Öröklés


Veronikasn # 2012.09.03. 13:11

Tisztelt Szakértők!

Édesanyám testvérének halála miatt örökösödési eljárást indítottak, az ügyben velem együtt 14 örökös van. Az eljárást lefolytatták, az elhunyt vagyonát (tulajdonképpen az ingatlana) felbecsültették. Az ingatlant egy ingatlanközvetítő útján próbáljuk értékesíteni, és eddig lett volna egy érdeklődő, aki a meghirdetett összegtől kevesebbért hajlandó lett volna megvásárolni az ingatlant. Az érdekeltek közül 13-an amellett döntöttünk volna, hogy eladjuk az ingatlant, de a 14. érintett, XY nem járult hozzá az ingatlan eladásához, mert véleménye szerint az ingatlan többet ér, mint amennyit a felbecslők írtak.
Ma kipostázták az iratot, melyben közlik, hogy az örökösödési illetéket ki kell fizetni, amit jelenlegi anyagi helyzetünk miatt nem vagyunk képesek kifizetni, és úgy néz ki, nem is leszünk. Egyedül abban bíztunk, hogy az örökséget kézhez kapjuk, mert sikerül eladni az ingatlant, és abból fedezhetjük a költségeket.
Szeretném megkérdezni, hogy egy ember (a 14. örökös) tényleg ennyire befolyásolhatja-e a többi sorsát, és nincs-e lehetőség arra, hogy az ő hozzájárulása nélkül értékesíthessük az ingatlant? Mert az ő döntése miatt minket jelentős anyagi kár fog érni, ha nem találnak az ingatlanra egy másik vevőt.
Másik kérdésem, hogy az illeték kifizetésének határideje októberre esik, de lehetőség lenne-e halasztást kérni? Vagy részletfizetést? Mert egy összegben lehetetlen lenne állni a felmerülő költségeket. Előre is köszönöm a válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.03. 12:53

Mit lehet tenni”?

Már semmit. Addig támaszthattál volna tulajdonjogi igényt, amíg jóhiszemű harmadik személy visszterhesen meg nem szerezte a dolgokat. Ha 5 éven belül történt, akkor kötelmi igényed maradt a (haszonélvezettel csökkentett) érték megtérítésére, de feltételezem, apád úgysem tud fizetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.03. 12:48

Tot54, ha a felek között nincs egyetértés az értéket illetően, akkor a bíróság igazságügyi szakértőt rendel ki. A haszonélvezet mindenképpen forgalmi érték csökkentő tényező.

Tibor 65 # 2012.09.03. 12:15

Édesanyám közel 10 éve halt meg. Megvolt a hagyatéki tárgyalás, ahol persze az ügyintézőtől részletekről nem kaptunk felvilágosítást. (mert hasonló eset sokszor fordul elő az ember életében, így mindent tudnia kellene).
Annyi kérdése volt, hogy ingatlana, illetve nagyobb értékű ingósága volt-e az elhunytnak.
Értéktárgyai nem voltak, és így gyorsan lezajlott a dolog. Viszont a közös használati dolgokról nem esett szó, nekünk eszünkben sem volt. Továbbá volt egy személyautó édesapám nevén, így hagyaték alá nem lett vonva, mivel édesapám, nevén volt.
Viszont (mára már) úgy tudom, hogy hiába egy néven van, közös tulajdonnak kell tekinteni.
?
Tehát én örököltem a közös használati tárgyak felét, és a gépjármű felét, de édesapám életében a haszonélvező?
Ilyenkor illetéket kell-e (kellett volna-e) fizetni?
Ha igen, mi van akkor, ha a termék a használat alatt megy tönkre , semmisül meg, még mielőtt én azt birtokba vettem volna?
A dolgok később vettek fordulatot, ugyanis a volt feleségem idős édesapám bizalmába férkőzött, és ezt kihasználva kötöttek eltartási szerződést.
A tartási szerződés rendelkezik az összes ingósággal, az is átruházásra került.
Joga van-e (sajátjaként) rendelkezni az egésszel, holott a másik felén csak haszonélvezete van, nem tulajdonjoga, így véleményem szerint az át nem ruházhatja.
A volt feleségem ezen ingóságok nagy részét időközben eladogatta, kidobta.
Volt-e joga hozzá?
Másik kérdés az autó.
Ez időközben totál károsra tört, kivonták forgalomból, biztosító fizetett, és az ára is a volt feleségemhez került.
Érdeklődtem az Önkormányzatnál, hogy mi a teendő, ha valami nem került hagyatéki eljárás alá.
Azt mondták flegmán, póthagyaték. Forgalmi engedély kell hozzá.
De az nincsen meg nyilván… Akkor semmit.
?
Mit lehet tenni? Mi jogos, mi nem?
Kihez kell fordulni? Önkormányzat - póthagyaték, rendőrség - sikkasztás, vagy polgári per?

Köszönöm előre is a segítséget.

tot54 # 2012.09.02. 12:30

Tisztelt Szakértők !

Örököltem egy lakás ½- d tulajdonrészét özvegyi haszonélvezettel. Amit tiszteletben tartok.
Özvegy szeretné a közös tulajdont megszüntetni.Én is ezt szeretném.Tulajdonrészem megváltását forgalmi értéken kérem.Másik fél viszont korábban az Illetékhivatal felé felértékelt kevesebb összeggel szeretné azt megváltani. Ez az összeg kb. a forgalmi érték fele, amit természetesen nem fogadok el. Az ingatlan független szakértővel történő forgalmi értékbecslését már intézem.
Amennyiben a becsült forgalmi értéket másik fél nem fogadja el és bíróság elé vinné,úgy mik az esélyeim. Például kötelezhet a bíróság, hogy tulajdonrészemet akár a forgalmi érték alatt a másik félnek átadjam.

Tanácsukat előre is köszönöm.

intihar # 2012.08.30. 15:17

Köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2012.08.30. 15:04

Próbáld meg a közjegyzőnél írásban, de kérdés, hogy ennek még helyt fog-e adni.

intihar # 2012.08.30. 13:18

Tisztelt Szakértők!

A problémám a következő, anyám meghalt az öcsém és én vagyok az örökös más hozzátartozó nincs. Az öcsém visszautasította a hagyatéki tárgyaláson az örökségét, így én lettem az egyedüli örökös. Én sajnos nem tudtam elmenni a tárgyalásra. Azt szeretném megtudni, hogy miképp tudom visszautasítani ezek után az örökségem?

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2012.08.30. 11:27

xman2107

Lehetségesnek bármi lehetséges, lehet, hogy nem volt vagyona, mire meghalt. Mindenesetre az elhalálozás helye szerinti helyi önkormányzatnál meg tudják mondani, volt-e hagyatéki eljárás, és ha igen, melyik közjegyző folytatta le. Ezt követően ez a közjegyző felvilágosítást tud adni.

ObudaFan # 2012.08.30. 11:22

aequumF1

Ha csak rendelkezési joga volt, de nem adott az örökhagyó olyan utasítást a bank felé, hogy halála után őt illeti, akkor a többi örökös 5 éven belül igénnyel léphet fel.

ObudaFan # 2012.08.30. 11:20

evike49

A halott leány gyermeke is örököl.

aequumF1 # 2012.08.30. 11:19

Tisztelt Szakértők!

Józsi bácsinak volt egy takarékbetétkönyve, egyedül rendelkezett felette. Halála előtt pár hónappal hozzájárult, hogy az egyik leszármazottja is rendelkezhessen felette. A betétkönyvből kivét nem történt haláláig. Józsi bácsi halálát követően, mindennemű hagyatéki eljárás nélkül, a leszármazott töröltette Józsi bácsit a betétkönyvből, az egészet saját számlájára átvezettette.
Kérdésem ezzel kapcsolatosan: mi a jogi helyzet ilyenkor, jár-e a többi leszármazottnak Józsi bácsi betétjéből, ha igen mekkora rész, milyen jogcímen. A leszármazottak azonos pozícióban vannak az aláíró, rendelkező leszármazóval. Amennyiben jár a többieknek is, meddig érvényesíthetik jogukat, követelésüket? Józsi bácsi halálának időpontjától mennyi ideig léphetnek az ügyben, vagy esetleg más időpont a mérvadó ebben az ügyben?
Válaszukat megköszönöm.

evike49 # 2012.08.26. 09:39

Tisztelt Szakértők!
Kérdésem a következő!
Ha egy szülőnek három gyereke volt, az egyik lánya meghalt akinek egy gyermeke volt. A szülő halála esetén csak a még élő két gyermeke örököl, vagy a halott lányuk gyermeke is örökli meghalt anyja részét?

xman2107 # 2012.08.25. 16:17

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A szüleim 4 éves koromban váltak el, édesapámmal gyermek korom óta nem tartottuk a kapcsolatot - a kötelező láthatáson kívül - italozó életmódja, agresszív viselkedése miatt. Utoljára 10 éve láttam őt. Egy héttel ezelőtt egy rokontól tudta meg édesanyám, hogy 2010 decemberében meghalt. A családi hátterét tekintve van 2 testvére illetve az édesanyja él még, valamint tudomásom szerint volt egy élettársa is illetve én vagyok az egyetlen gyereke.
Vagyoni hátterét tekintve volt egy lakása illetve a szülői ház, amiben jelenleg az egyik testvére és édesanyja él. (Aminek tulajdonjoga gondolom egyharmad arányban oszlik meg a 3 testvér között.)
Értetlenül fogadtam a hírt, hogy senki nem értesített sem arról, hogy súlyos beteg sem pedig a halálesetről, temetés sem volt csak hamvasztás, az urnát pedig hazavitték a szülői házba és ott tárolják állítólag.
Tudomásom szerint halálesetkor minden esetben van hagyatéki tárgyalás, ha még kicsit el is tolódik időben akkor is meg kellett volna történnie, mivel több mint másfél éve halt meg.
Őszintén szólva nem tudom, hogy miért nem kaptam sehonnan értesítést. Létezhet-e, hogy mindenhol letagadtak, vagy mindent átírt a nevéről mások tulajdonába és mivel semmije nem volt halálakor, így a hagyatéki tárgyalás is elmaradt?
Szeretném megkérdezni, hogy ezek után nekem, mint egyetlen fiának milyen esetben járna bármilyen örökség, akár a saját lakásából (amiben gondolom jelenleg az élettársa lakik) akár a szülői házból, valamint létezhet-e hogy "sikeresen" megoldották, hogy semmiből semmit ne kapjak? Kapcsolatunk semlegesnek volt mondható, ő nem igazán fordított rám életében sem pénzt sem energiát sem figyelmet, a felnevelésemből még minimálisan sem vette ki a részét, így ez teljes egészében édesanyámra hárult.
Milyen lehetőségeim, illetve teendőim vannak ezek után? Hova kell, hogy forduljak?
Előre is köszönöm szépen a válaszát!

xman2107 # 2012.08.25. 13:05

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A szüleim 4 éves koromban váltak el, édesapámmal gyermek korom óta nem tartottuk a kapcsolatot - a kötelező láthatáson kívül - italozó életmódja, agresszív viselkedése miatt. Utoljára 10 éve láttam őt. Egy héttel ezelőtt egy rokontól tudta meg édesanyám, hogy 2010 decemberében meghalt. A családi hátterét tekintve van 2 testvére illetve az édesanyja él még, valamint tudomásom szerint volt egy élettársa is illetve én vagyok az egyetlen gyereke.
Vagyoni hátterét tekintve volt egy lakása illetve a szülői ház, amiben jelenleg az egyik testvére és édesanyja él. (Aminek tulajdonjoga gondolom egyharmad arányban oszlik meg a 3 testvér között.)
Értetlenül fogadtam a hírt, hogy senki nem értesített sem arról, hogy súlyos beteg sem pedig a halálesetről, temetés sem volt csak hamvasztás, az urnát pedig hazavitték a szülői házba és ott tárolják állítólag.
Tudomásom szerint halálesetkor minden esetben van hagyatéki tárgyalás, ha még kicsit el is tolódik időben akkor is meg kellett volna történnie, mivel több mint másfél éve halt meg.
Őszintén szólva nem tudom, hogy miért nem kaptam sehonnan értesítést. Létezhet-e, hogy mindenhol letagadtak, vagy mindent átírt a nevéről mások tulajdonába és mivel semmije nem volt halálakor, így a hagyatéki tárgyalás is elmaradt?
Szeretném megkérdezni, hogy ezek után nekem, mint egyetlen fiának milyen esetben járna bármilyen örökség, akár a saját lakásából (amiben gondolom jelenleg az élettársa lakik) akár a szülői házból, valamint létezhet-e hogy "sikeresen" megoldották, hogy semmiből semmit ne kapjak? Kapcsolatunk semlegesnek volt mondható, ő nem igazán fordított rám életében sem pénzt sem energiát sem figyelmet, a felnevelésemből még minimálisan sem vette ki a részét, így ez teljes egészében édesanyámra hárult.
Milyen lehetőségeim, illetve teendőim vannak ezek után? Hova kell, hogy forduljak?
Előre is köszönöm szépen a válaszát!

reker # 2012.08.23. 13:35

Igen. Előbb utóbb megszűnik. Csak lehet addig tönkre megyek.

ObudaFan # 2012.08.23. 12:42

A haszonélvezőt ebből a háromból a 2. pont illeti meg.

Is. Meg az 1. is.

ObudaFan # 2012.08.23. 12:36

Előbb-utóbb az a haszonélvezet azért meg fog szűnni.

reker # 2012.08.23. 10:41

hát akkor én sose fogom kifizetni a másik örököst. Nehogy már életem munkája meg pénze rámenjen egy olyan házra amit míg a haszonélvező él, nyugodtan használja meg stb.
Jó hülye volt aki ezt kitalálta.

Dr.Attika # 2012.08.23. 10:34

Tulajdonosi triász ( 3 jogosultság) a következő:

  1. Birtoklás joga.
  2. Használat, hasznok szedésének joga.
  3. Rendelkezési jog. ( Tulajdonjog átruházása, megterhelés, tulajdonjoggal felhagyás-ingatlan kivételével, stb.)

A haszonélvezőt ebből a háromból a 2. pont illeti meg. És ezen jogának gyakorlását másnak is átengedheti.
Így már világos a jogi helyzet?

reker # 2012.08.23. 10:28

Bár az örökség az ingatlant illetően 800 ezer ft lett, mert arra nem kellett sok illetéket fizetni. Ezt meglehet támadni, vagy jelen pillanatban 400 ezer forint illeti a testvért?
Vagy ha csináltathat új érékbecslést?

reker # 2012.08.23. 10:21

Na igen. Mi pont egy 18 milliót érő házban lakunk. Kifizetem, felújítom és akkor ő jöhet és élvezheti azt amit én keserves munkával megcsináltam?

reker # 2012.08.23. 10:20

Igen, szeretnénk kifizetni a másik örököst is. De ha kifizetem akkor még a haszonélvező megengedheti, hogy ott lakjon?
És a haszonélvezőnek van tulajdonrésze? Akkor ezek szerint nincs. Csak mindenhez joga.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.23. 10:20

Ez milyen jó ötlet! Adnak a tesónak pár milliót, ő köszönettel elteszi, és használja az ingatlant tovább, mert a haszonélvező megosztja vele a jog gyakorlását.

pazs # 2012.08.23. 10:14

Az lakik ott, akinek a haszonélvező megengedi, függetlenül a tulajdonviszonyoktól.
A haszonélvezőnek semmi köze a tulajdonviszonyokhoz (tehát olyan nincs, hogy nem engedi kifizetni a másik tulajdonost - úgy érted, hogy megvennétek a másik felét a testvértől, ugye?).