Tisztelt cím!
Azt szeretném megérdeklődni, hogy édesanyám halála után megörököltem az anyai rész után járó 1/4 részt a családi házunkból, ugyan így a húgom is - mivel az édesapánk korábbi halála utáni 1/4-1/4 részt már akkor megörököltük.A hamarosan sorra kerülő hagyatéki tárgyaláson én le szeretnék mondani a húgom javára a már 1/2 részemről.Kell-e nekem közjegyzői díjat fizetnem,és ha kell milyen arányban?
Várom válaszát! Üdv: Mentős 01
Öröklés
Mentős01
Ha nem leszel örökös, nem kell. De a hagyatéki eljárásban csak arról a részről tudtok így osztályos egyezséget kötni, amit most örökölnél meg, amit már megörököltél, arról külön szerződést kell majd kötni.
Brigusz86
Jól gondolod, örökölne.
Annak a tartási szerződésnek ehhez érvényesnek is kell lennie, te meg a leírás alapján színlelt szerződést szeretnél kötni.
Tisztelt Fórumozók!
Én is szeretnék egy kérdést feltenni.
Édesanyám halála utan, az édesapám csak az özvegyi haszonélvezeti jogot örökli, vagy tulajdonrészt is a családi házból ? (a ház közös tulajdon volt)
Hogy is van ez ?
Tudtommal édesanyánk örökrésze a következőképpen oszlik el, a felét édesapánk örökli, a fennmaradó felén osztuzunk a hugommal. Hugom állitasa szerint édesapánk nem örökös, csak mi ketten.
A hagyatéki tárgyalas illetékének megfizetése során alakult ki közöttünk ez a vita, mert szerintem az illetéket mindhármunknak kell fizetni, nem csak nekünk kettönknek a hugommal.
Köszönettel:
Anlor
Kedves Fórumozók.
A következő helyzet áll fent a családunkban. Édesapám elhunyt, már vagy 7 éve. Anyukámmal volt (van) egy panel lakásuk. 2-en vagyunk testvérek. Akkor a szokásos öröklés lement . Anyumé 2/4, testvéremé 1/4 és az enyém 1/4 tulajdon. Édesanyám felköltözött hozzám Pestre, és eladni tervezzük a lakást. A testvéremmel szóban már megbeszéltük, hogy meg kapja az apai részt az eladott lakásból, de többre nem tarthat igényt hiszen Én veszem Magamhoz anyukámat és gondoskodni fogok haláláig. Kérdés, mindenképpen le kell papírozni? Az eladott lakásból az Én nevemre vennék itt fent újat. Megtámadhatja édesanyám halála után a testvérem? (haszonélvezet maradnak anyunak) Ha igen ügyvéd által kell létrehozni a végzést? Körülbelül mennyibe kerülhet egy ilyen procedúra?
Köszönöm a válaszokat
Tisztelt ObudaFan!
Örökrészről a társ örökösre való lemondás esetén van-e költség /a már említett előzőleg örökölt 1/4 részre /és hogy járok legjobban a saját előző 1/4 + a mostani 1/4 rész átruházása esetén / ajándékozás vagy valami más az örökös testvér részére/?
Várom válaszát! Üdv: Mentős 01
Mentős01
Van költség a már megörökölt részre mindenképpen: visszterhes szerzés esetén visszterhes illeték terheli őt, téged esetleg szja, ajándékozás esetén ajándékozási illeték terheli őt.
zutyu
Mindenképpen kötni kell róla vagy tartási, vagy öröklési szerződést. Az előbbinél kötelező a jogi képviselet, az utóbbinál ajánlott.
Anlor
Örökölni állagot nem örököl, de ha házastársi közös vagyon volt, akkor természetesen kérheti annak a megállapítását, hogy ő is tulajdonos.
Kedves Fórumozók,
Öröklés terén szeretnék tanácsot kérni.
A napokban hunyt el nagymamám férje, (akit gyermekkorom óta a nagypapámnak tekintettem) aki a 2, házasság volt. Van egy közös lakásuk 50-50%-os tulajdonrésszel. Közös gyermekük nincsen, Nagymamámnak egy gyermeke volt, de ő is elhunyt korábban, így nagymamai ágon mi vagyunk a nővéremmel két unoka. Fogadott Nagypapámnak szülei már nem élnek, 1 fia van, aki viszont 1956 óta Amerikában él, és csak telefonon tartották a kapcsolatot, azt is azért mert Nagymamámék megkeresték.
Ezen kívül fogadott Nagypapámnak oldalágon van (3 unokahúga ill. unokaöccse / testvérek gyerekei). A testvérek szintén elhunytak már korábban
A kérdés, hogy a Fogadott Nagypapám 50%-os tulajdonrészét ki örökli? Azt tudom, hogy a Nagymamám haszonélvezet kap, de a tulajdonjog öröklése nem tiszta számomra. Az Amerikában élő fia örökli, annak ellenére, hogy több mint 50 éve nem járt errefelé? Ha igen, akkor a hagyatéki tárgyalásra ide kell jönnie személyesen? Ha esetleg lemond az örökségéről, vagy nem jogosult rá, akkor ki a következő a sorban, az ő gyermekei Amerikában, esetleg az oldalági testvér gyerekek, vagy esetleg a Nagymamám?
Még egy fontos dolog, végrendelet nem készült.
Remélem érthető voltam.
Előre is köszönöm Mindenkinek a segítő válaszokat
üdv
Zoli
Tisztelt fórumtársak!
Nagymamámmal öröklési szerződést kötöttem 3 éve,szeptemberben elhunyt.
2 hete volt a hagyatéki tárgyalás.
Az ingatlant örököltem meg amiben 2 éves korom óta éltem vele.
Az ingatlan értéke 8,5 millió ft.
A temetés költségét én álltam,ez 258 ezer forint volt.
Úgy tudom (remélem rosszul),hogy vagyonszerzési illetéket kell fizetnem.
Ez igaz?
Találtam egy kalkulátort itt:
http://adozona.hu/…lator_SPXIZ7
Sajnos azonban nem tudom hogy pontosan hogyan töltsem ki ehhez kérnék segítséget.
A megszerzett vagyon jogcíme:öröklés vagy visszterhes vagyonátruházás?Mert ezt nem tudom sajnos,a szerződés miatt lehet h vagyonátruházás?
Alatta pedig a kedvezményeknél jár-e nekem az első lakásszerzésre a kedvezmény?
Ugyanis 29 vagyok,és ott az van,hogy 35 éves kor alatt jár,ha ez lesz az első lakás.
Ez lesz ,de eddig is ebben éltem.
Köszönöm válaszaikat!
tozozo
Az amerikai gyermek mindenképp örököl, az ő visszautasítása esetén leszármazói. Hogy ti is örököltök-e, az attól függ, hogy örökbe fogadta-e nagymamád férje valamelyik szülődet. Ha nem, akkor ti biztosan nem örököltök, ha visszautasít az amerikai gyermek és teljes rokonsága, ha nem.
scott84
NEm lesz illeték, egyenesági rokonok között már visszterhes szerzés esetén sincs.
Obudafan:
Nagyon szépen köszönöm a gyors és megnyugtató válaszát!
Szép estét!
Kedves ObudaFan,
Köszönöm a gyors választ. Azzal tisztában vagyok, hogy a nővéremmel mi nem örökölünk. Örökbefogadás nem volt.
A kérdés az hogy a Nagymamám örökölhet-e valahogy?
Amerikai fiú az első, aztán az gyereke, majd unokája. Ha ők kompletten visszautasítják, akkor jönnek a testvérek gyerekei vagy az állam vagy a Nagymamám?
Az amerikai családnak ide kell jönnie Magyarországra a hagyatéki tárgyalásra? Ki értesíti őket?
Mégegyszer köszönöm
üdv
tozozo
Folyton azon gondolkozom,hogy az édesapám mennyire nem adott semmit, nem segítette az életemet.Elhagyott engem és a bátyjámat,"én 9 a bátyjám 11 éves volt" egy idegen nőért.Apu gazdagsága határtalan volt szőlők pincék ujépítésű hatalmas ház a domboldalon Szekszárdon. mégsem adott belőlle. Halála után a testvérem és az új házasságából született gyereke örököltük az egyik háza felét.A másik felét a felesége örökölte. többi vagyon elfogyott.Legalább is azt mondta az özvegy és a lánya.Pár évvel apu halála után elhunyt az apu özvegye. Kérdésem az ,hogy ilyenkor nem örökölnek a mostoha gyerekei vagy is én és a tesóm?Soha nem dolgozott ez a nő de még mostoha tesóm sem az apu tartotta el az egész családot.Egy vállalat igazgtója volt.Lehet hogy butaság amit kérdezek de iszonyat dühvel gondolok a nélkülözésünkre és arra ,hogy a mostoha testvérem örökölte a sok vagyont amit igy vagy úgy eldugdostak tőlünk és ők mindíg dőzsőltek.
tozozo
A nagymamád akkor örököl állagot, ha az összes leszármazó visszautasítja az öröklést. Ehhez vagy ide kell jönniük a hagyatéki tárgyalásra, vagy a konzulátuson felülhitelesített okiratban kell visszautasítani. A közjegyző fog idézést küldeni a hagyatéki tárgyalásra, ha a létezésükről és az idézhető címükről tudomást szerez.
ügy-es
Az édesgyerek és az örökbefogadott gyerek örököl, te édesapád új feleségének egyike sem vagy, ha jól értem. (Bár sok jelentősége ebben az esetben nincs, de mostohagyermeke sem, ha nem nevelt a saját háztartásában.)
Viszont ő nem örökölt édesapád után, hanem a házastársi közös vagyonát állapították meg így. Hogy ezt tudod-e támadni, annak eldöntéséhez már ismerni kellene édesapád hagyatéki iratait.
Tisztelt Jogi Fórum!
A következő kérdésben kérem a segítségét: Édesapám 1999-es halála után örököltünk Testvéremmel együtt több ingatlant, melyek jelentős adóssággal (magán hitelezők)terheltek, árverésre tűzték ki az ingatlanokat az évek során, de sajnos egy sem kelt el a mai napig sem. Az már tisztázódott korábban, hogy csak az örökölt vagyon mértékéig vagyunk kötelesek helytállni az adósságért a hitelezőknek. A kérdésem: ez vonatkozik az árverés során felmerülő költségekre is (végrehajtó díja, eljárási díj) ? Tehát ezt sem kell megfizetnünk a magán vagyonunkból ami nem képezi az örökség részét? Nem tilthatják le fizetésből, stb… ?
Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:
Aga77
A hagyatékkal kapcsolatos költségek nem része az örökségnek, azok attól külön vannak tehát meg kell fizetni.
---- laikus hozzászóló
Arra igen. De a késedelmi kamatra csak akkor, ha azonnal felajánlottátok ezeket az ingatlanokat.
Udvozlom!
Erdeklodnek ,hogy hogyan tudhatnam meg ha apamnak van hagyateka barmi .
Mert semmit nem tudok errol a dologrol csak annyi a baj hogy kb fel eve vette fel velem a kapcsolatot ,de betegsegben elhunyt .
Az "elettarsa" meg azt mondja hogy semmije nem volt?
De ezt nekem nem szukseges elhinni.
Kerem ha tudna valamit errol akkor szepen meg koszonom.
Tisztelt Jogi Fórum!
Segitségüket szeretném kérni!
Ha egy ingatlanra az egyik társtulajdonosnak teher van bejegyezve,az egész ingatlanra vonatkozik a teher,vagy csak az ő tulajdoni hányad erejéig.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:melinda55
Ha csak az egyik tulajdonos tulajdoni hányadára szól a bejegyzés, akkor természetesen az csak arra is vonatkozik.
krisz1111
Ha lesz hagyatéki tárgyalás, a közjegyzővel megkerestetheted a földhivatalt, gépjármű-nyilvántartást, nagyobb bankokat.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02