Az egyenlő arány rendben van természetes,de döntési ill.elsőbbsége,kivásárlás stb. megilleti alanyi jogon?
Öröklés
A két testvér egyenlő arányban örökölt., rég elmúlt már az az idő hogy az elsőszülőtt "vitt mindent".
"Mona"
laikus hozzászóló
Tiszteletem.Kérdésem az lenne,hogy egy öröklés során ahol örökölt az édesapa után két testvér,a magyar törvények szerint az idősebb(elsőszülött)testvért előjog illeti-e meg?Köszönöm.
Köszi monalisa1, átmásoltam az adós fórumba, gonodolkoztam rajta én is, hogy oda kellene írni, de pont láttam itt egy hasonló kérdést.
paksi
Hogy a kérdésed nehogy megválaszolás nélkül maradjon, javaslom tedd át (= írd újra) az "adózás, illeték és pénzügyek" rovatba - ott valószínűleg előbb felfigyelnek rá.
A keresztlányom édesapja meghalt, megkapta utána a magánynyugdíj összeget 2009-ben, akkor azt nyxilatkozták, hogy nem kérik az adó levonását. Most szeretnénk bevallani, de nem küld igazolást a nyugdíjpénztár, arra hívatkozva, hogy nem kérték az adólevonást, menjük az Apeh-ba.
Az lenne a kérdésem, hogy ez milyen jövedelemnek mínősül és mennyi adót kell fizetni utána
Köszönöm a segítséget
Az adóév 2009. május 21 - 2010. május 20-ig tart, tehát a 2010. éviben kell bevallást tenni az összegről.
A második kérdésre sajnos nem tudom a választ, de van még idő a nyugdíjpénztártól és/vagy az APEH-től megkérdezni - akár e-mailben is.
"Mona"
laikus hozzászóló
Tisztelt Válaszadó!
A szüleim, a néhai testvérem után Magánnyugdíj-összeget örököltek.
A hagyatéki 2009.dec.21-én volt, a MNyP-nál 22-én jártak ahol azt mondták, hogy február környékén utalják az összeget.
Kérdésem, hogy Nekik melyik bevallásba kell ezt bejelenteni a 2009-es vagy a 2010-esbe? És a Pénztár hány százalékot von le belőle az APEH-nak?
Köszönettel: Meggy
A bankok duplán biztosítják magukat. Azaz van egyszer a ház, valamint életbiztosítás. Itt is erről van szó. Az életbiztosításról. Valószínű a biztosítás valamelyik társbiztosítójuknál van, ezért nekik jobb, ha kifizetik a hitelt, vagy pedig a házat árvereztetik el.
Meg kell keresni a lakásszerződést, valamint a hitelpapírokat. Akár menj vissza a közjegyzőhöz, hogy milyen papírok alapján állapította meg. Vagy fogadj ügyvédet, aki ennek utánanézet, hátha komolyabban vesznek!
Most komolyan: honnan a csudából tudnánk megmondani, hogy a tartozik-e ahhoz a kölcsönhöz biztosítás, és ha esetleg igen, akkor az milyen biztosítási eseményekre, mekkora összegű kifizetést, fedezetet nyújt?
Kedves Szakértők!
Elnézést kérek, ha hozzászólásom nem megfelelő helyen van...
A következő lenne a kérdésem:
Szülők 2007-ben kölcsönt vettek fel (OTP), ami rá lett terhelve a házukra. Mindketten 2008-ban meghaltak. Két gyermek van (nagykorúak), akik a szülői házban laknak, ami be lett terhelve.
Az OTP, amikor felvették a hitelt, nem kötött az ügyfelekkel hitelfedezeti biztosítást (lehet, hogy nem kötelező, de én ilyennel még nem találkoztam, hogy ne kötnének). A gyerekek fizetik tovább a hitelt, ami még a szülők nevén van, + van még előtakarékossági is, mivel úgy kedvezőbb volt a hitel, azt is fizetik, és az is a szülők nevén van.
A közjegyzői okiratban, ami a hitelhez készült, van egy megjegyzés a biztosítással kacsolatban, amiből az szűrődik le, hogy kell hogy legyen valami biztosítás a hitelen. Az OTP azt mondta, hogy nem tudnak csinálni semmit, mert nincs semmiféle hitelfedezeti biztosítás. Akkor a közjegyzői okirat miért említi?
Ilyenkor mi a teendő? A bank nem segít (egyértelmű, hogy ők a pénzüket akarják). De ha mégis ott van a biztosítás, akkor az ilyen esetekben nem fedezi a hitelt? Vagy mindennel együtt megörökölték a gyerekek, és fizethetik vissza az egész összeget.
A választ nagyon szépen megköszönöm!
Ha esetleg nem voltam érthető, akkor elnézést kérek, és pontosítom azt a részt.
Mégegyszer nagyon köszönöm!
Üdv.
Gábor
Gabesz
Köszi Mona!
Kikértem a tulajdoni lapot,ezen 2002-ben az említett bejegyzés szerepel(terhelési és elidegenítési tilalom öröklési jog bizt.ra 1/2-1/2 részben).Aztán rá két évre tartás,már csak egyikük nevén.
Ezt követően az adásvétel-pár hónappal utána.
Hát,ennyi...
Az tiszta,h.kötöttek tartásit a nagyapámmal.De vajon előtte volt öröklési ?
És akkor most mi van??
Köszi Mona!
Kikértem a tulajdoni lapot,ezen 2002-ben az említett bejegyzés szerepel(terhelési és elidegenítési tilalom öröklési jog bizt.ra 1/2-1/2 részben).Aztán rá két évre tartás,már csak egyikük nevén.
Ezt követően az adásvétel-pár hónappal utána.
Hát,ennyi...
Az tiszta,h.kötöttek tartásit a nagyapámmal.De vajon előtte volt öröklési ?
És akkor most mi van??
Valószínűleg téged mint az édesanyád örökösét "kifelejtettek" a hagyatékból, szándékosan - nem szándékosan nem tudni. (A közjegyző nem tudhat mindenkiről.)
Előszőr nézd meg hogy aktuálisan mi van a földhivatalban a kérdéses ingatlan tulajdoni lapján visszamenőleg is - kéne tudni hozzá a pontos helyrajzi számot. (Egy 2002-ben zároltatott ingatlan ügye azóta bizonyára tisztózódott már - valószínűleg nélküled...)
Egy esetleges öröklési szerződés belekavarhatott az ügybe, már ezért is tisztán kellene látni a tul. lap segítségével.
Amúgy a jogos tulajdoni igény soha nem évül el.
"Mona"
laikus hozzászóló
A kérdésem a következő lenne:
Az anyai nagypapám hagyatékáról van szó.
Édesanyám 2 vér szerinti testvére elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztetett be fele-fele részben az illetékes földhivatalnál a nagypapám ingatlanára,2002-ben.Édesanyám akkor már 3éve nem élt.Hogyan lehetséges ,h.fele-fele részben?Hogy lehetett,h az egészből kihagyták az édesanyámat,mint törvényes örököst(illetve leszármazóit,mivel akkor ő már elhunyt)?
Vagy volt öröklési szerződés??
Válaszukat előre is köszönöm!
Köszönöm az érdemi hozzászólásokat és segítséget!
alexus: az első hozzászólásomban írtam, hogy az elhunyt utolsó lakóhelye szerinti közjegyzőnél kell érdeklődni. A közjegyzői kamara honlapján van illetékességkereső.
Pisa teszt negatív. Ketten is egyértelműen közölték veled, hogy az öröklésen alapuló igény tulajdonjogi jellegű, és a tulajdonjogi igények nem évülnek el.
A póthagyatéki eljárásra vonatkozik valami határidő?(A hagyatékátadó végzéstől számítva?)Hisz ha esetemben ez áll fenn,akkor ez a dokumentum nincs a birtokomban.A végzést ki lehet kérni a hagyatéki elj-t lefolytató közjegyzőtől?Illetve honnan tudom meg,melyik közjegyző folytatta le az eljárást?
Köszönöm válaszukat!
A feleség nem örökölt, hanem eleve övé volt az 1/2 hányad házassági közös vagyon címén. Ha adóstárs volt, akkor neki is fizetnie kell a kölcsönt, ha nem volt az, akkor csak az örökösöknek.
Jó napot!
Kérdésem az lenne.
Meghalt az élettársam.
Volt egy háza, két gyermek örökölte az apai részt.
A másik fél részt meg a felesége.
A házon van még 4 évig havi 10eft hitel.
A hitelt is a három örkösnek kell fizetnie?
Vagy csak a feleségének?
Köszönöm válaszát előre is.
üdv Jutka
Édesapám után kötelest részt öröklünk a testvéremmel. Az lenne a kérdésem, hogy az ingatlanról készítettek adó értékbizonylatot, aminek lakatlan értékét vagy a lakott értékét kell Nekünk figyelembe venni? Mivel 20 millió forint alatt van az örökség, így nem kell illetéket fizetnünk, csak az élettársának. Minket, melyik alapján kell kifizetni?
Polgári Törvénykönyv
115. § (1) A tulajdonjogi igények nem évülnek el.
Ingatlan tulajdonával kapcsolatos igény nem évül el.
Póthagyatéki eljárást kell kérni.
A közjegyző nem minden esetben szerez arról tudomást hogy még más örökös is lett volna...
"Mona"
laikus hozzászóló
Köszönöm válaszát!
Lenne még kérdésem:
Érvényesíthetem-e még ezen igényemet,azaz követelhetem-e még törvényes részemet?Van-e elévülési idő e tekintetben?
Igazából azt nem értem,hogy hogyan kerülhettek ki minket akkor az öröklésből?
Hagyatéka volt a nagyszüleimnek,ingatlan és ingóságok egyaránt.
Előre is köszönettel!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02