Öröklés, végrendelet,köteles rész

drbjozsef # 2024.05.11. 17:10

miki75,

Figyelembevéve, hogy a beszélgetés már megtörtént, a kimenetelét gyakorlatilag a posztomban összefoglaltam - ha jól értem amit mondasz, te elengednéd a kötelesrész iránti igényedet is a szülők külföldön élő gyerekével szemben erkölcsi és emberi oldalról tanúsított viselkedése miatt. (?)

Nem.
A köteles részt nem engedném el. Abból a szüleid nem tudnak kizárni, már csak az alábbiak miatt sem (lásd : kitagadás vs. kizárás)
Azt kérném majd valószínűleg, ha úgy alakul, és tényleg nem örökölsz valami okból.
(bár, megjegyzem, ha a tesó elég agyafúrt, akkor köteles részi alap se biztos hogy lesz...)

Megszakítanád a kapcsolatot velük, és nem láthanák az unokát sem. (Tulképp az unoka se nagyon akarná keresni a társaságukat, ui. az elmúlt években nem csak a két testvér, de az unokák között is más-más mérce érvényesült - ezt a külföldi unoka is érzi és érezte...)

Nem.
Nem szakítanám meg, csak törölném ezt a témát. Az unoka - akár kiskorú, akár nagykorú - azt tesz amit szeretne, nem befolyásolnám, egészen biztosan nem negatív irányba. Ha akar bármilyen kapcsolatot tarthat a nagyszülőkkel, ha az kölcsönös. De ha velem nem akarnak kapcsolatot tartani, én azért időnként felhívnám, meglátogatnám őket. Ezt a témát lezárva.

Akár milyen nehéz. Mondom : a saját mentális egészségednek is jót teszel, még ha most haragodban ezt nehezen is látod be, teljesen megértem.

foglaltnick # 2024.05.11. 16:54

miki75
Én értem amit írsz és hasonló cipőben járok,de ne agyald túl ! Éld az életed ha van időd látogasd a szüleidet ha nem akarnak látni azt úgyis érezni fogod! Kitagadni nem igazán tudnak a köteles rész járni fog és ha eljön az idő megtudod hálálni a "testvérednek " a törődést! Tapasztalatból mondom a pénzéhség undorító dolgokat tud testvérek között szülni... Egyébként pedig inkább a jogi oldalával foglalkozz itt a fórumon,mert kbs. tanácsai sokat érnek a szomorú örökös és társai csak hsz.-eket gyártanak saját véleményel az meg olyan mint a fing....

Szomorú örökös # 2024.05.11. 15:02

miki75

Te vagy nem akarod megérteni, vagy te tényleg nem érted amiről írtam

Nagyon is értem! Te máris az örökségen kattogsz, holott a szüleid még maximális egészségnek örvendenek és úgy döntöttek, hogy azt a gyereket támogatják inkább, aki valóban ott van mellettük. Nincs semmilyen jogalapod ezt számonkérni rajtuk. Ha megteszed, még jobban magad ellen fogod őket fordítani. A testvéred? Nos, az máris nem melletted van nyilván.

És én laikusként csakis az erkölcsi részére válaszoltam, reagáltam, hiszen eleve téged az érdekelt. :-)

miki75 # 2024.05.11. 14:47

@szomorú örökös

Te vagy nem akarod megérteni, vagy te tényleg nem érted amiről írtam. Sebaj: ignoráld nyugodtan MINDEN gondolatomat.
És: köszönöm az elmés hozzászólásaidat.

Szomorú örökös # 2024.05.11. 14:37

miki75

És akkor még egyszer az örök mondat: A szülők pedig életükben azt csinálnak a vagyonukkal, amit akarnak

Szomorú örökös # 2024.05.11. 14:30

miki75

Akár megköszönöd a válaszomat, akár nem, én a helyedben a szüleimre koncentrálnék ahelyett, hogy máris az örökségen agyalok. Ugyanis a szüleid még élnek és nagy valószínűséggel sokkal jobban szeretnék, ha amíg élnek, te ott lennél a közelükben és átölelhetnének néha ugyanúgy, mint a testvéredet. Mindenesetre gondolom nem nyugtat meg, hogy nem vagy ebben a kérdésben egyedül, nekem is járt így már ismerősöm. De minden a te döntésed, nem másé. Te hagytad el a szülői házat és mentél el messzire, most meg számon kéred a szüleidet és az otthon maradt testvéredet. És egyébként is te kezdted azzal, hogy inkább az erkölcsi részre koncentrálnál, nem a jogira.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.05.11. 14:24

Tulajdonképpen nem is a jogi rész miatt írok, hanem inkább az erkölcsi rész miatt.

Akkor ezt megbeszéltük, Ez ugyanis a Jogi Fórum.

miki75 # 2024.05.11. 12:45

@szomorú örökös

• Bocs, de a te hozzászólásodat nem köszönöm meg, ezt megspórolhattad volna. A kérdésem direkt arra irányult, hogy HA TI LENNÉTEK A KÜLFÖLDÖN ÉLŐ TESTVÉR HELYÉBEN - hogy járnátok el - figyelembevéve a leírt helyzetet. Sőt: nem(csak) jogi vonatkozásban, hanem emberileg/erkölcsileg stb...

A kijelentésed meg a testvér "fizikai ottlétére" vonatkozóan már ott megbukott, hogy mint írtam a szülők semennyire sincsenek rászorulva az otthon élő testvérre (ő inkább profitál mindenből ami a szülőké...), ha meg igen (egyszer kétszer ez+az) azt bőven lefedi az a "szolgáltatás", amit a szülők babysitter és gyereknevelés kapcsán szolgáltattak az otthon élő testvér családja részére 10+ éven keresztül...

A hozzászólásomat eddig drbjózsef értette meg, az ő hozzászólását köszönöm.

drbjozsef:

• Figyelembevéve, hogy a beszélgetés már megtörtént, a kimenetelét gyakorlatilag a posztomban összefoglaltam - ha jól értem amit mondasz, te elengednéd a kötelesrész iránti igényedet is a szülők külföldön élő gyerekével szemben erkölcsi és emberi oldalról tanúsított viselkedése miatt. (?)
  • Megszakítanád a kapcsolatot velük, és nem láthanák az unokát sem. (Tulképp az unoka se nagyon akarná keresni a társaságukat, ui. az elmúlt években nem csak a két testvér, de az unokák között is más-más mérce érvényesült - ezt a külföldi unoka is érzi és érezte...)
  • Még annyival kiegészíteném a sztorit, hogy:
  1. Az otthon élő testvér szándékosan rájátszik arra, hogy a külföldön élő testvér ki legyen fúrva az örökségből
  2. A szülők egyike (nem írom, hogy apa -e vagy anya) van teljesen az otthon élő testvér mellett és gyakorlatilag ő gyakorol nyomást a másik szülőre, hogy a külföldön élő testvér "ki legyen szorítva"
  3. Az öröklésnél viszonylag nagy vagyonról beszélünk

Vívódom magamban, hogy a majdani esetleges kötelesrész ér -e annyit, hogy ez a helyzet a szülőkkel számomra erkölcsileg viselhető legyen. - Igen, én vagyok a külföldön élő (azaz "a naív", aki eddig hitte, hogy szülei, és nem ellenségei várják odahaza, és, hogy "a gyerekek egyenlősége" nem csak marketing-duma, hanem valóban így van).

drbjozsef # 2024.05.11. 12:09

A kérdésem az lenne, hogy ti hogy járnátok el, ha a külföldön élő gyermek helyében

Felülnék a repülőre, hazamennék, és leülnék beszélni a szüleimmel, közösen.
Ha nem sikerül dűlőre jutni, és akceptálni az esetleges érveiket (ha van), akkor elköszönnék tőlük, és elengedném a dolgot. Mást ugyanis nemigen tehetsz, csak stresszeled magad. Azt meg minek.

Szomorú örökös # 2024.05.11. 11:52

miki75

Nyilvánvaló, hogy a "mindkét gyermek egyenlő" szlogen megbukott.....otthon élő testvér felé erőteljesen lejt a pálya
Ez nem is vitás, hiszen a külföldön élő testvér nincs jelen. Bármi történik a szülőkkel, azt csak az itthon élő testvér tudja kezelni fizikailag. És egyébként is ez a szöveg, hogy a „külföldön élő testvér szinte minden nap beszélt szüleivel telefonon, gyakorlatilag a szülei az életének a részei maradtak” nem is teljesen fedi a valóságot, mert mindig a fizikai jelenlét az, ami leginkább számít egy szülő felé.

Ettől kezdve kritikusan kezdte a külföldön élő testvér is értékelni a kapcsolatot, és kiderült, hogy a szülei
egy ingatlanügylet kapcsán becsapták, nem az igazat mondták, az otthon élő testvért részesítették anyagi előnyben

Hogy a külföldön élő testvér hogy bánik a szüleivel, az az ő döntése marad mindig, őt jellemzi.
A szülők pedig életükben azt csinálnak a vagyonukkal, amit akarnak, ebbe nem lehet senkinek beleszólása.

Ha a külföldön élő testvér a történtek után elfordul a szüleitől - ami egyébként véleményem szerint jogos lenne ebben a helyzetben- , akkor a köteles rész is ugrik (ha jól tudom).
Rosszul tudod, de nem jár automatikusan és kérni kell hivatalos úton.

Ebben a helyzetben a külföldön élő unoka el lenne tiltva a nagyszülőktől
Ezt addig teheted meg, amíg nagykorúvá nem válik. Onnan kezdve ugyanis önállóan dönt mindenben.

A külföldön élő testvér fejében az is megfordult, hogy ha végrendelettel kizárják az örökségből, akkor még a családnevét is megváltoztatja, ugyanis erkölcsileg vállalhatatlan számára az, ahogy vele a szülei eljárnak/eljártak
No látod, ez is csakis az ő döntése lesz, nem másé.

miki75 # 2024.05.11. 09:23

Tisztelt Fórum!

Tulajdonképpen nem is a jogi rész miatt írok, hanem inkább az erkölcsi rész miatt. Próbálom a helyzetet objektíven leírni.

Adott egy család, ahol két testvér nőtt fel. Az apa és anya mindvégig azt hangsúlyozta, hogy nekik mindkét gyermek egyenlő. (Ez persze visszagondolva soha nem volt így...)
A két gyerek közül az egyik 15 éve külföldön él, 17 éves fia van. A másik gyerek otthon maradt. A szülők nem szorulnak rá a támogatására, az otthon maradt testvér 3 gyereke és az ő családja is hosszú évekig profitált a szülőkből: ott nőtt fel majdnemhogy a nagyszülőknél mindegyik gyermeke, ott ebédeltek hétvégén stb. - Míg a másik testvérnél külföldön a feleség nem tudott dolgozni menni 11 évig, ugyanis otthon kellett maradnia gyermekükkel nagyszülők hiányában, ez nyilván komoly anyagi kiesést okozott.
A külföldön élő testvér szinte minden nap beszélt szüleivel telefonon, gyakorlatilag a szülei az életének a részei maradtak - mindenről beszámolt a szüleinek és minden évben legalább 3-4 alkalommal meglátogatta a szülőket, minden alkalommal heteket töltött a szülőkkel, a külföldön élő testvér gyereke képein születésétől fogva folyamatosan szerepelnek a nagyszülők...

Aztán telik-múlik az idő, a szülők idősödnek, aztán egyik napról a másikra azt veszi észre a külföldön élő testvér, hogy a szülei részéről az egyik provokáció után a másik éri (gyakorlatilag alaptalanul belekötnek a szülők mindenféle mondvacsinált "vádaskodással"), majd a szülők kilátásba helyezik, hogy ha nem tetszik az a vádaskodás, amit csinálnak, akkor "nem kell őket többet keresnie". 
Ettől kezdve kritikusan kezdte a külföldön élő testvér is értékelni a kapcsolatot, és kiderült, hogy a szülei egy ingatlanügylet kapcsán becsapták, nem az igazat mondták, az otthon élő testvért részesítették anyagi előnyben.

A kérdésem az lenne, hogy ti hogy járnátok el, ha a külföldön élő gyermek helyében -és a fent vázolt helyzetben- lennétek, mégpedig, hogy az otthon élő testvér felé erőteljesen lejt a pálya és a kettős mérce a szülők részéről szinte vállalhatatlan helyzeteket teremt?

• Nyilvánvaló, hogy a "mindkét gyermek egyenlő" szlogen megbukott, és várható, hogy az otthon maradt testvér fog profitálni egy esetleges végrendelettel a szülők vagyonából
  • Ha a külföldön élő testvér a történtek után elfordul a szüleitől - ami egyébként véleményem szerint jogos lenne ebben a helyzetben- , akkor a köteles rész is ugrik (ha jól tudom). Ebben a helyzetben a külföldön élő unoka el lenne tiltva a nagyszülőktől.- A külföldön élő testvér fejében az is megfordult, hogy ha végrendelettel kizárják az örökségből, akkor még a családnevét is megváltoztatja, ugyanis erkölcsileg vállalhatatlan számára az, ahogy vele a szülei eljárnak/eljártak.

Megkérdezhetem, hogy ki hogy látja ezt a helyzetet?

drbjozsef # 2024.05.11. 04:36

Most végül is mi történt nálatok? Felvette édesanyád 15-én?
Ha jól értelek, a kérdésből, akkor nem vette fel.
Ez esetben meg kell várjad a hagyatéki tárgyalást, majd a végzést, és azzal felveheted majd.
Én a helyedben bejelenteném a közjegyzőnek, hogy az elhunyt utolsó havi nyugdíja nem lett felvéve, azt a közjegyző vezesse fel a hagyatéki leltárba azzal, hogy az örökös azt a jogerős végzéssel a nyufigtól felveheti.

(megjegyzem, az elhunyttal együtt élő hozzátartozónak a nyufig kifizeti, nem tudom mi a gyakorlat, az együtt élést kell-e pl. lakcímkártyával bizonyítani. Ha nem, elég bemondani, akkor a fiú elvileg fel tudja venni a nyufigtól a végzés nélkül is, ha ez esetleg megtörténne, akkor azt te utólag, a jogerős hagyatéki végzés birtokában követelheted tőle, végső esetben fizetési meghagyással. Hiszen NEM vele együttélő hozzátartozó volt.)

drbjozsef # 2024.05.11. 04:32

tmsnmeth80,

A halál hónapjára még jár a nyugdíj, és azt a nyufig a tárgyhónapra fizei.
Ha azt az elhunyt felveszi és elkölti nincs kérdés, ha felveszi, és megvan, akkor nyilván a hagyaték része.
Ez a helyzet nálatok is, bárki vette fel, az az elhunytat illette, a hagyatékának a része. Az az örököst illeti.
Ha senki nem veszi fel, akkor a nyufig azt kifizeti az örökösnek, a hagyatéki végzéssel, mert arra a hónapra még a törvény szerint járt.

tmsnmeth80 # 2024.05.10. 12:29

Köszönöm szépen a válaszokat!

Elhunyt a szomszéd a Bácsi május 3.-án. Hátrahagyott egy Végrendeletet, melyben minden ingó és ingatlan vagyonát rám hagyja. Van neki egy fia, aki nem törődött vele sohasem, de most, hogy elhunyt a bácsi, előkerült a fia. A nyugdíját május 15.-én hozza a Postás. Édesanyámnak van meghatalmazása, hogy átveheti a nyugdíját a postástól. A nyugdíjának az összege 261 000 ft. A kérdésem az lenne, hogy ez a nyugdíj jár-e még a bácsinak? Ha igen, akkor nekem jár, mint végrendeleti örökösnek? A fia felveheti? Vagy a hagyatéki tárgyaláson adják át a nyugdíjat? Mi lenne most a helyes cselekedett részemről?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.05.06. 14:41

Egyébként a nagyobbat. Logikus, nem?

drbjozsef # 2024.05.06. 09:45

Aki eladta az ingatlant annak nincs a nevén semmi vagyon, és nincs legális jövedelme.

Hát akkor tök mindegy mennyit követel. Akármennyit is lehet, egy kanyit sem fog látni ezek szerint belőle.

tmsnmeth80 # 2024.05.06. 08:34

Mekkora összeget követelhet? Amennyiért szerződés szerint eladta az ingatlant, vagy amennyiért felértékelte az Önkormányzat a hagyatéki leltár felvételekor?

Aki eladta az ingatlant annak nincs a nevén semmi vagyon, és nincs legális jövedelme.

osztap # 2024.05.05. 18:05

(Ha kifut az egy évből, akkor nem a közjegyző előtt kérhet megismétlést, hanem a bíróság előtt indíthat pert.)

drbjozsef # 2024.05.05. 17:56

tmsnmeth80,

Szerintem az osztap által írt követelés előtt meg kell ismételni a hagyatéki eljárást.
Most, a végrendeleti örökös jogilag nincs örökösnek nevezve, anélkül nincs jogalapja.

Hetv. 105.§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Csípkedje magát az illető, mert a 105.§(2) szerint a hagyatéki végzés jogerőssé válástól számított 1 éven belül kell benyújtani a megismétlés iránti kérelmet. Ha jól látom, még belül van.

osztap # 2024.05.05. 17:31

tmsnmeth80,

Az árát követelheti az örökbefogadott gyerektől. Az ingatlanra nem tarthat igényt. Vékás-féle Ptk-kommentár:

7:2. § Az öröklési igény tulajdoni igény, és így az elévülés kizárására vonatkozó külön rendelkezés csak konkretizálja a tulajdoni igény tekintetében a magyar polgári jogban hagyományosan érvényesülő és a Ptk. 5:35. §-ában is tételesen megállapított szabályt. Az örökséget, a dologi hagyományt [Ptk. 7:31. § (1) bekezdés] és a halál esetére szóló ajándékot [Ptk. 7:53. § (2) bekezdés] mint tulajdoni igényeket tehát bármikor lehet követelni, amíg a dolog az álörökösnél megvan. A Legfelsőbb Bíróság elvi határozatban is leszögezte: a tulajdoni igény elévülése a dolog megléte alatt kizárt. Ha azonban a tulajdoni igény természetben nem elégíthető ki, mert a dolog nincs meg (például az álörökös felhasználta vagy jóhiszemű harmadik személynek visszterhesen értékesítette), helyébe kötelmi jellegű igény lép, és ez az igény már a rendes elévülés szabályai alá esik (EBH2004. 1024.). A teljes hatályú hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedése után az álörökös jogalap nélküli birtokosnak minősül. A dolognak, a dolog hasznainak kiadására vonatkozó kötelezettségére, megtérítési igényére, a dolog értékesítésére, felhasználására és elvitelére vonatkozó jogára, továbbá az örökössel szembeni felelősségére a jogalap nélküli birtoklás szabályait (Ptk. 5:9-5:12. §) kell alkalmazni.

tmsnmeth80 # 2024.05.05. 16:28

Köszönöm a választ.

Ez egy másik ügy, bár hasonló:

Volt egy házaspár hagyatéki tárgyalása 2023. júniusában. Örökölt az örökbefogadott gyerekük egy kertes házat. Most került elő a házaspár férfi tagjának a végrendelete, melyben a szomszédra hagyja a vagyonát (a kertes ház 1/2 tulajdoni hányadát). Az örökbefogadott gyerek már 2023.-ban eladta az örökölt kertes házat. Aki a végrendelet kedvezményezetje az mit tud csinálni ilyen helyzetben?

osztap # 2024.05.04. 05:26

tmsnmeth80,

Így a számoktól függ. Az általad öröklendő vagyon (tartozás levonása előtt):

1. Kisebb, mint a tartozás fele? Akkor nincs kötelesrész, csak Neked van követelésed, mint hagyatéki hitelező
  2. A tartozás felénél nagyobb, de a teljes tartozásnál kisebb? Akkor Neked van követelésed mint hagyatéki hitelező ÉS mint adóstárs jogutódja is, a másik örökös élhet viszontkeresettel a kötelesrész iránt, amint az adóstársi igényedből vonhat le. Csak akkor jár neki kötelesrész, ha az adóstársi igényed sikerrel érvényesíted (egyébként nulla a hagyaték tiszta értéke). Tehát Te nem élhetsz viszontkeresettel , csak kérelmező lehetsz.
  3. Nagyobb, mint a teljes tartozás? Akkor mint hagyatéki hitelező már nincs követelésed, DE mint adóstárs jogutódja van követelésed, a teljes tartozás fele. Neki pedig van kötelesrészi igénye, hiszen a hagyaték tiszta értéke nagyobb, mint nulla. Hagyatéki hitelezőként itt sem élhetsz viszontkeresettel, de mint adóstárs jogutódja, igen. De nem kell megvárnod, amíg a másik örökös megindítja a pert, megindíthatod magad is, aztán ő viszontkereshet, ha akar
tmsnmeth80 # 2024.05.04. 04:45

Én csak a házaspár férfi tagjától öröklök, a feleségétől a lánya örököl. Viszont a kölcsönért a férj és feleség felel. Ezért a felesége részénél nem leszek örökös, csak hagyatéki hitelező. A lánya biztos, hogy beperel a kötelesrész miatt. Viszont akkor a kölcsön felét szeretném, hogy kifizesse, ha már megörökölte az anyja tartozását.

Így sem indíthatok viszontkeresetet?

osztap # 2024.05.03. 20:37

tmsnmeth80,

ebben a perben indíthatok egy viszontkeresetet,

Nem. Miért: A közjegyző megállapítja a hagyatékban levő vagyont, ÉS az ismert hagyatéki tartozásokat. Az örökös a felel a hagyatéki hitelezőknek a hagyatéki tartozásokért. Mivel Te vagy mind a kettő, azért kielégítést nyersz előbb mint hagyatéki hitelező. Ha maradt valami, az lesz a hagyaték tiszta értéke (vagyon mínusz tartozások), amit mint örökös kapsz meg. A kötelesrész a hagyaték tiszta értéke után számítandó, nem csak a vagyon után.

Nem indíthatsz viszontkeresetet: Vagy már nincs követelésed, hiszen mint hagyatéki hitelező, kielégítést nyertél. Vagy nem nyertél kielégítést, mert nem volt elég a vagyon - akkor viszont nincs kötelesrész sem.

A fenti az alapeset, lehet cizellálni, ha az örökhagyó több személynek tartozott, ha a kötelesrészbe beleszámít olyan vagyon, ami a hagyatéknak nem része (halál előtti tíz évben ajándékozás pl.), stb.

Olvasgasd a Ptk. 7:94-100. §-t. Meg a 7:80. § és vidéke is érdekes a kötelesrészről.

tmsnmeth80 # 2024.05.03. 19:21

A hagyatéki tárgyaláson jelzem, okirattal bizonyítva, hogy tartozik nekem a házaspár férfi tagja. Igaz a férje kért kölcsön, de a tartozásért közösen felelnek. Csak a férje hagyta rám a vagyonát. Egyszerre hunytak el. Ha beperel a törvényes örökös, hogy fizessem ki a kötelesrészt, ekkor ebben a perben indíthatok egy viszontkeresetet, hogy a kötelesrész összegéből vonják le a házaspár tartozását?