ÖRÖKLÉSBŐL SZÁRMAZÓ PÉNZÖSSZEG AJÁNDÉKOZÁSA - HOGYAN?
Kedves Szakértők és Segítők!
Sokadszorra fordulok ide, eddig mindig hasznos, s a későbbiekről visszatekintve szakszerű, pontos válaszokat kaptam. Ezért megint feltennék egy kérdést egy hagyatéki ügyben, ami végre – remélhetőleg - a végéhez közeledik.
A lényeg, hogy én örökölni fogok 2 MFt-ot egyedüli örökösként. De! Ebből az elhunyt kérése alapján tovább szeretnék ajándékozni 1 MFt-ot. Ezt a közjegyzőnek is elmondtam adategyeztetés során, de közölte, hogy Ő evvel nem foglalkozik, nekem majd átadja a hagyatékot, mint örökösnek, aztán…..
Szeretném megkérdezni, hogyan kell ezt bonyolítani úgy, hogy jogszerű és a későbbiekben is támadhatatlan legyen? Tisztában vagyok vele, hogy örökösödési illetéket kell fizetnem, nem voltam egyenesági rokon. Akinek tovább ajándékozom, annak is kell fizetnie talán vagyonszerzési illetéket? Ezt nem tudom pontosan.
Az lenne a kérdésem, hogyan kellene ezt úgy intézni, hogy a NAV-hoz már úgy menjenek be az „adatok”, hogy mindenki fizesse a maga kötelezettségét, s ne nekem kelljen az egészre kifizetni az illetéket, majd utána hajkurászni a megajándékozottat, hogy fizesse ki a ráeső részhez kapcsolódó illeték(?)-et. Mit tartalmaz egy ilyen ajándékozási szerződés? Kinek kell megírnia, hogy hiteles/hivatalos legyen. Innen-onnan összeszedtem már infókat, de Bennetek bízom.
Hogyan kell úgy intézni, hogy később se legyen evvel probléma? Lehet, hogy szokás szerint túlbonyolítom, ezért is fordulok Hozzátok!
Köszönöm előre is, ha ismét kapok választ!
Szép napot!