Öröklés

ObudaFan # 2011.01.20. 10:41

Akkor viszont nem a PKKB jár el, hanem a Fővárosi Bíróság.

csokis1 # 2011.01.20. 09:31

Erre gondoltam:

A hagyatéki eljárás során a közjegyző által hozott, érdemi rendelkezést tartalmazó végzést – 15 napon belül – fellebbezéssel támadhatja meg az, aki a végzés valamely rendelkezését magára nézve sérelmesnek tartja. A fellebbezési jogosultságot nem a hagyatékban való érdekeltség alapozza meg, hanem a végzés – esetleg egyéb módon – sérelmes volta. A közjegyzőnél előterjesztett fellebbezés elintézése a megyei bíróság hatáskörébe tartozik. A megyei bíróság végzése ellen további fellebbezésnek nincs helye.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.20. 09:21

"Csak"? Mi lenne a nem "csak"?

De pontosan milyen intézkedése ellen is fellebbeztetek? Mert ha jól értem azt állítod, hogy nem hagyatéki pert indítottatok.

csokis1 # 2011.01.20. 08:32

Ez csak a hagyaték átadó végzés megtámadása amire 15 nap áll rendelkezésre, a közjegyzőhöz kell benyújtani és 10000 ft az illetéke.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.20. 07:53

Hogy tárgyalás nélkül? Kizárt.

csokis1 # 2011.01.20. 07:34

Nekünk azt mondták, hogy a bíróság tárgyalás nélkül fog dönteni, csak a közjegyzőtől bekért adatok alapján. De ha nem lehet rá becslést adni, hát nem.

ObudaFan # 2011.01.19. 21:42

Még az ügy ismeretében is nehéz lenne megmondani. Így meg lehetetlen.

csokis1 # 2011.01.19. 13:35

Kedves Szakértők

Egy közjegyző hagyatéki végzése meg lett támadva bíróságon. Mennyi lehet ennek az átfutása a PKKB-n?

ObudaFan # 2011.01.18. 12:46
  1. Igen.
  2. Igen.
  3. Igen, de a kiskorú csak a gyámhatóság hozzájárulásával.
kinizs # 2011.01.18. 11:20

Tisztelt Szakértő!

Örökléssel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Apukám most hunyt el(anyukám már régebben meghalt), csak a lakás volt a nevén amiben egyedül lakott. Hugom négy évvel ezelőt meghalt, neki van három gyereke (az egyik még kiskorú).
1 Örökölnek-e a hugom gyerekei?
2 Ha igen, illetékmentes-e részükre az öröklés?
3 Lemondhatnak-e örökrészükről?

ObudaFan # 2011.01.17. 10:33

A közös tulajdon megszüntetése iránt lehet pert indítani. Egyenesági rokon örökös esetén öröklési illetéket nem kell fizetni.

monalisa1 # 2011.01.17. 08:40
monalisa1 # 2011.01.17. 08:39

Ki kell fizetni a tulajdoni hányadát, onnantól tiéd az egész ház. Azt hogy tulajdonképpen mekkora is a tulajdoni hányada, a földhivatalban nézd meg/kérd ki az ingatlan tulajdoni lapját. (Kellene tudni az ingatlan pontos helyrajzi számát, úgy könnyebb a keresés, mint amikor csak a lakcím ismeret.)

Ha nem hajlandó a pénzt elfogadni vagy vitatja, bármelyik fél bírósághoz fordulhat a közös tulajdon megszüntetése végett - általában árverezést rendelnek el.

Az illetékekről: http://www.complex.hu/ingatlan.php

monaLuis
laikus hozzászóló

Ricuska # 2011.01.16. 18:35

Köszi!! tehát jogosan fog a házban tartózkodni? Nem fogom tudni eladni!! Mit tehetek?? Ki fizeti az illetéket és mennyit??????

ObudaFan # 2011.01.16. 18:08

Örökölni nem örököl, de lehet, hogy házastársi közös vagyon jogcímén van tulajdoni hányada, ez az igény pedig nem évül el.

Ricuska # 2011.01.16. 17:49

Üdvözletem!! 1994.-ben elvált feleség, vagyonmegosztás nélkül örökölhet-e?? Állitólag nevén van a ház fele, de lehet hhogy csal 1/6-od rész!! Nálam van a végrendelet, de Ő biztos a dolgában. Sok helyen olvastam hogy nem örököl az elvált feleség, van aki azt mondja hogy mivel nem volt vagyonmegosztás, ezért örököl!! Bent lakik a házban, fizetnem kell a ház után az illetéket!! Hogyan tudom Őt kitenni onnan?? Van másik nevén lévő lakása. De Ő nem fog menni.
Kérlek segitsetek!!!
Köszönöm!!

Tovább: http://www.jogiforum.hu/…35/11576.0.0#…

ObudaFan # 2011.01.16. 11:02

A közműszolgáltatóval szemben semennyire, mert ő valószínűleg az örökhagyóval állt szerződéses jogviszonyban. A testvérek azonban majd egymás között perben rendezhetik a dolgot.

patyóka # 2011.01.16. 10:45

T. K_B_S!

Elnézést.
Szülő és nagykorú gyermeke, fele-fele tul. lakásban közös háztartásban élnek. Szülő meghal, van még két gyermeke , így hárman örökölnek, majd eladják a lakást.
Nemsokára tudomásukra jut, hogy van egy kifizetetlen telefonszámla, a telefon a szülő nevén volt, számla kifizetését a díjbeszedő kéri.
A díjbeszedő az egyik örököstől kéri a pénzt, attól, aki nem élt ott, csak örökölt.
Az a gyermek, aki anno a szülővel együtt élt közös háztartásban, vállalja a fizetést, de csak hébe-hóba fizeti a részletet.
Díjbeszedő nyilván únja, ezért beperli a másik örököst, aki persze nem akar fizetni, hiszen ott van a szülővel együttélő testvére, aki használta is a telefont, fizessen az.

Mennyire erős érv, hogy a közös háztartásban élt gyermek a közös háztartás "jogán" kell fizessen.

üdvözlettel

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.15. 15:25

Peppencs, az unoka öröklése illetékköteles. Az az örökös, aki a hagyaték megnyílta után hal meg, a hagyaték megnyíltakor már megszerezte az örökrészt. Tehát az ő halála az öröklés arányait már semmiben nem befolyásolja.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.15. 15:23

Erre most sem fogsz választ kapni,. Próbáld értelmesen!

patyóka # 2011.01.15. 15:02

Tisztelt Fórumozók!

Ezt a kérdést már feltettem, de választ sajna nem kaptam. Talán most.

Hogyan kell kezelni a közös háztartásban élők jogait és kötelességeit ha az megszűnik és előkerül egy "sötét" vagy "világos" lap pl. villanyszámla nemfizetés? Van törvényi szabályozás a „közös háztartásról“? Hogyan kezelendő pl. egyikük elhunyta után?

patyóbácsi

peppencs # 2011.01.15. 13:08

És abban az esetben mi történik, ha a hagyatéki eljárás lezajlása közben az egyik örökös elhalálozik?
Akkor mi lesz a procedúra menete?

Köszönöm!

peppencs # 2011.01.15. 13:02

Tisztelt Szakértő!

Kell-e illetéket fizetnem, ha az örökhagyó unokája vagyok (nem éltem vele egy háztartásban) és csak ingatlant öröklök?

Köszönöm!

monalisa1 # 2011.01.14. 17:05

Tehát nagymamád és apukád fele- felerészben tulajdonosa a háznak, azonban emez rész használatát nagymamád holtid tartó özvegyi haszonélvezete korlátozhatja, vagyis az lakhat a házban akinek ő azt megengedi.

Örökségből valakit kitagadni csak nagyon korlátozott jogi feltételekkel lehet, azonban a jelen rossz viszony erre még messze nem ad alapot.

Az örökségből legfeljebb kizárni lehet valakit végrendeletileg, ebben az esetben azonban jár a kötelesrész, ami annak a fele amít egyébként örökölne. (A kötelerészt természetben kell kiadni, azaz pénzben kifizetni.)

A végrendeletben elő lehet írni, hogy aki javára rendelkeznek annak legyen kötelessége a végrendelkezőt eltemettetni, ergo ő állja a temetés költségeit. (Logikus, hiszen a nagyobb vagyoni értéket őneki juttatják.)

monaLuis
laikus hozzászóló

Enci83 # 2011.01.14. 15:04

Tisztelt Szakértő!

Én örökléssel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.A szüleim az apai nagyszüleimmel élnek egy házban, de apai nagyapám 1,5 éve meghalt, és a viszony a nagymamámmal rossz!
A hagyatéki tárgyalás már meg volt, és a nagymamám a haszonélvező, de van még apukámnak egy nővére, aki lemondott a házról, tehát apukám csak az örökös!
A kérdésem az lenne, hogy mivel rossz a kapcsolat, apukámat ki tagadhatják az öröklésből?
És ha a testvére ezt nyilatkozta, lehet e még ezen változtatni?(esetleg ha nagymamám ír egy végrendeletet)

Válaszát előre is köszönöm!