Öröklés

ObudaFan # 2010.12.02. 10:36

Ha sikerül bizonyítani, hogy az a pénz megvolt, akkor polgári pert lehet indítani, bár ha az ápolás költségeit jó eséllyel érvényesíteni tudják ők.

miss zsebo (törölt felhasználó) # 2010.12.01. 13:14

ÜDV!

Következőben kérnék segítséget:

Nyár elején meghalt a nagymamám. 2 fia volt, az egyik az apukám, aki már nem él, és még egy fiú a nagybátyám.

Nekem pedig 1 húgom van. Néhány napja volt a hagyatéki tárgyalás, ahol kiderült, hogy némi földet örököltünk kb 7 százezer ft értékben, és az utolsó havi nyugdíját, ami 2/4, 1/4, 1/4 arányban oszlik 70.000 ft.

A papírokat aláírtam a hagyatékin.

Mint utólag kiderült pénz is járt volna, és nem kevés...

Még tudni kell, hogy a mama kb 5 éve nagybátyáméknál élt. Amikor odaköltözött, eladták a mama házát, amiből apukám csak az elhunyt apukája után kapta meg a részét. A mama megtartotta magának a saját részét. Eladta még a szőlőjét is.

Mi a házból kb 1,5 millió forintot kaptunk, a szőlőből 3-4 százezret. Így a mamának majdnem 4 millió forint maradt. Nem számolom a spórolt pénzt...

Az igaz, hogy sok gyógyszert szedett, és kb 1 évig kórházban volt, de ennyi akkor sem megy el.

Időközben vettek nagyobb lakást is a nagybátyámék, de a mamát kórházból betették otthonba, ahol 2 héten belül meghalt, tehát nem is tervezték haza vinni. Még ünnepekre sem vitték haza a kórházból, pedig annyira nem volt rosszul...Amikor a húgom megkérdezte, hogy hol a pénz, azt a választ kaptuk, hogy felszámolt a feleségének 2 millió párszázezer forintot, mert ápolta a mamát. A nőt egyébként tavaly vette csak el több évi együttélés után úgy, hogy nem tudhatta a mami, hogy elvette. Azonban ápolási szerződés nem volt.

Gondolom a nagybátyám kezelte a mama pénzét, de ez nem jogosítja fel arra, hogy kisajátítsa!, vagy igen?

Tudunk lépni valamerre ezzel kapcsolatban, vagy elfelejthetjük a pénzt...?

ObudaFan # 2010.11.30. 18:11

Az örökös az örökrésze erejéig felel a tartozásért.

rodriguez # 2010.11.30. 15:16

Tisztelt KBS!
Féltestvéremmel ketten vagyunk tulajdonosai egy ingatlannak, ahol 15 éve nem lakunk, mivel édesanyánk különélő férje élt ott, mint haszonélvező. Két héttel ezelőtt jutott a tudomásunkra, hogy illegálisan köttette be és használta - azaz lopta - a gázt. Ezt azonnal jeleztem is a szolgáltató felé. Az ott élő férj időközben meghalt, kérdésem, hogy öröklődik-e a gázszolgáltató felé fennálló (gondolom, fennálló...) tartozás.
Én nem vagyok a haszonélvező örököse, féltestvérem viszont mint fia, örököl utána.
Egyáltalán a természetes örököst vagy az ingatlant terhelheti egy ilyen jellegű tartozás? Nem szeretnénk elveszíteni a házat - és ha nem muszáj - kifizetni sem más tartozását. Válaszát előre is köszönöm...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.30. 12:33

Azt is lehet, a haszonélvezet megváltásának hívják; ilyenkor az özvegy egy gyerekrészt kap. De ezt nem a közös vagyonra, hanem csak a hagyatékra kell alkalmazni. A közös vagyon fele ugyanis eleve az özvegyé.

Igen, készpénz, értékpapír esetén a haszonélvezőt illetik a kamatok, a hozam.

Mancus # 2010.11.30. 12:13

Köszönöm a gyors választ, és valóban én is úgy gondolom, hogy a közjegyző is tudja, de sajnálatos módon nem mondta el a hagyatéki tárgyaláson. Nagynéném 4 fia azt szeretné, ha a szóban forgó vagyon 5 egyenlő részre oszlana, és minden érdekelt (értsd édesanyám és ők) egyformán örökölnének. Kérdezném, ha a nénit haszonélvezet illeti meg, akkor az konkrétan takarékjegy esetében mit jelent? A kamatokat? Ha a takarékjegyek lekötése lejárt, ki jogosult azokat újra lekötni? Hiszen az névre szól, a tőkét és a kamatot a tulajdonosnak fizeti ki jelen esetben a Posta, viszont a tulajdonos és a "haszonélvező" különböző. Sajnos a fiúk úgy néz ki, hogy szeretnék az őket nagymamaként nevelő nénit kizárni az örökségből. Ilyen esetben hogy lehet az ő érdekeit megvédeni? Előre is köszönöm a segítségét.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.30. 10:50

A szerzett vagyon fele, és haszonélvezet a másik felén. De a közjegyző úgyis tudja.

Mancus # 2010.11.30. 09:31

Nagyapám tavaly novemberben meghalt. Felesége (második feleség, nem a nagyanyám) úgy nyilatkozott, hogy nincs vagyona, ezért hagyatéki eljárásra nem került sor. Most kiderült, hogy nagy összegű értékpapírjai voltak, amiket a néni természetesen nem tudott kiváltani, ezért mégis csak hagyatéki eljárást kellett indítani. Kérdésem a következő: nagyapámnak 2 gyereke volt, az édesanyám és az ő húga. A testvére már nem él, 4 élő gyereke van. Ki, milyen arányban örököl, és mi illeti meg a nénit 40 évi házasság után?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.27. 16:13

Meg.

ildikoka63 # 2010.11.27. 15:47

Szeretném átadni örökölt ház részemet külföldön élő rokonomnak. Kérdezném,hogy megoldható-e az Ő személyes jelenléte nélkül?
Köszönöm válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.11. 08:39

A közös tulajdon megszüntetését bíróságtól kérheti bármelyik tulajdonostárs. ÉS meg is szüntetik, ha másképp nem megy, akkor kényszer-értékesítéssel.

A saját hányadodat egyébként szabadon eladhatod magad is, ha találsz rá vevőt.

Robin62 # 2010.11.11. 01:08

Már megint nem olvastam figyelmesen, elnézést. Köszönöm válaszod. De ami másnak olyan kézenfekvő és egyszerű, nekem nem tűnik annak.

Robin62 # 2010.11.11. 01:05

Köszönöm válaszát.
Sajnos épp az jelenti a problémát, hogy hallani sem akar az eladásról, és elzárkózik a jelzáloghiteltől. Ilyenkor mégis én mit tehetek?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.10. 23:57

Miért ne kapna annyi hitelt az egész ingatlan fedezetével, mint amennyi az ingatlan értékének a fele?
HA mégse kapna, akkor együtt eladjátok az ingatlant, és megfelezitek az árát.

Azzal együtt ez nem jogi kérdés, ami pedig jogi lehetne belőle, az nem öröklési jog, hanem vagyonjog.

Robin62 # 2010.11.10. 23:37

Azt hiszem rossz fórumtémához írtam, de közben igyekszem azokat a hozzászólásokat elolvasni, amelyek között talán megtalálom a választ.
Egyszerűnek látszó helyzetben vagyok, de nem tudom mit tehetnék és mire számíthatok? Édesapám több mint 20 éve meghalt, utánna nővéremmel és édesanyánkkal örököltünk, 1/4–1/4–1/2 arányban. Október közepén anyu is meghalt, igy 50–50%-ban kerülhet a tulajdonunkba az ingatlan, nővéremmel. Ő tartósan az ingatlanban lakik, én nem, de igen nagy szükségem lenne az örökrészem értékére. A nővérem nem akarja eladni az ingatlant, mert nem akar költözni, amennyire tudom, nincs megtakarítása. Szívesen kifizetne, de nem hiszem, hogy olyan összegű hitelt tud felvenni, mint amennyi az ingatlan értékének a fele. (Ilyen esetben léteznek speciális finanszírozási módok? Hol lehet érdeklődni ezekről?) Mire készüljek fel, ha a nővérem nem költözik, és ki sem tud fizetni?
Amennyire lehet, szeretnénk mindketten elkerülni a peres eljárást, van más mód?
Ha nincs más mint a peres eljárás, mi történik, ha jogerős döntés esetén sem költözik? Van-e valamilyen fórum, személy, amely, aki szakmai tekintélyével neki is elmondaná, mire vállalkozik, ha 'megköti' magát? Szívesen fordulnék szakemberhez is, de nem tudom merre induljak?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.10. 23:27

Ne tessék már hülyéskedni! Honnan a csudából tudhatnám én itt - akármennyi pénzért -, hogy az ismeretlen nagymama és az unoka közül ki kereste meg a másikat?!

• Tud úszni?
  • Nem.
  • És ha megfizetem?
Vikiki5 # 2010.11.10. 21:56

Üdv.
Az alábbi kérdésem lenne:
Végrendeletben, eltartási szerződéssel, vagy örökösödési szerződéssel lehet kizárni, legkevésbé támadhatatatlanul törvényes örököst a köteles részből?
Végrendelet esetében a kitagadásnál, hogyan lehet bizonyítani az érdemtelenséget? Pl. - ha a örökhagyó fiát (aki az örökhagyó életében már meghalt) a saját gyerekei megverték, de az nem tett feljelentést, nincs látlelet, de azt már mégse akarja (uram bocsá') hogy örököljön is a verekedős ukona.

Köszönöm a választ.

szatymazijanosne # 2010.11.10. 19:21

"„Melyikük kereste meg melyiküket, a nagymama A unokát vagy fordítva?”

Ezt most komoly? Tényleg ezt kérdezed? Tőlünk?"

Miért? Nehezedre esik válaszolni? Gondolom ha fizetnék a válaszért, egyből megeredne a nyelved...

Beebe13 # 2010.11.10. 14:16

köszi a választ

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.09. 12:14

Jól számoltál.

Beebe13 # 2010.11.09. 12:06

Kedves Fórumozók!

A kérdésem a következő: Édesapám 2005-ben meghalt, a halála előtt tulajdonjog fenntartással eladott egy ingatlant X és Y-nak (X vevő, Y haszonélvező), már nem volt adókötelezettsége az eladással kapcsolatosan. A tulajdonjogot én és öcsém örököltük. Az ingatlan vételárát a vevők nem tudták kifizetni, így a tulajdonjog fenntartásos vételt 2008-ban töröltettük a széljegyről. Majd Z megvette 2008-ban az ingatlant és X, Y haszonélvezők lettek. Adófizetés szempontjából ki a releváns személy?Én és öcsém, vagy édesapám (akinek már adómentes volt az eladás)? Illetve melyik évet kell figyelembe venni, 2005, 2008? Fizettem adót ingatlan eladás után (2005-öt vettem figyelembe, és ez alapján számoltam).

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.09. 09:28

A törvényes öröklés rendje attól fog függeni, ki hal el előbb. De szabadon végrendelkezhetnek.

Deszki # 2010.11.09. 09:23

Tisztelt választ adó!
A kérdésem a következő lenne öröklés szempontjából. Adott egy házaspár idősek és egy tanyával rendelkeznek, közös gyermekük nincs, de az anyukának 2 gyermeke van egy másik apától. A jelenlegi férjével már 40 éve házasok, az új illetéktörvény módosítással milyen variációk léteznek, ha a " mostoha" apának egy bátyja van és a bátyának egy fia. Tételezzük fel hogyan alakul a sors, halálozás esetén az ingatlan tekintetében ami a házaspár 50–50%-ban tulajdonosai az ingatlannak. A két gyermek csak az anyai rész örökli felezve az 50%-os tulajdoni hányadot és a mostoha apa része a bátyjára szál. mivel közös gyerekük nincs? Ha a mostoha apa hal meg először akkor a feleségre szál át az ő része és a bátyja kiesik a körből? Ha a feleség hal meg először akkor mi újság? Hol találok pontos öröklési leírást ilyen esetekre?
Köszönettel egy érdeklődő!

monalisa1 # 2010.11.07. 19:26

Pang az ingatlanformalmazás, vevőt sokszor még lasszóval se (= jelentős árengedménnyel se) lehet fogni...

dorka11 # 2010.11.07. 19:01

monalisa1

"egy ingatlan végső árát mindig a vevő mondja meg"

ez nem egészen igy van!