Válás - Vagyonmegosztás - per

Vicus089 # 2019.02.06. 14:33

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Lányom apjával 2008 óta éltem együtt, 2017-ben költöztünk el tőle. 2014 óta voltunk közös lakcímre bejelentve.
A ház, amiben éltünk, 1:1-ben az övé volt, amikor én odakerültem, majdnem teljesen üres volt, mert az exe mindent elvitt.
A 9 év alatt vettünk 2 autót, építettünk egy faházat, kerti traktort vásároltunk és a szüleim anyagi támogatásával újra berendeztük a házat.
2017-ben nem volt erőm a vagyonmegosztási pert elindítani, én néhány táskányi ruhával jöttem el és kaptam fél órát a maradék holmi összepakolására, természetesen a drágább edények, tálak, konyhai felszerelések eltűntek.
Kérdésem: most még van lehetőségem vagyonmegosztási pert indítani? Vagy tényleg el kell fogadni, hogy a 9 év alatt megvásárolt dolgok mind nála maradnak?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.06. 14:23

(Ebben a tekintetben alighanem téves volt a tényállás, valószínűleg igenis megvolt a vagyonmegosztás.)

drbjozsef # 2019.02.06. 12:03

Azt nem tudhatjuk - hiszen nem volt vagyonmegosztás. És ugye egyben kell nézni mindent. A kérdés arra irányult, hogy HA szükséges, visszaállíthatja-e a bíróság (bár ez nem is igazán kérdés, hát persze, hogy a bíróság felülbírálhatja). Nem írt különvagyonokról se például.
Szóval a lehetőség ott van, hogy szükség lesz-e rá, majd elválik, ha végre nekiülnek a vagyonmegosztásnak, és nem vakaróznak tovább.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.06. 11:07

De nincs kára. Az ő tulajdoni hányadát nem terheli haszonélvezet, a vagyonában semmiféle csökkenés nem következett be.

drbjozsef # 2019.02.06. 07:29

Visszaállíthatja. Vagy más módon kötelezheti arra, hogy az életközösség megszakadásakor meglévő vagyon szerinti elosztás alapján kárpótoljon (pl. kifizessen pénzben).

UjraSari # 2019.02.05. 19:41

Kedves KBS, ha nem jogos lepes volt, akkor tenni szeretnek valamit ellenne: sokkal nehezebb egy kiskoru tulajdonossal eladni egy lakast, ha arra kerul a sor egyezkedes soran. Vagy ha vagyonmegosztasi perre kerul sor, akkor a biro figyelembe veszi-e, hogy ez jogtalan volt, es visszallitathatja a valaskori allapotot. Arrol mar nem beszelve, hogy nyilvan nem az apja irta ala a papirt... Koszonom.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.05. 17:11

Azon kívül, hogy nem tetszik, mi a problémád ezzel? Mit szeretnél tenni, amiben akadályoz ez az ügylet?

UjraSari # 2019.02.05. 15:38

Ujra felrakom, mert nem lattam valaszt. Kerem, segitseguket. Koszonom.

A valasunkat a birosag kimondta 2017.augusztusaban, vagyonmegosztas nem tortent. 2017. novemberben volt ferjem a kozos tulajdonu lakasunkbol sajat reszet elajandekozta ujabb kapcsolatabol szarmazo kiskoru gyermekenek es maganak haszonelvezetet vezetetett be - mindezt hozzajarulasom es ertesitesem nelkul. Raadasul ekkor meg ex-ferjem apjanak teljeskoru hasznalati joga letezett az inagatlanra - aki sulyos demenciaban szenvedett es betegotthonban apoltak, habar hivatalosan nem volt gondoksag ala helyezve - de valahogy odakerult az alairasa/beleegyezese mindehhez.
En csak honapokkal azutan ertesultem errol, hogy mindezt a foldhivatal bejegyezte.
Kerdesem, hogy jogos volt-e ez az atiras vagyonmegosztas elott? Ha nem, akkor mit tehetek ellene most, a foldhivatal 2018.aprilisaban jegyezte a valtozast. Koszonom!

csiszár # 2019.02.04. 11:34

KBS- "A házassági vagyont egységesen, egészében kell számba venni és elosztani; egy-egy vagyontárgyat kiragadni helytelen."

Az világos hogy a vagyon elemeket a végén egészben kell kezelni, de az egyes vagyontárgyak múltbeli értékét és a mostani értékét külön kell számolni nem?

Tehát akkor ha jól értem a 6m Ft-hoz felvett 4 milló Ft hitelt úgy kellene számolni, minthogyha nem 8 millióba került volna az ingatlan hanem 10 millióba.

Mert nem mindegy, hogy a 4 milliós hitelt a 8 milliós vételárhoz nézzük ami 50% vagy a 10 millióhoz ami 40%.

Ha ezt az ingatlant most eladjuk 24 millióért akkor a közös vagyonrész vagy 12 millió vagy 9,6 millió?
Melyik?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.04. 06:07

Úgy bizony. A pénz vegyül. Annyit lehet biztosan tudni, hogy volt tíz millió forintjuk, amiből 6 millió volt a kérdező különvagyona, négy millió pedig közös. Ezért ebben az arányban (3:2) volt közös az ingatlan is és az autó is.

(De ismétlem: valójában ez már helytelen leegyszerűsítés, az egész vagyont kellene számba venni, méghozzá történetileg is.)

wers # 2019.02.04. 05:28

ha én lennék az asszony, biztos nem így számolnék.

Volt 6 milla + 4 kölcsön. Az 10. Mért épp a kölcsön pénzből vettétek a kocsit? Rá volt írva a pénzre, hogy ez a kölcsön?

Sombokor # 2019.02.04. 04:57

Kovács_Béla_Sándor

Akkor mi számít egyáltalán különvagyonnak? Amit a hozzászóló ír (a házasság előtt az egyik félnek már meglévő ingatlan árából vett ingatlanrész) elég szépen passzol a PTK 4:38. §-ba. Mit értek félre?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.03. 21:15

Nem így kell számolni. A házassági vagyont egységesen, egészében kell számba venni és elosztani; egy-egy vagyontárgyat kiragadni helytelen.

drbjozsef # 2019.02.03. 19:10

Gondolod?
Már olyan régi lenne? Hát, akkor gondolom, ebből semmit sem tud igazolni a kérdező se. A felvont szemöldökű bíró a másik félhez fog fordulni, aki meg kerek szemekkel fog ránézni, és mondani, hogy jaj dehogy, hát persze hogy szabályosan a lakásba forgattuk ezt, hogy is tehettük volna másképp mi jogkövető állampolgárok...

Sombokor # 2019.02.03. 18:47

drbjozsef
"Vagy, ha igen, az neked se lenne jó..."

Egy 20 éve felvett, feltehetőleg rég visszafizetett hitel esetén? A nem szerződés szerinti felhasználás jogkövetkezményei már elévültek, úgyhogy max. egy felvont szemöldök a válóperes bírótól.

Az más kérdés, hogy ha 4 milliós lakáshitelt vettek fel, ami rákerült a tulajdoni lapra, akkor 50% közös tulajdon van, és ha fejre áll se bizonyítja be az ellenkezőjét, hacsak a feleség kifejezetten nem támogatja ebben. Nem véletlenül írtam be azt a kitételt az első válaszomba.

drbjozsef # 2019.02.03. 18:17

Munkáltatói kölcsönt lakáscélra adják. Autóra nem. Szerinted fog érdekelni valakit, hogy mire költöttétek? Vagy, ha igen, az neked se lenne jó...

csiszár # 2019.02.03. 15:51

KBS - Valóban rosszul tettem fel a kérdés,mert a teljes felvett 4 millió közös vagyon, de Sombokor levezetéséből én is úgy gondolom, hogy a 25% a közös vagyon ami a két ingatlan különbözeti árából adódik.
A másik 2 millió tulajdonképpen először autóra, majd annak eladása után napi megélhetésre fordítottuk.

Sombokor azt igazából nem értem, hogy költhettünk többet magára az ingatlanra ( vagyis talán ha a feleségem számlával igazolná, hogy a megvásárolt lakás felújítására költöttünk volna még), de ilyen nincs.

A kérdést akkor inkább úgy tenném fel, hogy a tulajdonlapra bejegyzett 4 millió Ft vagy a tényleges új lakásra ill. lakás vásárlásra költött pénzt (2 m Ft) kell figyelembe venni a közös vagyon részarányának?

Sombokor # 2019.02.03. 13:36

csiszár

Figyelmeztetés: laikus vélemény következik.

Egy eldöntendő kérdést tettél fel, és feltehetőleg mindkét felajánlott választási lehetőség hibás, erre célozhat KBS.
Én KBS-el ellentétben nem vagyok jogász, így érdemes óvatosan kezelni a véleményemet, de: nem a konkrét befizetett összeg, ami közös vagy nem közös, mivel az időközben bekövetkezett értékváltozást figyelembe kell venni. Jobb feltenni a kérdést úgy, hogy mi számít a te külön vagyonodnak. Szerintem a lakás akkora százalékú tulajdonrésze, amekkora százalékban az eladott lakásodból vettétek az újat. Ha az általad leírtak a kettőtök egyeztetett, nem vitatott álláspontját jelentik a pénz útjáról, akkor ez 75% (tekintet nélkül arra, hogy mennyit is ér ez összegszerűen), és a másik 25% a közös vagyon. Ha a feleséged sikerrel vitatja, hogy az eladott lakásod ára teljes egészében az új lakásba ment vagy hogy a lakásra felvett hitelt másra költöttétek, akkor esetleg kisebb a különvagyonod.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.03. 11:10

Eleve rossz a kérdés.

csiszár # 2019.02.03. 09:39

Üdvözlöm!

Tisztelt Ügyvéd úr!

20 évvel ezelőtt eladtam a saját 1/1 tulajdonú lakásomat 6 m Ft-ért. Utána feleségemmel együtt vettünk egy nagyobb lakást ami 8 millió Ft-ba került. 2 m Ft-tal többe, de mi 4 millió Ft kamatmentes munkáltatói hitelt vettünk fel közösen, mert a maradék 2 millióból pedig autót vettünk. A vett autót 2 év múlva eladtuk kevesebb pénzért és a pénzt feléltük, tehát az ingatlan későbbi árnövekedésében nem játszik szerepet.

Válásnál mi számít közös vagyonnak? A két ingatlan árkülönbözetéből adódó 2 m Ft, vagy a tulajdoni lapra bejegyzett 4 m Ft. Tehát utólag hogyan kell számolnunk?

UjraSari # 2019.02.03. 04:23

A valasunkat a birosag kimondta 2017.augusztusaban, vagyonmegosztas nem tortent. 2017. novemberben volt ferjem a kozos tulajdonu lakasunkbol sajat reszet elajandekozta ujabb kapcsolatabol szarmazo kiskoru gyermekenek es maganak haszonelvezetet vezetetett be - mindezt hozzajarulasom es ertesitesem nelkul. Raadasul ekkor meg ex-ferjem apjanak teljeskoru hasznalati joga letezett az inagatlanra - aki sulyos demenciaban szenvedett es betegotthonban apoltak, habar hivatalosan nem volt gondoksag ala helyezve - de valahogy odakerult az alairasa/beleegyezese mindehhez.
En csak honapokkal azutan ertesultem errol, hogy mindezt a foldhivatal bejegyezte.
Kerdesem, hogy jogos volt-e ez az atiras vagyonmegosztas elott? Ha nem, akkor mit tehetek ellene most, a foldhivatal 2018.aprilisaban jegyezte a valtozast. Koszonom!

Joci21 # 2019.02.01. 11:21

ÜDVÖZLÖM!
Felvilágosításra lenne szükségem!
2002-tol éltem együtt a feleségemmel, édesapámtól vásároltuk hitelre meg a lakást, ami a feleségem nevére került, mivel egy pénzbüntetés miatt nem akartuk hogy lefoglalják a lakást,így lemondtam a lakásról.
Azóta kifizettük a tartozást.
Most hogy válásra került a sor, szeretném ezt a szerződést megtámadni, mivel a ház teljes egészében az én kezem munkája által újítódott fel, tetőcsere, + 2 szoba dupla garázs, új fürdőszoba
kértem egy hivatalos értékbecslést, de azt mondták hogy igazságügyi szakértő is kell, hogy mi mennyibe került.
Szeretném elindítani a válópert.

ObudaFan # 2019.01.28. 23:15

Nem pénz, de a szolgálati viszonyából eredően kapta.

ObudaFan # 2019.01.28. 19:36

Mivel a házasság ideje alatt a munkavégzésért kapott bármilyen juttatás közös vagyon, szerintem ez is.

ObudaFan # 2019.01.28. 06:42

nikolett4

Az az 5 év a feltevés meghiúsulásától, vagyis a házasság felbontásától (de legjobb esetben is a bontóper kezdetétől) számítódik.