hagyatéki tárgyalás

Buksi07 # 2014.07.07. 11:22

Tisztelt Szakértők!

Áprilisban meghalt a nagybátyám.Gyermeke nem volt így édesanyám és a testvére örökölnek. Az lenne a kérdésem, hogyan mondhat le édesanyám az örökségéről a nagykorú unokája részére és ez változtat-e a közjegyző díján(74.000 Ft) illetve az illeték kiszabásában. A hagyaték július 23-án lesz.

Előre is köszönöm a segítségüket.

Nyíri Brigitta # 2014.07.07. 09:04

Köszönöm szépen a segítségét!

ObudaFan # 2014.07.06. 20:37

vagy meghatalmazást követően egy ügyvéd által is?

Semmi akadálya.

Ha meghatalmazás útján is lehetséges, akkor ennek a meghatalmazásnak a keltezése mikor történhet meg legkorábban? (pl a hagyatéki augusztusban lesz,még nem kaptam értesítést a hagyatékiról, de a meghatalmazás júliusi keltezésű)

Lehet júliusi.

Nyíri Brigitta # 2014.07.03. 17:01

Tisztelt Szakértők!

A segítségüket szeretném kérni a következő ügyben. Nagymamám a héten a meghalt, 2 gyermeke van. Amennyiben ők lemondanak a hagyatéki tárgyaláson mindenről egyenes ágon én, mint unoka következek. Ha én is le akarok mondani, azt csak személyesen a hagyatéki tárgyaláson tehetem meg vagy meghatalmazást követően egy ügyvéd által is? Ha meghatalmazás útján is lehetséges, akkor ennek a meghatalmazásnak a keltezése mikor történhet meg legkorábban? (pl a hagyatéki augusztusban lesz,még nem kaptam értesítést a hagyatékiról, de a meghatalmazás júliusi keltezésű)

Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2014.06.30. 10:40

A meglévő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti, ha arra a szerződéskötés után bekövetkezett változások miatt létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti. A megajándékozott nem köteles az ajándék visszaadására, ha az ajándékozó létfenntartását járadék vagy természetbeni tartás útján megfelelően biztosítja.

Ha a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket.

Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha a szerződő felek számára a szerződéskötéskor ismert olyan feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékozó az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor.

Visszakövetelésnek nincs helye, ha az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg, továbbá ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta; megbocsátásnak, illetve a visszakövetelésről való lemondásnak számít, ha az ajándékozó az ajándékot megfelelő ok nélkül hosszabb idő nélkül nem követeli vissza.

Emiatt az elévülési idő lejárta előtt is elenyészhet az ajándékozó ilyen igénye.

A szokásos mértékű ajándék visszakövetelésének nincs helye.

mjbt # 2014.06.29. 16:35

Köszönöm! Üdv

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.29. 11:07

Igen, a visszakövetelésre okot adó körülmény felmerülésétől öt év.

mjbt # 2014.06.29. 09:55

Köszönöm! Elévülési idő van?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.29. 07:23

Az ajándékot szűk körben vissza lehet követelni.

mjbt # 2014.06.29. 02:08

Nekem ajándékozta. Bocsi!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.28. 21:03

Az a baj, hogy nem tudjuk, mi történt valójában. Az biztos, hogy nem mondott le a javadra. Vagy visszautasította a hagyatékot, vagy kötöttetek egy osztályos egyezséget, vagy neked ajándékozta, amit örökölt. Nagyon nem mindegy, melyik.

mjbt # 2014.06.28. 18:17

Tisztelt Fórumozók!

A kérdésem az lenne, hogy a testvérem 2012- be lemondott az én javamra az örökségről amit 50-50% ban örököltünk volna. Ingatlanról van szó. Visszakövetelheti-e mert meggondolta magát nem?

Válaszukat előre is köszönöm

Üdv: M

ObudaFan # 2014.06.13. 19:53

Hát, ha nagykorúak, akkor valamelyik hozzátartozójukat. Ha kiskorúak, akkor majd a gyámhatóság szerintem eseti gondnokot.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.13. 13:14

Nem ártana tudni, nagykorúak-e azok a gyerekek.

szinfo # 2014.06.13. 10:20

ObudaFan, köszönöm a gyors választ, pont erre gondoltam én is. Na de akkor kit hatalmazhatnak meg? A testvéremet? Ketten örökölnénk. Viszont ő is le fog mondani a saját részéről a gyerekei javára. Vagy valamelyik unokatesóját?

Húzni-halasztani viszont nem akarjuk, így is majd' másfél évet vártunk erre a tárgyalásra.

ObudaFan # 2014.06.13. 10:06

szinfo

Szerintem az érdekellentét miatt ez támadható. De ha nem mennek el, előbb-utóbb akkor is megkapják a hagyatékot.

szinfo # 2014.06.13. 07:22

Üdv!

Érdekes kérdésem merült fel.

Örököltem, azonban az örökségemről a gyermekeim javára le szeretnék mondani. A kitűzött hagyatéki tárgyalásra viszont ők nem tudnak eljönni.

Kérdésem: engem meghatalmazhatnak, hogy képviseljem őket? Némi kufircot érzek abban, hogy én mondok le róla, de az ő nevükben viszont elfogadom.

Kiskuta # 2014.05.14. 11:46

Helló! Segítséget szeretnék kérni, Bátyám 2012.08.19-n elhunyt, és mind ezidáig nem tűzték ki a hagyatéki időpontját. Van ennek valami határideje? Lehet fordulni valakihez, már a közjegyzőn kívül, mert az mindig leráz, akinél ezt meg lehet sürgetni, panasszal élni, vagy aki felszólítja a közjegyzőt csináljon már valamit? Köszönöm!

lajcsó # 2014.05.12. 20:49

"Kérdésem, hogy ez igaz?"
Szerinted hazudott neked a közjegyző?
"így azt sem tudom mennyi adóssága volt anyunak a bank felé."
A közjegyző nem mondta meg?
Meg lehet tőle kérdezni, ha kíváncsi vagy rá. De van értelme?

ObudaFan # 2014.05.12. 14:24

Igen, pontosan erre válaszoltam.

Lex. # 2014.05.12. 10:43

Tisztelt ObudaFan!

Valószínűleg nem megfelelően fogalmaztam, édesanyám halt meg és neki van több gyermeke, apámnak egyedül én vagyok.

mi éltünk egy háztartásban, édesanyám többi gyermeke külön élt tőlünk.

ObudaFan # 2014.05.12. 09:33

Ha az ő édesanyjuk más és édesapádék közösen semmit nem szereztek az együttélés alatt, akkor minden édesapád különvagyona, így édesanyád hagyatékába abból nem tartozik semmi.

Lex. # 2014.05.12. 08:06

Tisztelt szakértő(k)!

Mivel nemsokára hagyatéki tárgyalásom lesz Anyukám után, érdeklődni szeretnék, hogy

Édesapámmal együtt éltek 22évig kb. a többi gyereke aki nem élt egy háztartásban velünk kaphatnak-e apukám vagyonából, mert édesanyámnak nincs a nevén semmi, minden apám tulajdona és még találkozásuk előtt vette, és van földtulajdona is apámnak szintúgy saját pénzből.

Szóval érdeklődnék hogy mennyi lehet az a % amit a gyermekek kaphatnak rajtam kívül, ha kaphatnak. Esetlegesen milyen elosztásban kaphatnak belőle.

Ha véletlen kérnének abból ami nekik nem jár, akkor ügyvéd segítségével lehet e minimalizálni ezen mennyiséget?

Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.10. 18:20

A visszautasítás jogáról egyszer lehet lemondani, és az a lemondás visszavonhatatlan.

Melcsang # 2014.05.10. 08:27

Tisztelt Szakértők!

Édesapám halála után volt egy hagyatéki tárgyalás, de ott sajnos nem sikerült lezárni a hagyatékot, és 4 év elteltével most ismét hagyatéki tárgyalás lesz. Az első tárgyaláson megkérdezték, hogy lemondok-e az örökösi jogaimról. Akkor nemmel feleltem. A kérdésem egyik fele az lenne, hogy most, így 4 év után, miután egyszer már nemmel feleltem a kérdésre, megtehetem-e, hogy mégis lemondok az örökösi jogaimról?
A dolog másik oldala, ami aggaszt, hogy felléptek olyan, számomra ismeretlen emberek, akik azt állítják, hogy édesapám anno tartozott nekik, és most az örökösökön szeretnék behajtani édesapám tartozását. Az, hogy jogos-e a kérelmük, azt én nem tudom megállapítani. De ha kiderülne, hogy a követelés jogos, akkor a saját vagyonommal is felelős vagyok megtéríteni a tartozást, vagy csak a hagyaték erejéig?

Nagyon köszönöm a segítséget.

Üdvözlettel: F. Melinda