Öröklés

monalisa1 # 2009.09.14. 16:11
monalisa1 # 2009.09.14. 16:14

Igaz, van amikor a kitagadás a kötelesrészre is vonatkozik, szóval ezért kell jogásznak látnia mindkét okiratot.

vinnie # 2009.09.14. 16:43

Mint írtam nagyapám már meghalt és pont a kötelesrészről folyik a vita. A kérdésem az lenne, hogy a lenti tények alapján megalapozott-e a kitagadás.

ObudaFan # 2009.09.14. 17:05

Ha bíróság nem állapította meg a tartási kötelezettséget, akkor valószínűleg nem.

pazs # 2009.09.14. 17:39

És az örökösödési szerződés keresettel megtámadása sem elegendő hivatkozási alap.

vegyitársas # 2009.09.15. 13:18

Férjem édesanyja tavaly halt meg, a három testvér örökölte a házát,amelyet 6 m Ft-ért sikerült eladni.
A fejenként kapott 2-2 mFt után kell-e adót fizetniük és kb.mennyit?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.15. 13:20

Az attól függ, milyen érték után fizettek öröklési illetéket.

monalisa1 # 2009.09.15. 17:35

vegyitársas

Nandy nich néven író adóügyi szakértő utólagos szíves engedelmével idézek tőle: "ingatlanértékesítés jövedelmének és adójának kiszámítása: http://www.apeh.hu/ing_kalk

"Lisa"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.09.15. 19:17

Az adó az eladási ár és az öröklési illeték alapjául szolgáló érték különbözetének a 25%-a.

vegyitársas # 2009.09.17. 09:30

3/6 arányban 3000000 Ft az alap,egy főre eső illetékalap 921700 Ft.
A segítséget köszönöm.

Zsuzsimama # 2009.09.17. 10:04

Tisztelt Fórumozók!

Kérem szépen, segítsenek! Fiam halála után megvolt a hagyatéki tárgyalás, s én lettem az örökös. Vártam a határozatot, de kiderült, hogy fiamnak volt egy "jövő-menő élettársa", akitől nincsen ugyan gyereke, de ez a nő most igényt tart néhai fiam vagyonára, iletve abból a szerinte őt megillető részre. Utánajártam, s a helyi polgármesteri hivatalban valóban van egy közös nyilatkozatuk, amelyben elismerték, hogy élettársi kapcsolat van közöttük. (akkor még nem volt életben a regisztrált élettársi kapcsolat)Az lenne a kérdésem, hogyan jár-e neki valami abból, amit az együtt eltöltött idő alatt szerzett a fiam? A nőnek nem is volt jövedelme, nincs munkahelye, nem is volt, nem is magyar állampolgár.Ez az élettársi nyilatkozat is azért született, hogy letelepedési engedélyhez jusson, ezt mondták az önkormányzatnál.A fiam összes számláját én fizettem, szinte én tartottam el őket, és most még ez a nő kéri a "jussát"! Kérem, legyenek szívesek tanácsot adni, mit tehetek vele szemben?
Köszönettel:
Zsuzsimama

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.17. 10:14

Akkor - ahogy ObudaFan írta - a 3 millió forint 25%-a lesz adó. Rosszul jártatok vele, hogy a hagyatéki eljárásban alulértékelték az ingatlant.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.17. 10:20

Zsuzsimama, az élettársi vagyonközösség fennállása alatt szerzett vagyon közös, a szerzéshez való hozzájárulás arányában, azzal, hogy a közös háztartásban végzett munka is hozzájárulásnak számít.

De ha valóban Ön tartotta el őket, akkor nem nagyon szerezhettek vagyont, ami közös tulajdont képezne, és osztozkodás tárgya lehetne.

Zsuzsimama # 2009.09.17. 10:28

Tisztelt KBS, nagyon köszönöm!
A fiam mezőgazdasággal foglalkozott, amire kapott agrártámogatást.(szerintem erre fáj a foga annak a nőnek.)Erre is jogosult a vele töltött évek után? Azt meg, hogy én fizettem minden számlájukat, rajtam kívül sokan tudják, csak azzal nem vagyok tisztában, hogyan bizonyítsam ezt a bíróságon..a befizetett csekkek persze nálam vannak..

ObudaFan # 2009.09.17. 10:50

Az az élettársi közös vagyon körébe tartozik, de nyilván az ő oldalán kell figyelembe venni a szerzést.

ObudaFan # 2009.09.17. 10:54

Mármint az örökhagyó oldalán.

Zsuzsimama # 2009.09.17. 11:08

Köszönöm! Épp erre akartam rákérdezni, hogy kinek az oldalán.

ObudaFan # 2009.09.17. 15:40

Nincs mit.

scivok # 2009.09.20. 08:20

Ketten vagyunk testvérek. 2000.08.30-án én eltartási szerződést kötöttem édesanyámmal. Édesanyám 2005.01.10-től egy bankban helyezte el pénzbeli megtakarítását. 2007.07.01-én az én nevemre "Elhalálozási rendelkezést az összes számlára" című rendelkezést írt alá. Édesanyám elhalálozásakor kit illet,és milyen mértékben a pénzbetét? Köszönöm a választ előre is!

ObudaFan # 2009.09.20. 08:42

Téged illet, de ha a tartási szerződés hatálya arra nem terjed ki, akkor a testvérednek kötelesrészi igénye lesz.

bexa # 2009.09.20. 18:41

Üdvözletem!

Szeretnék segítséget kérni egy számomra igen fontos kérdésben. Édesapám tartozásairól lenne szó, hitelek különböző bankok és a tartozások többsége az apeh felé. Édesapám nevén semmi sem szerepel. Hamarosan ház vásárlására készülnék és érdeklődnék, hogy bármiféle veszélybe kerülhet e az én ingatlanom a tartozásai miatt, ha esetleg meghalna. Örökölhetem a tartozásokat, köteles vagyok e őket fizetni, ráterhelhetik e ezeket az én nevemen szereplő ingatlanokra, stb.?Ha igen, minden megoldás érdekelne, hogyan tudnám ezt kikerülni, elvégre nem tartom jogosnak, hogy én feleljek az ő felelőtlenségéért.

Válaszukat előre is köszönöm, tisztelettel:

Bexa

monalisa1 # 2009.09.20. 19:43

Az örökös csak az örökség értékéig felel az örökhagyó tartozásaiért, vagyis ha nincs pozitív örökség akkor a negatívot nem köteles felvállalni.

Továbbá közjegyzőnél lehet tenni egy jognyilatkozatot miszerint apukádtól semmit sem akarsz örökölni - tiszta helyzetet teremt.

Külön írom: az hogy az nincs semmi a nevén az még nem jelenti azt, hogy adott esetben "nincstelen" lenne, nem, mert lehet ő tulajdonostárs - ingatlannyílvántartáson kívüli tulajdonlás fogalma.

Tehát tisztázni kell vele a dolgot, de a családban/rokonságban is érdeklődj - hátha a papád "rosszul" emlékezik...

"Lisa"
laikus hozzászóló

d.timike # 2009.09.21. 13:12

Üdvözlet fórumozók!
Férjem szülei magas hitelt fizetnek (lakáson jelzálog...).Apósom meghalt,és az lenne a kérdésem,hogy "örököljük-e" a hitelt?Nincs végrendelet,csak adósság.Hagyatéki tárgyalásig mit kell tennünk,hogy ne kerüljünk nehéz helyzetbe?Nem értem sajnos az örökléses dolgokat.Segítsetek!Köszi!

ObudaFan # 2009.09.21. 13:23

Az örökös csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásékért, de az öröklést egyébként is vissza lehet utasítani.

d.timike # 2009.09.22. 14:06

Akkor elég közjegyzőnél jognyilatkozatot tenni,ahogy monalisa1 írta?Ezt a hagyatéki tárgyalásig kell megtennünk,mert utána már "késő bánat,eb gondolat"?