Bocsánat, ha félreérthető voltam. A helyzet az, hogy két féltestvérem a rendes hagyatéki tárgyaláson letagadott, ezért az eljárást meg kellett ismételni.Csakhogy az ingóságokat közben értékesítették, de nem áll szándékukban engem adekvát kifizetni. Előző kérdésem is ehhez kapcsolódik, vagyis még néhai Édesapám halála előtt pár nappal adásvételi szerződésben rögzítve eladott szántókat, majd elhunyt. A pénzt még Ő vette át, de már felhasználni nem tudta, ezért két féltestvéremhez került ez az összeg, de nem hagyatéki végzéssel.Halála után két héttel lettek az eladott szántók a földhivatalnál bejegyezve az új tulajdonos nevére. Ebből az eladott szántók árából kérhetem-e a rám eső 1/3 részt? Tehát hagyaték része vagy nem? Köszönettel.
Öröklés
Azt hittem elszállt ezért nem néztem rá egész nap. Nem készült végrendelet, ezért gondolom ők. Hogy miért tettem amit tettem? Mert néném egyedül élt és segítségre szorult, a menye és unokái pedig másik kontinensen laknak. Most is visszadobta, mi vagyunk a rokonai. Az ügyvédet már keresi onnan távolból.
„ezért két féltestvéremhez került ez az összeg, ”
Már csak bizonyítanod kell.
Ha az elhalálozáskor még megvolt az a pénz, akkor a hagyaték része.
Igen az elhalálozáskor ugyan megvolt a pénz, de a két féltestvér ezt a hagyatéki leltárkor nem szerepeltette,maguk között elosztották, de Édesapám halála után egy hónappal vis maior benyújtottak területalapú támogatásra igényt a Vidékfejlesztési Hivatalhoz. A támogatást megkapták és csak ezt az összeget adták be később póthagyatéknak.Bár én megpróbáltam elérni, hogy a közjegyző a hagyatékban szerepeltesse az eladott földterületek vételárát is, de nem tette.Tehát alá kell támasztanom azt a feltevésemet, hogy ha a támogatást felvették akkor vagy a föld értékesítéséből felvett készpénzt, vagy magát a területet kell szerepeltetni. Közben mindenről beszereztem írásbeli dokumentumokat(adásvételi szerződés,területalapú támogatás részletesen stb.) még csak egy láncszem hiányzik, ez pedig hogy az elhunyt és a vevő között létrejött szerződés dátuma vagy a tulajdonjog bejegyzés dátuma-e a tulajdonosváltás esetére a figyelembe vehető szempont. Elegendő bizonyíték birtokában szeretnék a megindítandó hagyatéki perben szolgálni, ezért érdeklődöm. Hálásan köszönöm ismét a segítséget, tisztelettel.
A bejegyzés, ami a benyújtás dátumával történik. De rajtad az nem segít.
Nem ez a hiányzó láncszem. A hiányzó láncszem annak az igazolása, hogy az örökhagyónál az a pénz megvolt a halála pillanatában és az a testvéreidhez került.
Igen, valóban ez a láncszem az, amely elvezet az igazsághoz, egyik (megismételt)hagyatéki tárgyaláson ezt ők ketten elismerték, hogy eltették a pénzt, de ezt apai nagymamám adta át nekik, aki megidézetlenül bár, de szintén ott volt a tárgyaláson, azt állítva, hogy ez az ő pénze volt. Viszont az apám által néhány nappal halála előtti adásvételi szerződésen egyértelműen Édesapám neve szerepel, mint eladó egy személyben, illetve az értékesíteni szánt földeknek 1/1 arányú tulajdonosa. Hiába nem vette bele a közjegyző írásbeli és szóbeli kérésemre sem a földterületeket, bizonyított tény, tehát ez egyértelmű, hogy a hagyaték részét kellett volna képeznie.Eggyel több ok, hogy a hagyatéki peres eljárást kezdeményezzem. Hálásan köszönöm szíves türelmüket.
Tehát azt bizonyítottad, hogy a testvéreid pénzt kaptak a nagymamától. Ez jó lesz majad a nagymama hagyatékában. Az apádéhoz semmi köze.
„ggyel több ok, hogy a hagyatéki peres eljárást kezdeményezzem.”
Te tudod, de nehogy azt mondd, hogy biztattunk.
„bizonyított tény, tehát ez egyértelmű, hogy a hagyaték részét kellett volna képeznie.”
Igen? Mivel bizonyítottad? És ha valóban bizonyítottad, annak mi a jogkövetkezménye?
Tisztelt Szakértő !
A következő kérdésben szeretném segítségét kérni.
Családi házban élő özvegy szülő és felnőttkorú gyermeke 1/2-1/2 részben tulajdonos. A szülőnek az egész házon haszonélvezeti joga van. Az ingatlan rezsiköltségeit és karbantartási költségeit ki milyen arányban köteles viselni ?
Válaszukat köszönöm.
„A szülőnek az egész házon haszonélvezeti joga van. ”
A saját hányadán aligha.
A használót terhelik a használat költségei.
Egy dolog az, amit a nagymamám állít, a másik pedig, hogy ezt a pénzt amely néhai Édesapám 1/1 tulajdoni hányaddal elértékesített, a föld eladásból származott, erre tanúm is van, aki előtt még Édesapám életében átvette a vevőtől az összeget.Azért érzem hagyatéki tételnek, mert a beszerzett korabeli adásvételen sem és később sem keletkezett olyan okirat, amely azt támasztaná alá, hogy akár a fiát túlélő nagymama, akár pedig másik megnevezett személy lenne a kedvezményezett.A pénzt egy utolsó stádiumában lévő nem viszi magával a kórházba sem, tehát adott volt, hogy otthon a nagymama őrizgette. De ettől az nem vált a tulajdonává.Tehát hamis volt az állítása a közjegyző előtt.Ezt szerepeltetniük kellett volna a leltárban, nem tették, inkább csendben eltették. A földalapú támogatást viszont még úgy igényelték, mintha ezek a földterületek megennének. Tehát ismételt álláspontom az, vagy a pénzről vagy a földterületekről nyilatkozniuk kellene, mert akkor hamis az az állítás is, hogy a póthagyatékban szerepeltetett SAPS támogatást hitelesen igényelték meg. Márpedig Édesapám halálát követő tavaszon ők ketten ezt felvették. A mérlegnek egyik serpenyőjében van valami a másik pedig üres...
Látom, nem érted. Én feladtam.
Erika1966
Azt azért nem feltétlenül könnyű igazolni, hogy ez a pénz megvolt édesapád halálakor. Az elvi lehetősége annak, hogy édesapád elköltötte, elajándékozta, lemondott róla, stb. fennállhat, innentől neked kell igazolni, hogy nem így történt.
Világos, bizonyítanom kell. Szeretném megkérdezni, hogy néhai apám élettársa, aki az utolsó percekben is mellette volt, ápolta, a temetését-pénzügyi tranzakciókat intézte, Ő írásban tehet-e tanúvallomást.Azért írásban, mert pár hónappal ezelőtt ellenérdekű feleim "segítséggel" szándékosan balesetet okoztak neki, szerencsére könnyebb sérülésekkel megúszta, de fél. Elfogadja-e a T. Bíróság az írásbeli tanúvallomást, vagy meg kell majd jelenni neki?Köszönöm szíves türelmét.
Az a biztos, ha megjelenik.
Hálásan köszönöm szíves türelmüket és segítségüket, most már sokkal jobban kitisztult a kép ezáltal.Minden jót kívánok Önöknek.
Kedves Fórumozók!
Örökléssel kapcsolatban szeretnék érdeklődni, élettársi kapcsolatban élek egy családi házban , melyet már az élettársi kapcsolatban szereztünk úgy, hogy hitelfelvétellel pontosabban jelzáloggal és mivel én vagyok aktív dolgozó a hitel ügyintézésének könnyebbsége miatt az én nevemre került a tulajdonjog és ezáltal a jelzálog jog is.Élettársamnak nincs külön vagyon egy személygépkocsin kívűl illetve van egy banki törlesztőhitele .
Élettársamnak előző házasságából van két gyerek , szeretném megkérdezni, ha oda kerül a sor, akkor a két gyerek örökölhet a házból jogot vagy részesedést? 2 éve vagyunk élettársi kapcsolatban, illetve a banki hitelt ki fogja örökölni ? Előre is köszönettel a válaszért, üdv: Luca
Nem adtál meg minden adatot egyértelműen, de ennyiből ez közös vagyonnak látszik. Ha az egyik fél meghal, az ő részét a gyermekei öröklik.
Az élettársak együttélésük alatt a szerzésben való közreműködésük arányában szereznek közös tulajdont. Ha a közreműködés aránya nem állapítható meg, azt azonos mértékűnek kell tekinteni. A háztartásban végzett munka a szerzésben való közreműködésnek számít.
Amit ilyen arányban ő szerzett meg, azt végrendelet hiányában a gyermekei öröklik, ha pedig van végrendelet, akkor a kötelesrészt kell ez után számítani.
A banki hitel vonatkozásában: az örökös az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért.
Köszönöm a válszt !!!
Elnézést nem tudom milyen adat szükséges még? Elvileg én vagyok tulajdonjogba bejegyezve és a hiteltörlesztés is az én fizetésemből történik.
a lakásvásárlási önerőt pedig közösen fizettük. Élettársamnak rokkantsági nyugdíja van amelyből fizeti a mostani hiteltartozását amit még összeköltözésünk előtt vett fel. Ezért szerettem volna kérdezni és "tisztán látni" , hogy jogilag mi várható ha véletlenül haláleset történik?
Támadható -e a gyerekek részéről a tulajdonjog illetve kire hárul az esetleges fennmaradó hiteltartozás ?
Ez vonatkozik az én részemről is , hisz nekem nincs utódom és a testvérem gyerekeire szeretném hagyni a részem!! ha kell még további adat szívesen megadom, köszönettel és tiszetlettela a tájékoztatást !!
Kedves Fórumozók! Testvéremmel örököltünk az unokatestvérünktől egy lakást, egy lakókerti ingatlant és különféle értékpapírokat. A testvérem szeretné megtartani a lakást, ennek fejében osztályos egyezséget szeretne velem kötni azonos értékben úgy, hogy a lakókerti ingatlan és az értékpapírok valamint az ingó örökség ráeső részét én örökölném, a lakást pedig ő.
A problémám nekem azzal van, hogy akkor ő a lakás megszerzése után fizetné meg az örökösödési illetéket, ami tudtommal jelenleg 9 %, míg az általam osztályos egyezséggel megszerzett lakókerti ingatlan és az értékpapírok illetéke 18 %-os. Úgy gondolom, hogy én ezzel rosszul járok, mert az illeték különbsége 9%-nyi.
Valóban jól gondolom?
Előre is köszönöm a választ!
Hogy hogyan jársz, az attól függ, hogy egyébként milyen ezeknek a vagyontárgyaknak a valóságos értéke. Az illetékkel kapcsolatban jól gondolod.
Kedves Fórumozók!
A következő lenne a problémám:
Házasságkötésem előtt a szüleim felépítettek egy családi házat, amit az öcsémmel a kettőnk nevére írattak. Már házasok voltunk a férjemmel, amikor az öcsém elköltözött a házból, és megváltottuk az ő házrészét (50%). Ezután az én nevemre lett írva a ház teljes egészében a Földhivatalban.
Viszont mivel a férjemmel közös vagyonunkból vettük meg a ház másik felét, ezért összességében jól gondolom, hogy akkor a férjemmel 3/4, 1/4 arányban osztozunk a tulajdonjogon?
A férjemnek az első házasságából született egy fia. Nekünk a férjemmel pedig egy lányunk van. Ha netán történne valami a férjemmel, akkor a fia is örökölne az én nevemen lévő házból? (1/8-ot a fiú, 1/8-ot a lányom?)
Én a szüleim által felépített házat szeretném a lányomra hagyni, nem akarom, hogy férjem fia is örököljön. Ha eltartási szerződést kötünk a lányommal, akkor ki lehet kerülni a kötelesrész kiadását?
Válaszukat előre is köszönöm.
Horváthné Irén
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02