hagyatéki tárgyalás

vaszkor # 2010.04.20. 19:01

Értem és köszönöm a választ. Még mindig visszautasíthatjuk az örökséget? Mi ennek a menete? Ha a férjem, most ezt megteszi, akkor az ő részét a testvérei öröklik, vagy a gyerekeink, mert ha a gyerekek, akkor kezdődik előlről a kör.

köszönöm a választ előre is!

nanu # 2010.04.20. 20:03

Az elhunyt ismerősöm végrendelkezett, a végrendeletben helyrajzi számok szerepelnek. A hagyatéki tárgyaláson kiderült, hogy egy ingatlan nem szerepel a végrendeletben. A végrendeletben megnevezett örökösök nem ági örökösök, így a közjegyző végül a hagyatéki tárgyaláson megjelent végrendeleti örökösökkel lefolytatta a hagyatéki tárgyalást, de közölte, hogy a hagyatéki végzést nem hozza meg, mert a Kanadában élő ági örökösnek ( aki elhunyt testvérének a gyermeke ) is kellenek az adatai,illetve újból meg kell hogy keresse írásban. A hagyatéki tárgyalásról értesítette az ági örököst aki át is vette az idézést. A közjegyzői díjat a végrendeleti örökösök kifizették.
Kérdésem, hogy feltétlenül meg kell várni az ági örökösnek a válaszát? Miért nem lehet átadni a végrendeleti örökösöknek hivatalosan a hagyatékot?
Van e ügyintézési határidő szabva a közjegyzőnek?
A hagyatékban szántóföld is szerepel, melyre így nem lehet meg kérni a támogatást. Mit lehet ilyen esetben tenni?

válaszát előre is köszönöm

Mariga # 2010.04.21. 09:34

Kedves mindenki!

Azt hiszem az előbb rossz helyre kerültek a kérdéseim.
Kezdem elölről.
Lezajlott hagyatéki eljáráson derült ki, hogy apám a végrendeletében arra hivatkozva tagadott ki az örökségből, mert arra érdemtelen vagyok, az indok, hogy nem tartottam vele a kapcsolatot.
A következő kérdéseim vannak:

1. Ha pert kívánok indítani azért, hogy a végrendelet ezen részét nyilvánítsák érvénytelennek feltétlenül szükséges-e ügyvéd bevonása. Ugyanis úgy gondolom, hogy már eléggé elmélyültem a témában és a keresetlevelet én is meg tudom fogalmazni.
  2. Milyen összegű illetéket és milyen módon kell megfizetni?
  3. Kérhetem-e a keresetlevélben, hogy felmerült költségeimet - ha megnyerem a pert - az alperes térítse meg?
  4. Hogyan jutok hozzá ahhoz az igazoláshoz, amelyet a közjegyzőnek kell bemutatnom a per megindításáról, ill. a keresetlevél benyújtásáról.

Köszönöm

ObudaFan # 2010.04.21. 11:45

1. Ha pert kívánok indítani azért, hogy a végrendelet ezen részét nyilvánítsák érvénytelennek feltétlenül szükséges-e ügyvéd bevonása. Ugyanis úgy gondolom, hogy már eléggé elmélyültem a témában és a keresetlevelet én is meg tudom fogalmazni.

Nem kötelező, de a kérdéseid alapján annyira azért nem mélyültél el. :)

2. Milyen összegű illetéket és milyen módon kell megfizetni?

Pertárgyérték 6%-a, bélyegen.

3. Kérhetem-e a keresetlevélben, hogy felmerült költségeimet – ha megnyerem a pert – az alperes térítse meg?

Ha igazolod, kérheted.

4. Hogyan jutok hozzá ahhoz az igazoláshoz, amelyet a közjegyzőnek kell bemutatnom a per megindításáról, ill. a keresetlevél benyújtásáról.

Az átvetetett keresetlevél bemutatása is jó.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.21. 11:51

Namost a bank nem fogadja el,
Mert nem is köteles elfogadni. Ez csak a ti egyezségetek volt, rá nézve nem kötelező.

Vesd össze: tartozok neked egymillió forinttal. Megállapodok egy nincstelen hajléktalannal, hogy ezután már nem én tartozok neked, hanem ő. Tudomásul kell-e neked venned ezt a megállapodást, mégha közokiratba foglaltuk is?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.21. 11:56

Kissé tévesen használod a fogalmakat, nanu.
Valószínűleg azt akartad mondani, hogy a végrendeleti örökösök nem törvényes örökösök.

A közjegyző pedig vélhetően azért nem hozott hagyatékátadó végzést, mert külföldön tartózkodó törvényes örökös van, illetve olyan vagyonelem, amelyet a törvényes örökösök örökölnek.

Egyébként az örökös nem a hagyatékátadó végzéssel lesz tulajdonos, hanem az örökhagyó halálával.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.21. 13:54

Nem. Arról törvény rendelkezik, hogy mindenki azután fizet illetéket, amit a hagyatékátadó végzés szerint örököl.

Egyébként az APEH egy állami szerv, a bank meg egy gazdasági társaság. Ne keverjük!

ObudaFan # 2010.04.21. 17:18

Egy részéről mondtál le. De nem az egészről, így örökös maradtál. Márpedig az örökösök egyetemlegesen felelnek a hagyatéki terhekért, az más kérdés, hogy max. örökrészük erejéig.

pm01 # 2010.05.12. 13:32

Sziasztok!

Kérdésem a közjegyzői munkadíjjal kapcsolatos. Ezt csak a hagyatéki tárgyaláson lehet neki kifizetni, nincs arra lehetőség, hogy az öröklött pénzösszegből vonják le?

Köszi előre is.

monalisa1 # 2010.05.12. 14:09

Meg kell tőle kérdezni, bár nem valószínű hogy belemegy.

"Lisa"
laikus hozzászóló

virág.virág # 2010.05.12. 15:40

Üdvözlök Mindenkit!

Édesapám elhunyt 2008ban, és egy banknál zárt végű lízingszerződése volt egy autóra. A hagyatéki tárgyaláson nem lett belevéve az autó, mivel az a bank tulajdona, és apukám csak lízingbevevő-üzembentartóként volt bejegyezve a forgalmiba. Testvérek közötti egyezségkötéssel a lízingcsoport most 2010.ben kötött velem egy szerződést, hogy én átvállalom apukám fennmaradó tartozását a bank felé még 5éven keresztül mint lízingbevevő-üzembetartó.

A lényeg, hogy apukám volt barátnője most tőlem és a testvéreimtől követel peres úton 1.2millió forintot,mondván, hogy ő fizette a csekkeket apukám haláláig, illetve a kezdő beugrót, persze ez nem fedi a valóságot, mert apukámnak rendszeres havi jövedelme volt, amiből tudta fizetni.

Amit nem igazán értek: Hogyan követelhet, ha a bank tulajdona az autó, és itt lízingszerződés van, ami még mindig nem járt le? Illetve miért tőlünk követel, ha nem nekünk lettek ezek az összegek megfizetve, mivel a bank adott erre apukámnak kölcsönt, és a banknak kell megfizetni a szerződés szerint megszabott havi törlesztőket. Lehet jogos követelése ilyen esetben? És ha van, milyen jogszabály vonatkozik erre? Mert az egész tárgyalás úgy megy, mintha a mi tulajdonunk lenne a gépjármű,és ki lenne már teljesen fizetve az autó, és ebből a barátnő kiszeretné venni a pénzét.

Minden jó tanácsot elfogadok. Köszönöm szépen a figyelmüket. Tisztelettel : G.Virág

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.12. 20:44

Lényegében az örökhagyónak adott kölcsönre hivatkozik, és hagyatéki teherként követeli.

Linduus* # 2010.05.16. 18:11

Sziasztok..
Olyanban szeretném kérni a segítséget , hogy édesapám ebbe a hónapba halt meg. A nyugdíját ugyan ugy megkapta a bankkártyájára. Hozzá sincs nyulva a pénzhez.. Csak az aprobléma , hogy mi ennek a kártyának nem tudjuk a pinkódját.. És hogy ilyenkor mi a teendőő??

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.17. 06:50

Be kell jelenteni a számlát a hagyatéki leltárt összeállító személynek, a közjegyző majd a hagyatéki végzéssel azt is átadja az örökösnek, akinek a bank így már ki fogja fizetni az egyenleget.

Kinga24 # 2010.05.19. 12:06

Sziasztok!
Kedves Kovács Béla Sándor!
Szeretném segítségét kérni,annak megtalálásában, hogy mely jogszabály rendelkezik a közeli hozzátartozó iratkérési jogával kapcsolatosan. Gyakorlatilag arról lenne szó, hogy édesanyám anyukája sajnálatosan haldoklik, szeretnénk minden orvosi és nem orvosi papírt elkérni az eltartójától , aki édesanyám sogornője, mivel tartani lehet attól, hogy esetlegesen mindent eltűntet. A nagypapám és a nagybátyám ezen hölgy férje volt már meghaltak.
Eltartási szerződést kötöttek a nagymamámmal, amelyről édesanyám évek után kapott felvilágosítást. Lényegében szeretnénk tudni ha nem adná oda a családra vonatkozó papírokat, akkor milyen lehetőségekkel élhet édesanyám.
Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.19. 13:05

Ezek az iratok egyelőre a nagymamát illetik. Ha meghal, és nem rendelkezik róluk külön, akkor a törvényes örökösök követelhetik a kiadásukat attól, akinél vannak.
De. Vita esetén minden egyes irat létezését annak kell bizonyítania, aki követeli a kiadását, ezen túl pedig azt is bizonyítania kell, hogy az adott irat annál van, akitől követeli. Nem egy egyszerű mutatvány.

Hajni2010 # 2010.11.23. 15:00

Szeretném megkérdezni,hogy ha az örökösök közül az egyik nem jelenik meg a hagyatéki tárgyaláson mi történik.
A másik kérdésem ha a másik fél nem jelenik meg akkor a költségeket ráterhelik e az adott fél örökölt ingatlanrészére?
Ha az ingatlannak van 3 tulajdonosa 2 tulajdonos eladhatja e az ingatlant a harmadik fél beleegyezése nélkül? ( 3félnek kb egynyolcad része van)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.23. 15:53

Akár senki ne jelenjen meg.

Mindenki csak a saját tulajdoni hányadát adhatja el.

Csorna # 2010.11.25. 07:38

Testvérem örökli a családi házunkat. Ilyenkor minden Övé? pl:butor,gépek ,edények, tüzifa? Köszönöm a segitséget!

ObudaFan # 2010.11.25. 12:12

Gondolom, végrendelet alapján. Hogyan szól pontosan a végrendelet (anonimizálva)?

Újbuda # 2010.11.29. 14:28

Sziasztok!

Csupán egyetlen kérdésem lenne. A nagynéném meghalt, a hagyatéki tárgyalásban édesanyámat jelölték az egyik örökösnek, ő teljes egészében ingatlan, ingóságok le szeretne mondani az unokatestvérem javára. Unokatestvérem a nagynénémmel halála előtt eltartási szerződést kötött. Tehát édesanyám ajándékozza vagy utasítsa el az örökséget, hogy a későbbiekben ne legyen gondja-baja vele?

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.11.30. 11:11

Tartási szerződést kötött, vagy öröklésit, és ha utóbbit, akkor milyen vagyontárgyra?

Újbuda # 2010.11.30. 11:35

Tartási szerződést.

Csatolták is a a felszólító levélben:

"Az eltartott ezennel hozzájárul ahhoz, hogy hogy az első pontban leírt ingatlanra a tulajdon jogot, haszonélvezeti jogával terhelten az eltartó javára az ingatlan nyilvántartásba bejegyezzék."

ObudaFan # 2010.11.30. 11:43

Visszautasíthatja az öröklést, de az ő összes leszármazójának is vissza kell ebben az esetben utasítania, ami gond lehet, ha van köztük kiskorú. Valószínűleg célszerűbb lesz a hagyatéki eljárás során ingyenesen átengedni.

Újbuda # 2010.11.30. 11:52

Nincs köztük, de a legegyszerűbben szeretnénk rendezni, és a legkevesebb anyagi vonzattal.
Ingyenesen átengedés során, elég egy nyilatkozat édesanyámtól 2 tanú aláírásával?
Elnézést az értetlenkedéséért, az ingyenes átengedés ugyanaz, mint az ajándékozás?