nagyszülő láthatási joga


rill # 2007.12.14. 13:59

Justizmord, a nagyszülőt kapcsolattartási jog illeti meg!

149/1997. Korm. Rend.

28. § (1) A gyermekkel való kapcsolattartásra mind a szülő, mind a nagyszülő, mind a nagykorú testvér, továbbá - ha a szülő és a nagyszülő nem él, illetőleg a kapcsolattartásban tartósan akadályozva van, vagy kapcsolattartási jogát önhibájából nem gyakorolja - a gyermek szülőjének testvére, valamint szülőjének házastársa is jogosult.

ne felejtsük el, hogy kapcsolattartás nem csak akkor merül fel, ha a szülők elváltak. családbafogadás, átmeneti nevelés is létezik.

ha nem váltak el a szülők, akkor is joga van a nagyszülőnek kapcsolattartásra, persze csak ha a gyámhivatal ezt megállapítja.

Aqua # 2007.12.14. 13:48

Melyik az a jogszabály, amelyik ad a nagyszülőnek láthatást abban az esetben, ha a szülők HÁZASOK??? És miért van az, hogy a gyámhivatal szerint jár, az ügyvéd szerint nem jár a nagyszülőnek a láthatás? Egyáltalán, mi köze a gyámhivatalnak a családhoz, ha családon belül egyetértés, béke, nyugalom van?

Uccu # 2007.12.14. 08:27

Justizmord!

Köszönöm, de rossz hírem van.

A nagyszülőnek joga van, két éve gyermekláthatásért perel, s meg is kapta.

Az új suabályozás szerint van joga....én sem hittem el először, de a saját bőrömön tapasztalom.

Mi, a férjem a volt férjem és én is tiltakozunk. Az elmeszakértő is kimondta, hogy hibbant a nagyi, de azért javasolt kapcsolattartási időt, méghozzá a Gyermekjólétibe ellenőrzött keretek közé.

A Gyámhat. megítélte, behajtható, ha kell rendőr viszi el a gyereket, s bírságolnak is.

Heti 2szer 4 órát javasolt az elmeszakértő, s emellett minden második hétvégén végig apukáé.

Én is hivatkoztam azokra a rendeletekre, mely szerint én vagyok a felelős a gyerek fejlődésért...senkit nem érdekel.Én vagyok a gondozó szülő, mi vagyunk a gondozó család....Mondtam azt is , hogy az iskola miatt és azért mert mi dolgozunk, nem tudjuk a pótlásokra délután kettőre odavini a lányt. Azt mondták, jó akkor majd bírságolnak...

Oktatási Jogok Biztosa is széttárta a kezét, nem tudtak igazából segíteni, mindenki elképedt...A Gyámhat kötelez arra, hogy menjek el a nagyi miatt előbb a munkából, ha nem valósul meg szombaton a láhatás.

Havi 1 hétvégénk maradt együtt!!!Egyetlenegy!Abból is általában pótlunk, ha elmaradt apai van, így egy sincs....Hogy lehet ez. ?

A másodfok is megítélt 1*4 órát.

Tönkreteszik a családunkat, a gyerekemet és tétlen vagyok!!!

monalisa1 # 2007.12.13. 22:37

Ismételten nyugi...

justizmord # 2007.12.13. 22:13

Akkor sincs gyerekláthatási joga.

NINCS.

Ha a szülők önként odaadják, viheti.

Ha nem adják oda, vagy nem engedik be a lakásba, akkor nincs olyan törvény, ami alapján bárki megítélné, vagy megítélhetné a részére a láthatást.

A gyereknek két szülője van, mindenki más csak akkor beszélgethet, vagy tarthat kapcsolatot a gyerekkel, ha a szülők egyetértenek.

Ha mindkét szülő tiltakozik, akkor semmi.

Ha az egyik szülő benne van, akkor vagy eléri a másik szülőnél, hogy beengedjék a közös lakásba, vagy kiviheti a gyereket olyan helyre, hogy hozzáférjen a nagyszülő.

A szülők bármelyikének joga kivinni a gyereket a lakásból, ha tehát a nagyi látogatásával már az egyik szülő egyetért, akkor megoldható a láthatás.

Ha egyik sem ért egyet, akkor a nagyi megszívta. A nagyinak tessék úgy viselkednie, ha látni akarja az unokáját, hogy a gyerek szüleinek tessen a viselkedése, és cserébe megengedjék a láthatást.


Iniuria non excusat iniuriam

monalisa1 # 2007.12.13. 21:52

justizmord,

a közvetlen alanti beírásod nem arra vonatkozó hozzászólás mint amit bela79 kérdezett., ők a feleségével boldog házasságban élnek, tehát nincs szó arról, hogy az "...apja elviszi a gyereket gyerekláthatásra" - idéztelek vissza téged.

A gyermek otthon van, a nagymama meg nemkívánatos rokon...

monalisa1 # 2007.12.13. 21:46

Nyugi...

justizmord # 2007.12.13. 21:45

Amikor nálad van a gyerek, annak mutatod meg, akinek akarod.

Amikor a gyerek apja elviszi a gyereket gyerekláthatásra, ő annak mutatja meg az ő idejében a gyereket, akinek akarja.

Kész, ennyi, nincs több.


Iniuria non excusat iniuriam

justizmord # 2007.12.13. 21:38

Nincs nagyszülőnek láthatási joga.

NINCS

semmilyen törvény nem ír elő ilyet

nem létező jog

pont annyira létezik, mint ha követelnéd, hogy jogod van a szomszéd nagynénjének unokatestvérének a sógorának a kutyáját sétáltatni.

A gyerek a szülőhöz tartozik, ő felelős a neveléséért. Nemzetközi gyermekjogi egyezmények is a szülő jogait sorolják a gyerekláthatásra.

Ha nagyszülői gyerekláthatás létezik, akkor unokatestvéri, nagynénii, másodunokatestvéri, mostohaszülői, féltestvér nagynénjének mostohaunokájának a láthatása is létezik.

A csjt. szerint két embernek van köze a gyerekhez, nem 6, vagy 100 embernek.

A nagyszülői láthatás 4 db nagyszülő!!!

Ha szülő 1 db (a másik a gyerekkel él) meg 4 db nagyszülő kér láthatást, akkor a gyereket köteles kiadni 5 időpontban 5 helyre?

NEEEEEEEEEMMMMMMMM

NEM NEM NEM NEM NEM

És a dédszülő? Abból 8 db van. Még 8 különböző időpontban 8 helyre? NEEEMMMMM


Iniuria non excusat iniuriam

monalisa1 # 2007.12.13. 21:25

béla79!

Elvileg adhat be az édesanyád "nagyszülői láthatás" szabályozása iránt kérelmet a bíróságra, de ha mindkét szülő ellene van, akkor...

És a gyámhivatal sem fogja erőltetni a dolgot.

béla79 # 2007.12.13. 20:50

sziasztok segitséget kérnék!
Boldog családban élünk a feleségemmel és a 11honapos kislányommal.Édesanyámmal nem tartom a kapcsolatot évek óta.Amiota megszületett a lányom zaklat,hogy látni szeretné,most már azzal fenyeget,hogy él nagyszülöi jogával.A kapcsolatunk akkor fordult roszra amikor a kiskoru öcsémet,testileg bántalmazta/nevelés céljábol/,ugyan ezt tette velem kiskoromba.Ugy megvert bennünket hogy bevizeltünk.A rossz kapcsolat miatt nem találkozunk és a lányommal sem szeretném hogy találkozzon.Szerintetek van e esélyem hogy ez igy maradhasson.?Köszönöm a segitségetek elöre is.

Uccu # 2007.12.13. 12:53

Így meg a munkalehetőség - lehetetlenség gond merül fel...remek

Uccu # 2007.12.13. 12:51

Szia!

Köszönöm szépen, ezen gondolkoztam én is. De ez lenne az egyetlen megoldás? A jog ennyire nem áll a család, gyermek mellett?

Nekünk kell elmenekülnünk?

Kinéztem egy vásost, tőlünk 120 km. Az megoldás lenne.
Azon is gondolkoztam, bejelentkezünk férjem lakásába jó messze van.
És akkor Budapest nem illetékes....

ilyeneken törtem a fejem...

szota # 2007.12.13. 12:47

uccu-kezd új életet egy másik, távoli városban. Senki sem szeret 2-3 órai akcióért 0,5 napokat utazni!!!


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

Uccu # 2007.12.13. 12:40

Tehát a kérdés: mi a teendő, hogy a lányok s a család joga kevéssé sérüljön, s a gyámhatóság kecskéje is jóllakjon.

Uccu # 2007.12.13. 11:49

sziasztok!

Nekem is kérdésem van. Ha valaki tud segíteni, megköszönöm.

Elváltam, de baráti kapcsoalt meradt a férjemmel és családjával. Új férjem és az ő családjával is rendben megy minden.

A saját édesanyám elfordult családomtól. Új férjem egyedül nevelte kislányát, mert meghalt anyukája, így két gyermekem lett.

Ugyanúgy szeretem mindkettőt. A családom fel elfogadta a helyzetet, a másik fele nem. Anyám és bátyám ellenünk fordult.

Anyám a gyámhatósághoz fordult, hogy láthatást kér ,de csak a vérszerinti unokájára, a másik hatáves kislányt látni sem akarja, még a hideg is kirázza tőle.

Velem nem akar szóbá állni, a volt férjemet ellenem próbálta uszítani.

A volt férjem pétektől vasárnapig viszi kéthetene a gyermekét (bíróság által jóváhagyottegyezség alapján).

Anyámnak havi egy szombatot ítéltek a Gyermekjólétiben, mert a pszichológus megállapította, hogy nem viheti el.4 óra hosszát egyetlen szobában tartják ilyenkor a gyerekemet.

Így a családunknak is egy hétvége marad csupán. Nagyszülői pótlást szerdán délután kettőtől ítéltek.

Ekkor mi még dolgozunk, a kislányok iskolában vannak. Este már nem tudok tanulni vele, ert használhatatlan. 7 éves.

Nagyon sokat beteg, így félévente alig egy hétvége marad, amikor valamit tudunk is csinálni együtt, mi négyen, mint család. Ilyenkor rokonokat látogatunk, a maradékot, aki normális velünk...tehát közös időnk nincs.

A Bíróságon fellebbeztem, hogy megítélt apai mellé teljes jogú nagyszülőit ítéltek, ami sérti a gyerek jogait, a pótlást meg akkorra, amikor iskolában van, majd táncolni jár, én meg tanfolyamra.

A másodfok nem törődött a kifogásaimmal. A nagyszülő nem akar mediációt. Nem akar magától békülni sem, csak követelőzik. Kértem, hogy havi két órára szabályozzák, péntek délután 17 órától, nemet mondtak...

Most várom a Bírósági határozatot, de addig él a másodfok. belehalunk, mint család, s hülyére fognak bírságolni....

Köszönöm

nagyneni30 # 2007.11.11. 19:35

kalamalyka köszönök mindent!
holnap az első dolog a gyámhivatal lesz!

kalamalyka # 2007.11.11. 17:45

Szerintem igen, bár minden eset egyedi. Nem tudni így miért nincs kapcsolat, meg azt sem, hogy ha nincs, akkor a gyermek érdekeivel nem ellentétes-e az, ha lesz. De ha nem, ami , akkor igen, lehet kérni nagyszülői láthatást.

Ha akapcsolattartás meg van ahtározva, az kötelező mindkét félre betartani. Épp úgy, mint a szülői kapcsolattartást. Amennyiben a kötelezett fél ennek nem tesz eleget, akkor a gyámhivatal felszólítja, majd ismételten birságol is érte.

nagyneni30 # 2007.11.11. 16:06

Abban az esetben is lehet kérni a kapcsolattartást,hogy a tesvéremék nincsennek válófélben?És ha a gyámhatóság engedi a láthatást a sógornőm ezt semmivel nem akadályozhatja meg?

kalamalyka # 2007.11.11. 15:36

Szerintem a gyermek és mindkét család érdeke a rendszeresség lenne. Én a helyedben nagyon szépen felhívnám a volt férjem figyelmét a kapcsolattartás szabályaira. Aki ezt ugyanis megszegi, azt lehet korlátozni vagy megszüntetni. Bár mindkettő súlyos megszegés esetén van, nem árt meglobogtatni előtte, hogy xy időben tól-ig a meghatározott helyen és mértékben!!! Amennyiben nem felel meg, legyen szíves előre szólni erről, s ha a Ti hibátokból marad el, azt pótoljátok.
Ezen felül, egyszerűen a Ti életetek, a Ti otthonotok, oda ki-be járkálás a gyeremk jogán NINCS. Ha nem hajlandó megérteni HÍVOD A RENDŐRSÉGET!!!!

Szerény véleményem, hogy kisebb a surlódás abban az esetben ha a gyermeket nema Te otthonodban látogatják.

A nagszülők pedig menjenek el a gyámhivatalba, és szabályoztassák le/kérjék hivatalosan a kapcsolattartást, mert úgy érzed, a gyermek jogán visszaéltek a Te jóindulatoddal.

Nem kell ezt úgy tekinteni, mint egy harc kezdetét, hanem úgy, mint elvált szülők egy problémájának rendezését.

mano80 # 2007.11.11. 15:14

Szerintem nem egészen jó dolog hogy itt egymást lehurrogják az emberek, hisz nem tudjuk ki miért írja, kérdezi amit ír vagy kérdez.
Kicsit el kéne vonatkoztatni hogy az anyukák nem az itt jelenlevő apukákat támadják, nem kéne személyes sértésnek venni a dolgokat.
És az hogy valaki leírja a saját tapasztalatit, ugy gondolom ezekből tanulni lehet, hogy ilyen is van.

mano80 # 2007.11.11. 15:09

Köszönöm szépen a hozzászolásokat! Azért merült fel ez a gondolat, mert sajnos a volt párom és a családja azt gondolják hogy akkor jönnek mennek a gyerek életébe amikor akarnak. Én meg csak a tv-ben és a végzésben foglaltakat próbálom teljesíteni. Sajnos muszály vagyok ehhez folyamodni, mert másfél éve mindig jó voltam, nem szoltam semmit, jöhettek amikor akartak, most hogy van papírunk hivatalosan is, még mindig ezt gondolják, és nem érdekli őket hogy nincs igazuk, én meg nem érzem ugy hogy a gyerekemnek átjáróházban kéne élnie, hogy amikor épp nincs más dolguk akkor ráérnek unokázni.
Sajnos az is szo szerint ugy van ahogy azt kicsikacsa 76 leírta, egymás nélkül mármint apuka-nagyszülők nem jönnek, egyszer kétszer előfordult hogy csak a nagyszülők jöttek.

Most az lett a baj, és azért vagyok rossz mert ezt a jövés menést megakadályoztam. Én ugy gondolom tényleg próbáltam a kapcsolatot normálisan kezelni, de miután nem veszik tudomásul hogy nekem is van külön életem, és az apuka tettei következményekkel járnak.. nagyon meg tudják keseríteni az életünket,és azt gondolom ez a gyereknek se tesz jót.

Már csak azt nem tudom eldönteni hogy indítsák el ők a láthatás iránti kérelmet, vagy indítsam el én. Bár kicsikacsa76 leírta a véleményét, de ugy gondolom hogy miután az ő érdekük hogy lássák az unokát nem kéne még nekem is ezt felvállalni és ezután rohangálni hogy nekik minél kényelmesebb legyen.

kalamalyka # 2007.11.11. 14:00

Természetesen, mindenként. Még pedig nagyszülői kapcsolattartás megállapításának/leszabályozásának kérésével.

Szivesen

nagyneni30 # 2007.11.11. 12:59

Köszi kalamalyka a választ!
Akkor forduljunk gyámhatósághoz?

kalamalyka # 2007.11.11. 12:24

Talán jobb volna e miatt is az általam alantabb leírtakból kiindulni..... bármennyire is rossz az igazságot elfogadni.....