Öröklés


Goodwitch # 2012.04.04. 15:10

Kbs

Azt mondod, hogy ilyenkor csak annyi történik, hogy a bíróság megállapítja, hogy az adott tartozás teljesítésére a felek egymás közt egyenlő arányban kötelezettek? De a hitelező továbbra is mindkét féllel szemben követelhet? És akár az egészet? És hogy érvényesül ilyenkor a házastárs korlátozott felelőssége a nem általa megkötött ügyletért (mert ugye a vagyonmegosztásig csak a közös vagyon ráeső erejéig felelt)?

Segítsetek, valami nem tiszta, de már kapizsgálom, hogy mit mondtok.


Goodwitch

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.04. 14:34

Olyan mint a válás, akkor is megosztod a közös vagyont, és ha az egyik tartozás az egyik házastárshoz kerül, akkor azt már csak attól követelheti a hitelező, az elvált házastárshoz nem fordulhat.
Ez tévedés. Sem a felek nem köthetnek olyan egyezséget, sem bíróság nem hozhat olyan ítéletet, amely a perben nem részes harmadik személyre ilyen következményekkel járna.

Goodwitch # 2012.04.04. 14:27

Obufdafan, értem amit írsz, meg tudom is, de nem változik meg alapjaiban a helyzet, ha a vagyonközösség megszűnik? Mert amit említesz, az arra vonatkozik, hogy a vagyonközösség fennállása alatt a közös vagyonnal hogyan rendelkezhetnek a felek. De a halállal ez megszűnik, ilyenkor beáll a vagyon és ketté osztódik. Vagy nem? Olyan mint a válás, akkor is megosztod a közös vagyont, és ha az egyik tartozás az egyik házastárshoz kerül, akkor azt már csak attól követelheti a hitelező, az elvált házastárshoz nem fordulhat. (nyilván a vagyonmegosztásban mindenki ugyanannyit kap, tehát kap hozzá fedezetet is)

Szerintem nem történik ez máshogy akkor sem, ha a vagyonközösség megszűnése az egyik házastárs halálával szűnik meg.

Vagy mit hagyok ki?

Most vonatkoztassunk el az itteni esettől, ha igaz lenne amit mondasz, és lenne közös vagyon, összességében pozitív, de benne lennének az említett tartozások is, akkor a közös vagyonnak nyilván az egyik fele helyből a túlélő házastársé lesz. A másik fele meg a hagyaték. Ezek szerint a bank követelheti a teljes összeget az örököstől és a házastárstól is?


Goodwitch

ObudaFan # 2012.04.04. 12:38

Ha közös vagyon nincs, akkor nincs felelősség.

ObudaFan # 2012.04.04. 12:37

Ebben az esetben a vagyonmérleg negatív, és a fennálló közös tartozások, mint vagyonelemek 1/2 - 1/2 arányban osztódnak?

Egymás között igen. De külső harmadik személyek felé azért egyetemleges a felelősség.

Csjt. 30. § (2) Bármelyik házastársnak a vagyonközösség fennállása alatt kötött, az előbbi rendelkezés alá tartozó visszterhes ügyletét a másik házastárs hozzájárulásával kötött ügyletnek kell tekinteni, kivéve, ha az ügyletkötő harmadik tudott, vagy a körülményekből tudnia kellett arról, hogy a másik házastárs az ügylethez nem járult hozzá. Ha azonban a házastárs az ügyletet a mindennapi élet szükségleteinek fedezése körében kötötte, a másik házastárs csak akkor hivatkozhat hozzájárulásának hiányára, ha az ügylet megkötése ellen az ügyletkötő harmadik személynél előzőleg kifejezetten tiltakozott.
(3) Az előbbi rendelkezések alapján a másik házastárs felelőssége a házastársa által kötött ügyletért harmadik személlyel szemben a közös vagyonból reá eső rész erejéig áll fenn.

Goodwitch # 2012.04.04. 12:16

meszimo, obudafan nem pontosan ezt írta. Azt írta, hogy a közös vagyon rá eső részével felel. De az, mint írtad 0.


Goodwitch

Goodwitch # 2012.04.04. 12:15

Obudafan

Na, most elgondolkoztattál!

Az nem úgy van, hogy a házassági életközösség megszűnik az egyik házastárs halálával, amikor is a közös vagyon megosztására kerül sor? Ebben az esetben a vagyonmérleg negatív, és a fennálló közös tartozások, mint vagyonelemek 1/2 - 1/2 arányban osztódnak? Amiről meg te írsz, az a házasság fennállása alatt a behajtás/végrehajtás tűrésének a szabálya tkp?

Mondjuk esetünkben ha nincs közös vagyon, akkor hiába felel a házastárs akár a feléért, akár az egészért, a te verziód szerint a bank az egészet bukja.

Meggyőzhető vagyok, és tényleg érdekel, hogy erről ki mit gondol.


Goodwitch

meszimo # 2012.04.04. 12:03

Köszönöm szépen a választ.
Akkor sajnos édesanyámnak a továbbiakban törleszteni kell a férje adósságát.

ObudaFan # 2012.04.04. 11:52

Az öröklést lehet visszautasítani, függetlenül attól, van-e örökség. Jelen esetben egyébként van hagyaték, csak az negatív.
Viszont ha a férj az együttélés alatt vette fel a kölcsönöket, akkor a visszautasítástól függetlenül a közös vagyon ráeső részével a feleség az egész tartozásért felel.

meszimo # 2012.04.04. 11:46

A férj után nincs örökös /nem volt gyereke, tesvére és szülei már meghaltak. Édesanyám semmit nem örököl utána csak az adósságot. Ha nincs örökség, nem tud mit visszautasítani. Vagy azért a hagyatékin utasítsa vissza a "semmit" és akkor a kölcsönt lenyeli bank?

Goodwitch # 2012.04.04. 11:37

Nem egészen.
A kölcsön 1/2-e eleve édesanyádat terheli a házasságuk miatt. Ha a férje hagyatékában kizárólag a tartozás (másik fele) van, akkor érdemes visszautasítani az örökséget, és akkor azt lenyeli a bank, ha más biztosítéka nem volt. De ez utóbbi csak az elhunyt tartozására igaz.

Mondjuk arról eddig nem volt szó, hogy a férj után ki örököl...


Goodwitch

meszimo # 2012.04.04. 10:50

Kedves Goodwitch !

Köszönöm választod.
Érthetem úgy, hogy a fennálló személyi kölcsön tartozás felét örökli édesanyám?

Köszönöm .

Goodwitch # 2012.04.04. 10:43

Sajnos vélelem van arra, hogy a házasság fennállása alatt kötött visszterhes ügylet a házastárs hozzájárulásával köttetett. Így a kölcsönök a házastársi közös vagyon részévé váltak, és 1/2 részben édesanyádat terhelik. Ha a bank megtalálja édesanyádat, és érvényesíti a követelést.


Goodwitch

meszimo # 2012.04.04. 10:32

Tisztelt Tanácsadó !

Édesanyám 29 évet élt együtt második férjével.
A házasságkötésük után édesanyám nevén lévő ingatlanba költözött a férje. / A házasság kötés előtt is édesanyám nevén volt az ingatlan/.
Férje egy hete meghalt. Két személyi kölcsönt és egy hitelkártya tartozást hagyott maga után. Ezeknél a kölcsönöknél édesanyám semmit nem írt alá. A férje nevén semmi nincs és ingo vagyontárggyal sem rendelkezett. Tulajdonképpen az ingatlanon sem történt semmi beruházás. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben is ökörlődik-e a személyi kölcsön.
Férjének gyermeke sincs, szülei sem élnek már.

Válaszát köszönöm.

lajcsó # 2012.04.02. 19:16

Az édesanyád hagyatéka az örökös(ök) tulajdonát képezi. Azokkal édesapád nem rendelkezhet. Tehát joggal követelheted azok kiadását, vagy értékük megtérítését.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.02. 15:54

Van. Mindenekelőtt talán kérni kellene őket. Hátha.

frangelico # 2012.04.02. 15:30

Tisztelt Fórumozók, Szakértők, Tanácsadók!
A számomra oly szomorú eseménnyel, édesanyám halálának tényével és annak hagyatéki kérdésével 2011.10.10.-i /17h41’/ bejegyzésemben találkozhattak.
A hagyatéki eljárás lezajlott, melynek tárgya kizárólag a folyószámlán lévő megtakarítás volt. Megözvegyült nevelőapám haszonélvezeti jogán továbbra is az általa korábban is lakott /de nem a tulajdonát képező/ lakásban maradt.
Korára való tekintettel /86/ felmerült idősek otthonában való elhelyezése, melynek árát a lakás eladásából fedeztük volna.
Házbéli „tanácsadói” azonban erről határozottan lebeszélték, helyben maradásra bíztatták olyan sikerrel, hogy bizalmába férkőzve rábírták egy /valamilyen/ szerződés megkötésére,
és nem csekély, jelentős mennyiségű készpénz átadására.
A nyilvánvalóan megromlott viszony miatt sem a szerződés tartalmát, sem az egyéb körülményeket a továbbiakban nem ismerjük. A lakásba való bejutást meghiúsították /zárcsere/, kijelentve, hogy ezek után onnan semmit sem hozhatunk el.
Tudnivaló, hogy édesanyám halála után semmilyen személyes holmit /ú.n. családi kötődésű emléket, hagyatéki leltározás tárgyát nem igénylő holmit/ nem hoztunk el a lakásból, hiszen fel sem merült annak a gondolata, hogy valaha is ilyen fordulat be fog következni.
Kérdezem: bele kell-e nyugodnom a kialakult helyzetbe, van-e reményem arra nézvést, hogy a családi emlékek ne kerülhessenek egy korábban sosem látott személy birtokába, aki tanúk szerint gyakorlatilag semmiféle ellenszolgáltatást sem nyújt.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.02. 07:41

Marja: a köteles rész alapjához hozzá kell számítani azt, amit az örökhagyó a halálát megelőző 15 évben bárkinek ingyenesen juttatott. A köteles részbe be kell számítani azt, amit a jogosult egyébként örököl.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.02. 07:39

Ketlin: a dologi kötelezett (a jelzáloggal terhelt ingatlan tulajdonosa) tűrni köteles, hogy a hitelezőt a dolog értékesítéséért befolyó bevételből elégítsék ki. Egyszerűbben: ha az adós nem fizeti a részleteket, a bank felmondja a kölcsönt, és elárverezik az ingatlant.

Marja # 2012.04.02. 06:19

Sziasztok, megint én. Eddig is sok segítséget kaptam már itt, de lennének további kérdéseim. Két ingatlanról van szó, mindkettő a mamám nevén, az egyikben ő lakik a másikban az elhunyt édesapám élettársa. Az utóbbitól szeretnék "megszabadulni" egy esetleges öröklés esetén. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy van két testvérem. Több örökös nincs, mert a nagybátyám is meghalt. A mamám most rám szeretné íratni azt a házat, amiben lakik. Ilyen esetben mi a van a köteles résszel? A válaszokat előre is köszönöm.

Ketlin53 # 2012.03.31. 17:15

Tisztelt jogi Tanácsadó !
Kérdésem a következő: Testvérem ( egyetlen testvér volt) két hete tragikus hirtelenséggel elhunyt. Feleségével együtt, akitől időközben elvált,s aki ( adóstársa)2006-ban 3000 000 Ft hitelt vettek fel, mely hitellel az Édesanyám lakását terhelték meg. Testvérem a haláláig pontosan fizette a hitelt, ami 6 év után is a mai napig 3 500 000 Ft, pedig minden részlet befizetésre került.
Most halála után kiskorú fia az örökös, aki, az elvált feleség, Édesanyja háztartásában él.
Milyen törvény adta lehetőség van arra, hogy a jelzálog hitel, kizárólag a Testvérem volt felesége és fia örökrésze maradjon, illetve, az ne veszélyeztesse további értékben az Édesanyám lakását? Vagy hogyan vehető le róla a készpénz kifizetése nélkül? Az elvált feleség lakásán is van jelz.hitel , az tovább nem terhelhető.
Amennyiben bármilyen oknál fogva, az általuk felvett hitelt a későbbiekben nem fizetik, úgy az Édesanyám lakása teljes értékére felróható e, illetve az én testvéri esetleges örökrészem is elveszíthetem e, ha Édesanyámmal történik valami. Egy esetleges végrendelettel kizárható lenne e a lakás további megterhelése, vagy biztosítható lenne e számomra, annak hitel nélküli
(jelzálog nélküli) öröklése?
Válaszukat várva köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.30. 09:06

Melyik honlapon keresztül?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.30. 09:05

Tegnap óta nem jönnek meg a leveleim. A szolgáltató szerint minden rendben van. :/

tobar # 2012.03.30. 09:01

Kedves Kbs!
Tegnap a honlapon keresztül elküldtem.... :)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.29. 17:28

OF
Tobar, kérdezned sem kell, csak küldd.
ON