Épkézláb módon le kellene írni a tényállást.
Öröklés
Nem volt időkiesés azonnal még az árverés napján fellebbeztünk aztán a fellebbezést szintén. Igaz a biroság 6 havonta válaszolt szinte semmit. Az utolsó levél a szintén semmivel ma jőtt.
Zavaros. Nagyon zavaros. És attól tartok, egy kicsit elkésett is.
Kérem ha valaki tud választ a problémámra ossza meg velem. Apai ágon örökölt (3-an őrőkőltük gserekek)családi házat, földeket. a nővérem tartozás cimen végrehajtást kért és az egészet elárvereztette. Melyet saját maga vett meg az árverésen. A nagy családi házat pl:350 ezer ft-ért. De előtte még a ház felét magára irattatta anyánkal melyet csak most az árverés után tudtunk meg. És milyen érdekes az árverésen befolyt HATALMAS ősszeg sorsárol sem tudunk semmit pedig 2009 szept 8-án volt az árverés. Fellebbeztünk de a fellebbezésre is csak a fellebbezés elutasitása jőtt vissza indoklás nem Valójában ugy érezzük vannak akiknek mindent lehet vannak akiket megfolytanak.
Koszonom a valaszt. Most mar kristaly tiszta.
Udv. V.
A törvényes örökösök első soron az örökhagyó gyermekei egymás között egyenlő arányban. (Itt fele-fele.) A kiesett gyermek helyén annak gyermekei örökölnek. (Ha vannak, de itt vannak.)
Tisztelt forumozok!
A nagypapam nemregiben hunyt el, neki verszerinti leagazasban 1 lanya, es annak csaladja, unokaja el (akikrol 20 eve nem hallott); valamint az edesapam (aki tavaly elhunyt) utan 3 unokaja, es dedunokai elnek.
Az elmult 8 evben szuleim viseltek gondjat.
Az a kerdesunk, hogy valojaban ki is orokol es milyen aranyban, annak tudataban, hogy a verszerinti lanya nem tamogatta, de a fia/menye gondozta ot halalaig. De mivel sajnos a fia mar nem el, igy orokolhetunk-e utana mi is, unokak, valamint menye, vagy minden az eletben levo lanyara, es annak csaladjara szall?
Elnezest, ha nem voltam ertheto. Elore is koszonom a valaszokat.
V.
Szívesen.
A nagypapa remélve felgyógyúl majd, de hosszú a lábadozás, sok türelem a családtól.
"Mona"
Köszönöm szépen a segítséget
A közjegyző amikor hagyatéki ügyben jár el tulajdonképpen "állami ember" - kötött árak ill. tarifa szerint dolgozik, abból engedni nincs módjában. Legfeljebb méltányolni tudja a család problémáit és részletfizetést adhat.
Vagy kérni kell hogy a tárgyalást tegye későbbi időpontra hogy a család anyagilag "levegőhöz" juthasson.
Telefonon beszéljenek vele.
"Mona"
laikus hozzászóló
Tisztelt fórumozók,
A következő problémával fordulnék önökhöz!
A dédmamám decemberben elhunyt.A nevén lévő ingatlant a nagymamám örökölte.
Március 1.-én meg kell jelennie a közjegyző előtt különböző papírokkal és közel 40.000Ft közjegyzői díjjal, hogy hivatalos legyen az öröklés!
Sajnálatos módon, a nagyapám agyvérzést szenvedett nem rég és a gyógyszerei közel 50.000ft-ba kerülnek havonta(+jelenleg is kórházban van).
A dédi temetése maga közel 400.000ft-ba került és higgyék el "alap"temetés volt, semmi extra, (az összes spórolt pénzünk ráment) és azt a kis temetési támogatást(10.000ft)sem kaphatták meg, mert 500ft-tal több valamelyikük nyugdíja a meghatározottnál.
Egyenlőre fogalmuk sincs honnan teremtik elő a pénzt a közjegyzői díjra!
Sajnos én sem állok úgy anyagilag egyedül állóként, hogy ki tudjam fizetni helyettük.
Nem lenne esetleg valamilyen támogatás erre?Nem lehetne valahogyan kérvényezni az elengedését a díjnak?
A segítséget előre is nagyon köszönöm!
Ha a néninek vannak saját rokonai és élő a kapcsolat velük, alkalmasint egy mellékmondat erejéig (...) rákérdezni a valamikori ingatlanszerzésre, hogy hogyan is volt az?...
Tehát ne a nénit hanem valaki jó emlékezetű hozzátartozóját.
Hátha aztán tanúnak jó lesz?!
nagyon köszönöm!
Bár nem túl jók a hírek.... így első körben.
Mindenképpen elmegyek egy konzultációra.
Természetesen megéri.
mégegyszer köszi.
Tulajdoni igény nem évül el. Azonban, ami egyszer el lett adva és/vagy ajándékozva azt később nem lehet megörökölni...
Azt nem tudom, hogy egy sok évvel ezelőtti adásvétel megtámadható-e ha vélhetően szinlelt volt csak ama szerződés, hiszen nem valószínű hogy a néni tényleges x millió forint megfizetésével jutott hozzá...
Ma már nem valószínű hogy visszakövethető lenne: 1. rendelkezett-e a szerződésben leírt összeggel 2. és azt miképp adta át a bácsinak...
Lehet hogy abba az időben még nem volt szükség ügyvédi közreműjödésre - igaz, ma sem okvetlenül, mert a felek írnak "egy papírt" és akár megvan., az ügyvéd az ellenjegyzéshez kell, valamint az ő feladata a földhivatalnál eljárni.
Tehát ha a néninek nem volt pénze a bácsi meg gondolatban eltapsolta a nemlétező vételárat, akkor ma nagyon nehéz lenne a szereződés valódiságát eredménnyel megkérdőjelezni.
Beszélj ügyvéddel, 15-25 ezer forint egyszeri konzultácóként csak megér a dolog, ha semmi más a belenyugvása végett...
Ja és köszönöm a nagyon gyors hozzászólásodat!
valóban nincs ilyen, nem is szó szerint így értettem, hiszen a tulajoni lapon ami a birtokomban van adás-vétel szerepel.
Nyílván a nagypapa eladta a mamának.
Viszont akkor is jár az APAI RÉSZ!!!???
nem??
Hiszen, az az apukámat illeti, annál is inkább mivel több gyermeke nem volt a papámnak.
Már csak az a kérdés, hogy így tizenévvel utánna van-e olyan ügyvéd aki érvényesíti a jogainkat.....
Olyan nincs hogy "a nevemre iratom valaki ingatlanát", nem.
Ama ingatlant a nagypapa vagy a néninek ajándékozta vagy eladta neki, de történhetett egyéb módon is a vagyonátruházás pl. tartási szerződés.
Javaslom a földhivatalban megnézni a tulajdoni lapot, ott fehéren-feketén le van írva mi a szerzés jogcíme. (Hasznos tudni a kérdéses ingatlan pontos helyrajzi számát a tul.lap könnyebb kikeresése érdekében.)
Aztán annak alapján esetlegesen el lehet indulni a 16 éve köddé vált vélt vagy valós apai örökség dolgában. ügyvéd javasolt hozzá.
Ügyvéd segítségét kellene kérni.
"Mona"
laikus hozzászóló
Kedves Válaszadó!
Az édesapám apukája meghalt '94.szeptemberben.
A felesége él még, aki csak mostoha anyuka.
Amikor baleset érte a nagypapám, '94.januárjában, a mostoha nagymama azonnal a nevére íratta azt az ingatlant és mindent ami a nagypapám nevén volt.Sajnos Ő utánna szeptemberben meg is helt.
A lényeg, hogy a mama ki szeretne minket vagyis az apukám zárni az örökségből. Letagadja, nem beszél róla, stb.
Természetesen ki kell rendesen nyomozni az ügyet, de
tudomásom szerint járna az apukámnak az apai rész!!! ???
vagy rosszul tudom??
Kérem a válaszát, mert tanácstalan vagyok és addíg szeretnék intézkedni amíg lehet.
Nagyon Köszönöm!
Arra gondol, hogy osztályos egyezséget (vagy hagyatéki osztályt) akarnak. De a lényeg a lényeg: nincs semmiféle előjoga az idősebbnek. Vagy megegyeznek a vagyontárgyak elosztásában, vagy minden osztatlan közös.
Egy részét nem is értem, mire gondolsz, de mindkét testvért ugyanazon a jogok illetik meg, nincs semmiféle elsőbbségi helyzet.
Az egyenlő arány rendben van természetes,de döntési ill.elsőbbsége,kivásárlás stb. megilleti alanyi jogon?
A két testvér egyenlő arányban örökölt., rég elmúlt már az az idő hogy az elsőszülőtt "vitt mindent".
"Mona"
laikus hozzászóló
Tiszteletem.Kérdésem az lenne,hogy egy öröklés során ahol örökölt az édesapa után két testvér,a magyar törvények szerint az idősebb(elsőszülött)testvért előjog illeti-e meg?Köszönöm.
Köszi monalisa1, átmásoltam az adós fórumba, gonodolkoztam rajta én is, hogy oda kellene írni, de pont láttam itt egy hasonló kérdést.
paksi
Hogy a kérdésed nehogy megválaszolás nélkül maradjon, javaslom tedd át (= írd újra) az "adózás, illeték és pénzügyek" rovatba - ott valószínűleg előbb felfigyelnek rá.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02