NinaB,
Mást nagyon nem tehetsz. Panaszt teszel a banknál. Majd megindokolják, mi az oka, esetleg majd holnapra megérkezik, és okafogyott az egész.
Benne van a hagyatéki végzésben feketén-fehéren, hogy mi az az összeg, amit egy örökösnek kapnia kell?
NinaB,
Mást nagyon nem tehetsz. Panaszt teszel a banknál. Majd megindokolják, mi az oka, esetleg majd holnapra megérkezik, és okafogyott az egész.
Benne van a hagyatéki végzésben feketén-fehéren, hogy mi az az összeg, amit egy örökösnek kapnia kell?
(Az a négy részletben kifizetés valahogy nem kerek.)
(Több különböző számla, folyószámla, megtakarítási, értékpapírszámla, ilyesmi lehet talán)
Köszönöm szépen a válaszokat! A négy részlet nekünk is fura volt, főleg, hogy meg sem érkezett - azóta írtunk a banknak, várjuk a választ...
Külföldön élek.
És?
Én nem!
idézek egy levélből: "Külföldön élek. Édesapám lebetegedett, magáról már nem tudott gondoskodni, és a testvéremhez költözött. Állapota romahosan romlott, hamarosan fekvő beteg lett, majd egy éven belül sajnos meg is halt. Ez a Covid időszakban volt. A testvérem és a beteg, idős édesapám azt kérték, hogy ne látogassam meg, nehogy elkapja a fertőzést, így telefonon tartottuk a kapcsolatot. A betegsége alatt a testvérem édesapám meghatalmazásával eladta a családi házat, de a részletekről nem tájékoztattak. Tudtam az eladásról, de a részletekre nem kérdeztem rá, mert a fekvő beteg édesapám elég rossz állapotban volt, és kínos lett volna a telefonbeszélgetések alatt faggatni, hogy "mennyiért adtad el, mi lett a pénzzel" stb. Meg voltam győződve arról, hogy a pénz édesapám számláján van. Édesapm halála után a testvérem szóba sem hozta a témát, így én tettem fel neki a kérdéseket, de nem válaszolt. Azóta szóba sem állunk egymással. Az adásvételi szerződést azóta sikerült kikérnem a földhivataltól (mivel a testvérem nem mutatta meg, azt sem tudtam, mennyiért adták el a házat). A szerződésben benne van az eladó neve (édesapám), a vevő adatai, az összeg + hogy az összeget a testvérem bankszámlájára utalják. A testvérem a hagyatéki leltár kitöltése során azt nyilatkozta, hogy semmi sem képezi a hagyaték tárgyát, de a hagyatéki tárgyalás során kénytelen volt elismerni, hogy az eladásból származó pénz az ő számlájára lett átutalva (ezt nem is tudta letagadni, hiszen ott volt bizonyítékként az adásvételi szerződés másolata). Az ügyvédje viszont azt állította, hogy az a pénz nem képezi az örökség tárgyát, az indok az volt, hogy "csak". Az én ügyvédem viszont azt mondta, hogy mivel édespám nem készített végrendeletet és nem történt ajándékozás sem, így az a pénz csak technikailag lett átulva a tesvérem számlájára, de az nem jelenti azt, hogy az egyedül az övé. Az a pénz az örökség részét képezi és egy örökösödési perben a nekem járó hányad engem illet". Nektek milyen tapasztalataitok vannak ilyen ügyekkel kapcsolatban? Köszi a válaszokat!
Rezeda
A bizonyíték egyértelműen ott van, hogy a ház ára a testvér számlájára ment.
Viszont azt már nagyon nehéz lesz bizonyítani, hogy az a pénz nem az övé.
Hosszú és fárasztó küzdelem lesz - no meg egy jó testvéri kapcsolat vége is egyben.
Azért ez nem olyan bonyolult ügy.
Mivel egyenesági örökös,a pénz fele őt illeti.
A testvér maga is elismerte hogy a pénz az eladásból származik,az eladási dátum és az összeg ismert,a bankszámlára érkező összeg ezzel megegyezik,a dátuma az eladást követő napok.
A biróság hamar összerakja ezt a képet.
Abban egyetértünk hogy a testvéri kapcsolatnak lőttek.
„nem történt ajándékozás sem”
Szerintem de. Ha a kötelesrészben meg lehet egyezni, a többit nem erőltetném.
Csak ezt a másik testvérnek kellene bizonyitania.
Ajándékozási szerződés nélkül ez nehéz lesz.
Nem szoktam a levegőbe beszélni. És jogi kérdésekben ritkán tévedek.
Ezt én nem is mondtam.
A másik testvér mivel bizonyitja az ajándékozást?
Ha ajándékozás nélkül azt mondja az egyik testvér (akinél a pénz van), hogy ez az enyém, akkor mire jó az ajándékozási szerződés? Ilyen alapon minden rosszhiszemű testvér kijátszhatja a másikat és ezt a jog hagyja????? És itt van még egy tényező: az idős szülő ágyban fekvő beteg volt, kiszolgáltatott állapotban, elzárva a külvilágtól, mert a Covid miatt a közvetlen családtagokon kívül, akikkel egy fedél alatt élt, senki nem látogathatta. Még orvos vagy ápoló sem. Ilyen állapotban persze, hogy bármit aláír, amit elé tolnak. Ha valóban ennek a gyerekének akarta volna ajándékozni a teljes pénzt, akkor miért nem csináltak erről is hivatalos papírt? Ahogy aláirta az adásvételi szerződést, úgy azzal a lendülettel aláírhatta volna az ajándékozást is. Vagy csináltathatott volna egy végrendeletet. De nem ez történt.
Tisztelt Jogi Fórum!
Édesapám halála után véletlenül derült ki,hogy évekkel ezelőtt a családi házát ajándékozással az öcsémre iratta.
(Az apám egy stroke-ot követően megváltozott,egyik napról a másikra valamiért mumus lettem a családban.Egy napon egy telektakarítás,rendezés alkalmával amikor a feleségem a szóvá tette az öcsémnek hogy nem az előző napokban megbeszéltek szerint folyik a rendezés ,az apám kirontott a házból és alpári stílusban leteremtette a feleségem.(A két ház egymás mellett van,a kettő között nincs kerítés)
Az este apám átjött és ott folytatta ahol abbahagyta délután,a sérelem okát nem tudtuk meg csak kaptunk percenként kb. 16 db kurva anyátokat!Amikor már lökdösődni kezdett le kellett fognom és megkértem hogy,távozzon.
Abban évben és a következő évben amikor átmentem hozzá kidobott...A sérelmének az okát soha nem tudtuk meg.
Később a beszélőviszony helyreállt de olyan mértékben eltávolodtunk,hogy erről nem beszéltünk,a fájdalom amit akkor okozott valahogy gátat szabott annak,hogy megkérdezzem mi is a baja velünk.)
Ennyi nagyjából a történet.
A kérdésem:
Köszönöm a válaszokat!
Köteles részi igényed lehet, ha az ajándékozás a hagyaték megnyílta előtti tíz évben történt.
Üdvözlettel.
Érdekelne hogy a jelenlegi törvény alapján követelőzhet-e a családtól (felnőtt gyerekektől ,akik törvényes örökösök) az olyan "élettársnak mondott személy" aki nem élt eggyütt egy lakcímen az elhunyt félell,nem voltak sem "bejegyezve" (azaz hivatalosan)élettársi kapcsolatra s nem volt közös gyerek és végrendelet sem.
Nem volt közös vagyon,számla se.
Nem járult hozzá az elhunyt vagyonszaporulatához sem- úgy gondolom legalább is ( javítson ki hogy ez annak minősül e vagy sem )- a céghez a nevét adta de nem volt tulajdonjoga se tagja sem pénze a cégben,alkalmazottként volt bejelentve ha jól tudom 4 órában.
Inkább mondanám azt hogy hosszú évekig eggyütt aludtak az egyik a másiknál.Jogosan Igényt tarthat-e bármire az elhunyt családjától az illető
(Nagyon sokat érő ingatlant akar magáénak -Ez a hagyatéki leltárkor derült ki az örökösök számára.
-amennyiben valakik azt tanuzzák le neki hogy élettársak voltak,azaz hazudnak mert mint írtam: pontosabban a kapcsolat annyiból állt : csak az elhunyt fél este elment aludni hozzá S ment haza reggel a saját házaba,de sok sok megszakítással tartott ez kb 10 évig.
Ezek alapján most ő tényleg beperelheti az örökösöket S tarthat igényt bármire is ha valaki odaáll mellé tanúnak?
Hihetetlennek tartom ha odaáll valaki tanúskodni akkor viheti az örökösöktől az ingatlant.
Tisztelettel köszönöm ha kapok választ
„Úgy tudom ügyvédtől,ez büntetőjogi kategória”
Ugyan. Közös háztartás.
Ars poetica,
„Ezek alapján most ő tényleg beperelheti az örökösöket S tarthat igényt bármire is ha valaki odaáll mellé tanúnak?”
Természetesen. Jóhogy. Igényt támasztani, követelni, pert indítani nem tilos, sőt ez a jogállam része.
drbjozsef
Persze ,azt értem hogy van joga hozzá hogy pereljen ,de mennyi az esélye hogy megkapja amit akar a leírtak alapján?
Ez itt a Jogi Fórum, nem a delphoi jósda.
Ars poetica,
A leírás alapján nem sok. De általában az egyik fél leírása alapján szinte minden per nyerhető. Aztán a valóságban mégse. Szerintem te se tudod pontosan, mit, hogyan, és mi alapján követel majd az élettárs. Akkor honnan tudnánk mi?
Megjegyzem, abban se igen lennék biztos a helyedben, hogy nem élettárs, sőt a leírásod alapján minden további nélkül azt tippelném, hogy az rendben lesz. Itt nem fogjátok megfogni.
Köszönöm a megtisztelő válaszokat.
Azt tudom hogy papirilag sem házasság sem élettársi jogviszony nem volt közöttük,sem anyagiak nem kötötték össze őket ,én kezeltem a kimenő utalásait is minden téren.Maximalis bizalom volt oda- vissza velem szemben.Velünk lakott az elhunyt.Oda akkor ment aludni ha engedte a nő.
Egyszer elvált,vagyona nagy része elúszott ,tanult belőle ..mindig mondta hogy senkinek nem irat semmit csak a gyerekei örökölnek majd ha egyszer elmegy.Sajnos váratlanul ment el.De abban biztos vagyok nem íratott rá semmit.
Csak az esélyekre voltam kíváncsi ,de akkor majd kiderül.
Tisztelettel, mindenkinek.
Szép estét.
Akkor miért aggódsz?
Amiatt ,hogy nagyon gyűjti a tanúkat ,hogy igazolja azt hogy eggyütt életek ,holott nem és ezzel kapcsolatban voltak kétségeim ,hogy ezzel úgymond nyerhet e valamit.
Köszönöm .
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |