nagyszülő láthatási joga


Babka76 # 2010.02.01. 19:16

Csak a kislány elvitelével az a a baj, hogy a nagypapa perdofiliára utaló magatartással viselkedett, a mama pedig szóbeli ráutalást tett.úgyhogy legvéső esetben is csak lakáson láthatás lehetne. Mert veszélyeztetik a kislányt, közben megindítani esetleg egy igaszágügyi elmeszakértői vizsgálatot, ha elrendeli a gyámügy.
Ma beszéltem a gyámüggyel és men hivatalosan, de azt mondta az ügyintéző, valamint a családsegítőben egy hölgy hogy ki ne adjam a gyereket a kezemből egy pillanatra sem.

monaco # 2010.02.01. 12:01

Ha ugy van szabalyozva a nagyszuloi lathatas, hogy reggel 9-re kell jonni, es 9 ora 10-percre ernek oda es te nem adod oda a gyereket es felnyomnak a gyamon, akkor fellebezel es a masodfok donti el. Tudok olyan esetrol, hogy a masodfok az anyukanak adott igazat 10 perc kesesert.

monaco # 2010.02.01. 11:31

A gyerek furcsa viselkedeserol lehet kerni talan nyilatkozatot a gondozonoktol.

Ezt egy ugyvedtol lehet megkerdezni, de lehetne kerni a nagyszulok lathatasi joganak pontos szabalyozasat nem arra hivatkozva, hogy te nem akarod azt, hogy lassak, mert csak az ellenallast fogod kiharcolni, hanem peldaul azert mert az anyai nagyszulok vagy ha vannak testvereid is kertek a lathatast es szervezni kell. Esetleg ok is beadhatnak egy nagyszuloi es nagybacsi nagyneni lathatasra egy szabalyozasi kerelmet a gyamhivatalhoz. Masok jogainak terhere nem fognak senkinek jogokat adni az apai nagyszuloknek sem. Ami mar szabalyozva van azt csak ujjabb szabalyozassal lehet megvaltoztatni. A teljes eltiltast csak kis lepesekben lehet elerni. Ha szabalyozva van es nem tartjak be, akkor vegrehajthatoak lesznek es legalabb lehet a Gyamhivatalt bombazni vegrehajtasi kerelemmel, meg azzal, hogy veszelyeztetik az apai nagyszulok a gyerek fejlodeset.

Babka76 # 2010.02.01. 09:30

Másik este,hogy mi marad meg egy kisgyerekben:
13 hónapos volt a kislányom amokor az utolsó nagy balhét csinálták, ténylegesen el akarták vinni.
Most karácsonykor a gyerek játszott, a kiságyában állt. Kiejtette a babáját. 21 hónapos volt. Kitárta a két kis kezét, rám nézett majd azt mondta. Add vissza a gyereket.Elbőgtem magam. A mai napig látom magam előtt.
Azt csinálta amit tőlem látott, ahogy harcoltam érte.
Ki tudja még mi marad meg a lelkében, ami később tör majd felszinre.
Egy biztos, ha az a két " Ember" csak a közelébe is próbál kerülni, ha kell az ördöggel is szövetkezek, hogy megvédjem a kislányom.
9 hónapi nem hiányzott nekik a gyerek, csak most jutott az eszükbe, hogy van unokájuk.

A gondozónők elmondása szerint a bölcsiben rendszeresen ölelgeti a babát és simikézi. Közben azt mondogatja : Ne síjál! Ahogy én nyugtatgattam amikor a "szeretett nagyszülei " jöttek "játszani"!

Babka76 # 2010.02.01. 09:16

Kaptak rá esélyt, hogy vigyázzanak a kislányra. De a nagymama nekifeküdt tv-t nézni, a nagypapa kinn csatangolt késő délután órákig a fagyban az áttfagyott kicsivel.
Más eset: temetés de 11 kor, megbeszéltük, hogy iskolába kell mennem, jönnek délre, anyukám akkor beteg volt kellet volna a segítség. Este 6 kor estek be kissé kapatosan a halotti torból. Az fontosabb volt.
Eljöttek, a 9 hónapos kislány kezébe adta a kólás üveg kupakját, hagy játszon vele, amin rajta lógott az a valami ami leválik első boltáskor. Szúrós, persze a gyerek egyből a szájába tömte. Kimarta. Szóltam, hangosan elkezdett kioktatni.
Amikor hétvégénte jöttek, a gyerek már előre rettegett. A nagyanyjától kifejezetten félt.

monaco # 2010.02.01. 07:42

Az apai nagyszuloknek javasolnek valamit foleg ha mar nyugdijjasok, vagyis nekik lenyegeben barmelyik nap a heten jo lenne es kulon lathatast akarnak.

Kerdezzek meg anyukat, hogy mikor jar vasarolni, kire hagyja olyankor a gyereket, vagy van -e olyan nap, amikor baby-sittert kell fogadnia, mert maskulonben elveszitene az allasat? Ha ezeneken a napokon vinnek el a gyereket, akkor 1.) nagyobb a valoszinusege, hogy meg is fogjak kapni, 2.) lehet, hogy anyuka is maskent allna a kerdeshez, ha mondjuk nem kene baby-sittert fizetnie.

monaco # 2010.01.31. 21:46

Ezert mentenek fel nagyon sok bunelkovetot bizonyitek hianyaban. Ha van felvetel azert,mert nem egyezett abba bele hogy felvegyek, ha nincs akkor meg azert.
Meg azt sem javasolhatom, hogy tedd fel a a youtube-ra a felvetelt es kuld el a linket mindenkinek, akit ismersz, mert abbol is gondod lehet. Ugyanis mindenkinek joga van a jo hirnevhez.

Babka76 # 2010.01.31. 21:36

Ezt már kérdeztem, egy ismerősömnek hasonló a problémája. Ha a másik fél men járul hozzá, a képeket, hangfelvételt nem lehet lejátszani.

monaco # 2010.01.31. 19:27

En vigyaznek a hang es video felvetellel, mivel itt kepbe johet az, hogy a tudtuk es engedelyuk nelkul lettek felveve es ebbol lehet egy ujjabb per.

Ezt kerdezzetek meg egy ugyvedtol, mivel nalunk meg a ragalmakkal teli telefonos kapcsolattartast sem engedtek felvenni.

Esetleg kozteruleten lehetne valamit megprobalni. Senki nem mondhatja peldaul azt, hogy a bankban nem vehetik ot fel, ahogy sorba all.

ObudaFan # 2010.01.31. 16:21

Illetve kérjétek, hogy a gyámhatóság részéről pszichológus vizsgálja a nagyszülők alkalmasságát a kapcsolattartásra.

Memo10 # 2010.01.31. 15:03

Sziasztok.
Babka. Teljessen felháborít a szülők viselkedése. Csak azt tudom tanácsolni, hogy próbálj, próbáljatok bizonyítékot szerezni a viselkedésükre. Gondolok itt a hang és képfelvételekre, tanukra. Csak így fogod tudni kivédeni azt, hogy megkapják a láthatást. Illetve ragaszkodj ahhoz, hogy csak a saját lakásodon, vagy pártfogói helyen és felügyelet mellett találkozhassanak. Nem hiszem, hogy a gyámhatóságot megtudnák félemlíteni. Ezen a teületen nagyon szigorú a tőrvény és álltalában be is tartják. Egy "igazi" hivatalnok, csak a gyermek mindenek feletti érdekeit nézi. Egyébként a neten találsz nagyon sok §-t ebben a témában. Érdemes körűl járni, mert ha tisztába vagy dolgokkal, könnyebben tudsz intézkedni.És az sem utolsó szempont, hogy nem tudnak átverni.
Sok sikert kívánok, és vigyázz nagyon kicsi lányodra. Ők az élet kincsei:)

Babka76 # 2010.01.31. 09:20

és bármire képesek, hogy az akaratuk érvényesüljön.

Babka76 # 2010.01.31. 09:19

A mi esetünkben is fő probléma, hogy após-anyós szenvedélye a pereskedés, és a feljelentgetés. Egyszer tettek is egy megjegyzést hogy a pereskedésből jobban megélnak mint a keresetükből. Az ügyintéző pedig nem biztos, hogy szembe merne velük szállni. Bárhol kinyitja a száját, így a legtöbb helyen el is éri a céljár és ez élteti. Most sem a gyerek láthatása a fő céljuk, hanem hogy kitiltottuk őket, tiltjuk a gyerektől, így nem az övéké az utolsó szó! Nem dirigálhatnak!

monalisa1 # 2010.01.30. 10:39

Na ja...

monaco # 2010.01.30. 09:27

Az hogy egy Gyamhivatal kinek ad agazat az nagyon relativ. En ismerek olyat ahol az apuka nagynenje gazdasagi vezeto es ott neki mindig igaza van.

monalisa1 # 2010.01.29. 15:06

... mely nem nektek adna igazat.

monalisa1 # 2010.01.29. 15:05

Babka76

Ha a férjeddel következetes tiltakoztok a nagyszülői látogatás ellen -a leirt okok miatt- akkor nincs az a gyámhatóság és valószínűleg nincs az a bíróság mely nem nekik adna igazat., a mama pszichiátriai kezelésre szorul de a papa sem komplett.

Ki ne add a kislányt a kezedből mert nem tudhatni milyen lelki (testi?!) sérülései keletkeznek amíg a nagyszülőknél van...

Mondjuk havi egy alkalommal elmehetnek hozzátok látogatóba - maximum 2 óra időtartam, de ebben nincs sem pelenkázás sem fürdetés., valamint viselkedni kell - különben ott az ajtó!...

Furcsálom hogy a férjed nem rendezi le a szüleit. (Nem baj ha az anyósékkal nem borultok össze, az a lényeg hogy te és ő jó házasságban éljetek.)

A városbeli esetleges szóbeszéd ellen nem tudsz tenni semmit, simán engedd el a füled mellett.

"Mona"
Laikus hozzászóló

monaco # 2010.01.29. 12:43

Es lehet-e kerni vervizsgalatot? Aki ilyen sok gyogyszert szed annak ki lehet mutatni a verebol.
Latsd dopping.

Babka76 # 2010.01.29. 10:38

Az imént elfelejtettem hozzátenni:
A nagyszülők csak 1 héten egyszer jöttek a gyermekhez, vasárnap, késő este. Nem értek rá többször, mivel nyugdíjasok, nyáron strandra járnak, télen buszos termékbemutatókra. Igy nagyon elfoglaltak.
Anyósom súlyos nyugtatófüggő, a minden élő testvére pszichiátriai kezelés alatt áll. A elhalt testvérei öngyilkosak lettek.
Apósom nem kezeltei, szükséges nyugtatóadagját vény nélkül teljes áron váltja ki a patikában, ahol sajnos ezt kiadják.A számára előírt mennyiség 4*ét veszi be alkalmanként.
Mindennaposak a családi veszekedések, előfordul verekedés is.
Férjemet többször biztatták, hogy terhességi depressziós vagyok, az a véleményük csempésszem az italomba nyugtatót.
Mivel egy kisvárosban élünk, nyilt titok, hogy milyen emberek, több boltban is kötöszködtek már. De senki nem vállalná fel a tanuskodást.
Ez egy ördögi kör.Az ilyen emberek a gyermek egyészséges fejlődését szolgálnák?

monaco # 2010.01.29. 09:52

Termeszetesen a nagyszuloktol nem lehet megvonni a lathatast. Egyiktol sem. Tehat az anyai nagyszuloktol sem.
Vagyis ha az elvalt apuka szulei beadnak egy ujraszabalyozasi kerelmet a kapcsolattartasra azt az anyuka szulei is megtehetik ha nem laknak egy fedel alatt a gyermekkel. Ha apuka minden ket hetbe lathatna a gyereket, az apai nagyszulok a masik hetvegen az anyai nagyszuloknek is egy hetvege es anyukanak is legalabb egy hetvege, akkor egy honapnak 8 hetvegejenek kene lenni.
Ezert van az, hogy mindeket fel a sajat idejeben oldja meg a nagyszuloi kapcsolattartast.
Ha a gyamhivatal hatarozatot hoz a nagyszuloi kapcsolattartasrol, az azt jelenti, hogy a nagyszulo vegrehajthato lesz. Vagyis ha nem jon ket enyje benje utan minimum 5.000Ft-os birsag is kiszabhato, mert minden veszelyezteti a gyermek fejlodeset, ami nincs betartva a jogeros hatarozatban foglaltak szerint.

/Magan velemeny /

Babka76 # 2010.01.29. 08:39

Tisztelt Grád András!

A férjem szüleivel a házzaságkötésünk előtt megromlott a kapcsolat,esküvő után 6 évig nem beszéltünk. Amikor terveztük a babát, megpróbáltuk rendezni a kapcsolatot, legyen a gyermeknek teljes családja. Ez a szülésig működött is.
Utánna már semmi sem voltjó, rosszul etetem, fürdetem, ne vegyem ölbe, ha tisztába van téve és meg van etetve, hagy sírjon. 2 hét alatt el is apadt a tejem. 4 hónapos volt a kislányom amikor először odaállítottak, hogy alkalmatlan vagyok a gyerek nevelésére és magukkal viszik. Kiakadtunk. Kerek perec megmondtuk nekik, hogy megtiltjuk a láthatást, ha nem állítják le magukat. Egyébként tipikus "vasárnapi esti fürdetős " nagyszülők. este 6 ra jelentek meg. Nem értek rá egész nap, hiszen nyugdíjasok. Anyósom nekifeküdt a franciaágyon, apósom meg szorongatta a gyereket. Apósom mindíg fürdetni akarta, pelenkázni, mindíg úgy keresett a gyereken fogást, hogy a lába közt fogja, szegény kislányom meg ordított, hogy feszitette a lábait a lapát tenyerével. Karácsonykor észrevettem, hogy a gyereket, furcsán csókolgatja, (így egy begerjed fiatal fiú viselkedik, nem egy nagyapa az unokával). Szóltam, haragudott. Elkezdett manipulálni minket a férjemmel egymás ellen. És nem is csinálta rosszul. Húsvét előtti nagyszombaton odaállítottak, hogy viszik a gyereket,( 1 éves volt a lányom) mert az Ő vérük, én egy tacskó (33 éves vagyok), fogyatékos kurva vagyok, alkalmatla a gyerek nevelésére. Valamint anyósom megmondta kerek perec, mivel nincs közte meg apósom között szexuális kapcsolat viszik a gyereket és a férje a "jánnyal fog aludni"!Apósom nem tiltakozott,nem szólt a feleségére, hogy mit beszél, csak a kezét tördelte, vihogott. Nagy csetepaté, nehezen tudtu őket kitessékelni. Délután a férjem elment hozzájuk, elmondta, hogy a lakásunkból hivalalos megállapodással kitiltottuk őket. A gyerek közelébe nem jöhetnek, mert akkor megyünk a rendőrségre gyerekrablás és pedofíliára bujtogatás vádjával. Ezt akkor úgy látszott megértették, bár anyósom annyival védekezett, hogy csak viccelt. A védőnőt, családsegítőt, gyámügyet tájékoztattam akkor a történtekről. Most 9 hónap után apósom "informálódik", mi a joga. "Nem tud úgy élni, hogy ne láthassa többé a lányát!" Teljesen kétségbe vagyok esve, akár mi lesz, akkor sem emgedem a gyerek közelébe, ki vállalja a felelősséget, ha beigazolódik a gyanúm és baj lesz.Rendőrségre közel egy év távlatával nem mehetek. Egy gyereket pedig tönkrethetnek egy életre. Kérem adjon tanácsot, mit tehetek?

Babka76 # 2010.01.28. 18:17

x

Memo10 # 2010.01.25. 14:09

A bíróság nem avatkozik bele. A nagyszülői láthatást csak a gyámhatóság állapíthatja meg, és meg is adja. Jogilag megjár a nagyszülőnek. Az unokám 2,5éves és 200km-re lakik, így is megadták külön a láthatást. Az apai láthatást nem korlátozhatják a nagyszülői láthatás miatt. Csak abban az esetben tiltják, vagy korlátozzák a nagyszülői láthatást, ha valami erkölcsi, illetve súlyosabb probléma áll fent bizonyíthatóan a nagyszülőkkel. Nekem ezt mondták és így is intézkedtek.

monalisa1 # 2010.01.24. 19:00

Általában az apa láthatási ideje alatt a nagyszülői láthatás, külön láthatást a bíróság csak rendkívül indokolt esetben biztosít.

Ha az anyós/após nincs jóban a menyével akkor ez pech, mert pici baba esetében mégis csak az anya otthonában az apai láthatás - ahová a szülei már nem biztos hogy "szíveslátottak".

"Mona"
laikus hozzászóló

Memo10 # 2010.01.24. 17:56

Sajnos én most járom ezt a kálváriát. Tehát nagyon friss az élmény. A szülőnek ha tetszik, ha nem a nagyszülői láthatás jogilag megjár. Csak ha bizonyítható a gyerekkel szembeni erőszak, akkor tagadhatja meg a gyámhatóság. Semmi különös nincs. A hatóságnál be kell adni az igényt, majd adnak időpontott, ahol a kétfél egyeztet, mikor, hol és hogyan láthatja a nagyszülö a picit. Álltalában a nagyszülő lakhelyét jelőlik ki. Ha a két fél nem tud megegyezni, vagy nagyon rossz a viszony, mediátort rendelnek ki /ezt mindig a vesztes fél, illetve a közös nevezőre jutásnál, közösen fizetni kell/de lehet kérni az ügyben eljáró tisztviselő döntését is. Ez az egész procedúra kb:másfél hónap.
Állítólag, /ezt a hivatalban mondták/, hogy az idei évtől a dédszülőnek is lesz joga a külön láthatása.