gyerektartás 18 év után

ObudaFan # 2010.08.06. 10:25

Ha ilyenek az eredményei , akkor van esélyed.

Tremans # 2010.08.06. 10:11

Tisztelt fórumozok!
Egy egyszeri kapcsolatból mikor már az ember rég elfelejti, jön a második, amikor is 8 hónapos terhesen beállít, és a papírjaimat kéri, mivel ő szerinte én vagyok az apa! Persze nagy megdöbbenésemben nem adtam ki az adataimat,de a gyerek megszületett így is 1991-ben az ő és a szülei döntése alapján ! A három lehetséges apajelölt közül én húztam a rövidebbet! Hozzáteszem utána sem lett szorosabb a kapcsolatunk, mivel nekem már eközben menyasszonyom, ill. késöbb feleségem lett! A gyerek születése után egy évvel visszamenőleg megítélte a bíróság a tartásdíjat és persze, folytatólagosan az aktuális havit! Kisebb kihagyásokkal fizettem ,de ezt azért próbálta azonnal korrigálni és így tudtunk is találkozni, ez a bíróság volt! Ezt kb.3-szor játszottuk el, épp a legutóbbinál volt,hogy a papával is találkoztam ,mivel az anyuka kisebb belesett miatt öt küldte! Mint régi ismerősként persze akkor láttuk egymást először a tárgyaláson megállapodtunk a hiányról és megint elváltak útjaink ! Ha jól emlékszem és persze jól ,a gyereket 2007-ben láttam először amikor épp tartásdíjat kézbesítettem,mert volt olyan eset,hogy mentek a csekket évekig egyszer csak visszajött,hogy ismeretlen helyre költözött ,persze én vártam,hogy majd felhívja a figyelmemet, hogy nem fizetek ! Fel is hívta, megint a bírósági tárgyaláson találtam magam, na mind egy ezt csak úgy eszembe jutott! Én 2007 szeptember kimentem dolgozni Spanyolországba, mikor hazajöttem 2008 dec.13-án már megint jött a levél ,de most már a végrehajtótól,hogy nyilatkozzak a vagyonomról ! Most ott tart az ügy,hogy árverezik a telkemet,amit még édesanyámék művelnek mivel ők a haszonélvezők, remélem még 100 évig! Én kis nyomozásba kezdtem a gyerek tanulmányait illetőleg, mégpedig alsó tagozatban egyszer ismételt és angolból felmentés alatt van,jelenleg is. Szakmunkásképzőbe géplakatosnak tanul amit a 8-dik után választott 2+3 éves most megy 12-dik osztályba ! Igazából nem értem miért nem lehetett mindjárt 8-dik után lakatos tanuló mi ez a plusz 2 év! A jegyei tiszta borzalmasak, elégséges mindenből, szorgalma hanyag és a legmegdöbbentőbb az égészben,hogy az általános iskolai tanulmányaira vonatkozó iratokat nem adták ki nekem mivel nem én vagyok beírva apának ! Igazából az a bajom ,hogy semmi nem fűzött össze bennünket közel 20 éve csak a pénz nincsenek érzelmek csak a bosszúságot okozta és szeretnék véget vetni már az egésznek!
Szeretném ,ha valaki megírná,hogy van e esélyen megszüntetni a tartásdíjat 2011 áprilisában lesz 20 éves ,de nekem is van egy kiskorú gyermekem akiről gondoskodnom kell!
Válaszát előre is köszönöm !
Elnézés ,hogy ha kicsit hosszúra sikerült próbáltam rövid lenni!

nandy # 2010.07.31. 16:03

Rossz hírem van... tartásdíj hátralék miatt csak 6 hónapra visszamenőleg lehet végrehajtást indítani, kivéve, ha bizonyítani tudod, hogy te korábban többször is kérted a tartásdíjat (nehéz lesz...), vagy ha bírósági ítéleted van több havi tartozás megfizetési kötelezettségéről, esetleg tartozáselismerő nyilatkozatot tett az apuka stb...

Ha már jártál a rendőrségen, az jó, mert akkor büntetőeljárást indítanak ellene, és ez vélhetően pozitívan hat majd a fizetési készségére... De azt tudnod kell, hogy két különböző ügyről van szó.
A büntetőjogi eljárás során elsősorban már nem kötelezik az apát a fizetésre, hanem büntetik. A fizetést elvileg polgári perben kérhetnéd... De sok esetben a büntetéstől való félelem miatt az apuka ÖNKÉNT elkezd fizetni, így nem kell polgári pert indítani.

Ha csak arra játszik, hogy a büntetőeljárást megszűntessék ellene, és így időnként fizet egy csekély összeget, akkor viszont kénytelen vagy újra és újra

1. írásban felszólítani a fizetésre, vagy
  2. végrehajtást indítani ellene.

De ez leginkább a jövőre nézve aktuális, visszamenőlegesen keveset tehetsz.

A feleség jövedelme és vagyona csak kevés esetben számít, mert ha pl. ő maga is egy-két kiskorúról gondoskodik...

lgt69 # 2010.07.31. 11:48

tisztelt hozzáértők!
gyermektartás elmulasztása miatt ,ami több mint 2.500.000ft érdemes -e polgári pert inditanom,van -e rá esély,hogy valami számomra kedvezőt dönt a biróság?vagy soha nem fogom tudni behajtani a pénzt rajta?a rendőrségen egy hónapja tettem följelentést,hiszen többször kijelentette a volt férjem és jelenlegi felsége,hogy soha nem fognak fizetni. váláskor a férjem kilépet egyik napról a másikra,minden hitelt és adósságot én fizetek.tudom,hogy dolgozik,de csak feketén.jól keresnek és jó körülmények között élnek,amig mi nélkülözünk.havonta 110.000ft-ot 9 hónapig itélt meg a biroság ,azt követően,havi 80.000-et.semmit sem fizet. csökkentésre beadta a kérelmet,de a megfelelő papirokat nem tudta bemutatni a biróságon ,ezért elutasitották.kérdésem az lenne, a jelenlegi feleségnek(2és fél éve házasok) a fizetése számit -e ,ha bíróságra kerül a sor?
köszönöm szépen!

lgt69

ObudaFan # 2010.07.31. 07:34

Szerintem lehet esélye egy tartásdíj megszüntetési pernek.

araitik # 2010.07.30. 22:11

Kedves hozzaertok!
Ha a gyermek betoltotte mar a 18-at amikor erettsegizett iden, es osszel OKJ-s kepzest kezd el, ami 2 eves, de jovore ismet felvetelizni akar, akkor az OKJ-s 2 eves kepzes megszerzese utan tovabbra is jogosult tartasra, ha foiskolara elkezdett kozben jarni?
Illetve mi tortenik, ha nem fejezi be a 2 eves OKJ-s kepzest - viszont jovore elkezd egy 3 eves foiskolat, akkor kitolta 4 evre a tartasdijfizetesi kotelezettseget ezzel gyakorlatilag?
Koszonettel varom valaszotokat!

Kata64 # 2010.07.27. 15:08

"Kata64 # e-mail 2010.07.02. 09:34

Válaszod köszönöm!
Ha felveszik a főiskolába, kollégiumban fog lakni, Székesfehérváron. Az anya többször kijelentette, hogy ne tanuljon tovább mert ö nem tudja finanszírozni! Ha sikerül egy közös megegyezést aláíratni az anyával, hogy a két kisebb gyermek után továbbra is ö kapja e gyerektartást, de a nagyobb fiúnak közvetlen fizetnénk míg tanul, akkor is kell kérni a Bíróságot, hogy módosítsa a korábbi ítéletét? Választ előre is köszönöm!"

Korábban már tettem fel kérdés és meg is kapta a választ. A gyermeket felvették a főiskolára, sajnos az anyával nem sikerült közös megegyezéssel megállapodni, így be kell adnunk bíróságra. Milyen címen tegyük ezt? Kérelem, beadvány stb? Mikor kell kérni a per költségmentességét, valahol olvastam, hogy a gyerektartásdíj per tárgyi perköltség mentes.Kérnünk kell a gyermekre eső tartásdíj megszüntetését? Vagy hogy fogalmazzam? Holnap beszeretnénk nyújtani, és kérhetünk ideiglenes ítéletet? Választ előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.07.22. 17:20

Nincs mit.

Anyucika72 # 2010.07.22. 09:08

Köszönöm szépen a segítséget!

ObudaFan # 2010.07.22. 08:53

Az eltartott lakóhelye szerinti bíróságon kell pert indítani. Azt kérheti a felperes, hogy a bíróság a távollétében is tárgyalja az ügyet és hozzon határozatot.

Anyucika72 # 2010.07.22. 08:23

Kedves Mona !
Akkor is bíróságra kell menni , ha a férjem saját maga fizeti a gyerektartást? Nem alkalmazottként dolgozik , egyéni vállalkozó.(Nem megy jól a vállalkozása , de azért próbálkozik .) Nem kell a munkahelyén igazolni , hogy ne vonják tovább a tartásdíjjat.
Még azt is szeretném megkérdezni , hogy mindegy melyik bíróságra megyünk , vagy oda kell ahol az ítélet 1993-ban megszületett ?Mert a volt feleség a tárgyalás előtt kb.300 km-re költözött és ott volt a tárgyalás is . Nem lenne egyszerű megint oda járni.
Válaszod előre is köszönöm !

Anyucika72 # 2010.07.21. 18:08

Ezek szerint lehet két év alatt , de csak estin .
Köszönöm !

miértke # 2010.07.21. 18:02

Kedves Mona! Köszönöm én is a válaszod.
miértke

monalisa1 # 2010.07.21. 17:41

Egy szakmunkás bizonyítvánnyal be lehet ülni a dolgozók esti szakközépiskolásának II. évfolyamára.

Anyucika72 # 2010.07.21. 17:10

Köszönöm a segítséget! Csodálkoztam is , hogy két év alatt érettségit lehetne szerezni .? Ezért is kételkedtem .

monalisa1 # 2010.07.21. 16:57

A bíróság majd kötelezi hogy mutasson be iskolátogatási igazolást, és abból fehéren - feketén kiderül hová jár és mit tanul, vagyis milyen oktatási formában is. (T.díj ill. nagykorú esetében un. felnőttartás csak a nappali tagozatos tanulmányok esetén, azon belül is leginkább már a főiskola ill. egyetem.)

monalisa1 # 2010.07.21. 16:53

A szakmunkás bizonyítványt követően a dolgozók 4 éves képzésű esti szakközépiskolájában, 3 év alatt lehet az érettségit megszerezni - miközben napközben dolgozni illik már a saját magáról gondoskodás végett. És ebben az esetben a t.díj már nem jár, illetve annak fizetésére a bíróság nemigen kötelezi az apát.

Anyucika72 # 2010.07.21. 16:35

monalisa1
Köszönöm szépen !

monalisa1 # 2010.07.21. 15:47

miértke, Anyucika72

Bírósághoz fordulni és kérni a t.díj további kötelezésének felülvizsgálatát. Egyúttal a keresetben kérni hogy az eljárás végső lezárásáig is hozzanak egy ideiglenes intézkedést, miszerint a t.díjat bírósági letétbe lehessen fizetni., esetleges túlfizetésnél a pénzt a gyerek hasából visszakövetelni nem lehet...

Bár itélkezési szünet van de a keresetlevelet rendben átveszik, és mindig van bíró aki a sürgős- pl. ideiglenes intézkedést igénylő esetekről külön dönt.

Ahogy annak idején a bíróság elrendelte a t.díj fizetést, úgy annak megszüntetéséről is bírósági itélet/végzés kell hogy szülessen.

Azt hogy a t.díj továbbra is megilleti-e a gyermeket, vagyis hol és mit is tanul(na) még, azt a bíróság vizsgálni fogja.

"Mona"
laikus hozzászóló

Anyucika72 # 2010.07.21. 15:31

Üdvözlöm a fórumozókat! Az én problémámra nem igazán találtam kielégítő választ. A férjem 1993. óta fizet az első házasságából született gyereke után . Idén betöltötte a 21-et és sikerült levizsgáznia (szakmunkás). Soha nem tudtuk , hogy hová jár iskolába , mindíg elhittük , hogy még iskolás . Egyik ballagására sem kapott a férjem meghívót. Most azt írták e-mailben , hogy úgy döntött leérettségizik egy kétéves iskolában . Mi írtuk , hogy kérjük a tanulói jogviszonyról az igazolást . De addíg is fizetnünk kell vagy majd csak visszamenőleg kell a júliusi és augusztusi tartásdíjat fizetni ? De mi a teendő , ha mégsem tanul tovább ? Autómatikusan megszűnik a gyerektartás díj fizetési kötelezettségünk , vagy tennünk kell ez ügyben valamit ?Van olyan , hogy két év alatt le lehet érettségizni ? A segítséget előre is köszönöm !

miértke # 2010.07.04. 21:59

Sokat visszaolvastam, de csak részben kaptam választ. Az én problémám a következő: Van 2 nagykorú gyerekem, a nagyobbik júni végén érettségizett le (egy szaktárgyból is), ezzel már szakmai képesítése van? Tehát nem jár neki tovább tartásdíj?
Szeretne majd egyetemre menni, de szeptembertől még egy OKJ képzésre fog járni nappalira, akkor sok plusz ponttal indulhat a felvételin egy évvel később, ő jó tanuló.
A kisebbik bukdácsol, jelenleg kiesett a nappali oktatásból, most keresem neki a további lehetőségeket, ő lenne az a bizonyos 'érdemtelen'? Egy nehéz helyzetben lévő gyerek érdemtelen a szülői segítségre?????.... Az enyémre biztosan nem, én segítem őt, ameddig szüksége lesz rá, és ha nehezen is, de lábra áll. Épp azért nehéz az egyedülálló szülő gyerekének, mert egy ember neveli, a másik magára hagyta. Furcsa, hogy a szőnyeget még ki is húzzák alóla....

A volt férjem már júniusra sem fizette ki a tartásdíjat, helyette megüzente, hogy ezentúl a gyerekek kezébe ad majd valamennyi, általam ismeretlen összeget, akik velem élnek egy háztartásban.
Igaz lenne, hogy már nem jár nekünk tartásdíj? Megteheti ezt a volt férj, hogy nem fizet többet?
A júniusit legalább követelhetném tőle? Illetve mit tehetek az ügyben, van valami lehetőségem?

Ha valaki hozzáértő válaszol, köszönöm.
miértke

ObudaFan # 2010.07.03. 10:07

Figyelembe veszik.

Nyanyu (törölt felhasználó) # 2010.07.02. 11:06

Köszönöm! (és figyelembe szokták venni?!)

Ezek szernit nagymamának kéne bíróságra menni, ha szeretne vmit. Nem jó hír.

ObudaFan # 2010.07.02. 10:48

Kata64

Akkor nem feltétlenül.

Nyanyu

Azt te nem kérheted, hogy ő is fizessen, legfeljebb azt, hogy a bíróság vegye figyelembe az általad fizetendő díj mértékénél, hogy fizethetne.

Nyanyu (törölt felhasználó) # 2010.07.02. 09:48

Üdvözlet a fórumozóknak!
Alábbi kérdésem lenne: idén tavasszal született bírósági végzés gyt. összegéről, amelyet letiltás utján kell fizetni. GYerek rá egy hónapra betöltötte a 18.évét és otthonról nagymamához költözött!(természetesen úgy, hogy anyuka semmit nem fizetne, -neki túl sokba került, azért költözött el! -csak az apától vonják a gyt-t)
Mi ilyenkor a teendő? Lehet fellebezni ilyen esetben, hogy a körülmények megváltoztak, anya is fizessen -letiltással- a nagyszülőnek?(gyerek még tanul nappalin)
Elvileg 2 évig nem lehet az ítélethez nyúlni, ha jól tudjuk, de ezt teljesen igazságtalannak tartjuk, hogy lénygében anya semmit nem költ a gyerekére.