Öröklés

Zoli111 # 2010.01.14. 17:41

A hagyatéki tárgyalás még 2-3 hónap. Előtte nem lehet tenni semmit? Mert addig neki egyedül kell fizetnie a rezsit, a kocsit, stb.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.14. 17:34

Hát az, hogy nem él vele. De akkor bármikor eszébe juthat, hogy mégis. A másik, hogy ingyenesen lemond róla, az ilyen ügyletet viszont ajándékozási illeték terheli.

Szóba jöhet még a hagyatéki eljárásban, a közjegyző előtt kötött egyezség, annak - szerintem jogszabályellenes, jogot megkerülő - gyakorlatába sok minden belefér.

Zoli111 # 2010.01.14. 17:30

Köszönöm gyors válaszát!
Én beszéltem az özveggyel és nem tart igényt semmire. Se a bútorokra, se az autóra, amin hitel van, se semmire. Hogyan tud lemondani róla? Mi ennek a módja?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.14. 17:22

Az özvegy haszonélvezet kap a hagyaték egészén. (Ha azok a vagyontárgyak nem állnának az elhunyt különvagyonában, akkor csak az 1/2 eszmei hányaduk lenne hagyaték, a másik fél - nem öröklés címén - eleve az özvegyé lenne.)

Zoli111 # 2010.01.14. 17:18

Tisztelt Jogi Szakértők!

Ebben a topicban is szeretném a segítségüket kérni, mert még nem igazán látom tisztán a dolgokat.

Édesanyámmal és testvéremmel élek együtt, mert szüleim 22 éve elváltak.
Apám elköltözött, vett egy telket, majd azon egy kisebb házat épített. A kapcsolatot nem tartottuk vele. Gyerektartást nem fizetett.
6 évvel ezelőtt újra nősült, de néhány hete meghalt.
A második házassága alatt vett 1 autót hitelre.

Édesanyám házának(amiben élünk) az 1/4 része még az Ő tulajdona volt, mert anyukám nem terhelte rá a gyerektartást.

Gyakorlatilag, mivel nincs végrendelet, én és a testvérem örököljük a tulajdonjogot apám telkén és a házán ahol lakott, illetve Anyukám házának 1/4 részét.

Azonban apám házastársa(özvegye) örökli apám telkének és házának haszonélvezeti jogát, illetve a anyám házának 1/4 részének haszonélvezeti jogát. Legalábbis így mondta egy ismerősöm.

Viszont egy bankban dolgozó jogász ismerősöm, azt mondja, hogy a mai jog rendszer szerint mindent mi öröklünk a testvéremmel. Még az autót is hitellel együtt, azonban a második feleség még haszonélvezeti jogot sem kap, mert apám mindent a második házassága előtt szerzett, amíg egyedül élt.

Kérem a Tisztelt Ügyvédeket, hogy magyarázzák el nekem, hogy most akkor mire számíthatok a testvéremmel. Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.01.08. 20:57

Nincs mit.

Atti66 # 2010.01.08. 14:44

Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2010.01.08. 14:22

Az ingatlan kiskorú résztulajdonos esetén értékesíthető?

Csak a gyámhatóság hozzájárulásával.

A másik, az akkor elajándékozott részem visszakérhetem?

A még meglevő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti annyiban, amennyiben arra létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti.

Atti66 # 2010.01.08. 13:14

Tisztelt fórumozok!
Az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni.
15 évvel ezelőtt meghalt édesanyám, akkor az örökségem rám eső részét a fiamra írattam „egyezséggel” ez így szerepel az ingatlannyilvántartásban is.(míg az „ egyességben” ajándékozásként) A haszonélvezet a nevemre került.A fiam kiskorú. (az illeték még nem került megfizetésre)
Közben meghalt az édesapám és ismét örököltem a rám jutó részt.
Közben elváltam és olyan nehéz anyagi helyzetbe kerültem, hogy az elajándékozott és az örökölt örökrészem értékesítéséből befolyó pénzre is szükségem lesz.
Kérdéseim: Az ingatlan kiskorú résztulajdonos esetén értékesíthető?
A másik, az akkor elajándékozott részem visszakérhetem?
Előre is köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.08. 12:38

Az cseresznye. Esetleg hagyatéki teherként bejelenthetik, de a siker kétséges.

leuven # 2010.01.08. 12:06

Olyan állapotban van, hogy nem tud írni végrendeletet,de még tartási szerződést sem.Azt lehet, hogy a számlákat elteszik és majd az unokák örökségéből levonják a rájuk eső részt?

ObudaFan # 2010.01.07. 21:25

Végrendeletet írhat az örökhagyó. De akár tartási szerződést is lehet kötni, ha valaki a törvényes tartásnál többet hajlandó nyújtani, hiszen ebben az esetben még kötelesrésszel sem kell számolni.

leuven # 2010.01.07. 16:51

Az érdekel hogy az anyairész1/3-át az unokák fogják örökölni és semmi kötelezetségük nincs,a két testvér meg fizessen mindent. Az unokák ugyanugy megkapnak mindent?Mit lehet tenni, hogy ne így legyen?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.07. 16:19

Nem. Tartásra első soron a gyermekek kötelesek - az unokák nem.

De mi lenne, ha rögtön elsőre azt kérdeznéd, amit tudni szeretnél, és nem kerülgetnéd a témát?

leuven # 2010.01.07. 15:36

Akkor a mama gondozásában annak költségeiben is ki kell hogy vegyék a részüket ne csak a két élő gyerek?Ha kell az örökség akkor keljen a fizetnivaló is nem?Ilyen esetben mit lehet tenni?Egyébként a fizetnivaló nem kevés:85ezer ft az otthonnak amit fizetni kell +a mama gyogyszere+a lakásnak a rezsije amiben élt.A mama nyugdíja 80ezer ft.A többlet költséget a két élő gyereke fizeti.

ObudaFan # 2010.01.07. 11:56

A meghalt fiútestvér gyerekei is, összesen egy gyermekrészt.

leuven # 2010.01.07. 11:40

Tisztelt Szakértők!

A történetem a következő:Az anyósomék hárman voltak testvérek.Az apjuk 1995-ben meghalt és volt hagyatéki tárgyalás.1999-ben meghalt a fiútestvér és maradtak ketten testvérek,de a meghalt testvérnak van kettő gyereke.Az anyuka elég beteg nem lehet magára hagyni és otthonban vigyáznak rá éjjel nappal.A kérdés a következő ha az anyuka neadj isten meghalna ki örököl az anya után?A két élő gyerek,vagy a meghalt fiútestvér gyerekei is?

Köszönettel:leuven

ObudaFan # 2010.01.07. 11:32

Akkor érdemes fizetni csak, ha a ténylege örökös ezt a feleségére engedményezi, mert máskülönben fennmarad a kétszeri fizetés veszélye.

monalisa1 # 2010.01.07. 11:10

A sógornőnek ebben a kérdésben semmihez sincs joga -nem ő örökölt-, azonban kapzsi asszony (...) és meglásd addig fogja piszkálni a férjét -és ezzel rontani a családi/rokoni viszonyt-, amíg majd ő is fogja kérni a hagyatékból még visszamaradtak elfelezését. Mert póthagyatéki eljárás bármikor kérhető, ha abból valami bárhogy is de kimaradt.

Legjobb lenne ha a sógor végre a sarkára állna és lekussoltatná a feleségét...

"Mona"
laikus hozzászóló

Andi73 # 2010.01.07. 09:40

Nálunk az a baj, hogy nem az örökös követel hanem annak a felesége.Az örökös vagyis a sógorom, apósom halálakor azt mondta legyen a férjemé a ló és a kocsi neki nem kell, de a felesége ebbe nem tud belenyugodni. Ha a sógorom kérné neki kifizetnénk, de ő azt mondja nem, a felesége pedig kéri. A férjem ezt unta meg és azt mondta kifizeti nekik a pénzt.Ézért kérdeztem, hogy jogos-e a követelése, vagyis nem az örökös hanem a felesége követel? Van-e egyáltalán joga követelőzni? Mert ő úgy gondolja van. Gúnyolódva azt mondta a féjének nem kell a pénz azért nem kéri, de neki kell adjuk oda. Remélem nem túl zavaros ahogy leírtam.
Köszönöm szépen, hogy megtiszteltek válaszukkal.
Andi73

kaméleon # 2010.01.06. 18:14

Én azt gondolom, hogy a házassági vagyonjogi szerződés is megoldás lehet. (Jó) ügyvéd kell hozzá.

ObudaFan # 2010.01.06. 15:59

Nem
közös szerzemény. Vagy annak számít, ha azóta (is) szerezte, amióta összeházasodtunk?
Hogyan különíthető ez el?

Ha örökölte, ajándékba kapta, vagy az életközösség fennállta előtti vagyon helyébe lépő vagyon, akkor az ő különvagyona. Egyébként közös vagyon.

A megvásárolandó ingatlan majdani hátralevő jelzáloghitel törlesztéseit a feleségem fizetéséből fogja finanszírozni.
Tehát én nem járulok hozzá a tőketörlesztéshez, kamatfizetéshez. Akkor is közös szerzeménynek számít?

Igen.

Születendő közös gyermekünk (gyermekeink) számíthat-e az én, első házasságomból származó gyermekeim igénybejelentésére a fent említett ingatlan öröklését illetően?

Igen, a te tulajdoni hányadodat végrendelet hiányában a gyermekeid egymás közt egyenlő arányban öröklik.

Hogyan kerülhető el az a nem kívánt szituáció, hogy az én, első házasságomból származó gyermekeim az én halálom esetén örökösödési igényt nyújthassanak be a fent említett ingatlanra, amit nem én szerzek.

Végrendelettel, de kötelesrészi igényük lesz.

Ki az örökös, ha szándékaink ellenére nem születik közös utód?

Akit a végrendeletben megnevezel, azzal, hogy a gyermekeknek a kötelesrészi igénye fennmarad. Végrendelet hiányában a gyermekek az örökösök.

gumimaci # 2010.01.05. 22:43

T Szakértők!
Előző házasságomból van 2 gyermekem.
Exnejemmel élnek.
Új házasságban élek, közös gyermekünk még nincs.
Ingatlanvásárlást tervezünk. Az ingatlan kezdőtőkéje az új feleségem vagyonából van. Nem
közös szerzemény. Vagy annak számít, ha azóta (is) szerezte, amióta összeházasodtunk?
Hogyan különíthető ez el?
A megvásárolandó ingatlan majdani hátralevő jelzáloghitel törlesztéseit a feleségem fizetéséből fogja finanszírozni.
Tehát én nem járulok hozzá a tőketörlesztéshez, kamatfizetéshez. Akkor is közös szerzeménynek számít?
Születendő közös gyermekünk (gyermekeink) számíthat-e az én, első házasságomból származó gyermekeim igénybejelentésére a fent említett ingatlan öröklését illetően?
Hogyan kerülhető el az a nem kívánt szituáció, hogy az én, első házasságomból származó gyermekeim az én halálom esetén örökösödési igényt nyújthassanak be a fent említett ingatlanra, amit nem én szerzek.
Ki az örökös, ha szándékaink ellenére nem születik közös utód?
Köszönettel
gm

ObudaFan # 2010.01.05. 17:28

Majd fizetni a perköltséget is? A hagyatékátadó végzésnek nincs anyagi jogereje, mint tudjuk, ráadásul kérhető póthagyatéki eljárás.

Dr.Attika # 2010.01.05. 17:27

Mivel hagyatéki leltár és hagyatéki eljárás kötelező volt, ezért a hagyatékátadó végzés dominál. Ha abban nem szerepelt a kocsi-ló, akkor nem jogos. nem kell fizetni semmit. Meg kell neki mondani, hogy forduljon bírósághoz.