Öröklés


monalisa1 # 2009.09.10. 12:23

Tanúkat kellene felkutatni a múltból és az örökségi eljárásra beidéztetni őket, akik elmondásukkal igazolni tudnák, hogy a házat a nagymama egymaga építette - és senki más. Így a tulajdon kérdése ha utólag is de tisztázódna.

Egyébiránt "a" kapavágástól függetlenül is lehet tulajdonrészt örökölni - szerencsés esetben.

Igen, a ráfordítás követelhető a tulajdonos társaktól, ha másként nem peres eljárással.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Auruun # 2009.09.10. 11:59

Kedves Fórumtársak.
Egy kis (nagy) segítséget kérnék.
Nagymamám tavaly elhunyt, ingatlanát három gyermeke örökölte, akik közül ketten átadták az örökséget a harmadik gyermeknek, édesapámnak. Eddig egyszerű is a történet, most jönnek a bonyodalmak.

Kiderült, hogy csak 1/3 tulajdonrésze volt nagyimnak, mert a ház nem is az ő nevén van, hanem az ő édesanyjáén (vagyis dédim nevén). Így belépnek a képbe nagyim két testvérének örökösei (mert ők már nem élnek). A házat a mamám építette fel a háború után kis gyári keresetéből, de az akkori tanácsi emberke ezt nem vette figyelembe és mert a telek dédim nevén volt, a házat is dédim nevére írták. Bizonyítani ezt semmivel sem lehet. Hacsak azzal nem, hogy mikor beköltöztek a felépült házba, nagyim két testvére már rég máshol élt a családjukkal.

A házat, a telket nagyim három gyermeke gondozta. Dédimet nagyim temettette el. 50 év után olyan ember is részesedhet, aki - vidékiesen szólva - egy kapavágást nem ejtett ott? Soha semmilyen anyagi ráfordítással nem éltek az ingatlanon? Most pedig tartják a markukat? Apukám, aki haláláig gondozta nagyimat, rendben tartotta az ingatlant, anyagi ráfordításai voltak, ő pedig fizessen idegeneknek?

Mit lehet tenni? Ha mindenképpen osztanunk kell az örökséget, élhetünk-e igényünkkel, hogy az elmúlt évek ráfordításait viszontköveteljük a felbukkant örökösöktől?

Minden segítségért nagyon hálás lennék. Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.10. 10:09

De hülye vagyok. Megyek haza, lefekszem. :)

ObudaFan # 2009.09.10. 10:04

Különvagyonra is van kötelesrész, mert az is a hagyaték része. Hacsaknem ági vagyon.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.10. 09:54

Azt mondja, a házasságkötés előtt került a nevére. Ha ez azt jelenti, hogy a házastársi életközösség kezdete előtt szerezte, akkor különvagyon, nincs köteles rész. (Hacsak nem volt köztük a házasságkötés előtt közvetlenül élettársi jogviszony.)

ObudaFan # 2009.09.10. 09:34

Hacsaknem örökölte , vagy felmenőitől ingyenesen kapta a hölgy, a férjnek lehet kötelesrészi igénye.

shais # 2009.09.10. 09:04

Tisztelt Ügyvéd Úr !

Idős rokon hölgy elajándékozná a nevén lévő lakást három unokaöccsének.
Kérdés, hogy a hölgy halála után férjének lehet-e valamilyen követelése az ingatlanért örökség, köteles rész stb címen ? Közös gyermekük nincs és a szóban forgó ingatlant nem használják és nem is használták soha. A hölgy nevére még a házasság előtt került a lakás.

Válaszát előre is köszönöm !

ObudaFan # 2009.09.08. 15:21

Ennél lényegesen hosszabb ideig is elhúzódhat.

nandy # 2009.09.08. 14:13

Akkor is eladhatod az ingatlant, ha nincs még kifizetve az illeték.

bluehold # 2009.09.08. 12:32

Köszönöm a választ.

Ingatlanszerzési illetéket kell fizetnem?
A bejegyzés már lassan 2 hónapja történt és még mindig semmi az APEH-től,ennyire elhúzodhat?
Meg lehet ezt sürgetni? Ugyanis szeretnénk eladni az ingatlant de gondolom mig nem fizettem addig nem tudom.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.08. 05:01

Talán ha jogi kérdést tennél fel?

cserko1 # 2009.09.07. 20:51

Sziasztok !
Remélem sikerül egy kissé tisztábban látni a jövőmet a segítségetekkel.
Szóval :
A nejem anyukája elhunyt.
Még nem volt hagyatéki tárgyalás,úgyanis a 3 testvér közül az egyik gondnokolt,akinek a gondnokságát előbb el kellett rendezni.( a nejem lett a gondnok)
Az öröksék tárgyát képező ingatlanon (anyuka 3/6-od részben volt tulajdonos , a maradék 3/6-od rész tulajdonosai a tesvérek egyenlő arányban)van egy jelzáloghitel,amit elméletileg közösen fizettünk sógorommal.De csak elméletileg,mert ő nem fizet én pedig igen,mert nem szeretném,hogy a bank elvigye.
Ezenkivül a ház rezsiét (havi 100 ezer) is én meg a nejem fizetjük.(már több mint 500 ezer a sógorom tartozása felénk.)
Milyen reménysugárban kapaszkodhatom?

Előre is köszi a jogi segítséget.

cserko1

ObudaFan # 2009.09.07. 16:45

shais

Ha nincs végrendelet, a férj örököl, kivéve, ha a feleség a felmenőitől örökölte, vagy ingyenesen szerezte a vagyontárgyat.
Ha van végrendelet, a kötelesrész a törvényes örökrész fele.

ObudaFan # 2009.09.07. 16:39

atamu

Kizárásnak minősül a végrendeletben írt vagyon körében, ennek meghatározása hiányában az egész vagyon tekintetében.
Nem veszi figyelembe a bíróság.

Dr.Attika # 2009.09.07. 16:25

Van teendő. Fizetési teendő. Hamarosan az APEH is jelentkezik egy határozattal.

bluehold # 2009.09.07. 15:54

Segitségeteket kérném.

öröklési szerződéssel hozzájutottam egy ház 7/10 részéhez. A földhivataltól már megjött a tulajdonbejegyzésről a papír, be is fizettem a jegyzési kérelemért a 6000ft-t. Kérdésem, hogy van-e még valami teendőm, illetve milyen adók vagy illetékek terhelnek még?
Előrei is köszönöm a választ.

atamu # 2009.09.07. 15:29

sziasztok. ismét jöttem fárasztani. Az lenne a kérdésem hogy: ha valakit nem emitenek meg a végrendeletben, akor az kizárásnak vagy kihagyásnak vagy minek minösül.Vagyis nagyobb esélyem van e hogy örököljek a végrendeletböl kihagyotakal szemben ha az apám volt a megnevezet örökös, de ö kieset az öröklésböl.És hogy a biroság figyelembe e veszi hogy az örökhagyonak nem volt idelye uj végrendeletet csinálni az én javamra , mivel az örökhagyo és az örökös halála közt nagyon kevés idö volt ujat irni. De tanuk tudnák bizonyitani hogy azt szerete volna hogy az apám és én örököljek. köszike csá

shais # 2009.09.07. 12:59

Tisztelt Cím !

Rokon hölgy hét éve ment férjhez.
Sem saját , sem közös gyermekük nincs, a férjnek van két saját gyermeke.
A hölgy súlyos beteg lett , ezért lett szükség gondolkodni az örökségen.
Saját lakása és nyaralója van ami az esküvő előtt került a nevére.
A férj is rendelkezik saját lakással.
Ha nincs végrendelet a férjet illeti-e meg az örökség ?
Rokonomnak két testvére van.
Ha ír végrendeletet ( és a férj nem szerepel benne ) az kizárólagos alapot adhat-e
az örökség elosztásánál vagy létezik-e ebben az esetben valamilyen köteles rész a férj felé ?

Válaszukat előre is köszönöm !

ObudaFan # 2009.09.03. 11:38

atamu

Az általad leírtak után is fenntartom, amit már leírtam. Sajnos alapvető tévedésben vagy a törvényes helyettes örökös fogalma tekintetében.

_Wasp_ # 2009.09.03. 11:13

atamu:

nem a törvényt illesztetted be, mivel az azt tartalmazza, amit ObudaFan leírt, és amit én is megválaszoltam neked már egy másik topicban.

(miért kell ugyanazt a kérdést több helyen feltenni?!)

a törvény ugyanis így szól:

Ptk. 599. § (1) Örökölni törvény vagy végintézkedés alapján lehet.
(2) Amennyiben az örökhagyó után végintézkedés maradt, az öröklés rendjét ez határozza meg. Végintézkedés hiányában az öröklés rendjére a törvény az irányadó.

Ptk. 600. § Kiesik az öröklésből

  1. aki az örökhagyó előtt meghal;

Ptk. 639. § (1) Ha az örökhagyó úgy nevezett több örököst a hagyatékra vagy annak egy részére, hogy ezzel a törvényes öröklést kizárja, és valamelyik nevezett örökös anélkül esik ki, hogy helyettes örököse lenne, a hagyatéknak ugyanerre a részére kinevezett többi örökös részesedése arányosan növekszik (növedékjog).

(2) Ha a kieső nevezett örökös az örökhagyónak törvényes örököse is lenne, a növedékjog alapján az örökhagyóval ugyancsak törvényes öröklési kapcsolatban álló többi nevezett örökös örökrésze arányosan növekszik, feltéve, hogy a kiesőnek nincs helyettes örököse, és a végrendeletből más nem következik.

Ptk. 640. § (1) Az örökhagyó arra az esetre, ha az örökös az öröklésből kiesik, mást nevezhet örökössé (helyettes örökös).
(2) Ha a nevezett örökös az örökhagyónak egyben törvényes örököse is, kiesése esetére leszármazóját - ellenkező végrendeleti intézkedés hiányában - helyettes örökösnek kell tekinteni.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

atamu # 2009.09.03. 10:58

obudafan. amiröl te beszélsz az a törvényes öröklési sorend ( gyerek szülö férj stb ) de ha figyelmesen elolvasod amit beilesztetem törvényt akor látni fogod hogy a sorban a legutolso helyen van a törvényes öröklési rend.. végrendeleti öröklés alapján kieset személy helyet örököl a kieset személy törvényes helyetese, ez elötte van 2-vel. ha a kieset személynek nincs helyetes örököse, akkor jöhet a törvényes öröklési rend. Ne keverjétek össze a törvényes öröklést a végrendeletivel. Az én esetemben a A pont nem érdekes mert végrendelet van. A B-pont pedig a-b-c-d pontbol áll ami rám vonatkozik az a B/b-pont, és ez kizárja az utána lévöket ( c-d )mostmár tényleg kezdek begurulni nem igaz hogy nem birjátok fölfogni hogy mit mondok nektek.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.03. 10:20

Mi nem értjük. Csak te vagy helikopter...

atamu # 2009.09.03. 10:13

öszeraktam az engem érintö mondatokat hogy világos legyen :::: Ha valaki kiesik az öröklésből, helyette örököl a végintézkedésen alapuló öröklés esetén a törvényes helyettes örökös
Na most aki kieset az öröklésböl, az az apám, neki szerintetek ki a törvényes helyetes örököse... ennyi. Most nem értem hogy csak én fogom fel roszul ezt a törvényt vagy ti nem értitek.

ObudaFan # 2009.09.03. 08:37

Hogy az olasz jog ezt hogyan szabályozza, azt egy olasz ügyvédtől kellene megkérdezni.
Itthon egyébként csak akkor lennél ebben az esetben törvényes helyettes örökös, ha a nagynéninek se leszármazója, se házastársa, se szülője nem lenne életben.

atamu # 2009.09.03. 05:59

Csá. Na erre gondoltam, a B/b-pont ez ránk vonatkozik nem ???????

Ha valaki kiesik az öröklésből, helyette ki örököl?

Az örökös személyét
A.) törvényes öröklés esetében a törvény határozza meg
B.) végintézkedésen alapuló öröklés esetén:
a.) ha az örökhagyó helyettes örököst nevez, a helyettes örökös ennek hiányában
b.) a törvényes helyettes örökös jut hozzá az örökséghez, ennek hiányában
c.) a növedékjog érvényesül, e nélkül
d.) a törvényes öröklés szabályai jutnak érvényre