hagyatéki tárgyalás


Monza # 2010.01.12. 08:39
  • halála előtt
Monza # 2010.01.12. 08:19

Jó napot kívánok!

Édesanyám halála után végrendeletet írt, melyben testvéremet kizárja az örökségből. 3 hét múlva esedékes a hagyatéki tárgyalás és a napokban kaptam a közjegyzőtől egy levelet, melyben felvilágosítást kérnek testvérem elérhetőségéről. Az elérhetőségét én sem tudom, 10-11 éve találkoztam vele utoljára. Mivel nem vette át a hagyatéki eljárás időpontjáról szóló levelet így mire számíthatok? Ki kell várnom amíg előkerítik? Vagy amennyiben nem jelenik meg a tárgyaláson úgy automatikusan egyetért az ott elhangzottakkal? A végrendelet ellenére jár neki a köteles rész? Édesanyám betegsége során sem jelentkezett, nem segített neki, nem támogatta, ellenben korábban fenyegetően lépett fel vele szemben (ez szerepel a végrendeletben is).

Válaszukat előre is köszönöm!

kicsike01 # 2010.01.10. 15:08

Filotas,

Mikor történt? Mert, Ne felejtsd, a határidőket! 15 napon belül, cirka 7000 Ft.-,Obudafan ismertette az indokokat ! Közjegyzőnek, tértivel, fellebbezés, ha még nem késtél...Reméljük nem lesz több gond.Ne hagyd magad!

ObudaFan # 2010.01.10. 10:15

Azért a helyzet annyira nem rossz. Ha a testvéred elismeri a havi 30e Ft-os tartozását, akkor ha azt nem nyújtja, akkor a szerződés felmondható. Ha nem ismeri el, és te sem tudod bizonyítani a dolgot, akkor ajándékozásnak kell tekinteni, az ajándék pedig visszakövetelhető, ha az ajándékozó létfenntartásához szükséges, a megajándékozottéhoz meg nem. Az más kérdés, hogy ha nem sikerül megállapodni, akkor perre lesz szükség.

filotas # 2010.01.10. 09:55

Hello,

köszönöm a segitséget, megpróbálom megint egy másik ügyvédet. Sajnos nekem két forintom sincs az ügyvédre és nem tudom hogy valaki segit-e nekem egyáltalán.
KÖSZÖNÖM
filotas

monalisa1 # 2010.01.09. 20:54

A megállapodás semmisségét igazolja az is, hogy a testvéred nem teljesíti az igaz csak szóban, de mégis csak megköttetett egyezséget: havonta fizet egy bizonyos összeget.

Lám az utóbbi időben már nem is fizet... És azt hogy "fizet" az neki kel(ene) tudni igazolni: postai csekk feladószelvény és/vagy bankszámla kivonat.

Neked elég annyit mondani: egy fillér se rágóta már, vagyis hogy félrevezette, becsapott!

monalisa1 # 2010.01.09. 20:46

Na megvan:
Ptk 582 § (1) bekezdés: A még meglévő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti annyiban, amennyiben arra létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti.

Minden lentebbi hozzászólásomat "töröljed"...
Mindezek után a lényeg: a fél lakástulajdonodat visszakövetelheted mert a nagylelkűségeddel a híd alá kerültél (...) valamint a súlyos egészségromlás miatt rendszeres orvosi kerelésre és drága gyógyszerekre/kenőcsökre lenne szükség - hogy ne amputálják az érszükületes lábadat...

Egy ilyen visszakövetelés ügyvéd nélkül nem megy, de van az ingyenes jogsegélyszolgálat - vedd igénybe. Valamint a bíróságtól kérhetsz az igazolt anyagi helyzetedre tekintettel költségmentességet, melyet már a keresetlevél beadásakor kérni kell.

Ami pénzt eddig fizetett a testvéred azt majd levonásba kerül a lakás eladása utáni felezendő pénzből.

Tehát van lehetőség, de egy ilyen per eltarthat 1-2 évig is, valamint a további időszak mire egy lakást el lehet adni.

Azt is kérni kell a bíróságtól, hogy már a per kezdetekor rendeljen el a lakásra eladási tilalmat - vagyis földhivatali zárlatot a tulajdoni lapon, nehogy a testvéred nagy hírtelen eladja és "elfusson a pénzzel.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.01.09. 20:29

Valóban és sajnálatosan jól megjártad a dolgot...

Ügyvédnek kellene látnia azt a közjegyző előtti "megállapodást" - hátha kitalál valamit.

PL. előfordulhat hogy a megállapodásban van egy olyan fél mondat és/vagy akár csak egyetlen szó is, ami arra utalna, hogy nem teljességében voltál tájékoztatva "a" következményekről.

A havi/évi díjösszeg és annak teljesítési feltétele végett eleve új/módosított szerződésre lenne szükség.

És végezetül de nem utolsó sorban: az ajándék bizonyos esetben visszakövetelhető!

Na ezen utóbbin egy ügyvéd esetleg el tudni indulni az érdekedben.

"Mona"
laikus hozzászóló

filotas # 2010.01.09. 20:00

Még annyit felejtettem el, hogy őt nem lehet semmire rávenni, kértem hogy adja el a lakást elégitsen ki engem és akkor nem kell fizetnie, de ő mindentől elzárkózik, igy nincs mit tenni ezek szerint?
Kértem hogy irásban legyen meg hogy küldenie kell a pénzt, nem hajlandó megirni, mondtam hogyha vele valami történik akkor én már nem kapok semmit mert a fia nem fog nekem fizetni, hát ezt jól megjártam ezek szerint, a jóhiszeműségemmel.

filotas # 2010.01.09. 19:55

Kedves mona és mindenki,

Hát igen, ez történt.
Vagyis az eleje máshogy volt, de nem akartam részletezni, mert a közjegyzőhöz amikor bementünk, a hugom a fiát is hozta, akkor a fia nevére lett irva, ekkor készült a 30 ezerről egy jegyzőkönyv is. Kimentünk az utcán átgondolták ők hogy akkor fizetni kell adót ha igy van, igy vissza mentünk és egy másik végzést készittettek a közjegyzővel, ahol a hugom részére kell lemondjak, de már ekkor nem készitették el a 30 ezerről szóló megállapodást, mondván hogy nem foglak becsapni, mondta a hugom, valamit a jegyzőnek már nincs ideje.
Hát jól behúztak a csőbe, most itt állok semmim sincs.
Most már tudom hogy nem lehet hinni senkinek sem. De most már késő. Már nem vagyok fiatal, nemigen figyeltem a dolgokra, csak aláirtam abban a hitben hogy nem fognak becsapni.
MInt ahogy mondtam, a jogsegély nem csinált semmit, küldözgettek volna engem mindenféle tulajdonlapért és egyebekért, nekem arra nincs pénzem és a lábammal nem tudok gyalogolni sem. 100 m után már nem tudok menni sajnos.

monalisa1 # 2010.01.09. 18:00

filotas

A közjegyző előtti lemondó nyílatkozatod kétféleképp értelmezhető: 1. ingyenes ajándékozás vagy 2. életed végéig havi 30.000 Ft ellenében.

Ha ingyenes a lemondás akkor már elnézést de nagy balfék voltál!...

Ha életjáradékként a fenti összeg erejéig, akkor is balfék voltál, mert ki kellett volna kötni, hogy a nyugdíjak éves emelkedésével egyezően a járadék, valamint egy az általad megadott bankszámlára a mindenkori havi befizetés.

(Bankszámlát bármelyik bankban ingyen lehet nyítni és hozzá a bankkártya éves díja minimális, bankautomat meg szinte minden második sarkon található a pénzkivételhez.)

Szerintem ha nem ingyenes a fél lakástulajdonod átadása akkor a közjegyző előtt módosítani kell a szerződést, vagyis új szerződésre kell rábírni a testvéredet - vélem nem lesz könnyű...

Egyébként nem hiszem el, hogy a fenti lényeges dolgokról a közjegyző ne tájékoztatott volna, illetőleg ne hívta volna fel a figyelmedet?!

Irány vissza a jogsegélyhez az esetleges hogyan tovább dolgában.

"Mona"
laikus hozzászóló

tomas64 # 2010.01.09. 17:10

Elég reménytelen a helyzet!
Hacsak nem bizonyítod, hogy a nyilatkozat megtételekor tényleg nem voltál a tudatodnál.

filotas # 2010.01.09. 17:05

Jóestét kivánok,
tanácsot szeretnék kérni.
Az édesanyám halála után örököltünk egy lakást, a testvéremmel együtt.Én laktam a lakásban az édesanyámmal. Testvérem azt akarta hogy mondjak le a lakásról és ő nekem havi 30 ezer forintot ad életem végéig. Sajnos közjegyző előtt le is mondtam ezt aláirtam, vagyis csakis a lemondást. De a szóban megegyezett összegről semmiféle szerződés iromány nem készült. Én szegény ember vagyok 25 ezer forint nyugdijat kapok és most hajléktalan vagyok. Ismerősöm kérésemre segit nekem levelet irni. Az összeget nem kapom rendszeresen, ha megérkezik is könyörögni kell érte.
Beteg ember vagyok, nagy lábszárfekélyem van. Jelenleg egy ismerősöm adott szállást nekem pár hónapra, de ott sem maradhatok.
Kérdésem az lenne hogyan tudom ezt az ajándékozást visszaforditani.Én nem voltam teljes tudatomban amikor ezen végzést aláirtam.
MIT TEHETEK?
Ügyvédre nincs pénzem, az ingyenes tanácsadáson semmi jóval nem biztattak, azt mondták ha elveszitem a pert akkor a másik ügyvédet nekem kell kifizetnem. De miből?

üdv.

b946 # 2010.01.07. 16:19

Köszönöm a segítséget! Sokkal tisztább, szárazabb érzés nem tudatlannak lenni :)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.07. 15:16

Igen.

b946 # 2010.01.07. 14:44

Ez remek, köszönöm!
A másik feléhez még egy dolog eszembe jutott: ha az örökség belefér az illetékmentes határba, akkor is küld az apeh határozatot, amit meg lehet majd fellebbezni (hogy korrigálják az értékét)?

ObudaFan # 2010.01.07. 11:28

Ha csak annyit ismertek el neki, ami ténylegesen fennáll, akkor nem.

b946 # 2010.01.06. 16:57

Köszönöm, ez jó hír, attól tartottam, hogy nem fogjuk tudni megoldani ott helyben.
Viszont az merült fel bennem, hogy a fél tulajdon elismerése az lesz nem-e illetékköteles? (hiszen akár ajándékozásnak is felfogható)

ObudaFan # 2010.01.06. 16:09

Melyik részét lehet per nélkül elintézni? Ha a tárgyalás mindenki elismeri az özvegy tulajdonjogát, akkor a közjegyző ez alapján osztja szét a hagyatékot?

Igen.

Vagy az ingatlan értékéről elég, ha megegyezünk?

Ahhoz fellebbezni kell az APEH határozat ellen.

b946 # 2010.01.06. 14:33

Nem mondnám, hogy csökkent a homály...
Melyik részét lehet per nélkül elintézni? Ha a tárgyalás mindenki elismeri az özvegy tulajdonjogát, akkor a közjegyző ez alapján osztja szét a hagyatékot?
Vagy az ingatlan értékéről elég, ha megegyezünk? (azért lenne rossz alulbecsülni az értéket, mert el szeretnénk adni, és az szja több, mint az öröklési illeték)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.06. 11:54

Megy az per nélkül is, ha nincs vita a felek között.
A szerzéskori érték nem az lesz, amit a hagyatéki leltár összeállítója feltüntet, hanem az, ami után az APEH az illetéket kiveti. Nem tartom életszerűnek, hogy ők a valós értéknél kisebbet állapítsanak meg. De ha mégis, még mindig fellebbezhettek.
(Más kérdés, hogy egy ilyen fellebbezés szerintem pillanatok alatt felkerül az internetre, és senki sem fogja elhinni, hogy nem fotosopp.)

b946 # 2010.01.06. 11:38

Egy kicsit el vagyok veszve. Nemsokára lesz hagyatéki tárgyalás, és az örökölt ingatlan értékét nem igazán jól sikerült megállapítani. Ha ezt korrigálni szeretnénk (mivel egy esetleges eladásnál ugye ez számítana szerzési értéknek), azt milyen módon lehet? Ha viszek egy értékbecslést, amit a többi örökös is elfogad, az elég? Vagy csak a közjegyző kérhet 'hiteles' becslést?
A másik, hogy az özvegy ingatlanbejegyzésen kivüli tulajdonjogát csak külön bírósági úton lehet bejegyezni? Akkor is, ha a hagyatékin az örökösök megegyeznek ebben? Ha csak a bírósági út járható, akkor attól még az örökség kiadható? (ekkor gondolom az özvegynek kell beperelnie az örökösöket a fél tulajdonjogért?)
Köszönöm, ha valaki fényt gyújt a sötétségben (akár egy link formájában)!

ObudaFan # 2010.01.04. 12:05

Látni kellene az iratot. De valószínűleg csak arra jó, hogy a gondozás költségeit hagyatéki igényként érvényesíteni tudd.

spunky # 2010.01.04. 11:57

Üdvözletem,

előre is elnézést esendőségemért, nem igen vagyok jártas jogi ügyekben.

Kérdésem a következőlenne hagyatékkal kapcsolatban.

Nagyapám elhunyt 2 hónapja, várunk a hagyatéki tárgyalásra. Elhunyt rokonom, szóban megállapodot nagybátyámmal, hogy lemond részemre elhunyt házáról.

Ezt azonban a hall óta nem ismeri el, s igényt tart ingatlanra ( emberi gyarlóság, nem egyedi példa gondolom ).

rendelkezésemre áll egy közös egyezményes papír, mely szerint nagybátyám lemond javamra az őt illető ház részről, amennyiben én s családom vállalom, hogy élete végéig gondozom, s eltemettetem nagyapám. Ez meg is történ.

Problémám a következő, ez a papír immárom 18 éves ( tanukkal aláírt ) , Azonban a papíron szereplő ingatlan, előző házunkra vonatkozik, melyet akkor értékesítettünk is , s valóban nem kapott részt belőle. Az új ingatlanra, mely most a vita tárgyát képezi, jogilag alkalmazható -e papír? Bizonyos jogfolytonosság elve alapján esetleg? Elvégre mi vállaltuk a szerződésben foglaltakat, gondoztok, s el is temettetük ( a temetési számla is a nevemen van ).

Érek ezzel a papírral valamit? ( Sajnos hivatalos végrendelet nincs, csak mint említettem szóbeli megállapodás volt...sajnos )

Válaszukat előre is köszönöm,

Üdvözlettel,

Dévai András.

bakó # 2009.05.16. 18:54

Nagyon köszönöm az Ügyvéd úr korrekt válaszát. Legegyszerűbb ha megvárom a hagyatéki tárgyalást. Még azt szeretném kérdezni, hogy a földhivatalnál van mód felárral meggyorsitani az átiratást ez a közjegyzőnél is lehetséges e vagy ki kell várni a sort amikor értesitenek? előre is koszonom a válaszát