nagyszülő láthatási joga


ObudaFan # 2007.10.31. 18:11

A gyermek szüleitől vagy más hozzátartozóitól csak saját érdekében, törvényben meghatározott esetekben és módon választható el. A gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad családjától elválasztani.
Ugyanakkor elsősorban a szülőnek van joga és lehetősége a rendszeres kapcsolattartásra. Ennek ellenére azt gondolom, hogy nem vezetne jóra, ha te magad próbálnál ebben dönteni, erre a gyámhatóságot kérd.

monalisa1 # 2007.10.31. 14:10

Akkor meg megint legyetek egy pár a gyerek apjával (...) és nincs probléma a láthatás dolgával.

Minden kérdésedre, problémádra a gyámhivatalval érdemben megválaszolnak.

mano80 # 2007.10.31. 11:08

De ők is ugyanugy kapnak kéthetente láthatást? mert ha igen akkor baromira semmi értelme a tiltásnak, és akkor annak se hogy az apával kapcsolat alakuljon ki. Azért zárojelben jegyzem meg hogy nem hiszem hogy akkora kötödés alakulhat ki egy olyan emberrel akivek jobb esetben két hetente találkozik, mert attól hogy ő a biologiai apja, együtt még nem töltöttek 5 percet se kettesben

monalisa1 # 2007.10.31. 08:38

Egy 3 éven aluli gyerek elsősorban még az édesanyjához kötődik, elsősorban is őrá van szüksége, valamint még elégé behatárolt a napi időrendje - és ezen belül is legfőbb nyugalomra van szüksége -, tehát ezeket az akármikori felszaladásokat abba kellene hagyatni., jelképesen írd ki az ajtóra: félfogadás szombat du. 4-7 között. (Bizonyára lesz vita, nem baj, majd hozzászoknak.)

A nagyszülőnek is akkor a kapcsolattartás az unokával amikor a külön élő apának.

Mert hát azért a te lakásod, a te magánélted, és az egészből elsősorban is...

mano80 # 2007.10.31. 08:19

Még egy kérdésem lenne.. hogy a nagyszülő milyen időközönként kaphat láthatást? És nekem mennyi beleszolásom van ebbe a dologba?

mano80 # 2007.10.31. 08:18

Obuda fan! (és bárki más)

Tanácsot szeretnék kérni nagyszülő láthatása ügyében...
Nálunk az helyzet állt elő, hogy a nagyszülők mindig jönnek az apukával. És erősen gondolkozom rajta hogy ezt nem fogom engedni. 1. mert így a gyerek egyikkel sem tud kötödéses kapcsolatot kialakítani. 2. mert a nagyszülők se álltak ki az unokájuk mellett egy fél pillanatra sem.
Ha aposnak dolga van - konkrétan ha a exem barinője náluk van akkor csak felszalad fél pillanatra és megy is el, ha nincs a barinő a láthatáron akkor ül ő is nyugodtan itt. Ugyanakkor amikor apos betegsége miatt nem tudott jönni 6 hétig akkor ki lettem oktatva hogy joga van látni, és mi az hogy nem vihetik el vagy nem viszem át- de amikor lehetősége lenne jönni akkor az előbb emlitett szituáció áll fenn.
Azért is gondolkozom a tiltáson mert talán így az apuka se lenne ösztönözve hogy jöjjön két hetente, mert nyilván való hogy a nagyszülők miatt járkál ő is. De egyedül egyik se tud jönni...

Hogy lehetne, vagy mi lehetne erre a megoldás? Hogy tudok legjobban kijönni ebből a helyzetből? Vagy hagyjam most ezt az egészet és ha elérkezik a 3 éves kor amikor elviheti az apa akkor indítsak pert hogy eddig ez volt és nem alakult ki kapcsolat a gyerekkel és nem engedem hogy ilyen körülmények között elvigyék a gyereket?

Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2007.10.30. 15:23

Ha egyik szülő sem támogatja, a gyámhatóság nem fogja erőltetni a dolgot.

monalisa1 # 2007.10.30. 14:33

Bocsánat, te kérdeztél, én laikusként hozzászóltam, a letolásomról nem volt szó...

agin # 2007.10.30. 13:04

Ez csak feltételezett szituáció egyenlőre, bár megtörténhet még. Egyébként ha nem ismersz valakit ne mondj ilyen véleményt. Ha ismernéd a nagyszülőt talán nem így vélekednél!

monalisa1 # 2007.10.30. 12:23

Lelketlen szemlélet egy fiatal szülőtől ha a nagyit nem engedig unokázni...

monalisa1 # 2007.10.30. 12:21

Természetesen van külön nagyszülői láthatási/kapcsolattartási jog is, de nagyban függ a gyermek életkorától., egy 2-3 éves gyerek "kihelyezése" még nemigen, de egy 8-10 éves alkalmasint már miért is ne.

Ha másként nem megy ők is fordulhatnak bírósághoz ezen kérelemmel.

agin # 2007.10.30. 12:07

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy a nagyszülőknek van-e láthatási joga, ha a szülők azt nem támogatják? Tehát követelheti-e jogi úton vagy anélkül az unokája láthatását, ha a szülők nem akarják a kapcsolat tartását? köszi a válaszokat előre is