Bocsánat, de mi köze lenne annak az öröklés rendjéhez, hogy az örökhagyó hogy szerezte a vagyonát?
Öröklés
Tisztelt Ügyvédúr!válaszát megkaptam hogy élettárs nem házasttárs igen örökölhet. De a kérdésem az lenne hogy ha a házasság elött a lakás tulajdona 1/1ben azz enyém akkor is örökölhet vagy csak a gyerekem örökli?
Tisztelt Ügyvédúr!válaszát megkaptam hogy élettárs nem házasttárs igen örökölhet. De a kérdésem az lenne hogy ha a házasság elött a lakás tulajdona 1/1ben azz enyém akkor is örökölhet vagy csak a gyerekem örökli?
Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti
- a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és
- egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.
Az élettárs nem örököl, a házastárs igen.
Tisztelt ÜgyvédÚr!2005ben anyukám után örököltem 1/2lakást a másik fél apukámé.2016-ban elajándékozta nekem.közben 2007 óta papiron élettársam van.Ebben az évben ugy néz ki összeházasodunk. Nekem van egy lányom.Most apukám is elhalálozott igy a lakás 1/2 részben örökségként 1/2 részben ajándékozás jogcimen a tulajdonom. Ha én velem megtörténne a tragédia a lakást a lányom örökölné vagy az élettársam és leendö férjemnek is járna belöle?az élettársi nyilatkozatban az a cim van beleirva és hogy érzelmi és gazdasági közösségben élünk. Várom válaszát
Zyp9x
Amit tenni tudsz, az valóban a fizetési meghagyás, illetve a per. A fizetési meghagyás díja a követelés 3%-a, a perré alakítás további 3%. Emellett nem ártana jogi képviselőt igénybe venned, mert adott esetben itt lehet probléma annak a bizonyításával, hogy ténylegesen édesapádnak adtad a pénzt, mennyi pénzt, milyen feltételekkel, mi volt a megállapodásotok. Az ügyvédi munkadíj pedig szabad megállapodás tárgya.
Üdv mindenkinek.Remélem valaki tud segiteni.Vagy csak megerősítésre várok nem tudom..kicsit hosszu lesz elore is bocsánat.Tehát 2015ben és 2016ban nagyszuleim meghaltak rákban.Az anyukám és az öccse örököltek egy lakást.Viszont alig hogy eltemettük 2016ban papámat,rá 3hónapra jött az újabb rossz hír amit reméltem nem fogok hallani soha,vagy legalábbis nagyon nagyon hosszú idő mulva.Anyukámnál tüdőrákot diagnosztizáltak.Még a hagyatéki meg sem tortent.Mivel anyu tudta hogy gyors lefolyasu ez a szemet betegseg,lemondott az ő részéről a javamra.tehát a lakás feléről.Megtörtént nem sokra rá a hagyatéki,nagybátyámmal mentem,anyu már nem tudott elkiserni mert rosszul volt.Hagyatéki után elkezdtük árulni a lakást.Sajnos anyukám nem sokra rá elment...Aztán pár hónapra rá eladtuk a lakást,ami hitel volt rajta kofizettuk.A fennmaradó pénzt meg elfeleztük.Az én részem apám kártyájára lett utalva,mert a bkk felé volt tartozásom.Aztán mikor megbeszéltük volna az anyagi részt,azt mondta,hogy ő állítólag azt beszélte anyuval hogy ebből lakás lesz véve.De,hogy ő milyen jófej ad nekem 1millio forintot.Ugy voltam vele oké...Aztán egyszer osszevesztünk,mondtam hogy elkoltozom adja oda az 1milliot mert ki kell vegyek lakást és akkor ha az en penzem legyen nálam.Erre benyogte,hogy meggondolta magát nem kapok 1 forintot sem.Nagybátyámék azt mondták pereljem be vagy jelentsem fel.Nem is tudom hogy fogalmaztak.Szoval a kerdesem az lenne hogy ilyenkor mi a teendo?Az a pénz végulis az enyém az egész.De én nem igazán szeretnék pénz miatt összeveszni apámmal.Viszont nem lehet vele normálisan beszélni.Makacs agressziv eroszakos ember.eppen ezert sem szeretnék tárgyalást mert nem akarnék vele találkozni ha beperelném.Mivel nagyszuleim lakásábol jött a pénz ezert nem kozose szerzett vagyon.Tehát elvileg neki ugymond semmi koze hozza nem rendelkezhetne vele.Vagy rosszul tudom?Mennyibe kerulhet egy ilyen eljaras?Egyáltalán normális dolog ilyenhez folyamodni egy fiunak az apjával szemben?Hogy kéne hozzáfognom?elore is koszonom a válaszokat.
Szerintem olvasd el azt is, amit az ági öröklésről írtunk.
"Bárki megtámadhatja (nem fegyverrel persze), nem tilos az.
Ami biztos, hogy 10 éven belül a kötelesrész alapjába beleszámít."
Köszönöm. Ez független attól beleszámít 10 évig, hogy mikor történt az öröklés, a régi Ptk. szerint is így volt?
Köszönöm szépen :)
Ami nincs a halálakor nincs az örökhagyó tulajdonában, az hogyan lehetne a hagyaték része?
A szülőktől örökölt ingatlan - ha az örökhagyó halálakor még megvan, valóban ági öröklés alá esik. Az ági örökös ilyenkor annak a szülőnek a leszármazója, akitől az örökhagyó az ingatlant örökölte.
Végrendeletben természetesen az ági vagyonról is lehet rendelkezni, ez esetben az ági örökösnek köteles részi igénye lehet - de a testvérnek nincs.
Bocsánat, kettő volt, már csak egy, mert egyiket eladtuk.
„ van két ingatlana”
Vagy csak egy. El kellene döntened.
Tisztelt Szakértők!
30 éves házasságunk alatt közösen szerzett ingatlanok mellett férjemnek van két ingatlana, melyek tudomásom szerint ági vagyonnak minősülnek. Egyiket ajándékba kapta, másikat örökölte a szüleitől. Amit ajándékba kapott, azt időközben eladtuk. Gyermeke nincs, egy testvére van, és a testvérének egy gyereke. Jól tudom-e, hogy ebben az esetben én mint feleség öröklök, viszont a testvére vagy adott esetben annak gyereke követelheti az ingatlanokat? Ha igen, akkor mindkettőt, vagy csak azt, amelyik még megvan? És végrendelet készítésével ez kikerülhető-e?
Kérni bármit lehet. De nem jár.
Tisztelt fórumozók!
Az alábbi kérdésemre szeretnék választ kapni.
Adott egy budapesti kétlakásos ingatlan, mely a nagyszüleimé volt. Az édesanyám is elhunyt már több, mint 10 éve.. Soha nem mondta, hogy Neki és az összes testvérének is része van a házban ( 1 kivételével minden testvére elhunyt már) 2 testvére lakta, majd az azok gyermekei az ingatlant..Most a házat lakó generáció összeveszett, így jutott a többiek tudomására is, hogy ha pici részben is, de tulajdonosok vagyunk. Akik viszont lakták azok végig tudták, hogy nem csak az övéké, ezt írásban be is ismerték... Túl vagyunk a póthagyatéki tárgyalásokon. Kérhető-e túlhasználati díj Tőlük?
???
...és ha közös vagy közösen örökbefogadott gyerek?
Köteles részre jogosult csak törvényes örökös lehet. A házastárs gyereke nem örökös.
Bárki megtámadhatja (nem fegyverrel persze), nem tilos az.
Ami biztos, hogy 10 éven belül a kötelesrész alapjába beleszámít.
Üdvözletem!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy házassági vagyonközösségben az egyik fél örököl egy ingatlant a szüleitől amit a gyerekének ajándékoz hivatalosan ügyvédnél.
Eltelik több, mint 5 év.
Megtámadhatja-e azt a későbbiekben bárki?
A túlélő házastárs, vagy annak a gyerekei?
Köszönöm a választ.
„Édesapám évek óta nálunk lakik”
Jól értem, hogy édesapád még él?
Ha igen, akkor eltartási szerződést, vagy öröklési szerződésit is lehet még kötni vele. Érdemes lenne felkeresni egy ügyvédet.
Hagyatéki hitelezői igényt esetleg be lehet jelenteni az ápolással kapcsolatos költségekre.
Üdvözlöm!
Édesapám évek óta nálunk lakik, én ápolom, ápolási díjat kapok utána. Van egy testvérem, aki évek óta rá sem néz. Öröklés esetén persze majd tartja a markát. Végrendelet hiányában van bármi amit tehetek?
Köszönöm
Köszönöm szépen a választ, azt hiszem már ez is elég. Nem tudom, milyen ennél részletesebb tényállás kellene, mint írtam, még nincs ítélet, a következő tárgyaláson lesz valószínűleg.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02