miki75,
„Figyelembevéve, hogy a beszélgetés már megtörtént, a kimenetelét gyakorlatilag a posztomban összefoglaltam - ha jól értem amit mondasz, te elengednéd a kötelesrész iránti igényedet is a szülők külföldön élő gyerekével szemben erkölcsi és emberi oldalról tanúsított viselkedése miatt. (?)”
Nem.
A köteles részt nem engedném el. Abból a szüleid nem tudnak kizárni, már csak az alábbiak miatt sem (lásd : kitagadás vs. kizárás)
Azt kérném majd valószínűleg, ha úgy alakul, és tényleg nem örökölsz valami okból.
(bár, megjegyzem, ha a tesó elég agyafúrt, akkor köteles részi alap se biztos hogy lesz...)
„Megszakítanád a kapcsolatot velük, és nem láthanák az unokát sem. (Tulképp az unoka se nagyon akarná keresni a társaságukat, ui. az elmúlt években nem csak a két testvér, de az unokák között is más-más mérce érvényesült - ezt a külföldi unoka is érzi és érezte...)”
Nem.
Nem szakítanám meg, csak törölném ezt a témát. Az unoka - akár kiskorú, akár nagykorú - azt tesz amit szeretne, nem befolyásolnám, egészen biztosan nem negatív irányba. Ha akar bármilyen kapcsolatot tarthat a nagyszülőkkel, ha az kölcsönös. De ha velem nem akarnak kapcsolatot tartani, én azért időnként felhívnám, meglátogatnám őket. Ezt a témát lezárva.
Akár milyen nehéz. Mondom : a saját mentális egészségednek is jót teszel, még ha most haragodban ezt nehezen is látod be, teljesen megértem.