Öröklés, végrendelet,köteles rész


drbjozsef # 2023.07.30. 04:45

MD,

De örökölheti. Fftv. 10.§(2), közeli hozzátartozó öröklésére nem vonatkozik az 1 ha korlát.
Egyébként meg csinálja meg a gyerek az aranykalászos gazdaképzést, ha Lölőnek sikerült, bárkinek sikerül. A földműves szerzőkre sem vonatkizk a korlát.

Majordomus # 2023.07.29. 19:31

Az is hülye volt aki ezt kitalálta.

Jelzem nem értek hozzá:
De:
Van a családban 4.3 ha föld. Akkor ezt nem örökölhetik a gyerekeim?

Mi lesz a föld sorsa ha elpatkolok?

drbjozsef # 2023.07.29. 16:54

katalinkiss82,

Nem számít.
Az Fftv. szerint 1 hektárnál nagyobb földterületet végrendeleti örökléssel nem szerezhet.

katalinkiss82 # 2023.07.29. 14:16

Majordomus. Tetelesen nem.

Majordomus # 2023.07.20. 20:18

katalin..
A földterület nem szerepel a végrendeletben?

Majordomus # 2023.07.20. 20:16

Nem valószinű az itélkezési szünet előtt.

zoli68 # 2023.07.20. 18:50

Jó napot kívánok.
Alapesetben(egy örökös,nincs fellebbezés)egy jún.21.-én kelt,jú.26.-án kézhez kapott hagyatékátadó végzés mikor emelkedik jogerőre?Lehet,hogy júl.20.-án még nem?
Köszönöm a választ.

drbjozsef # 2023.07.03. 14:40

Szulita,

A köteles részt a teljes hagyaték alapján kell számolni (+ ami beletartozik az alapjába, 10 éven belüli ajándékok, etc).

Ha 10M a köteles rész alapja, és ketten a testvéreddel lettél volna a törvényes örökös, akkor 5-5M lett volna az örökrészetek.
Ennek harmada jár köteles részként, vagyis 1,67M forint fejenként.
A köteles részbe be kell számítani mindazt, amit kaptál az örökhagyótól, ha az a köteles rész alapjába beszámított volna. Ez főleg a hagyaték, meg az esetleges említett ajándékok is. Csak az efölötti részre jár pluszban köteles rész.

Ha kaptatok 2-2M forintot a hagyatékból, akkor további köteles rész nem jár. (Hiszen az több, mint a 1,67M)

katalinkiss82 # 2023.07.03. 13:32

Kedves tagok. Megvolt a hagyateki targyalas. A vegrendeletet elfogadtak, az ingatlannal nem lesz semmi gond, viszont van egy foldterulet, ami miatt lesz egy ujabb targyalas, mivel minimalisan nagyobb, mint egy hektar es allitolag a foldhivatal dont, hogy megkaphatjak-e anyumek(nem verszerinti orokosok, vegrendelet van) vagy azt a torvenyes orokosok (az orokhagyo testverenek gyerekei) kapjak meg. Mi szokott lenni a szokas? Ha esetleg valaki volt hasonlo szituacioban, leirja a tortenetet, mi i lett a vege? Koszonom szepen

Majordomus # 2023.06.30. 19:06

De sokkal olcsóbb igy....

katalinkiss82 # 2023.06.30. 08:23

Koszonom

drbjozsef # 2023.06.30. 05:25

katalinkiss82,

Nem, nem tehet ilyet. Az öröklésről lemondás az más dolog.

Természetesen, ha a közjegyző hajlandó rá, akár egy okiratba is foglalhatja, hogy nevelőapád megörökli az ingatlant ÉS egyből tovább ajándékozza neked. Ez esetben kétszer kell kifizetni az illetéket. Ami esetetekben nem kevés, kétszer 9%.

Teljesen jó megoldás, amit javasoltak. Igaz, hogy az egy plusz okirat, de annak a díja sokkal olcsóbb, mint illetéket fizetni.
Édesanyád illetékmentesen kapja, mert házastársak között illetékmentes minden ügylet, ahogy Te is úgy szereznél édesanyádtól, mert egyenes ági rokonok között is ugyanez a helyzet.

Az illetéket legalább egyszer ki kell fizetni, amikor megszerzitek az ingatlan, az alól nincs kibúvó.

katalinkiss82 # 2023.06.29. 20:32

Tisztelt tagok. Segitseget szeretnek kerni oroklesi ugyben, ami lehet csak nekem bonyolult Anyum ferje(neveloapukam) vegrendelettel fog orokolni egy ingatlant ( nem verszerinti orokos). Ezt az ingatlant nekem szeretne tovabb adni. A kerdesem pedig az lenne, hogy ezt milyen uton teheti? Volt, aki azt tanacsolta, hogy ajandekozza edesanyumnak (a felesegenek), aki pedig tovabb ajandekozza nekem. Vagy olyan lehetoseg van-e, hogy a hagyateki targyalason egyszeruen csak lemond az en javamra? (Termeszetesen az illeteket igy is, ugy is mi fizetnenk). Nagyon koszonom a segitseget.

Majordomus # 2023.06.12. 19:50

Van pénzük? Ki tudnak fizetni?

drbjozsef # 2023.06.12. 05:27

osztap,

Igazad van.
(és a haszonélvezetes mondatomat is javítanám, félreérthető, az "erre" az ingatlan természetesen az, ahol az özvegy lakott az elhunyttal együtt)

Majordomus # 2023.06.11. 20:22

Még ez a legokosabb megoldás.

De az is amit drb. javasolt,kérdés hogy a hagyatékból vagy ! az anya és a testvér "zsebből " ki tudják e fizetni azt a pénzt amit a férjed kér.
Ebben az esetben már lehet így kérni a hagyaték átadását.

osztap # 2023.06.11. 19:10

akkor a férjed egyszerűen utasítsa vissza az öröklést, ekkor kiesik az öröklésből, és az édesanyja és a testvére örököl csak

Ne tegye. Visszautasítás esetén nem az anya és a testvér örököl, hanem a kieső férj helyén annak gyerekei. Nekik külön vissza kell utasítani az örökséget. Ha a gyerekek kiskorúak, akkor csak a gyámhivatal engedélyével utasíthatják vissza az örökséget, amit nem fognak megkapni.

Ha nincs elég pénz a hagyatékban az osztályos egyezséghez, akkor érdemes a férjnek elfogadnia az örökséget, aztán a hagyatéki eljárás lezárulása után adásvételi szerződést kötni a kialkudott áron.

drbjozsef # 2023.06.11. 18:37

A férjem már máshol él, velem és a két gyermekével
Akkor csak erre az ingatlanra és berendezési tárgyaira kap haszonélvezetet az özvegy. A többi ingatlanra nem.

Ha van pénz is a hagyatékban, és az elég kifizetni az ő igényét, akkor köthetnek osztályos egyezséget. Annak ugyanis feltétele, hogy CSAK a hagyaték tárgyai szerepelhetnek benne. Saját vagyonból kifizetni a másikat ennek keretein belül nem lehet.

Ugyanakkor egyenesági rokonok között minden ügylet illetékmentes. Ha a férjed a hagyatéki után az édesanyjának ajándékozza a részét, az illetékmentes. Édesanyja meg ezt a másik gyerekének ajándékozhatja illetékmentesen. A férjed testvére pénzt ajándékozhat illetékmentesen az édesanyjának, ő pedig ugyanígy a férjednek.

A pénz ajándékozását még lepapírozni sem kell, csak az ingatlanokat.

Vagy, ha meg tudnak egyezni, és bíznak is egymásban, akkor a férjed egyszerűen utasítsa vissza az öröklést, ekkor kiesik az öröklésből, és az édesanyja és a testvére örököl csak. Aztán hogy ajándékoznak neki pénzt, az már nem tartozik senkire. Itt csak a bizalom a kérdés.

Szomorú örökös # 2023.06.11. 17:09

lujzedli

az ingatlanok 100 százalékban apósom tulajdona volt. Egy udvarban két ház van, mind a kettő após nevén, de egyben él csak a mama.

Ezért is mondtam, hogy ilyenkor szerintem haszonélvezetet fog kapni az egész ingatlanra, tök mindegy, hogy mekkora részében él a mama.

A férjem már máshol él, velem és a két gyermekével.

Ez a hagyaték szempontjából teljesen irreleváns dolog.

A kért pénz jóval kevesebb lenne, mint akár az egyharmadrész és ő mindenképp ehhez ragaszkodna.
A kapcsolata teljesen jó az anyjával és az öccsével, szóval ezzel nem lenne gond

Itt a legnagyobb kérdés, hogy ki tudják-e a férjedet fizetni majd.

inkább csak az érdekelt, hogy ezt ott kell-e jelezni, vagy máshol máskor.

Mindenképp a hagyatéki tárgyaláson.

De mint írtam, nem biztos, hogy igazam van, mivel én is csak laikus vagyok és ahogy jeleztem, én így tudom.

lujzedli # 2023.06.11. 16:24

Illetve még annyi, hogy az ingatlanok 100 százalékban apósom tulajdona volt. Egy udvarban két ház van, mind a kettő após nevén, de egyben él csak a mama.

lujzedli # 2023.06.11. 16:20

Szomorú örökös! Először is köszönöm a választ. A férjem már máshol él, velem és a két gyermekével. A kért pénz jóval kevesebb lenne, mint akár az egyharmadrész és ő mindenképp ehhez ragaszkodna. A kapcsolata teljesen jó az anyjával és az öccsével, szóval ezzel nem lenne gond, inkább csak az érdekelt, hogy ezt ott kell-e jelezni, vagy máshol máskor.

Szomorú örökös # 2023.06.11. 15:37

lujzedli

Férjem és testvére, valamint az édesanyjuk hamarosan hagyatéki tárgyaláson vesz részt az édesapjuk halála után. A hagyatéki tárgyaláson jelezheti a férjem, hogy ő nem kéri mindennek a felét, hanem pénzt szeretne érte (jóval kevesebbet, mint amennyit az örökölt részének az értéke)?

Bár én csak laikus fórumozó vagyok, mint te, így a válaszom sem teljesen biztos, hogy helyes, de úgy tudom, szerintem jelezni jelezheti, hogy ilyen szándéka van, csak a többi örökösnek ezt nem kötelező bevállalnia - főleg ha nem is tudják a többiek kifizetni. Anyuka az utolsó közösen lakott lakásból az apára eső tulajdonrész özvegyi haszonélvezeti jogára jogosult, ha ez a teljes ingatlan, akkor arra, a tulajdonos pedig a férjed és a testvére lesznek - igaz így korlátozott jogokkal, mert kizárólag anyuka rendelkezhet a haszonélvezet fennállása alatt az ingatlannal. Ha nem együtt laktak már, akkor feltehetően mindenből egy gyereknyi részt kaphat, azaz minden háromfelé lesz elosztva. A férjed így az apai részt kaphatja meg hagyatékul, azaz az apai tulajdonoknak az egyharmadát. Ha közös akarattal másként szeretnétek elosztani - de itt kell a közös akarat - akkor ún. osztályos egyezséggel lehet felosztani a hagyatékot és akkor van esély rá, hogy a férjednek teljesülhet a kívánsága, de ez esetben én a helyében nem mondanék le a vagyon egy részéről, ha már pénzt kaphat, kapja csak meg a teljes rá eső hagyaték értékét pénzben.

lujzedli # 2023.06.11. 15:10

Üdvözlök minden kedves fórumozót! Segítséget szeretnék kérni. Férjem és testvére, valamint az édesanyjuk hamarosan hagyatéki tárgyaláson vesz részt az édesapjuk halála után. A hagyatéki tárgyaláson jelezheti a férjem, hogy ő nem kéri mindennek a felét, hanem pénzt szeretne érte (jóval kevesebbet, mint amennyit az örökölt részének az értéke)? Elnézést ha kérdésem bugyuta, de eddig nem volt szerencsére ilyenben részünk. Ebben kérnék segítséget. Nagyon Köszönöm. Linda

Majordomus # 2023.06.07. 19:41

Itt azért elég sok pénzről (értékről) van szó hogy érdemes lenne bevonni egy ügyvédet.

drbjozsef # 2023.06.07. 12:41

Nem.
Ez így teljesen érthető. (az, hogy az eddigi tényállásoddal köszönőviszonyban sincs, mellékszál, megszoktuk)
Új eljárás, javította a hibáját.