nagyszülő láthatási joga


Majordomus # 2022.06.14. 19:52

Jelen leszel a láthatáson!
Közlöd,hogy az első becsmérlő szóra ami téged vagy a feleségedet illeti, "víge a gyereknapnak"! És eljöttök. Ennyi.

Vagy kulturáltan viselkednek,vagy nincs unokázás. Ennyi.

Pdodo # 2022.06.14. 19:35

Igen így gondolom elég ártalmas egy gyerekre nézve hogy anyját apját szidják neki két órán keresztül. És igen Gyöngyös rendelet érkezett róla.
Úgy érzem hogy a jog rendszer miatt nem tudom megvédeni a gyerekeimet.
Kiegyensúlyozott családi életet élünk, és fel kell borítani egy pontatlanul megfogalmazott jog miatt. Itt nem arról van szó hogy elvált szülők közül az egyik ellehetetleníti a láthatást. Itt a gyerek érdekelt előtérbe helyezve szeretnénk megóvni két embertől, akiknek az említésére is sírva fakad a nagyobbik.

groszfater@gmail.com # 2022.06.14. 19:00

Pdodo!
És most "pontosan" fogalmazol?
Azt állítod, hogy a szüleid ártalmasak a gyerekeidre?
És ezt a gyámügyes rendelte el?

Pdodo # 2022.06.14. 16:52

Úgy érzem nem fogalmaztam elég pontosan.....
Ártalmasak az életünkre, és nem a feleségem nélkül nem bírok ki két órát, hanem azt nem akarom hogy a gyerekek közelében legyenek két órát.

groszfater@gmail.com # 2022.06.14. 11:30

Pdodo!
Nem-bírsz ki kéthetente 2 órát a feleséged nélkül?

Pdodo # 2022.06.14. 10:54

Üdv mindenki.
Tanácsot szeretnék kérni.
Feleségemmel neveljük közösen rendes családi körülmények között a három és egy éves gyerekeinket.
Anyámék első pillanattól kezdve nem fogadták el a feleségemet, elmondták mindennek, majd lezárták velünk a kapcsolatot.
Most egy fél éve mégis ugy döntöttek hogy kell a két unoka, de mi nem.
Gyámügyes procedúrák után odáig jutottunk, hogy mivel a feleségemet végképp nem fogadják el, és a gyámügy szerint is visszafordíthatatlanul elmérgesedett a viszony, megítéltek nekik két hetente két óra láthatást, szigorúan csak az én jelenlétemben, a gyermekek anyját kizárva.
Normális hogy szétszednek így egy családot?
Hogy a nagyszülők joga felül ír mindent, és egy nyugodt családi életet tönkretesz?
Teljesen el vagyok keseredve, ha valaki tud kérem segítsen.

mistvan # 2022.04.28. 11:23

"drbjozsef
A bíróság 8 éves gyerek esetén nem nagyon veszi figyelembe az akaratát - már ha az az akarat az, hogy nem akar találkozni a nagyszülővel. Utóbbinak a kapcsolattartáshoz joga van."

Szerencsére nem kaptunk ilyen megerősítést.
Remélem nem lesz ráerőszakolva a gyermekre egy állítólag tanult felnőtt joga... persze ezt hangoztatják is... emberségből persze telibe megbuktak...

Köszönöm a válaszát

mistvan # 2022.04.28. 11:04

Nagyon köszönöm mindenkinek a választ. Ma megjártuk a gyámhivatalt, és meg fogják hallgatni kisfiamat is, lehet kérvényezni hogy biológiai apja és nagymama ne lehessen jelen amikor a gyermek beszélget a meghallgatóval. A fejleményekről majd írok.

Az apa által gyakorolt láthatás nem megszokott, mi is ehhez alkalmazkodtunk, minden páratlan hét ect ect... de nem tudja tartani munkája miatt. Ezért amikor érkezett mehetett a gyerkőc. Ilyenkor vitte a mamához is. A mamától annyit kértünk, ha látni szeretné kisunokáját akkor előtte egy két nappal legyen kedves ideszólni... erre ő nem fogok én bejelentkezni... ezek után kezdődtek az atrocitások, majd a gyámügyi értesítő...

Ha lesznek további fejlemények írok ide, hátha segít majd későbbiekben.

Szerencsére a gyámügytől pozitívan távoztunk, sok kérdésre kaptunk választ, pl arra is hogy az apának kötelessége a gyermekkel való telefonos kapcsolattartást az anyán keresztül megtenni, nem kötelezhet minket gyermek saját telefon tartásra ;)

wers # 2022.04.28. 09:18

Amennyiben hajlandóak lesznek betartani.

Az megint egy más felállás, ha azt sem akarják betartani, amit ők kérnek.

Majordomus # 2022.04.28. 07:24

A szomoru az, hogy a gyerek jár a legrosszabbul.

drbjozsef # 2022.04.28. 06:55

mistvan,

A bíróság 8 éves gyerek esetén nem nagyon veszi figyelembe az akaratát - már ha az az akarat az, hogy nem akar találkozni a nagyszülővel. Utóbbinak a kapcsolattartáshoz joga van.

Majordomus # 2022.04.28. 06:54

Amennyiben hajlandóak lesznek betartani.

wers # 2022.04.28. 05:38

Most az apa gyámhatóságnál nagyszülői láthatási kérvényt nyújtott be.

Szerintem ti is jobban jártok, ha a bíróság határozza meg a láthatást. Akkor nem ronthat rátok csak úgy.
Szabad lesz nekik betartani.

mistvan # 2022.04.28. 04:54

Kedves Majordomus.

Köszönöm, de a kérdésem nem a nyilatkozattételre irányult, hanem hogy a gyámügy egyáltalán figyelembe veszi e a gyermek akaratát? Vagy beleerőszakolja a nagyszülő jogát, akár felügyelet mellett hogy márpedig látni fogja vagy így vagy úgy. Szép lesz havonta végig nézni az előtte hetet és az utána hetet mikor a kisfiam lelkileg összezuhan.
Megtettünk szerintünk mindent annak érdekében, hogy a kicsi oldódjon. Beszélgettünk vele, kinezológushoz vittük stresszoldásra, saját telefonja van (nem játékra) mivel a nagyszülő és az apa nem hajlandó feleségemmel beszélni, így ezt is megtettük hogy ne üzközzünk és tudjanak kapcsolatot tartani... persze semmi nem elég, váratlanul rontanak ránk, fenyegetőznek hogy joguk van... Persze kisfiam (neveltfiam) belém kapaszkodva sír és kér hogy védjem meg tőlük. Ennek fényében kérdezem megint, a gyámügy ezt figyelembe fogja venni? Vagy 16 éves koráig ezt fogjuk átélni mindig ha megjelennek?

mistvan # 2022.04.26. 15:55

Tisztelt fórum.

Adott egy 8 éves gyermek aki fél az apai nagymamától. Szülők megszakították életközösségüket 3 éve. Én mint nevelőapa édesanyjával neveljük, 2-3 havonta 1 hétig nézem végig, amikor kisfiam hazatér biológiai apjától, nagy családlátogatásból, összeroskadva... 2-3 nap múlva panaszkodik csak, hogy csúnyán beszélnek az anyukájáról (nagymama, apa, apa barátnője) nem foglalkoznak vele. Addig elvonul, éppen éppen ejt el egy egy mosolyt. Kisfiam látni sem akarja, nem veszi föl a telefont, nem hívja vissza a nagymamát. A nagymama rárontott a családomra míg dolgoztam, szitkozódott, fenyegetőzött stb...
Most az apa gyámhatóságnál nagyszülői láthatási kérvényt nyújtott be.

Kérdésem arra irányul, meg lesz-e hallgatva a kisfiam, vagy semmibe lesz véve az akarata és rá lesz erőltetve egy láthatás ha ő egyértelműen nem akarja. Mi szülei nem tiltottuk, biológia apja amikor haza esett kamionozásból vihette a kicsit.

Köszönöm a választ.

Patricia Kiss # 2021.12.04. 12:25

Tisztelt Fórum,
egy olyan kérdésem lenne mely jogok vonatkoznak a nagyszülőkre a következő esetben. Lakhely Ausztria résztvevők magyar állampolgárok. Az ausztriában élő nővérem és nárcisztikus sógorom évek óta a gyerekekkel tartják sakkban a szüleimet (nagyszülőket), csak bizonyos napokon láthatják őket csak abban a környezetben idősávban melyet ők kijelölnek. A nagyszülöknek nem mondják el pontos lakhelyüket a nyáron költöztek a faluban egyik házból a másikba mely számunkra ismeretlen. Internetes kapcsolattartás a nagymamának tiltva nagynéninek (nekem) pedig korlátozott módon nagypapának engedélyezett de szintén kontrollált módon. Kezdünk aggódni a gyermekek jóléte miatt is a nagyobbik 9 évesen 55 kg-ot nyom és rágja a körmeit a kisebbik pedig öldöklős meséket néz a tábla gépen. Mely szervekhez lehetne fordulni, magyar vagy osztrák oldalon kellene elindulni?

köszönöm előre is
egy aggódó nagynéni

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.23. 18:00

Igen. Valóban.

juditgondos # 2021.09.23. 12:41

T.Címzett!
Tisztában vagyok azzal, hogy a nagyszülőnek is van láthatási joga. Szeretném tudni, hogy ezzel a joggal élhet-e az a nagyszülő, aki a saját gyerekét sem látta 35 évig, ebből eredően a négy unokáját sem, akik most 14-13-13-9 évesek . A fiam - akié a 4 fiú - az apja szüleivel tartotta a kapcsolatot, de ők nemrég sajnos elhunytak. A temetésen találkozott az apjával, akinek - valószínűleg a szomorú esemény kapcsán - eszébe jutott, hogy volt egy fia (akit 5 évesen elhagyott...) és még unokái is vannak. A fiam megszánta, és 150 km-t utazott a családjával, hogy az apjához, hogy láthassa az unokáit. Ebből azonban nem kívánt rendszert csinálni, hiszen semmiféle kapcsolat nem alakult ki az apjával, olyan régen elment.
A találkozáson azonban elhangzott az apja részéről az a mondat, hogy "nem tilthatod el tőlem az unokáimat."
A kérdésem, hogy ez valóban így van?
Előre is köszönöm a válaszukat.
Tisztelettel: GJ.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.11. 18:28

Ez így nem igaz. A nagyszülőt a törvény erejénél fogva megilleti a kapcsolattartás joga. Más kérdés, hogy ha a szülőknek annyi eszük van, hogy ezt nem biztosítják neki önként, akkor valóban bírósággal kell kikényszerítenie.

Szomorú örökös # 2021.04.11. 05:02

Suzi86

Ritka esetekben van arról szó, hogy a nagyszülő tényleg látni akarja az unokáját, az esetek többségében bosszúról van szó.

Azért szerencsére a legtöbb esetben nincs szükség jogi eszközökre. Sőt épp inkább az a gond, hogy a nagyszülők gyakorlatilag az állandó gyerekfelügyelet szerepét töltik be. Egyensúlyt kellene találni mindenhol a nagyszülők és a szülők között a gyerekek tekintetében.

Suzi86 # 2021.04.10. 23:03

Döbbenet, hogy milyen szülőket, nagyszülőket nevelt ki a rendszer...

Ritka esetekben van arról szó, hogy a nagyszülő tényleg látni akarja az unokáját, az esetek többségében bosszúról van szó.

Érdemes lenne azon elgondolkodni, hogy más országokban ezekre miért nincs szükség..
A fejekben kéne nagyon gyorsan rendet tenni.

rigoz # 2019.05.28. 14:24

Tisztelt Szil14!

Javaslom, hogy forduljon a területileg illetékes járási hivatal Gyámügyi és Igazságügyi Osztályához, illetve akut esetben a rendőrséghez.

Szil14 # 2019.05.28. 14:22

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni abban, hogy a paranoid skizofréniában szenvedő nagyszülő ha nem szedi gyógyszereit agresszív magam is tartok tőle,unokájának láthatását megvonhatom tőle? Gyámhivatalnál ezt jelezni kell ha követelőzik? előre is köszönöm!

Krysz666 # 2019.05.08. 17:43

Tisztelt Burn Out!
Nagyon szèpen köszönöm hogy kijavitott,mikor ketsegbeeseseben ir az ember,nem a helyesírásra öszpontosít,oda fogok rá figyelni.
Tanács kèrès cèljából írtam,nem azèrt hogy degradáljanak.
Momentán nem volt akkor más választásom,ha az anyám akkor nincs mellettem,akkor tőlem is el vettèk volna gyermekem,ugyanis az anyja ellen majdnem 3 èvet pereskedtem mire megkaptam,de kiderült hogy csak az anyagi tamogatás miatt segitett,es hogy ez most megszünt,mindent próbál megtenni az èn ès családom boldogsága ellen.

drbjozsef # 2019.05.06. 11:25

DorotheaLilla,

Mikori a diagnózis, és mi a BNO kódja?