Öröklés


Majordomus # 2022.10.15. 21:22

Még lehet!

Kicsingrid # 2022.10.31. 11:43

Kedves Szakértők!Segítséget szeretnék kérni az alábbI ügyben. Ismerősömnek van egy családi ház a tulajdonàBan (1/1) Ő nem lakott a házban,testvérének megengedte,hogy a ott lakjon, Most a testvére meghalt és felbukkant a halott férfi lánya követelve az apai részt a házból. Kérdésem,jogos-e a követelése,ha nem volt apjának tulajdonrésze a házban ,csak ott élhetett? Köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2022.10.31. 14:55

Ne kérdezd meg több helyen.

Majordomus # 2022.10.31. 20:50

Milyen apai részt a más tulajdonából?

El van tévedve.

marcsiii1100 # 2022.11.01. 17:48

Tisztelt drbjozsef!

Édesapám 12 éve gondnokság alatt áll, cselekvőképességében részlegesen korlátozott. Többször állt pszichiátriai kezelés alatt, paranoid skizofréniát állapítottak meg nála. Felmerült annak a lehetősége, hogy korábban, amikor még nem állt gondnokság alatt, viszont az egészségügyi problémái már fennálltak, lehetséges, hogy elment a közjegyzőhöz, és készített egy végrendeletet. Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben ez igaz, érvényes ez a végrendelet?

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
P.

Majordomus # 2022.11.01. 20:25

Igen.
.
Gondolom tartasz attól hogy nem te leszel az örökös?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.01. 20:27

Valószínűleg.

Majordomus # 2022.11.01. 20:34

Esetleg megtámadható a végrendelet,de nem sok esélyed van.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.02. 07:14

Közvégrendeletet megtámadni? Háááát....

drbjozsef # 2022.11.02. 07:20

Kérni, követelni, megtámadni, pereskedni mindig lehet. Hiszen nem tilos az. :)

PN90 # 2022.11.02. 18:22

Kovács Béla Sándor,

Elnézést, de belecsöppentem a témába, ezt kifejtené ha megkérem szépen, azt a “hááát…”- ot

Valamint a közvégrendeletet (ha jól tudom azt nevezik annak, amit közjegyző ír és nyilvántartásba vesz) hatályon kívül helyezheti-e egy otthon kézzel írta de frissebb ? Vagy az ügyvédi is úgymond “kiütheti” ha az időben frissebb?

Előre is köszönöm a válaszát!

drbjozsef # 2022.11.02. 18:52

PN90,

Ha mindegyik végrendelet alakilag megfelelő, akkor a Ptk. 7:41.§(2) szerint az utolsónak tett az érvényes azzal, hogy főszabály szerint ha a régebbi egyes rendelkezésével nincs ellentétes az újban, akkor azok hatályban maradnak.
Ez természetesen az írásbeli végrendeletekre vonatkozik, de nem számít, hogy az közvégrendelet vagy magánvégrendelet.

A "háát" a közvégrendelet megtámadhatóságára utalhatott. Azt közjegyző előtt teszi, amely így közokirat, ellentétes bizonyításig valósnak kell tekinteni, és a közjegyző miatt ez az ellenkező bizonyítás igen kivételes esetekben se nagyon szokott sikerülni. Esélytelen.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.02. 18:59

Ha több érvényes végrendelet van, az utolsó a hatályos.

PN90 # 2022.11.02. 19:18

drbjozsef /Kovács Béla Sándor,

Köszönöm a gyors válaszukat!

Tehát akkor gyakorlatilag semmi értelme nincs a közjegyzőinek vagy ügyvédinek csak a pénzkidobás (már bocsánat) ….. ha egy otthon irt valamilyen papirfecni kiütheti mert frissebb.

Esetünkben született egy közjegyzői, amit félő hogy majd ki akarnak ütni (akár egy hamis firkálmánnyal - ennek fennáll a veszélye) azok akik nem örökölnek, pedig a törvény szerint ők előbb lennének a sorban. (Nem egyeneságról van szó) Tehát nem vagyunk védve semmilyen szinten és feleslegesen fizettük ki a közjegyzői díjat….. ezt jó tudni ….

Régebben nem úgy volt, hogy a közjegyzőit csak közjegyzői ütheti? - ez már csak kíváncsiskodás

Köszönöm!

drbjozsef # 2022.11.02. 20:34

PN90,

Nem.
Ez pontosan így volt a régi Ptk.-ban is. (650.§(2)),

A közokirat adott esetben lehet "erősebb" mint a magánokirat, de végrendeletnél pont nem ez a helyzet.

Ha ettől féltek, kössetek öröklési szerződést, vagy halál esetére szóló ajándékozást.
Persze, ilyen okiratokat is lehet hamisítani, bár van, amelyikhez kell ügyvédi ellenjegyzés. Bár azt is lehet hamisítani. Mindent lehet. Legfeljebb nehéz.
De egy ilyen szerződést nem lehet egy másikkal felülírni, legalábbis nem egyszerűen egy új rendelkezéssel, hanem csak kifejezetten annak felbontásával, ami nem lehet egyoldalú, és ez elég nagy védelem lehet az "örökös"nek.

Majordomus # 2022.11.03. 20:09

Hát én nem hiszem hogy a közjegyzői okiratba bele lehet kötni,ráadásul laikusok által "szerkesztett@ "okirattal",de ettől függetlenül jó gondolat az öröklési szerződés!

anyjuk # 2022.11.04. 11:20

Tisztelt Szakértő!
Természetesen én is kérdezni szeretnék!
Idős házaspár vagyunk, nyugdíjunk számlára megy a Takarékbankba, mindkettönké egy számlára van utalva.
Nyitottunk egy betét számlát is.
Mivel egy néven van a számlaszám, a másiknak "Kedvezményezetti nyilatkozatot" kellett kitölteni, kedvezményezetti
hányad 100 %.
Felmerült bennünk a kérdés: - mi van akkor, ha egyszerre, pl. autóbalesetben meghalunk!?!?
A gyerekek csak a hagyatéki eljárás után jutnak az összeghez???
Mért nem lehet legalább az egyik gyereket beírni , hogy mindjárt hozzáférjen az összeghez????

  • mivel , igen a temetésre gyüjtögetünk-

Mért nem lehet a nyomtatványt megváltoztatni?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.04. 11:27

Mért nem lehet legalább az egyik gyereket beírni
Miért? Nem lehet?

osztap # 2022.11.04. 11:59

anyjuk,

Ez a bank döntésétől függ, a Takarékbank úgy hajlandó szerződni, hogy két tulajdonosú számla esetén a haláleseti kedvezményezett csak a másik tulajdonos lehet. Kereshetsz másik bankot, de sok reményed ne legyen, ez a piaci gyakorlat.

Megoldás lehet, hogy csak egyikőtök nyit betétszámlát a saját nevére, egy gyereket haláleseti kedvezményezettként megjelölve, és arra beteszitek a pénzt. Nyilván, ha kellően megbíztok egymásban.

Egyébként az, hogy a bankok piaci gyakolata a fenti, azért van, mert elenyészően kicsi annak az esélye, hogy egy házaspár mindkét tagja egyszerre haljon meg. Magyarországon 130-150 ezer ember hal meg évente. Ebből 500-600 ember hal meg közút balesetben. És ezeknek csak a töredéke halt meg a házastársával együtt.
https://www.ksh.hu/…nep0010.html

anyjuk # 2022.11.04. 12:15

osztap
köszönöm szépen!!!

Mejmi # 2022.11.04. 13:40

Sziasztok! Ha én visszautasítom az örökséget, a nagykorú lányomat is beleírva, akkor nekem kell közjegyzői díjat fizetnem? 6-an vagyunk tesók, nem valószínű hogy mindenki visszautasítja. A nyugdíjából vontak, tehát volt tartozás, viszont nem tudjuk hogy ezen kívül van- e a nevén valami, az ingyenes online tulajdoni lapon nem tudtam rákeresni arra a gyárra, illetve telekre, amit sejtek h a övé 1/3 arányban ami nevén volt régebben. Ha a közjegyző nem talál csak adósságot akkor is meglesz tartva a hagyatéki eljárás? Köszi

drbjozsef # 2022.11.04. 14:33

Mejmi

akkor is meglesz tartva a hagyatéki eljárás?
Az biztos. Meg kell azt tartani.
Amire gondolhatsz, az a hagyatéki tárgyalás. Azt általában akkor mellőzik, ha egy örökös sem kéri, mert mind elfogadják a törvényes öröklés rendjét. (Meg a járvány alatt nem volt).

Visszautasításnál nem írhatod bele a lányodat (azt az öröklésről lemondáskor lehet, de az egy más jogintézmény). Ha te visszautasítasz, akkor kiesel az örökségből, helyeden a leszármazód örököl. Ha a lányod sem akar örökölni, neki is vissza kell utasítania. Ha a lányod kiskorú, akkor a nevében visszautasíthatsz, de CSAK a gyámhivatal beleegyezésével. A gyh pedig akkor fog beleegyezni, ha egyértelműen igazolod, hogy nem fog pozitívan kijönni az öröklésből, jóval több a tartozás, mint a vagyon.

Mejmi # 2022.11.04. 15:18

drbjoszef
Köszönöm a választ, arról nem írtál, hogy közjegyzői díjat ez esetben kell fizetnem. Olyan visszautasító nyilatkozatom van, amiben a nagykorú lányomat is bele tudom írni .Itt a közjegyzői díj ami fontos lenne, és mindenhol mást írnak.

Linkelem a visszautasító nyilatkozatot ha tudom, és ott egyértelműen látni lehet hogy a nagykorú lányomnak nem kell külön nyilatkoznia.,.Az első oldal lényeges, de másképp nem tudtam :(
https://www.fuzesgyarmat.hu/…33221_85.pdf

osztap # 2022.11.04. 15:22

Mejmi,

A helyedben megvárnám a hagyatéki leltárat, abból kiderül a vagyon. Utána ráérsz lemondani. A hagyatéki tárgyalás majd csak a leltár után jön, ha egyáltalán, ahogy drbjozsef írta.

A nyilatkozatmintának olvasd el a második oldalát. Világosan ott van, hogy nagykorú gyereknek magának kell külön nyilatkozatot tennie.

Közjegyzői díjat az örökös fizet.

az ingyenes online tulajdoni lapon nem tudtam rákeresni arra a gyárra, illetve telekre, amit sejtek h a övé 1/3 arányban ami nevén volt régebben
Esetleg nézegesd az e-közmű térképet online. Ha a gond az, hogy nem tudod a helyrajzi számot, sokat tud segíteni.

Mejmi # 2022.11.04. 16:27

osztap

Valóban nem olvastam el a második példányt, de annyira adta magát az első oldal, hogy számomra egyértelmű volt hogy oda "/ 0 kiskorú, 1 nagykorú gyermekem van./ Hiszen Ő be sem jöhet a tárgyalásra./ Nem lehet, hogy több ilyen visszautasító nyilatkozat létezik amibe egy lapra betudná írni a gyereket is?
"Közjegyzői díjat az örökös fizet." Ez azt jelenti hogy nem kell fizetnem? Bocsi ha már nem értem egész nap itt ültem a gép előtt és már agyilag elfáradtam.

Az ingyenes tulajdoni lappal kapcsolatban, nem az a gond h nem tudom a címet, helyrajzi számot, hanem azt írta ki, hogy nem találtunk ilyen ingatlant vagy valami ilyesmit. Utána beütöttem a saját lakásomat, és arra is ezt írta ki. Nem értem h miért mindkétszer helyesen írtam be a címeket. Köszönöm a segítséget..