Öröklés

oldrider # 2009.10.26. 13:17

Nagybátyádnak és családjának a tőletek való elhidegülése nem bír érdemi jelentőséggel az örökösödés vonatkozásában.

Ha a nagyszülők nem készítenek végrendeletet, akkor a törvényes öröklés általános szabályai szerint, édesapád halála miatt, szülei (tehát a te nagyszüleid) után, az őt megillető örökrészt a leszármazói (vagyis te és a testvéred) öröklitek.

Amennyiben viszont a nagyszüleid (illetve kettejük közül a még életben lévő) érvényes végrendeletet készít, akkor az öröklés rendjét az fogja meghatározni, tehát annak tartalma lesz a mérvadó.

macskás # 2009.10.26. 14:01

Erzsó55 hozzászólását elolvasva egy csöppet tátva maradt a szám! Semmiképp nem vitatom, hogy ami jár az jár, de hogy így várjon valaki az apja halálára!!!!
Amennyiben csak akkor "kíváncsi" rá, ha meghalt, akkor minden évben érdemes felkeresni az illetékes önkormányzatot, és rákérdezni, él-e még!
Ha már nem, akkor lehet az özvegynél jelentkezni, hogy én is itt vagyok.! Mostmár kérem a jussomat.!
Lehet, hogy nagyon elítélendő a véleményem, de ha életében nem kereste, akkor vajon miért keresi a halála után? Vajon érdekelte-e, hogy hogyan élt, volt-e valami problémája, nem volt-e olyan beteg, hogy teljes ápolásra szorult?
Egy gyerek nem tehet arról, hogy a világra jött, ez biztos.
De vajon azokat nézi-e valaki, akik együtt voltak jóban-rosszban, és most itt maradtak, nem elég a gyász,mert ők tényleg szerették az apát-férjet, és nem csak az örökség érdekli őket.
Cic

kpeter # 2009.10.26. 15:03

kedves oldrider!

tehát az hogy édesapám már nem él, nem érint hátrányosan unakotestvéreimmel szemben

És kívánom, hogy a nagyszüleim még sokáig boldogan éljenek!
de nem szeretném, ha a nagybátyám elsunyítana vmit.

köszönöm megtisztelő válaszát!

oldrider # 2009.10.26. 15:39

Nem érint hátrányosan, mert:

A törvényes öröklés rendje:

Első helyen az örökhagyó gyermeke.

A törvényes örökös elsősorban az örökhagyó gyermeke. Ha az örökhagyónak több gyermeke van(mint pl. esetedben a nagyszüleidnek kettő - vagyis édesapád és nagybátyád), ezek fejenként egyenlő arányban örökölnek).
Ha egy gyermek kiesett (esetedben pl. már sajnos meghalt édesapád), helyén - az ő örökrészére nézve - egymás közt egyenlő részekben az ő gyermekei örökölnek (azaz az örökhagyó unokái, vagyis te és a testvéred).

oldrider # 2009.10.26. 15:51

Csak úgy tud veled kitolni a nagybátyád (vagy az unokatestvéreid), ha rábeszélik a nagyszüleidet arra, hogy készítsenek olyan végrendeletet, amely az ő javukra szól, illetve számukra több vagyont juttat. De amennyiben ők annak a végrendeletnek az elkészítésénél közreműködnek, akkor a javukra szóló juttatás érvénytelen lesz.

angel09 # 2009.10.26. 22:38

Kedves Fórumozók!

Érdekődni szeretnék! A szüleim elváltak. Az édesapámnak van egy élettársa, de a házban ahol laknak oda nincs bejelentve más csak édesapám és én. sajnos most nagyon megromlott a viszonyunk emiatt a nő miatt. kérdésem az lenne, hogy milyen módon tud ő örökölni? ha végrendeletet hagy én mit tudok tenni? egyedüli gyeremeke vagyok...
úgy érzem, hogy azokért a javakért, melyért édesapám megdolgozott nem egy fiatalabb nőnek kellene élveznie...kérlek segítsetek.
úgy hallottam a családjogi törvények is változnak jan.1től.erről mit tudtok?

ObudaFan # 2009.10.27. 09:54

Januártól nem változnak. Az élettárs nem törvényes örökös - más kérdés, hogy végrendeletben lehet rá hagyni hagyatékot. Hogy pedig van-e már most tulajdonrésze a házban, az nem attól függ, hogy oda be van-e jelentve, hanem attól, hogy mikor szerezte édesapád az ingatlant, illetve az együttélés alatt volt-e valamilyen ráfordítás.

veronika90 # 2009.10.27. 22:00

Élettársammal élek 11 éve.Amikor összekerültünk a ház fele Övé volt,a másik felét felesége halála után a két nevelt gyermeke örökölte. Négy éve Élettársam az Ő fél részének felét rám iratta, másik felét nevelt lányára,haláláig haszonélvezeti joggal rendelkezik Élettársam.Kérdésem, végrendelkezhet-e úgy az Élettársam,hogy halála után én rendelkezzem haszonélvezeti joggal.
Másik kérdésem, az én nevemen van a személygépkocsink.
Mit kell tennem, hogy ha elöbb halnék meg mint
Élettársam, a személygépkocsit Ő tovább használhassa,
2 gyermekem örökölné a gépkocsit.
Várom segítő válaszát, tisztelettel: Dné

veronika90 # 2009.10.27. 22:03

Élettársammal élek 11 éve.Amikor összekerültünk a ház fele Övé volt,a másik felét felesége halála után a két nevelt gyermeke örökölte. Négy éve Élettársam az Ő fél részének felét rám iratta, másik felét nevelt lányára,haláláig haszonélvezeti joggal rendelkezik Élettársam.Kérdésem, végrendelkezhet-e úgy az Élettársam,hogy halála után én rendelkezzem haszonélvezeti joggal.
Várom segítő válaszát, tisztelettel: Dné

ObudaFan # 2009.10.28. 11:50

Kér­désem, végrendelkezhet-e úgy az Élettársam,hogy halála után én rendelkezzem haszonélvezeti joggal.

Igen. Csak a kötelesrészt ne érintse.

Hát végrendeletben hagyj rá haszonélvezeti jogot.

hópehely # 2009.10.29. 10:57

Sziasztok
A következőkben lenne szükségem segítségre:
Volt férjem édesapja után örökölt.Van 3 gyermekünk,akiknek a törv.képviselője én vagyok.Mi történik abban az esetben,ha az apjuk visszautasítja az örökségét?A gyermekei kapják az ő részét vagy pedig a többi örökös?
Segítségeteket előre is köszönöm. hópehely

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.29. 11:19

A gy­ermekei kapják az ő részét

hópehely # 2009.10.29. 11:53

Ez teljesen biztos?
Mivel jelentős gy.tartásdíj hátrálékról kellene cserébe lemondanom.Szerinte is a gyerekek kapnák a részét,csakhogy én nem bízom egy olyan emberben,akit az sem érdekelt,hogy nélkülöznek a gyerekei.. ügyvédre meg nincs pénzem..

hópehely # 2009.10.29. 11:54

Ez teljesen biztos?
Mivel jelentős gy.tartásdíj hátrálékról kellene cserébe lemondanom.Szerinte is a gyerekek kapnák a részét,csakhogy én nem bízom egy olyan emberben,akit az sem érdekelt,hogy nélkülöznek a gyerekei.. ügyvédre meg nincs pénzem..

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.29. 12:08

Akkor csak óvatosan. TUdd meg, hogy a hagyaték tartalmaz-e adósságot, mert az örökösök tartoznak a hagyaték erejéig a tartozásokért.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.29. 13:30

Ne mondj le a tartozásról. Majd kifizeti az örökségéből. Esetleg ül is egy kicsit. Miért is nem tettél még büntető feljelentést?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.29. 13:34

Khmm. Mert így egyeznének meg. Az örökség fejében mond le a gyerektartásról. Lehet, hogy ingatlan az örökség.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.29. 14:18

Értettem magyarázat nélkül is. Csak semmi értelme egy ilyen egyezség megkötésének az anya részéről, ezzel a gyerekek nemigen járhatnak jól. Még öröklési illetéket is fizethetnek, ha betöltik a tizennyolcat.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.29. 14:28

Öröklési illeték, igen, ha az az ingatlan több mint 60m.

hópehely # 2009.10.29. 15:14

Megpróbálom röviden összefoglalni:elváltunk,gyerekek hozzám kerültek,"apuci"saját lakást vett,mi meg átmeneti otthonba.Fizetni nem akart,feketén dolgozik,munkanélkülijéből 10 ezer ft körüli összeget kapok.Végrehajtást indítottam,a lakásán bejegyzett vh-i jogom van,árverezés kitűzésére várok,tehát én megtettem mindent,amit kellett és lehetett.Emiatt ajánlotta fel ezt a megoldást.Pontosan nem tudom a hagyaték értékét,de volt apósom jómódú volt,több ingatlan és autó is maradt utána.Az örökség visszautasítását viszont most kéne neki jelezni,de előbb alá kéne írnom hogy rendeztük a dolgot és a végrehajtási eljárást a lakására megszüntetni.Anyagilag nem járnának rosszul a gyerekek,ha valóban ők kapnák meg az örökség rá eső részét.Emiatt szeretném biztosan tudni,hogy törvényesen megkapják-e a gyerekek az apjuk részét,ha ő azt visszautasítja.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.29. 17:47

Ptk. 607.
§ (1) Törvényes örökös elsősorban az örökhagyó gyermeke.
(2) Több gyermek fejenként egyenlő részben örököl.
(3) Az öröklésből kiesett gyermek vagy távolabbi leszármazó helyén egymás közt egyenlő részekben a kiesett gyermekei örökölnek.

(2) Az öröklésből kiesett szülő helyén ennek leszármazói örökölnek olyan módon, mint a gyermek helyén annak leszármazói.

Ptk. 600. § Kiesik az öröklésből

1. aki az örökhagyó előtt meghal;
  2. aki a hagyatékot az öröklés megnyílásakor törvénynél fogva nem szerezheti meg;
  3. aki az öröklésre érdemtelen;
  4. aki lemondott az öröklésről;
  5. akit az örökhagyó az öröklésből kizárt vagy kitagadott;
  6. aki az örökséget visszautasította.
Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.31. 14:18

Javítanám magam. Unokák esetében kell örökösödési illetéket fizetni.

hópehely # 2009.10.31. 15:55

Nagyon szépen köszönöm a segítséget.Ez legalább már tiszta,de időközben felmerült még egy kérdésem.A volt férjemnek a tart.díjon kívül van még más adóssága is,ami mostanra szintén végrehajtásra került,a lakására bejegyezték a vh-i jogot is,az ő követelésük sokkal több,mint a lakás értéke.Ebben az esetben megtörténhet az,hogy hiába utasítja vissza az örökségét,a végrehajtó azt lefoglalja és elvesznek mindent?Közel 1 millióval tartozik nekem,ill.a gyerekeinknek,nem szeretném elbukni.Belemehetek így is a dologba?

végrehajtó1 # 2009.10.31. 16:01

Ebben az esetben megtörténhet az,hogy hiába utasítja vissza az örökségét,a végrehajtó azt lefoglalja és elvesznek mindent”?

Nem

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.31. 17:39

A végrehajtó csak azt foglalhatja le, ami a férjed tulajdonában van, vagy aminek tulajdonosa. Ha az örökséget visszautasítja, a gyerekek fognak örökölni helyette és a gyerekek lesznek tulajdonosként bejegyezve az ingatlannyilvántartásba. Arra végrehajtást nem lehet foganatosítani.

Ha esetleg te is felelnél a férjed adósságai miatt,(együttélésetek alatt felvett hitel stb.) a gyerekek öröksége még akkor is teljes biztonságban van.