Öröklés

drbjozsef # 2019.02.23. 20:53

Gregorbeni,

valóban rosszul számoltam, nem bírok százalékot számolni basszus. Bocsánat.
Igen, az 1% az nem 10%. Annyi lesz az, kb 3.7M összesen.

Ha miui számláját nézzük, hogy a fele majdnem költségek, (bár nálad 44ezerből nem lesz 40ezer a költség valszeg), akkor azért inkább ettől kevesebb lesz a teljes hagyatéki érték.

Hívd fel telefonon azt a közjegyzőt, és beszéld meg vele mit szeretnél. Konkrét adatok nélkül eljárási tanácsot azért adhat.

miui # 2019.02.23. 19:35

Nem olyan rég nekem így nézett ki a számla hagyatékin.
Örökölt vagyon kb 4.2 millió. 90000ft kellett vinni.
munkadíj: 50000 ft.
költségtérítés: 20000 ft.
készkiadás: 20000 ft.

drbjozsef # 2019.02.23. 17:40

a végén írtad hogy 44000 ft esetén nem lesz nagy összeg.

Hagyatéki díjszabás :

500 000 Ft feletti, de 5 000 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 11 700 Ft és az 500 000 Ft feletti rész 1%-a;

Ez alapján olyan 800-900ezer lehet a teljes hagyaték.
Ha a díjban van költségtérítés, vagy egyéb tétel, akkor inkább kevesebb.

Vagyis a rád eső rész legfeljebb 100.000.- forint lehet.

drbjozsef # 2019.02.23. 17:29

akkor ha minuszba örökölnék automatikusan nem öröklök semmit??

Nem.
Ha nem utasítod vissza, akkor megörökölsz mindent, vagyont is, tartozásokat is.

De ha felszólítanak a fizetésre, akkor annyit kell legfeljebb fizetned, amennyit örököltél. Sőt, egészen pontosan a hagyaték tárgyaival felelsz, szóval ami tárgyakat örökölsz, azt egyszerűen felajánlod a hitelező(k)nek. Ha pénzt örökölsz azt persze kifizeted. Ha ingatlant, azt is felajánlod, hogy vigye.

Saját vagyonoddal nem felelsz a tartozásokért.

Ha elfogyott az örökölt vagyon, közlöd szépen a hitelező(k)kel, hogy elfogyott, ennyi volt, viszontlátásra.

drbjozsef # 2019.02.23. 17:26

ha édesapukámat meghatalmazom a nevemben igy a hagyatéki előtt hogy menjen be akkor ő megkérdezheti személyesen az öröklés tárgyát összegeket stb?

Ha meghatalmazod, bemehet.

De talán nem is kell meghatalmazni : édesapád nem örökös? Akkor saját jogán kérdezhet bármit, és elmondja neked.

drbjozsef # 2019.02.23. 07:28

Gregorberni,

Illetve még olyan kérdésem lenne, hogy nekem nagyon messze van a kitüzött nap amikor kellene menni a tárgyalásra, és olyan kétségeim vannak, hogy nem szeretnék negatív öröklést, mert ha benyújtják a temetési számlát , vagy esetleg jelzálog van valamin stb stb akkor ha elfogadom rosszul jövök ki belőle.

Tehát jól értem, hogy mivel nem szeretnél bajt a fejedre, inkább nem mennél el mert (időben???) messze van?

Nem vagy köteles megjelenni (írhatsz örököstársnak meghatalmazást, valamelyik testvérednek például aki elmegy), de ha nem mész el, akkor nemigen tudsz a közjegyző előtt olyan jognyilatkozatot tenni, ami megvéd a "bajtól". Például, hogy ha a hagyatéki leltár szerint több a teher, akkor visszautasítsd a hagyatékot. De erre sincs amúgy feltétlenül szükség.

Egyébként az örökösök az örökhagyó tartozásaiért egyetemlegesen felelnek, de legfeljebb a hagyaték értékéig. Tehát nem örökölhetsz csak tartozást, ha több a tartozás, akkor nem lesz örökséged, de NEM fogsz tartozást örökölni.

A közjegyző úgy szokta kiküldeni az idézést, hogy a teljes várható költségét közli mindenkivel, mert egyetemlegesen felelnek érte az örökösök, neki elég ha legalább egyikőtök elviszi és kifizeti neki, de ha mindenkinél van pénz, akkor az örökölt vagyon arányában szokás kifizetni. Tőled követelhet többet a közjegyző, te meg követelheted a nagybátyádtól/nagynénédtől a többletet.

Hogy telefonon mondanak-e valamit, azt közjegyzője válogatja. Elvileg nem közölhetnek konkrét ügyről részleteket telefonba, de ha jófej a közjegyző, és szépen kéred, ezt-azt elárulhat. Egy próbát megér, hátha. Legyél nagyon udvarias.

Ha 44.000.- forint az összes közjegyzői díj, akkor a hagyaték rád eső egy kilencede minden bizonnyal nem lesz nagyon nagy összeg.

Cabron_ # 2019.02.23. 06:24

Vedd fel a kapcsolatot a családoddal, akkor megtudhatod, hogy mire számíthatsz! Ez lenne a legegyszerűbb.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.22. 15:59

Az az összes díj.

Cabron_ # 2019.02.21. 10:36

ObudaFan:

Köszönöm a választ. Tesóm már így is parázik, hogy a hagyatéki végzésig nehogy történjen bármi a közművekkel kapcsolatban, mert így szóba sem állnak vele.

ObudaFan # 2019.02.21. 10:30

Szerintem a közművel nem lesz probléma.

Cabron_ # 2019.02.21. 07:06

Hm...

Attól, hogy édesanyám 2 éve otthonban él, már nem közösen lakott ingatlan? Oda van állandóra bejelentve.

No, de a közművek átírásával kapcsolatban mi a véleményetek?
Tulajdonosok leszünk mindhárman, és édesanyám gondnoka én leszek.

drbjozsef # 2019.02.21. 06:31

Cabron_

7:58. §
(1) Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti

1. a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és
  2. egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.

Nem minden ingatlanon, csak a közös lakáson. Ha ilyen nincs, akkor nincs, ez az ingatlan is a b. pont szerint, haszonélvezet nélkül öröklődik.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.21. 06:00

Nem véletlenül kérdeztem, amit kérdeztem.

Cabron_ # 2019.02.21. 05:00

KBS!

Nem úgy van, hogy az ingatlan tekintetében a túlélő házastárs teljes haszonélvezetet örököl, és a többi vagyontárgy tekintetében 1 gyerekrészt? Kösz, ha megvilágítasz, ha nem jól tudom, de itt most ez lényegtelen.
Nem érdekes, hogy ki mit örököl, 3 tulajdonos lesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.20. 21:22

Igen.

Kuszika # 2019.02.20. 20:16

Üdvözlet! Olyan kérdésem van,hogy unokatestvérem anyukája meghalt tavaly júliusban.Nem volt vagyona csak a nyugdija! Két gyermeke volt,az egyik már hosszú évek óta nem törödött édesanyjával! Az útóbbi években csak az unokatesóm gondozta,mivel demenciában szenvedett! A júliusi nyugdija az örökség! Mindkét gyermeknek jár az örökség? És mindkét gyermeknek kell viselni és kifizetni a temetés költségeit? Unokatestvéremnek semmilyen jövedelme nincs! Várom válaszát! Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.20. 18:38

Nem ez volt a házasfelek utolsó közös lakóhelye? Mert akkor nem ketten örököltök.

Cabron_ # 2019.02.20. 18:01

Kedves Fórumozók!

Újabb probléma merült fel örökséggel kapcsolatban. Elhunyt édesapám után az ingatlan tekintetében az ő 1/2 tulajdonjogát nővéremmel örököljük. Édesanyám része így 1/2, a miénk pedig 1/4 és 1/4. A házban nővérem él, a közművek édesapám nevén vannak, ezt át szeretnénk íratni nővérem nevére, amihez kell a tulajdonostársak beleegyező nyilatkozata is.
Édesanyám cselekvőképtelen, gondnokság alá helyezése folyamatban, várhatóan én leszek a gondnoka. Nem tudom, jól érzem-e, hogy a közmű szolgáltatók nem fogják elfogadni az én beleegyezésemet, mint tulajdonos, és mint a másik tulajdonos gondnoka. Ha így van, akkor erre az esetre ügygondnokot kell kérjünk? Vagy egyszerűbb, ha osztályos egyezség keretében a hagyatéki tárgyaláson az édesanyám javára lemondok az 1/4 tulajdonjogomról? Így az édesanyám lenne 3/4 részben tulajdonos, nővérem 1/4 részben, és édesanyámé lenne a teljes haszonélvezet, mint túlélő házastárs. Én, mint a gondnoka beleegyezhetek az átírásba a nővérem nevére, vagy mindenképp érdekellentét áll fenn? Édesanyám súlyos demens, otthonban él, sajnos soha nem fog tudni már az ingatlanba hazatérni.

ObudaFan # 2019.02.18. 15:06

Igen, megegyezés hiányában perben érvényesíthető.

Rencsi79 # 2019.02.18. 14:35

Kovács Béla Sándor!
Elvileg igen nincsen örökség,mert a drága keresztanyám,aki a nagyapám leánya 2013-ban iratott a nagyapámmal egy ajándékozási szerződést,mert ekkor már az édesapám is elhunyt. Köteles rész akkor is van! Nem?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.18. 14:30

Rossz hírem van: öröklési bizonyítványt akkor állítanak ki, ha nincs örökség.

Rencsi79 # 2019.02.18. 14:28

Üdvözlet!Még 2016-ban a közjegyzőtől kaptam egy öröklési bizonyítványt a nagyapám halála miatt. Eddig nem foglalkoztam vele,de ma felhívtam a közjegyzőt és a titkárnője azt mondta,hogy küldjem el hozzájuk jogerősítésre. Ha ez megtörténik utána mi a teendőm?Keressek meg egy ügyvédet aki intézkedik,hogy megkapjam az örökségemet?

Cabron_ # 2019.02.18. 12:12

Igen, tudom. Csak nyomatékosítottam az előző hozzászólást, amiben leírták ezt neki.
Nem akartam csúnya lenni és csak annyit mondani neki, hogy semmi köze a tesója vagyonához, és ahhoz sem, hogy kit vesz el, valamint, hogy jelenleg nincs leszármazottja, nem jelenti azt, hogy nem is lesz.

Kissé dühíteni szokott, amikor valaki a még élő rokona örökségén morfondírozik.

drbjozsef # 2019.02.18. 11:07

Cabron,

A tesód most feleségül vesz egy lányt, aztán, ha gyerekük születik, te akkor sem örökölsz.

Ha nem születik gyerekük, akkor sem örököl a testvér, ha van házastárs (és nem élnek a szülők).

Cabron_ # 2019.02.18. 07:55

Timi741!

A tesód most feleségül vesz egy lányt, aztán, ha gyerekük születik, te akkor sem örökölsz.

"Az ági öröklés célja, hogy az örökhagyó valamelyik felmenőjéről vagy oldalrokonáról örökölt vagy ajándékba kapott vagyon – végintézkedés, illetve leszármazó törvényes örökösök hiányában – annak a rokonnak a családjában maradjon, aki a vagyontárgyat szerezte és ne szálljon át (pl. egy rövid ideig tartó házasság nyomán) egy másik családra.A sajátos háramlási rend szerint öröklődő vagyont nevezzük ági vagyonnak, szembeállítva a hagyaték többi részével, az ún. szerzeményi vagyonnal. Az ági vagyon ebben az értelemben alvagyon a hagyatékon belül, a hagyaték többi részéhez, a szerzeményi vagyonhoz képest.Csak olyan vagyontárgy minősülhet ági vagyonnak, amely egyébként az örökhagyó hagyatékában természetben, fizikai formájában megvan."