hagyatéki tárgyalás

SolnesM # 2018.11.04. 03:30

Gregorberni !

Olyan hogy negatív öröklés nincs..
Persze lehet értéktelen dolgokat örökölni, vagy ingatlanrészeket teherrel, de ha nagyobb a teher akkor nem kell átvenni.

Szomorú örökös # 2018.11.03. 16:22

Gregorberni

Ha többen vagyunk egy házban örökösök pl- 6-an, akkor ha el akarják majd adni azt a házat, akkor nekem távolról elég nyilatkoznom hogy igen mint egy kisebb tulajdonos jóváhagyom az eladást, illetve a pénzt majd utalják el egy adott számlaszámra? Mindezt távolról, postai úton le lehet bonyolítani?

Tulajdonosként én tuti személyesen mennék el az eladási procedúrára.

Vagy meg lehet e hatalmazni a nevemben egy rokont aki hozzájuk közel él?

Nem kizárt, hogy egy rokon is lehet meghatalmazott, ezt én laikusként nem igazán tudom. Azonban én lehet inkább egy ügyvédet hatalmaznék meg ez ügyben, aki akár folyamatos kapcsolattartással is tud tájékoztatni közben.

drbjozsef # 2018.05.27. 19:22

Valóban. De szerintem arról sem ad ki semmi adatot. Ha nála van a kinsctárjegy beválthatja, ha már beváltották, és ez neki nem kóser, fáradjon el a megfelelő hatósághoz, aki intézkedik.

De lehet hogy tévedek. Menjen el permike bankba, szerintem úgy elhajtják, mint a sicc. Hagyatéki végzéssel együtt. Legfeljebb sajnálkoznak, hogy tényleg, neki járna, de már felvették, viszontlátásra.

Lyonee # 2018.05.27. 18:10

drbjozsef
Miről beszélsz? Kincstárjegyekről volt szó, amit vagy beváltottak már, vagy nem. Szó sincs semmilyen számláról.

nonolet # 2018.05.27. 14:36

Megtarthattad volna (átírás után) és akkor UTÁNA már rendelkezhettél volna vele.

De a múltjához akkor sem lenne közöd.
Az nem tartozik rád.

Csak az egyenlege és az átírás utáni történések.

Szomorú örökös # 2018.05.27. 12:51

drbjozsef

A törvényes örökös rendelkezhet az ÖSSZEGRŐL a számlán, de NEM rendelkezhet a számlával, nem viheti tovább

Érdekes, engem anno megkérdeztek, hogy nem akarom esetleg anyukám számláját megtartani...nos én nem akartam.

drbjozsef # 2018.05.27. 12:11

Nem, nem kapja meg. A törvényes örökös rendelkezhet az ÖSSZEGRŐL a számlán, de NEM rendelkezhet a számlával, nem viheti tovább, nem kérheti le a forgalmát, nem kap róla kivonatot sem. Semmit. Az nem a Te számlád. Az egy másik személyé, akinek az adatait ugyanúgy védi a törvény. Te a pénzeszközt öröklöd csak róla.

Lyonee # 2018.05.27. 12:04

Ha igazolja pl. a közjegyző által kiadott hagyatékátadó végzéssel hogy törvényes örökös, a banktól megkapja a tájékoztatást.

Szomorú örökös # 2018.05.27. 06:49

nonolet

nem volt "valódi" ellenérdekelt. Aki hajtotta volna az ügyet. Jó volt így is mindenkinek.

Ez így igaz! A testvérem már azt sem értette, miután megkapta az öröklési szerződés másolatát a közjegyzőtől, hogy miért kell neki egyáltalán eljönnie a hagyatéki tárgyalásra, rábólintott szó nélkül. Ugyebár abban az ingatlanon kívül minden később szerzett ingó és ingatlanvagyon benne szerepelt. Sőt, még azt is megkérdezte a temetés szervezésekor, hogy kell-e segítség...nos inkább nem kértem. Aki ismeri a testvérem életmódját, az ezt megérti.

drbjozsef # 2018.05.26. 18:13

Mint törvényes örökösnek a férjednek kell utána járnia a banknál, hogy ki és mikor vette fel a kincstárjegy ellenértékét.

A bankok és pénzügyi szolgáltatók SENKINEK nem adnak ki adatokat, csak hivatalos megkeresésre : közjegyző, bíróság. Ők - mármint az örökösök - semmit sem tudnak kideríteni, csak tudják jelezni és kérni a közjegyzőt, hogy kérje ki az adatokat.

Lyonee # 2018.05.26. 17:05

premike
A közjegyző csak arról tud, amiről adatot kapott. A meghatalmazás csak a meghatalmazó életében érvényes. A bankok nem vállalnak felelősséget az ilyen lenyúlásokért, mert a halálesetet be kellett volna jelenteni, és akkor zárolják az értékpapírokat. Mint törvényes örökösnek a férjednek kell utána járnia a banknál, hogy ki és mikor vette fel a kincstárjegy ellenértékét.

nonolet # 2018.05.26. 16:33

Felvételi jogod az mondjuk addig nem volt hozzá,
amíg a közjegyző nem adta neked, mint hagyatékot.

A banknak pedig a halál napi állapotot kellett volna közölnie.

Avagy szerencsétek volt...
hogy
elsikkadt-elhalt az ügy és nem lett belőle deliktum.

Nyilván főleg azért, mert nem volt "valódi" ellenérdekelt.
Aki hajtotta volna az ügyet.
Jó volt így is mindenkinek.

Szomorú örökös # 2018.05.26. 08:45

premike

Egészen pontosan kincstári takarékjegyről van szó, amelyet a testvér a papa halála után sima meghatalmazással (nem tudunk róla, hogy lett volna halálesti rendelkezés) vett fel.....Ezek szerint nem fogja tudni a korrekt összeget elsumákolni, mert a közjegyző tudomással bír róla?

Anno én is anyukám élettársával, aki jogosult volt rá, vettük fel az államkincstárjegy összegét kamattal együtt. Igaz mi max. a közjegyző elöl titkoltuk ezt el - nyilván illetékfizetés megúszása volt a cél - mindenki más tudott róla. Mire hagyatéki leltárra került a sor, ez már egy megszüntetett szerződés is lett. Én voltam az egyetlen törvényes örökös, még a rendőr is azt mondta, mikor később valaki ezt támadásképp felhozta, hogy jogom volt hozzá, mint egyedüli törvényes örökösnek. Azért merem mindezt leírni, mert már bőséggel túl vagyunk az elévülésen is. Az vesse mellesleg rám az első követ, aki nem ugyanígy tett volna, ha lehetősége van rá.

nonolet # 2018.05.26. 06:50

A bank a halálkori egyenleget közli... az a hagyaték.

HA a halál után vett fel meghatalmazással, akkor az törvénybe ütközik.

Akár büntethető is...
Hisz a halott meghatalmazása már nem érvényes.

- -

De lehet más módja is a felvételnek... nem csak a meghatalmazás.

premike # 2018.05.25. 19:09

Köszönöm nonlet!

Egészen pontosan kincstári takarékjegyről van szó, amelyet a testvér a papa halála után sima meghatalmazással (nem tudunk róla, hogy lett volna halálesti rendelkezés) vett fel.

A testvér által felénk közölt összeg a hagyatéki tárgyalásra idéző végzésben szereplő összegnél nagyságrendekkel kevesebb.
Ezek szerint nem fogja tudni a korrekt összeget elsumákolni, mert a közjegyző tudomással bír róla?

nonolet # 2018.05.25. 18:49

Ha a halál előtt
jogszerűen vette fel
vagy
ajándékba kapta
akkor
az NEM LESZ RÉSZE a hagyatéknak.

Ugyebár még ÉLETÉBEN!!! mindenki azt tesz vagyonával, amit csak akar.

Akár az egyik tesónak is adhatja ajándékba.

HA az ajándék ténye+értéke bizonyítható!!!
akkor
az a köteles rész alapja lehet, adott esetben.

Ez esetben alighanem ti abból nem láttok semmit...

- -

Ha VALÓBAN a halála után vette fel (és valóban értékpapír volt) akkor benne lesz a hagyatékban.

HA viszont "bankbetét" volt és halálesti rendelkezéssel vette fel.
Akkor semmi közötök hozzá, mert
az ilyen "bankbetét" nem része a hagyatéknak!
a törvény erejénél fogva.

premike # 2018.05.25. 18:21

Köszönöm a válaszokat!

A férjem édesapja hunyt el, ketten vannak testvérek, de nincsenek jóban.
Megtudtuk, hogy a másik testvér az édesapa halála után egy -korábban a papától "kimanipulált"- meghatalmazással felvette/beváltotta (nem értek hozzá) a postán a papa nevén levő kincstárjegyeket, és nem tudom, hogy ez a hagyatéki leltárban ezért fog-e szerepelni. Lehet, hogy mire a közjegyzőhöz jutott az ügy, ő már nem is látta ezt azösszeget.
Így sosem tudjuk meg, hogy mennyi volt az összeg, csak annyival számol el a testvér amennyivel akar.

drbjozsef # 2018.05.25. 17:25

Már ha örökös, vagy legalábbis érdekelt.

nonolet # 2018.05.25. 16:36

"Honnan tudhatom meg, hogy ez hol és mennyi volt?"

Majd a közjegyzőtöl...

nonolet # 2018.05.25. 16:35

Le is kéri!

Azonban korántsem biztos, hogy
amiről tudsz az a hagyatékba IS bele tartozik.

premike # 2018.05.25. 16:01

Tisztelt Szakértők!

A hagyatéki leltárt készítő kormányhivatal, vagy az eljáró közjegyző a hagyatéki eljárásban lekérheti vagy le tudja kérni az elhunyt bankbetétjét, betétkönyvét, vagy egyéb bármilyen megtakarítását?

Tudomással bírok arról, hogy az elhunynak volt megtakarítása. Honnan tudhatom meg, hogy ez hol és mennyi volt?

Válaszaitokat előre is köszönöm!

Immaculata # 2018.03.02. 19:17

:)) Az impotens miatt az urológusnál, az inkompetens miatt az oktatásért felelős államtitkárnál.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.28. 12:00

Istenem...

szabek # 2018.02.28. 11:48

Tisztelt Szakerto/Jogi Forum!

Edesapam tavaly (2017 Julius) elhunyt, a hagyateki leltart augusztusban adtam be. 3 feltestverem van es a kozjegyzo Majus (2018 Majus) kozepere irta ki a hagyateki targyalast. Vagyontargya mindossze egy lakas amin banki kolcson van, tovabba kozuzemi tartozasok is esedekesek. Kerdesem a kovetkezo lenne, hogy lefoglalhatjak-e a lakast mivel a kozuzemo tartozasokat senki sem fizeti mivel egyelore egyikunk sem tudja hogy van-e vegrendelet, tovabba realis-e hogy 10 honap utan zajlik le a hagyateki targyalas ilyen esetben ahol felmerul kb 5 millio forintos tartozas ami csak nol. Lehet-e karteritest kerni a kozjegyzotol peren vagy peren kivul ha esetleg lefoglaljak a lakast a kozjegyzo inkompetenciaja miatt. Estleg hol lehet panaszt tenni? Elnezest az ekezetek miatt mivel angol nyelvu laptoprol irom kerdesemet!
Tisztelettel!

drbjozsef # 2017.11.03. 07:02

Virágh: felhívod a közjegyzőt, megmondja.
Egy ajánlott tértis levél elég a közjegyzőnek valószínűleg, pár sorral, amiből azonosítani tudja az ügyet, és leírod pár szóban az igényedet (már ha tényleg az első tárgyalás előtt vagytok még).