Köszi a válaszodat.
Nincs gyereke a tesómnak, szüleink meghaltak. Legközelebbi rokona én vagyok, a tesoja. És a növéremnek a fia (a növérünk 5 éve meghalt).
Ági vagyon?
Öröklés
Öcsédnek nincs családja ?
"család meglepetésére" vs. "nincs családjuk". Ezt így hogy?
Van egy unokaöccse? Testvére nincs? Vagy mi vagy te akkor?
Ezek szerint te már nem is érzed magad annak? Érdekes.
Szóval : tételezzük fel, hogy azt akartad írni, hogy öcsédnek nem élnek a szülei, és nincs leszármazója.
Ez esetben a felesége önálló örökös lesz, mindent ő örököl, kivéve az esetleges ági vagyont. Te, mint testvére, vagy az unokaöccse ez esetben nem örököl.
Ezt akartad írni?
Az alábbi kérdésben szeretnék tájékozódni.
Az öcsém 9 év után a család meglepetésére, és érdekes elözmények után elveszi feleségül a barátnöjét.
Családjuk nincs, nem is terveznek.
Miben változik igy az öröklési rend? Belép-e a rendbe a barátnö, vagyis a leendö felesége?
Testvérem jelentös vagyonnal rendelkezik.
Egy unokaöccse van.
Ymanie,
Ha nem tagadott ki az öröklésből, akkor jár neked is, akkor is, ha sose láttad. (Persze, ne remélj részt az ingóságokból, készpénzből, csak abból, ami bekerül, vagy be is jelentenek a hagyatéki leltárba.)
Kizárhat, vagy kitagadhat hivatalosan az örökségből. Előbbi esetben nem kell különösebb indok, de jogosult leszel köteles részre (az egyébként örökségként járó rész egyharmada, illetve ugyanez az élete utolsó 10 évében adott ajándékokból). Utóbbi esetben szigorú szabályok mellett, és nyomós indokkal teheti meg. Például benne van, hogy a rászoruló örökhagyóval önhibájából nem tartotta a kapcsolatot egyáltalán. Ha Te próbáltad keresni (érdemes dokumentálni), akkor ez nem fog megállni.
timla,
a pontos bejegyzés ismerete és a földhivatal hivatkozásának ismerete nélkül erre bajosan lehet mit mondani. Meg kell vizsgálni mi az a széljegy, hogy került oda és mikor, és jó törvényt hivatkozik-e meg a földhivatal. Ezt csak a végrehajtóval tudod megkonzultálni szerintem, esetleg egy ügyvéddel, ha bemutatsz neki minden okiratot.
Nem így gondoltam én sem az elküldést, de valószínű rutintalanságom az oka. A végrehajtó kérte a törlést amit a Földhivatal visszautasított mert" a már feljegyzett tények törléséről nem rendelkezik a jogszabály" Ma kaptam meg a végzést,még nem konzultáltam a végrehajtóval.
Jónapot kívánok! Apám születésem óta soha nem foglalkozott velem. Anyám apasági pert indított,így nagy nehezen elismert, gyerektartást fizette,bár szerintünk nem a hivatalosan meghatározottak alapján. Soha nem látogatott,életemben semmit nem kaptam tőle. Megnősült,egy fia született. Engem letagadott fia előtt. Többször próbáltam a kapcsolatot felvenni apámmal, sikertelenül. Kérdésem az lenne,hogy örökölhetek-e tőle halála esetén,vagy minden a fiáé lesz? Hivatalosan kitagadhat-e az öröklésből? Válaszokat előre is köszönöm.
Árverésen örököltél? :)
Szóval árverésen vettél egy lakást, és nem tudnak bejegyezni a tulajdoni lapra, mert felkerült egy széljegy még ezelőtt? Szerintem el kellene menned a végrehajtóhoz konzultálni vele. Biztos meg tudja mondani mi a teendő.
Ha a végrehajtási jog be volt jegyezve a tulajdoni lapra, akkor kizárt, hogy be is fogják jegyezni azt a széljegyet.
T.fórumozók! Árverésen vásárolt lakás tulajdoni lapján a következő szerepel.Tulajdonjog fenntartással történt eladás és a jogosult neve.A Hivatal megtagadta a törlési kérelmet.Hogy lehet el tüntetni a bejegyzést? Köszönöm válaszukat!
Tisztelt peeterke!
Szerintem csak akkor kérhetne joggal, ha előtte felhívta volna Önöket arra, hogy távolítsák el onnan azokat.
Kedves fórumozók!
Egy elhúzódó hagyatéki üggyel kapcsolatban szeretném a véleményeteket kérni.
Az elhalálozott még életében átruházta egy ismerősére a telkét, a házát - néhány ingóságot kivéve (pl. traktor, teherautó stb.). Ezek a járművek az ő (az ismerős) udvarán állnak. Végrendelet nem született.
A kérdésem az lenne, hogy kérhet-e az ismerős pl. állásdíjat ezért az ági örökösöktől?
Köszönöm a választ!
„Megegyeztünk,hogy ő pénzért cserébe amit tőlem kap,lemond az egészről,köteles részről is ”
„ A probléma az,hogy pár hónapig még szeretne itt lakni utána is,amiben szintén meg tudtunk egyezni,de a kérdésem,hogy ha letelik a határidő és mégsem akar elköltözni akkor mi a teendő és az mivel jár?”
A perelésre részletes választ Ügyvédúrtól kaphatsz.
Ahogy én tenném:
Mondjuk járjon azzal, hogy te a pénznek csak egy részét adod egyelőre cserébe, a másik részét, mikor kiköltözött.
És annak röviden mi a menete,mennyi ideig tart és mi lesz a vége?
Akkor perelhetsz.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Édesanyám nevén van egy telek több ingatlannal. Testvérem és én is itt lakunk. Megegyeztünk,hogy ő pénzért cserébe amit tőlem kap,lemond az egészről,köteles részről is és édesanyám nekem ajándékozza az egész telket az összes ingatlannal,a testvérem pedig elköltözik. A probléma az,hogy pár hónapig még szeretne itt lakni utána is,amiben szintén meg tudtunk egyezni,de a kérdésem,hogy ha letelik a határidő és mégsem akar elköltözni akkor mi a teendő és az mivel jár? Feleségével és két kiskorú gyermekével lakik itt. Kell valamilyen külön papírt írni hogy itt lakhat pár hónapig,vagy mi lenne a legjobb megoldás? Egyszer már kifizettem mert úgy volt akkor is,hogy elköltözik,csak nem csináltunk róla semmilyen papírt és mégsem ment el,de a pénzt visszaadta. Most azt mondta hajlandó aláírni a lemondó nyilatkozatot. Ha a határidő után mégsem menne el,akkor mi a teendőm és mi fog történni?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A haláleseti rendelkezés beletartozik-e a kötelesrész alapjába?
Ezeket találtam ami kapcsolódó de sajnos továbbra sem tiszta, kétségeim vannak .
PTK
7:80. § [A kötelesrész alapja]
(1)
A kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott ingyenes adományok juttatáskori tiszta értéke, ideértve az örökhagyó által bizalmi vagyonkezelésbe adott vagyon értékét is (a továbbiakban: ingyenes adomány).
1989. évi 2. TVE.
10. § Nagykorú betétes a takarékbetét elhelyezésekor úgy rendelkezhet, hogy elhalálozása esetén a takarékbetétet az általa megjelölt kedvezményezett részére kell visszafizetni. Az így elhelyezett takarékbetét nem tartozik a takarékbetétes hagyatékához, a kedvezményezett a takarékbetét felett a hagyatéki eljárás lefolytatásától függetlenül rendelkezhet.
Üdv.
Elvileg a közjegyző ugyanúgy kiutasíthatja a tárgyalásról, mint a bíróság, de kétségtelen, hogy erre nincs igazán infrastruktúrája a legtöbb közjegyzőnek.
Hagyatéki tárgyalással kapcsolatos kérdésem lenne: nem sima hagyatéki tárgyalás elött állunk, az előző írásaimban leírtak alapján. Tudni kell hozzá, hogy az apám egy agresszív, fanatikus, tudatlan idős ember. (tudom, hogy nem illő ilyet írni egy szülőről, de sajnos ez az igazság, egész életébben ütötte, verte, terrorba tartotta a családját) Mi lesz, ha a tárgyalás alatt is örjöngeni, szitkozódni fog..., én már ott tartok, hogy lehet el sem megyek a tárgyalásra. Nem lehet vele normálisan, emberi módon beszélni. Hogy tudják így végig vinnni a tárgyalást? Mi a megoldás ilyenkor???
Szerintem egy 15 éve kapott, és azóta nem követelt kölcsön esetén se lesz túl sok problémája...
(mármint jogilag, a családi viszonyok egy más kérdés)
A gond az, hogy papír nem készült róla, s most az apám egy nagyobb összeget követel tőlem, mint amit anno kaptam.
Az attól függ, hogy ajándék volt-e vagy kölcsön. A te érdeked az, hogy ajándék legyen.
T. Ügyvéd Úr!
Édesanyám elhunyt, hagyatéki tárgyalás elött állunk. 15 éve kaptam az anyukámtól egy öszeget, hogy lefoglalózhassam a leendő lakásom. Ezt az összeget a mai napig nem tudtam neki visszafizetni.
A kérdésem az lenne, hogy a hagyatéki tárgyaláson az apám, vagy a testvérem követelheti-e tőlem ezt az összeget. pl. hogy a testvérem ennyivel többet örököljön.
Köszönöm a válaszát.
Ugyan. Akár életfogytos szabadságvesztés büntetését töltő személyre is lehet végrendelkezni. Kinek mi köze hozzá.
De ha úgy érted, hogy az esetleges pénzbüntetés, bűnügyi költség vagy kártérítés behajtása érdekében lefoglalhatják-e majd az örökségedet, akkor naná.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A segítségét szeretném kérni végrendelettel kapcsolatban!
Egy közeli, nagyon kedves barátnőm bele szeretne venni a végrendeletébe!
Ellenem 2009ben eljárás indult egy régi munkahelyem miatt. A vád csalás! Még nincs jogerős ítélet az ügyben! A kérdésem az lenne, hpgy ha valami történik a barátnőmmel, és én öröklök, azt a bíróság elveheti?
Köszönöm válaszát
tomanita
Drbjozsef:
Nagyon köszönöm a választ. Szerencsére egyetértés van a testvérem és köztem. A gondnokság alá helyezést elindítottuk, és fel kell venni hozzá a vagyonleltárt. Számunkra egyértelmű, hogy ennek az összegnek a fele édesanyámat illeti.
Csak azt nem tudtam, hogy most, a hagyatéki előtt fel kell-e vetetni a leltárba. De így már tiszta. Majd a hagyatéki után lesz akkor felvéve.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02