Akkor viszont nem a PKKB jár el, hanem a Fővárosi Bíróság.
Öröklés
Erre gondoltam:
A hagyatéki eljárás során a közjegyző által hozott, érdemi rendelkezést tartalmazó végzést – 15 napon belül – fellebbezéssel támadhatja meg az, aki a végzés valamely rendelkezését magára nézve sérelmesnek tartja. A fellebbezési jogosultságot nem a hagyatékban való érdekeltség alapozza meg, hanem a végzés – esetleg egyéb módon – sérelmes volta. A közjegyzőnél előterjesztett fellebbezés elintézése a megyei bíróság hatáskörébe tartozik. A megyei bíróság végzése ellen további fellebbezésnek nincs helye.
"Csak"? Mi lenne a nem "csak"?
De pontosan milyen intézkedése ellen is fellebbeztetek? Mert ha jól értem azt állítod, hogy nem hagyatéki pert indítottatok.
Ez csak a hagyaték átadó végzés megtámadása amire 15 nap áll rendelkezésre, a közjegyzőhöz kell benyújtani és 10000 ft az illetéke.
Hogy tárgyalás nélkül? Kizárt.
Nekünk azt mondták, hogy a bíróság tárgyalás nélkül fog dönteni, csak a közjegyzőtől bekért adatok alapján. De ha nem lehet rá becslést adni, hát nem.
Még az ügy ismeretében is nehéz lenne megmondani. Így meg lehetetlen.
Kedves Szakértők
Egy közjegyző hagyatéki végzése meg lett támadva bíróságon. Mennyi lehet ennek az átfutása a PKKB-n?
- Igen.
- Igen.
- Igen, de a kiskorú csak a gyámhatóság hozzájárulásával.
Tisztelt Szakértő!
Örökléssel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Apukám most hunyt el(anyukám már régebben meghalt), csak a lakás volt a nevén amiben egyedül lakott. Hugom négy évvel ezelőt meghalt, neki van három gyereke (az egyik még kiskorú).
1 Örökölnek-e a hugom gyerekei?
2 Ha igen, illetékmentes-e részükre az öröklés?
3 Lemondhatnak-e örökrészükről?
A közös tulajdon megszüntetése iránt lehet pert indítani. Egyenesági rokon örökös esetén öröklési illetéket nem kell fizetni.
Javítva: http://www.complex.hu/illetek.php
Ki kell fizetni a tulajdoni hányadát, onnantól tiéd az egész ház. Azt hogy tulajdonképpen mekkora is a tulajdoni hányada, a földhivatalban nézd meg/kérd ki az ingatlan tulajdoni lapját. (Kellene tudni az ingatlan pontos helyrajzi számát, úgy könnyebb a keresés, mint amikor csak a lakcím ismeret.)
Ha nem hajlandó a pénzt elfogadni vagy vitatja, bármelyik fél bírósághoz fordulhat a közös tulajdon megszüntetése végett - általában árverezést rendelnek el.
Az illetékekről: http://www.complex.hu/ingatlan.php
monaLuis
laikus hozzászóló
Köszi!! tehát jogosan fog a házban tartózkodni? Nem fogom tudni eladni!! Mit tehetek?? Ki fizeti az illetéket és mennyit??????
Örökölni nem örököl, de lehet, hogy házastársi közös vagyon jogcímén van tulajdoni hányada, ez az igény pedig nem évül el.
Üdvözletem!! 1994.-ben elvált feleség, vagyonmegosztás nélkül örökölhet-e?? Állitólag nevén van a ház fele, de lehet hhogy csal 1/6-od rész!! Nálam van a végrendelet, de Ő biztos a dolgában. Sok helyen olvastam hogy nem örököl az elvált feleség, van aki azt mondja hogy mivel nem volt vagyonmegosztás, ezért örököl!! Bent lakik a házban, fizetnem kell a ház után az illetéket!! Hogyan tudom Őt kitenni onnan?? Van másik nevén lévő lakása. De Ő nem fog menni.
Kérlek segitsetek!!!
Köszönöm!!
A közműszolgáltatóval szemben semennyire, mert ő valószínűleg az örökhagyóval állt szerződéses jogviszonyban. A testvérek azonban majd egymás között perben rendezhetik a dolgot.
T. K_B_S!
Elnézést.
Szülő és nagykorú gyermeke, fele-fele tul. lakásban közös háztartásban élnek. Szülő meghal, van még két gyermeke , így hárman örökölnek, majd eladják a lakást.
Nemsokára tudomásukra jut, hogy van egy kifizetetlen telefonszámla, a telefon a szülő nevén volt, számla kifizetését a díjbeszedő kéri.
A díjbeszedő az egyik örököstől kéri a pénzt, attól, aki nem élt ott, csak örökölt.
Az a gyermek, aki anno a szülővel együtt élt közös háztartásban, vállalja a fizetést, de csak hébe-hóba fizeti a részletet.
Díjbeszedő nyilván únja, ezért beperli a másik örököst, aki persze nem akar fizetni, hiszen ott van a szülővel együttélő testvére, aki használta is a telefont, fizessen az.
Mennyire erős érv, hogy a közös háztartásban élt gyermek a közös háztartás "jogán" kell fizessen.
üdvözlettel
Peppencs, az unoka öröklése illetékköteles. Az az örökös, aki a hagyaték megnyílta után hal meg, a hagyaték megnyíltakor már megszerezte az örökrészt. Tehát az ő halála az öröklés arányait már semmiben nem befolyásolja.
Erre most sem fogsz választ kapni,. Próbáld értelmesen!
Tisztelt Fórumozók!
Ezt a kérdést már feltettem, de választ sajna nem kaptam. Talán most.
Hogyan kell kezelni a közös háztartásban élők jogait és kötelességeit ha az megszűnik és előkerül egy "sötét" vagy "világos" lap pl. villanyszámla nemfizetés? Van törvényi szabályozás a „közös háztartásról“? Hogyan kezelendő pl. egyikük elhunyta után?
patyóbácsi
És abban az esetben mi történik, ha a hagyatéki eljárás lezajlása közben az egyik örökös elhalálozik?
Akkor mi lesz a procedúra menete?
Köszönöm!
Tisztelt Szakértő!
Kell-e illetéket fizetnem, ha az örökhagyó unokája vagyok (nem éltem vele egy háztartásban) és csak ingatlant öröklök?
Köszönöm!
Tehát nagymamád és apukád fele- felerészben tulajdonosa a háznak, azonban emez rész használatát nagymamád holtid tartó özvegyi haszonélvezete korlátozhatja, vagyis az lakhat a házban akinek ő azt megengedi.
Örökségből valakit kitagadni csak nagyon korlátozott jogi feltételekkel lehet, azonban a jelen rossz viszony erre még messze nem ad alapot.
Az örökségből legfeljebb kizárni lehet valakit végrendeletileg, ebben az esetben azonban jár a kötelesrész, ami annak a fele amít egyébként örökölne. (A kötelerészt természetben kell kiadni, azaz pénzben kifizetni.)
A végrendeletben elő lehet írni, hogy aki javára rendelkeznek annak legyen kötelessége a végrendelkezőt eltemettetni, ergo ő állja a temetés költségeit. (Logikus, hiszen a nagyobb vagyoni értéket őneki juttatják.)
monaLuis
laikus hozzászóló
Tisztelt Szakértő!
Én örökléssel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.A szüleim az apai nagyszüleimmel élnek egy házban, de apai nagyapám 1,5 éve meghalt, és a viszony a nagymamámmal rossz!
A hagyatéki tárgyalás már meg volt, és a nagymamám a haszonélvező, de van még apukámnak egy nővére, aki lemondott a házról, tehát apukám csak az örökös!
A kérdésem az lenne, hogy mivel rossz a kapcsolat, apukámat ki tagadhatják az öröklésből?
És ha a testvére ezt nyilatkozta, lehet e még ezen változtatni?(esetleg ha nagymamám ír egy végrendeletet)
Válaszát előre is köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02