Igen, vagy közjegyzővel kell közokiratba foglaltatni, vagy ügyvéddel kell elkészíttetni, ezek a legbiztosabb módok.
Öröklés
Tisztelt Szakértő!
Köszönöm szépen igen gyors válaszát,minden bizonnyal megpróbálok személyesen tanácsot kérni, gondolom közjegyzőtől!
Még egyszer köszönöm!
Érvényesnek érvényes lehet. De ritkán tud egy laikus önállóan hibátlan végrendeletet készíteni. Erre nem kellene sajnálni a pénzt.
Tisztelt Szakértő!
Szeretnék megnyugtató segítséget kérni öröklés kitagadása ügyében!
Lányom 6 éve elhagyta 3 éves kisfiát és 2 éves kislányát, ill. a férjét!
Válóperük alkalmával hivatalosan is az Édesapához helyezték el a két kisgyereket 10 000 e Ft gyermektartás díj megállapítása mellett. A lányom egy fillért sem fizet az Édesapának azóta sem.
Az UNOKÁKKAL és az új családdal /időközben a Vő megnősült és még jött két Unoka/ a mi kapcsolatunk nagyon jó! Szinte minden hétvégén eljönnek a gyerekek hozzánk, elvisszük őket nyaralni, stb...
A lányom egyáltalán nem látogatja Őket, semmilyen kapcsolatuk nincs, nekik sem és nekem sem!
Fentiek miatt -és további részletekkel nem untatnám- szeretném kizárni az örökségből a lányomat és az UNOKÁK-ra, ill. PÁROM-ra hagyni vagyonomat!
Rendben van-e, ha ezt egy saját kézzel írott végrendeletben hátrahagyom?
Vagy ahogy tudja. Lehet azt tanúkkal is azért.
Hálásan köszönöm a gyors választ!
még annyit, hogy:
- akkor bizonyítania kell a kölcsönt vagy szerződéssel, vagy hiteles számlákkal?
Még egyszer nagyon köszönöm!
- Kérheted.
- Nem feltétlenül.
- A helyzet az, hogy úgy tűnik, hogy a teljes hagyaték nem fedezi ezt az állítólagos hagyatéki terhet, így hiába felelne ő a tartozás 1/3-áért, ha a maradék 2/3 elviszi a többit.
- Némileg eltúlzottnak tűnik, a négyfős urna meg kérdés, hogy egészében elszámolható-e, de ne hidd, hogy nagyságrendileg több ez, mint ami még elfogadható.
Tisztelt Fórumozók, a segítségeteket kérem:
Szüleim 40 éve elváltak. Édesapám kiköltözött a közös (tanácsi) lakásból, engem édesanyám nevelt. Apám megnősült, 2 gyermeke született.
2010 májusában apám meghalt. Örökségünk (a 3 gyermeké) egy 28 mFt értékű lakás, melynek fele a mostohaanyámé, a másik felének harmadát kellene megörökölnöm. A hagyatéki tárgyaláson egyik féltestvérem közölte, hogy apámnak 5 m Ft-ot adott kölcsön ennek a lakásnak felújítására, ő fizette a temetést, ami 830 eFt (!!!) volt+ 150 eFt a halotti tor. A kölcsönről nincs papír, mert apa és fiú között ilyen igazolásra nincs szükség. Tehát 6 mFt az adósság. Ennek felét rám akarja terhelni, és mivel a lakás fele lakottan 8 mFt-ot ér, és a feleség kéri a haszonélvezeti részt, az örökségem 8/4= 2 mFt, adósságom viszont 6/2= 3 mFt. Felszólított, hogy mondjak le az örökségemről, akkor nincs adósságom, ellenkező esetben „fizetni fogok”. Kérdéseim a következők, amire kérem, ha Valaki tud válaszoljon, és ha van vmi tanácsa, azt is nagyon megköszönném...:
1. Lehet-e igazolást kérni a tényleges felújítás költségeiről, vagy el kell fogadjam az általa bemondott, meglehetősen magas összeget. Egy 75 m2-es 35 éves lakás felújítása építési vállalkozók szerint is max.3 mFt lehet.
2.A felújításra költött állítólagos 5 m Ft nem növeli-e meg a 28 mFt lakásértéket 33 mFt-ra?
3.Igaz-e, hogy mivel ő ugyan örökös de hagyatéki hitelező is , őt nem terheli az adósság harmadrésze?
4. A temetési költségből 300 eFt az urna ára, mely 4 személyes, de féltestvéreim miatt én nem számíthatok rá, hogy bárkit is odatemethessek. Az urna a Szt.Gellért templomban van, de a ravatalozást 67 eFt-ért a Farkasréten a Makovecz ravatalozóban tartották. Ennyit sikerült megtudnom, hogy a hamvasztás és a papi költség tette-e ki a maradék 430 e Ft-ot, nem tudom. A halotti toron csak én és a leányom volt ott, de mindegy, mert így is nekem kell fizetnem a felét, ha ő valóban meg akarja kapni a pénzét, mint „hagyatéki hitelező”. Kérdésem, köteles vagyok-e fizetni a luxus temetés és tor felét? Vagy van azért valami ésszerű határ?
Segítségetek előre is hálásan köszönöm!!!
Tisztelt Fórumozók!
Nem biztos, hogy ide tartozik, feltettem más fórumon is a következőt (válasz még nincs):
Hogyan kell kezelni a közös háztartásban élők jogait és kötelességeit ha az megszűnik és előkerül egy "sötét" lap? Van törvényi szabályozás a "közös háztartásról"?
Pl. Apa és gyermek, közös (1/2–1/2) tulajdon, mérők az apa nevén, együtt, egy kasszán élnek, életvitel szerűen. Idővel megunják a közüzemi díjak fizetését, így éldegélnek egy rövid ideig, majd apa meghal (van örökös, kettő: gyermek és egy másutt élő testvére; gyermek elajándékozza részét a másiknak, a tul. viszonyok megint 1/2 – 1/2, de új adósságot nem csinál a gyermek aki a lakásban maradt, a régi el van felejtve a gyermek által, örökös pedig nem tud róla), gyermek és örökös eladja a lakást.
Szolgáltató úgy két év után pénz kér, de a néhait már nem tudja elérni. Marad két ember.
Kinek kell kifizetnie az elmaradt számlát? Az örökösnek (aki még ajándékot is kapott: a gyermek ajándékozta örökséget), vagy annak aki ott a közös háztartásban anno együtt fogyasztott, mondjuk áramot az apával, vagyis a gyermeknek.
Üdvözlettel
patyóbácsi
T. Monalisa 1 !
Köszönöm, értem, ha egy valaki pénzt akar adni az elhunyt örököseinek, csak úgy a régi szép emlékek okán, hármónknak kell a bankban lökdösődnünk a pénztárnál. Vagy egy rosszabb esetben, ha kérne valaki valami régen elfelejtett dolgot az elhunyttól, így az örökösöktől, akkor azt hárman kell azt összedobnunk.
Még egyszer köszi!
Tisztelt Szakértők!
Örökléssel kapcsolatban szeretnék segitséget kérni.
Férjem 2010 09 03-án halt meg.Végrendeletet nem hagyott.Van neki magánnyugdijp.-a önk.magánnyugdijp.-a
és egy Suzuki Ignis ami lizingelt autó és szeptember óta nincsen fizetve.4 kiskorú gyermek a törvényes örökös a legidősebb is 13 éves.Azt mondák a banknál és a biztositónál hogy a kocsra is és magánnyugdijp.-a is a haszonélvező én vagyok hacsak nem mondok le róla.Hagyatékátadó tárgyalás februárban lesz.
Kérdéseim:
Milyen lehetőségeim vannak a kocsival kapcsolatban ha megtartom a haszonélvezeti jogot???????
Mit jelent az hogy a magánnyugdijpénztárra özvegységi haszonélvezeti jog??????
Válaszukat előre is köszönöm:
Anikó
Tisztelt Szakértők!
Örökléssel kapcsolatban kérném segítségüket. Édesapám után örökölnénk testvéremmel, de sok adóssága miatt inkább lemondanánk az egész hagyatékról - hagyatéki tárgyalás még nem volt. Ha lemondunk mindenről akkor is kell valamennyi közjegyzői díjat fizetni? A lemondást lehet levélben elküldeni, vagy mindenképpen meg kell jelennem személyesen a hagyatéki tárgyaláson?(családi okok miatt ez nem nagyon mennem - pici babám van)
Kérdés, hogy az az ingatlan közös szerzemény-e? Lehet, hogy az autó is az. Ugyanúgy a kölcsön és a számlaegyenleg.
A köteles rész itt csak akkor jöhet szóba, ha az örökrészed nem éri el a kötelesrész mértékét, és a néhai a halálát megelőző 15 évben ingyenesen juttatott valakinek jelentősebb értéket.
Keress fel egy ügyvédet!
Segítséget szeretnék kérni. Édesapám egy hónapja meghalt. Én vagyok az egyedüli örököse. A lakás amiben laktak az élettársa nevén van, édesapám csak a haszonélvező volt, ami a halálával megszűnt.11 évet éltek együtt. Van egy autója az apunak, ami ér kb. 1,5 millió forintot, viszont 2,5 millió hitel kellene még visszafizetni. A bankszámláján volt pénz, sajnos ennek az összegét nem tudom, ezt viszont az élettársa az apukám halála előtt átrakta a saját számlájára. Kérdésem az lenne hogyha elfogadom az örökséget, viszont az autó után a hitelt nem tudom fizetni, akkor mi történik ? Hogyan járok jobban, ha lemondok az örökségről, vagy ha elfogadom ? Mi lesz azzal a pénzzel ami az apu számláján volt ? És mit jelent a köteles rész ? Mit javasolnak, mit tegyek ?
Előre is köszönöm a választ !
Jimbo21
Javaslom közjegyzővel végrendeletet készíttetni melynek alapján az általános örökös x gyermeketek lesz. (A jogász az okirat szövegezésénél meg fogja találni annak módját, hogy a végrendelet az elvárásnak legjobban megfeleljen.)
Mivel valószínűleg nem egyidőben haláloztok majd el, külön is figyelemmel kell lenni az ide-oda öröklésekre, haszonélvezetre.
Azt hogy alapítványt hogyan lehet létrehozni és műküdtetni - nem tudom, utána kellene nézni a net-en.
monaLius
laikus hozzászóló
patyóka
Jogilag hárman örököltetek. Pont. Az hogy az egyikőtök lemondott az örökrészéről ill. elajándékozta azt, az az ő saját döntése volt.
Az írásbeli magánvégrendelet tanúja vagy más közreműködő személy, illetőleg ezek hozzátartozója javára szóló juttatás érvénytelen, kivéve ha a végrendeletnek ezt a részét az örökhagyó saját kezűleg írta és aláírta. A tanú, illetőleg a hozzátartozója részére szóló juttatás akkor sem érvénytelen, ha a végrendelkezésnél - rajta kívül - két tanú működött közre.
T. Válaszadó!
Két fiamat egyformán nagyon szeretjük, de egyik fiamat/aki orvos/és feleségét nem tartjuk alkalmasnak arra, hogy az örökségét jól felhasználja majd.Szeretnénk a hagyatékot meghatározott célra fordittatni mint pl. unokák lakásvásárlása, tanittatásuk.Nem kizárni, hanem korlátozni szeretnénk csupán. A két fiú már igy is kapott lakáshoz, kocsihoz jutáshoz segitséget. A másik fiamat hogy lehetne megbizni a hagyaték egyben tartásával és kezelésével /mintegy alapitvány müködtetése/, vagy mit kell tennünk, hogy ne herdálják el a vagyont? Köszönettel
Tisztelt szakértő!
Azt szeretném megkérdezni érvényes e az a végrendelet, amit a végrendelkező írt, vagy íratott, és tanúként az/azok/ írta alá aki maga is kedvezményezett, azaz örököl.
Adóhivatal letudva, ketten fizettük.
Csak az érdekel, hogy jogilag ki nevezhető itt örökösnek, mindhármónkat, vagy csak kettőnket.
Üdv
Bizonyára sokan tudják a baráti/ismerősi körötökben hogy hárman vagytok testvérek., az egyikőtök a saját örökrészét odaajándékozta a másik két testvérének - magányügy.
Az adóhivatal az illeték miatt úgyis megtalál...
Tisztelt Fórumozók!
Hárman vagyunk testvérek, édesanyám halála után együtt mentünk a hagyatéki eljárásra, ahol egyik testvérem nekünk ajándékozta részét, így ketten szerepelünk mint örökösök (az eredeti "öröklési arány" mivel fél lakásról van szó 1/6, 1/6, 1/6 volt, így 1/4, 1/4 lett).
Kérdés: ha a jövőben esetleg felmerül kik voltak az örökösök, mit kell mondani, két örökös volt vagy három.
üdvözlettel
Önkormányzati tulajdonban lévő lakás lakáshasználati jogát nem lehet "megörökölni". Azonban a nagybácsi jelentse be a lakásba a hozzátartozót, és ha az illető életszerűen ott is lakik, akkor a nagybácsi halála után kérheti az önkormányzatot, hogy a lakáshasználati jogot adják meg részére, ergo főbérlő lehessen a továbbiakban.
Azt hogy ezt megadják-e vagy sem azt előre megjósolni nem lehet. (Előfordulhat hogy egy jó helyen lévő jó kis lakás bérleti jogát valaki protekciósnak utalják ki...)
Ebben az esetben, lévén jóhiszemű jogcímnélkülivé válik a hozzátartozó, az önkormányzat köteles a további lakhatásáról másutt gondoskodni., felajánlanak 2-3 lakást és választani lehet köztük, de tudni kell, hogy nincs további "válogatásra" lehetőség, valamint a felajánlásra kerülő lakások szobaszámban és komfortfokozatban egész biztosan nem leszen azonosak az eredetivel.
Szóval a leírtaktól függetlenül, tanácsos a közeli hozzátartozó mielőbbi bejelentése a lakásba, a továbbiakra nézve meg bizakodással.
monaLius
laikus hozzászóló
Üdvözlöm!
Örökléssel kapcsolatos kérdésem lenne.Egy ismerősőm nagybáttyja felajánlotta nevezettnek , hogy költözzön oda hozzá, legalább nem lesz egyedül és ha ő meghal(beteg emberről beszélek), megörökli az önkormányzati lakását. A nagybácsinak nincs gyereke, felesége, senkije.
Az lenne a kérdésünk tényleg megörökölheti-e az önkormányzati lakást vagy sem, vagy pedig vele lehet haláláig utána meg kirakják a lakásból.A nagybácsi azt mondta bejelenti a lakásba és tovább viheti a lakást.
Szerintem ez így túl egyszerű
Kérném mielöbbi válaszukat
Köszönöm Baliangi
Bár az autó az após nevén volt de valószínűleg mint házastársi közös tulajdon, javíts ki ha esetleg kizárólagos különtulajdona lett volna.
Szóval az autó mint vagyoni érték felerészt az anyós tulajdonában van továbbra is, a másik felét a gyermekeik örökölték egymásközt egyenlő arányban.
Az anyós özvegyi haszonélvezettel rendelkezik az autóra. Tehát mint félig tulajdonos valamint mint haszonélvező, ő mondja meg ki használhatja a kocsit, és ki meg nem.
Ha a férjed meg akarja venni a kocsit akkor azt az édesanyjától és a testvéreitől veheti meg, leszámítva a saját tulajdoni hányadát mert azzal az öröklés folytán már rendelkezik.
monaLius
laikus hozzászóló
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02