Öröklés


ObudaFan # 2009.12.06. 14:40

Amiből szerintem nem jövök ki jól, vagy tévedek?

Ahhoz képest, ami most van, jól.

monalisa1 # 2009.12.06. 13:37

A saját részedet eladhatod, ha találsz rá vevőt.

Vagy pedig valahogy rábeszéled a testvéredet az ingatlan közös értékesítésére és a remélt tisztes vételárat elfelezitek, vagy a hosszas és költséges pereskedés után nagy valószínűséggel árverezés tesz pontot az ügyre, és az abbóli kevesebbet felezitek el.

Vagy ha van pénzed -pl. hitelt veszel fel- magadhoz váltod a testvéred tulajdoni hányadát, vagy "bagóért" az árverezésen majd.

Tehát öt (!) lehetőség áll előtted, azt hogy melyiket tudod érvényesíteni az innen nem tudható.

csokika2 # 2009.12.06. 12:08

És így elkezdődik a pereskedés?
Amiből szerintem nem jövök ki jól, vagy tévedek?

ObudaFan # 2009.12.06. 11:06

Bíróságon indíts pert a közös tulajdon megszüntetése iránt.

csokika2 # 2009.12.06. 11:03

köszi.

valami ügyvéd nem tudna mondani valami konkrétat hogy mit csináljak?

monalisa1 # 2009.12.05. 18:14

Végtelen időkig senki sem ülhet más vagyoni értékén.

A saját tulajdonrészedet szabadon eladhatod, ha találsz rá vevőt...

Végső esetben bírósághoz kell fordulnod és kérni a közös tulajdon megszüntetését, melynek "eredményeként" elrendelhetik a kényszerárverezést - bár abból egyikőtök sem jön ki jól.

Igaz, akár lehetsz az aki ár alatt megveszi az 1/2-ed tulajdonrészt - ha tudsz még várni 1-3 évet, valamint ca 70%-ra meglesz a pénzed.

Mível nem állandaón használja az ingatlant havi használati díjat nem kérhetsz tőle - valamint bizonyára te sem vagy korlátozva az eseti használattól.

"Mona"
laikus hozzászóló

csokika2 # 2009.12.05. 17:56

üdv. segítsen valaki, mit tehetek?
Testvérem már 5 éve nem hajlandó eladni az örökölt házat, amit örököltünk. Sem kifizetni nem akar.
Ő néha használja a házat, kimennek a családdal és ott vannak, nála van a ház kulcsa is.

Mit tehetek?
Ha bíróságra viszem akkor mi lesz?

ObudaFan # 2009.11.27. 17:20

de azóta kiderült, hogy sem közös költséget, sem távfűtést, sem pedig villany számlát nem fizettek.

A közös költség a tulajdonosokat terheli, mégpedig a tulajdoni hányaduknak mgfelelő arányban.

monalisa1 # 2009.11.27. 17:16

Kedves nandy!

Jé, tényleg, nahát, szóval köszi.
Nem, nem figyeltem fel rá, pedig egészen friss a majd' névazonos nich nevet használó illető beirása - de azért 1 db "n"-el különbség van...

Ha jól tudom a fórumra felíratkozáskor a gép nem fogad el egyszer már "szabadalmaztatott" felhasználói nevet - lám közel azonost igen.

Megtévesztő lehet ha valaki nem ismeri "a" régi névhasználót és az itteni eddigi munkásságát - ha szabad ezt így mondani.

Valamint én alá is szoktam írni az egyes beírásomat - már ha indokolt ez.

Kellemes hétvégét!

"Mona"

nandy # 2009.11.27. 17:01
monalisa1 # 2009.11.27. 16:49

aaa kicsodámmal?
És hol, légyszív informálj már, úgy furdal...

(Ha esetleg valami "szépet" akarsz írni nekem semmi akadálya - vastag a képem, valamint ide írni nincs tiltva.)

Van amikor még megköszönik is...

Üdv.

nandy # 2009.11.27. 16:39

monalisa1: találkoztál már a druszáddal? :)

monalisa1 # 2009.11.27. 15:41

Valamit igazolni leginkább tanúkkal lehet, pl. a szomszédokkal.

monalisa1 # 2009.11.27. 15:40

A fizetési meghagyás űrlap letölthető: http://www.birasag.hu honlapról.

monalisa1 # 2009.11.27. 15:39

Bíróságon keresztül fizetési meghagyást kell küldeni a jelenleg ismert lakcímükre, ha ellent mondanak akkor per lesz a dologból - ott majd mindenki előállhat a maga csekkjeivel ill. az őt fizetésre felszólító közműcég levelével. (3% az illeték az első körben ill. további ennyi a második körben.)

Mivel négy örököse van a lakásnak a 600 eFt tartozás megfizetése megoszlik., azt hogy az örököstársakon hogyan lehet a ki-ki részét bevasalni azt itt megmondani nem lehet. (Félő hogy ők is kapnak majd egy-egy fizetési meghagyást...)

A lakást valószínúleg közösen el kell majd adni és a vételárból mindenki megkapja a megillető részét. (Jobb akár még ár alatt is eladni - ebben a pangó időszakban, mint ki tudja meddig fizetni még a havi közös költséget, tetemes fütési számlát stb.)

"Mona"
laikus hozzászóló

Kriszta29 # 2009.11.27. 12:40

Tisztelt Fórumozók!

A következő ügyben kérem segítségüket.
A nagymamám 2008.áprilisában elhunyt.A lakását, Csepelen egy panellakás, négyen örököltük, három gyermeke, és én apukám után aki 2005-ben elhunyt.A lakásban a mamám halála után az unokatestvérem lakott a barátjával, akiket többszöri felszólítás után sem sikerült kirakni a lakásból, ez év júliusáig, mert akkor maguktól elhagyták a lakást.Eddig a pontig azt hittük minden okés,mert azt mondták minden számla be van fizetve, de azóta kiderült, hogy sem közös költséget, sem távfűtést, sem pedig villany számlát nem fizettek.A lakásból az összes számlát, felszólításokat elvitték.A Csevak-nál is most írattuk át nevünkre a számlát, mert az egyik testvér azt mondta, hogy ő már elintézte, de ott csak pislogtak, mert szerintük nem járt ott senki.
Az a problémánk, hogy elég sok pénzt(kb.:600000 Ft) követelnek rajtunk a feljebb említett szolgáltatok, már az egyik bírósági útra tereli a tartozást, de az az igazság, hogy mi ezt az összeget nem szeretnénk kifizetni, mivel ezt nem mi csináltuk.
Akik okozták ezt az összeget azokat felszólítottuk ajánlott levélben is , hogy hagyják el a lakást, illetve már lett szólva nekik , hogy van egy nagyon nagy összeg amit rendezni kéne, de ők erre csak azt mondták, hogy minden be volt fizetve, majd adnak csekkeket.
A kérdés az , hogy ha nem tudjuk igazolni, hogy be vannak fizetve, akkor azt hogyan tudnánk bizonyítani, hogy ők laktak a lakásba amikor ezek az összegek keletkeztek.

Köszönöm segítségüket.

monalisa1 # 2009.11.25. 17:09

Az ajándékozási szerződés alapján az APEH majd forintosítja az ingatlan értékét és annak alapján kiszabja az illetéket, de ez már más téma.

monalisa1 # 2009.11.25. 17:05

napsugár73

Ha az örökhagyó valakinek még életében kiadja a részét (= jussát) akkor ő kizárható az öröklésből - még a kötelesrészből is.

Tessék elmenni közjegyőhöz és elkészíti a kért/szükséges tartalmú okiratokat.

Tipp: ha az egyik-másik okiratban sem forintosítják az értékeket hanem csak mint "emez vagyonrészemet a lányomra hagyom amazt a lányomra és a fiamra egyenlő arányban" akkor a közjegyzői munkadíj nem lesz olyan sok mert nem Ft érték alapján lesz kiszámítva a munkadíj...

Az ajándékozási okirat átadásra kerül míg a végrendelet letétben maradhat a közjegyőnél.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.11.25. 16:50

ocean7

Az 1/1-es ingatlannal kapcsolatban: 1. ha már a házasságkötés előtt is a hölgy kizárólagos tulajdona volt akkor a testvérek az örökösök, ergo az özvegy férj köteles átadni az ingatlant., 2. előfordulhat hogy a házasság ideje alatt épült/és vagy lett vásárolva -tulaj.lap igazolja ezt- és bár 100%-ban a hölgy lett bejegyezve mint tulajdonos, de a férj mint földhivatali nyílvántartáson kívüli tulajdonlás fogalma 50%-ban tulajdonostárs - ezt neki kell tudni bizonyítani.

Az 1/2-es ingatlannal kapcsolatban: ha a házasságkötés alatt épült/és vagy lett vásárolva - vagyis közös szerzemény, akkor a férj özvegyi haszonélvezeti jogot szerzett a fél tulajdonra a saját tulajdoni részén kívül. Ezt a 1/2-ed részt a testvérek megörökölték. (Aztán hogy mit tudnak kezdeni a haszonélvezettel terhelt ingatlanrészükkel az már az ők dolga, gondja.)

A hagyatéki tárgyaláson a közjegyző mindent részletesen elmagyaráz.

"Mona"
laikus hozzászóló

napsugár73 # 2009.11.25. 14:38

Tisztelt Fórumozók,
A követkeő ügyben kérem a segítségüket:
Két gyermekem van, közülük a lányom már kapott tőlem ajándékozás jogcímén egy ingatlant.
Szeretném, ha a fiamnak is ugyannyit tudnék juttatni a tulajdonomból összeségében, mint alányomnak tettem, tehát egyenlő részben.
A terv szerint az 1/2ed tulajdnoni hányadomat A ingatlanban a fiamnak ajándékoznám még életem során, a másik, B ingatlanomat pedig végrendeletben a két gyermekemre hagynám 1/2-1/2 arányban.
A végő cél az, hogy mindkét gyermek egyfomán részesüljön.
A kérdésem amiatt van, hogy kötelesrész számításba jön e? A végrendelet esetén a még életemben ajándékként jutattott vagyon be kell e számítani a fiam javára?
Köszönettel

ocean7 # 2009.11.25. 14:17

Kedves Fórumozók!

Az öröklés témakörében sajnos nem ismerem ki magam annak ellenére hogy átfutottam a Ptk-t.

Szeretném megkérdezni, hogy az alábbi esetben milyen szabályokat kell figyelembe venni és ki hogyan örököl.
Főképpen az érdekelne, hogy a testvérek örökölnek-e, és ha igen milyen arányban.

A feleség meghalt de a férj él, nincs gyerekük és már nem élnek a feleség szülei sem. A feleség oldalán van két testvér. A hagyatékban olyan ingatlan van amely eddig 1/1-ben a feleség nevén voltak de van olyan is ahol 1/2 tulajdonosa volt ingatlannak.

Segítségeteket előre is köszönöm.

ObudaFan # 2009.11.25. 09:41

A kérdés az, hogy a vagyonközösség fennáll-e még, és ha nem, lehet-e bizonyítani, hogy nem. Ha fennáll, akkor édesanyád is felel a közös vagyon ráeső részével a tartozásokért.

monalisa1 # 2009.11.24. 21:42

Elsősorban az apukád felel a viselt dolgaiért, tehát ha nem tud fizetni akkor árverezésre kerül a házrésze és abból a tartozásai. Ha netán az sem elég az időközben felhalmozódott tartozás + kamat + költségek rendezésére, akkor a mamád házrésze is veszélybe kerülhet a házassági vagyonközösség alapján. Vagyis hogy az egyik felel a másikért és fordítva is.

Azt hogy az egyikőjükkel-másikójukkal mi lesz a továbbiakban azt itt megválaszolni nem lehet.

Ha a papád netán időközben meghalna, öröklöd a fele házrészét, egyben öröklöd az adósságait is...

Azonban a negatív adósságot senki sem köteles felvenni, vagyis legkésőbb a hagyatéki tárgyaláson visszautasíthatod az örökséget.

Majd a mamád fizet mindent...

Anyukád mielőbb adja be a válópert, valamint kérje ügyvéd segítségét.

"Mona"
laikus hozzászóló

titovics # 2009.11.24. 20:46

Elnézést, még egy fontos kérdés lemaradt: édesanyám amikor a válást emlegette, apám csak gúnyosan annyit mondott, hogy jó, de akkor mindent ketté dobunk. Tehát, ha elválnának és vagyonmegosztásra kerül sor, akkor édesanyámat terhelné a tartozás is?

titovics # 2009.11.24. 20:30

Tisztelt Ügyvéd Úr! A segítségét szeretném kérni.Édesanyám és édesapám házastársak, bár már jó 10 éve megromlott a viszony közöttük, közös háztartásban élünk a mai napig. Édesapám alkoholista, és tudomásunkra jutott, hogy jelentős - milliós - hitelt vett fel, amelyeket fizetni sem tud, a csekkek halmozódnak, jönnek a felszólítások. Nem bírunk vele sehogy, és többször hangoztatta már, hogy tönkre fog tenni minket. Sajnos az alkoholizmusa már olyan előrehaladott, megromlott az egészségi állapota is. Félünk attól, hogy ezt a rengeteg adósságot mi fogjuk utána megörökölni, amit nem tudunk kifizetni. Van-e lehetőség arra, hogy megvédjük magunkat ettől? Édesanyám a válókeresetet is hajlandó beadni, viszont így én maradok, mint egyetlen örökös. Ha van arra lehetőség, hogy a szülő kitagadja a gyermekét az örökségből, akkor arra is van esetleg, hogy a gyermek tagadja meg egyik szülőjét? Most indulnék még csak el az életben, de ilyen feltételek mellett még lakáshitelt sem merek felvenni, mert tartok tőle, hogy életem végéig apám adósságát nyöghetem. Válaszát előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel