisa1 # 2007.10.30. 12:23

Lelketlen szemlélet egy fiatal szülőtől ha a nagyit nem engedig unokázni...

monalisa1 # 2007.10.30. 12:21

Természetesen van külön nagyszülői láthatási/kapcsolattartási jog is, de nagyban függ a gyermek életkorától., egy 2-3 éves gyerek "kihelyezése" még nemigen, de egy 8-10 éves alkalmasint már miért is ne.

Ha másként nem megy ők is fordulhatnak bírósághoz ezen kérelemmel.

agin # 2007.10.30. 12:07

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy a nagyszülőknek van-e láthatási joga, ha a szülők azt nem támogatják? Tehát követelheti-e jogi úton vagy anélkül az unokája láthatását, ha a szülők nem akarják a kapcsolat tartását? köszi a válaszokat előre is