Nem! semmi mast.. es nincs is mas.. Ptk. 679 . §
(1) Az örökös a hagyatéki tartozásokért a
hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel
a hitelezőknek. Amennyiben a követelés
érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy
hasznai nincsenek az örökös birtokában,
annyiban az örökös öröksége erejéig egyéb
vagyonával is felel. nincs mas.
Öröklés
Pontosan ez a szabály irányadó.
Köszönöm a segítseget mindkettőtöknek.
Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni. Örököltünk egy lakást, aminek a tulajdoni lapjára özvegyi haszonélvezeti jog van bejegyezve 1940-ből egy hölgy nevére, akit senki nem ismer a családból, mert a lakás előző elötti tulajdonosának volt a felesége valószínűsithetőleg. Az ügyvéd azt mondta, tudjuk meg hol van a hölgy eltemetve, és ott kérjünk halotti bizonyítványt. Ilyen esetben, ha nincs kihez információért fordulni mit lehet tenni? Van valakinek ötlete?
Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.
Jó lesz sietni, mert pont ezt a nyilvántartást akarja most megszüntetni a kormány, és utána tényleg nem tudom, honnan lehet majd az ilyesmit megtudni.
Köszönöm az ötletet, azt mondták hétfőn telefonáljak vissza a lakcímnyilvántartásra, talán ott tudnak segíteni.
Tisztelt fórumozók!
Édesanyám a testvére után törvényes örökösként társasházi lakást szerzett. A testvére 2011 januárjában halt meg. A lakáskulcsok a végrendeleti örökösöknél vannak.(Többek között a szomszédnál.) A végrendelet érvénytelennek bizonyult, így szerezte meg jogvita után az örökséget édesanyám. Édesanyám 2 éve nem járt abban a lakásban, és tart attól,hogy milyen állapotok fogadják.(Mérőórák állása, nem-e tettek szándékosan kárt a lakásban, miután a jogvitát elvesztették)
Kérdéseim:
- Tulajdoni lappal a kezében kinyittathatja-e lakatossal a lakást? (Szerintem igen, mert a sajátja.)
- Vigyen-e tanút erre az eljárási cselekményre és ki legyen az? Az ügyvédje? A hagyatéki ügyben eljáró közjegyző? A lakatos? A társasház közös képviselője? (A szomszéd jelen esetben ellenérdekű fél, így aligha állna rendelkezésre)
Segítségüket előre megköszönve várom válaszukat.
„ki legyen az? Az ügyvédje? ”
Ha van ügyvédje, akkor célszerű őt kérdezni.
Ez azért nem egészen ilyen egyszerű, hogy bemegy a lakásba, ahol egyelőre más lakik. Birtokvédelmi eljárást kell indítani, ha nem hajlandó kimenni.
T.Óbudafan! A lakás 2 éve lassan üres, az örökhagyó elhalálozása óta ismeretlen helyen a kulcs, a szomszéd sértettség okán nem segít, a lakás az eljárás alatt nem volt zárolva, a közj.iroda szerint meg jogerő után Ők már nem illetékesek. Tényleg nem? (Mellesleg ügyvédem elérhetetlen mind e.mailben, mind telefonon, elég érthetetlen a hozzáállása,ill. hozzá nem állása.
Van egy bejegyzett ingatlan-tulajdonom, pénzintézeti értékpapírjaim az öröklésből szintén nevemre átiratva. Keressek új ügyvédet? Köszi a választ: Sz.József
Ha elérhetetlen, akkor keress.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szüleim elváltak, édesapám számára az állam megelőlegezte a gyerektartást, amit ő a későbbiekben sem rendezett.Édesapám 2004-ben elhunyt, és 2012. februárjában történt meg a hagyatéki eljárás, mert eddig engem nem találtak, mivel nem tartottuk az ő családjából senkivel sem a kapcsolatot. Hogyan fordulhat elő, hogy most 2012. október végén minden felszólítás nélkül zárolják a bankszámlámat a megelőlegezett gyerektartás miatt, és a hagyatéki végzésből hogy maradhatott ki ez az adósság.
Ha kérném a hagyatéki eljárás megismétlését, visszautasíthatom-e az örökséget?
Illetve mennyi az esélye, annak hogy a Törvényszék helyben hagyja az eljárás megszüntetésére irányuló kérelmemet elévülésre hivatkozva?
Előre is köszönöm a segítségét és várom mielőbbi válaszát.
Utólag nem lehet visszautasítani az öröklést. Viszont csak az örökrésze erejéig tartozik. A többi kérdésre így látatlanban válaszolni nem lehet.
Ha a házassági együttélés fennállna, akkor közös vagyon lenne, így viszont nyilván nem az, de annak a bizonyítása, hogy nem áll fenn az együttélés, később, egy vita esetén igen nehézkes lehet, ezért nem ártana ezt dokumentálni.
Tisztelt Fórum!
Férjem nagyapja (81 éves) hogyan tudná gyermekünkre (10 éves)ráíratni ingatlanát? Az ügyintézés menete, papírok,illetékek,ügyvédi költségek érdekelnének.
Megtisztelő válaszukat köszönöm.
Gondolom, ajándékozással. Kötelező az ügyvédi közreműködés. Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya; illetékmentes; a földhivatali eljárási díj 6600,- Ft.
Nem árt tudni, hogy az ajándék még 15 évig beleszámít a köteles rész alapjába; és a gyermek nagykorúságáig nemigen lehet majd elidegeníteni az ingatlant.
Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Köszönöm rendkívüli gyors válaszát. Mit jelent pontosan az,hogy az ajándék még 15 évig beleszámít a köteles rész alapjába? Az illetékmentesség a dédnagypapára és a fiamra is vonatkozik? Ebben a helyzetben a gyermekem mint tulajdonos fog szerepelni a tulajdoni lapon?
„Mit jelent pontosan az,hogy az ajándék még 15 évig beleszámít a köteles rész alapjába?”
Ha a dédnagypapa 15 éven belül elhunyna, és gyermekeden kívüli leszármazója is törvényes örököse lesz, és nem jut hozzá legalább a kötelesrészéhez az örökrészével, vagy egyéb ingyenes juttatással, akkor a kötelesrészére igényt tarthat.
„ Az illetékmentesség a dédnagypapára és a fiamra is vonatkozik?”
Senkinek sem kell illetéket fizetni.
„Ebben a helyzetben a gyermekem mint tulajdonos fog szerepelni a tulajdoni lapon?”
Igen. (Más kérdés, hogy célszerű-e kiskorút megtenni tulajdonosnak.)
Tisztelt Fórum!
Ketten vagyunk testvérek. 24 éve a Szüleim öröklésről lemondó szerződést kötöttek a Testvéremmel külön apai és külön anyai részre vonatkozóan. 17 éve halt meg Édesapám a fél lakást én örököltem utánam miután az öröklésről lemondó szerződést bemutattam.
Idén halt meg Édesanyám, az anyai öröklésről lemondó szerződést bemutatása utána Közjegyző azt mondta, hogy ez megtámadható. Testvérem megtámadja és ha sikerül érvényteleníteni, akkor anyai rész felét öröklöm csak.
Ebbe bele is nyugszom., bár nem igazságos, hiszen 17 évig én voltam Édesanyám mellett.
Kérdésem: Testvérem megtámadhatja-e utólag az apai öröklésről lemondó szerződést? Édesapám halála 17 éve történt, és a lakás fele tulajdoni lap szerint már 17 éve a tulajdonom. Elveszíthetem a 17 éve földhivatalnál bejegyzett tulajdonrészem felét?
Előre köszönöm a választ!
Aztán mi lenne a megtámadási ok?
Tisztelt Fórum .Szeretném megkérdezni a fiam halála lután nekem kell a tartozását kifizetni ?????????
Az örökösnek. Az örökség erejéig.
Köszönöm gyors válaszát de nincs semilye csak adóssága
Akkor majd leírják a hitelezők.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02