Öröklés

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.28. 10:37

Ez pedig a kiskorúak örökségüktől való megfosztását jelenti.
Ugyan.

Te ki vagy az ügyben? Irgalmas szamaritánius?

csilla0909 # 2013.01.28. 11:11

Tisztelt Szakértők!

Szeretném segitségüket kérni örökléssel kapcsolatban. Férjem halála után fele fele arányban örököltünk a lányommal egy lakást, a lányomnak viszont nem kell az öröksége, de a hagyatéki tárgyalás már megvolt, ott nem mondott le róla. Most viszont szeretne. Mi ennek az utja, hogyan teheti ezt meg, illetve, kinek és mennyit kell utána fizetni? Segitségüket elöre is köszöjük.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.28. 11:17

Mondjuk, neked ajándékozza. Illetékmentes, a földhivatali eljárás díja 6 600,- Ft, az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya.
(Te aligha örököltél egysoron a lányoddal. Ha csak végrendelettel nem.)

csilla0909 # 2013.01.28. 11:27

Köszönöm a gyors választ KBS! Egy ismerösömnek kérdeztem, nem tudom hogyan örököltek, a kérdésének a lényegét próbáltam leirni, én gondolom hogy haszonélvező lehet az özvegy, a lánya pedig az örökös. Ebben a felállásban változhat valami a fizetni valókkal kapcsolatban?

Dr.Attika # 2013.01.28. 11:32

Nyilván a házassági vagyonjog szerinti neki járó részt dekralálta a közjegyző.
Örökölni Csilla az özvegyi jogot örökölte a leány tulajdonrészén. A leány tulajdonos lett. Ha nem akarja ezt a tulajdonrészt tulajdonolni, akkor csak az a megoldás, amit KBS kollégám javasolt.

csilla0909 # 2013.01.28. 11:37

Köszönöm a segitséget, átadaom az érdeklődőnek :).

socsi # 2013.01.29. 10:21

Információt szeretnék kérni Öntől.
Azt szeretném megtudni,hogy automatikusan minden örököst értesítenek-e arról ha a hozzátartozója meghal?
A férjem szülei még akkor elváltak amikor a férjem kicsi volt.Igazság szerint az "apósom" nem igazán kereste a kapcsolatot a gyerekeivel.Az utóbbi években meg hírt sem hallottunk róla.Azt tudjuk,hogy volt egy élettársa abban az időben mikor még telefonon tartották a kapcsolatot,és azt is tudjuk mind ketten elég betegesek voltak.De telefonon évek óta nem elérhetőek,jártunk ott is ahol apósom lakott,de nem jött ki senki a lakásból.Olyan volt mint ha nem is lakna ott senki.Próbáltam a helyi Önkormányzattól infót kérni,hogy elköltözött-e vagy esetleg elhalálozott ,de nem kaptam választ.
Ezért kérdezem,ha tényleg elhunyt volna, a fia kapott volna értesítést,akkor is ha nem tartották a kapcsolatot és nem is örököl?
Köszönöm válaszát előre is.

ObudaFan # 2013.01.29. 10:47

Mint kötelesrészre jogosultat, akkor is kellene értesíteni, ha végrendelettel kizárták az örökségből, de ha a közjegyző a létezéséről sem tud, akkor ez nyilván elmarad.

socsi # 2013.01.29. 11:52

Köszönöm a válaszát.
A közjegyző kitől szerez tudomást hogy az elhunytnak vannak -e gyerekei?Mert ha ezt az élettársnak kell közölni,akkor akár el is titkolhatja,nem?

ObudaFan # 2013.01.29. 12:11

El.

socsi # 2013.01.29. 14:31

Köszönöm a tájékoztatást!
Még lenne egy utolsó kérdésem.
Azt írta,hogy van egy kötelező rész ami még végrendelet esetén is megilleti az örököst.Az örökösnek mennyi ideje van arra hogy az örökséget átvegye.Arra gondolok itt, ha netán tényleg meghalt az apósom és az élettárs letagadta ,hogy vannak örökösök,joga van-e az örökösnek az örökséghez,vagy van egy bizonyos elévülési idő?
Köszönöm még egyszer segítségét!

melcsike01 # 2013.01.29. 14:53

Tisztelt Szakértő!
Segitségét szeretném kérni!Örököltünk a nővéremmel egy ingatlant,amit elszeretnénk adni,már vevőt is találtunk rá.Tulajdoni hányad az enyém,24/54 a nővéremé is 24/54 és a néhai öcsém gyerekeié 3X 2/54
Sajnos a gyerekek nem akarják eladi,mivel nagyon kevés pénzt kapnának belőle.Sőt az egyik gyereknek még teher is van bejegyezve!
Kérdésem,mit lehet ilyenkor tenni?Hogy tudnánk eladni?
Segitségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel:melinda

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.29. 16:12

5 év. De nyugszik, amíg a jogosult nincs abban a helyzetben, hogy a jogát érvényesíteni tudja.

Vezo228 # 2013.01.30. 09:31

Szeretnék tanácsot kérni az alábbi helyzet megoldási lehetőségeivel kapcsolatban!

Unokatestvérem sajnos rákos beteg, gyakorlatilag napjai vannak hátra az orvosok szerint. Rendelkezik némi tehermentes ingó és ingatlan vagyonnal,nem házas, nme él élettársi viszonyban senkivel. Leszármazottja és testvére sincs, a nagyszülei és a szülei sem élnek már. Szeretne végrendelkezni a fenti dolgairól, azonban kérdés, hogy ebben az esetben milyen formában érdemes ezt megtenni? Ilyenkor lehetnek ellenérdekelt felek, akik az ő akaratát megtámadnák? Mire kell számítani?
Ügyvédhez érdemes fordulni, vagy elég tanúk előtti nyilatkozat a szándékáról? Ezt közjegyző elfogadná hivatalos akartaként? Ha ő több személyt megnevez, esetleg egyenlő, vagy különböző arányban, akkor ezek a személyek vitathatják a rájuk, vagy a másik felekre eső rész nagyságát? Gondolom, hogy lemondani lehetne, ha valaki nem tart igényt.
Én nem vagyok érdekelt az öröklés dolgában, csak segíteni szeretnék. Ködszönöm, ha valaki tud segíteni!

Üdv: Vezo228

samsi # 2013.01.30. 09:54

Tisztelt Fórumozók!

További kérdésem is lenne.
Édesapám meghalt, örökölni fogunk tőle egy telkes ingatlant tetvéremmel.
Édesapám ingtlanjával kapcsolatban annyit kell tudni, hogy a testvéremnek kb. 25 évvel ezelőtt elajándékozta a melléképületekkel felépített fél tulajdonrészét, amelyre testvérem építkezett.
Valószínű, hogy most már külön helyrajzi számon vannak a telkek, és a házak.
Kérdésem, hogy ha most öröklünk, mennyire számít ez a Tény, ugyanis én édesapám életében, ilyen mértékű ajándékot nem kaptam.
Hagyatékin számít-e ez?
Előre is köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2013.01.30. 10:00

Ha vannak unokatestvérek, akkor máris lehetnek ellenérdekelt felek.
Szerintem érdemesebb ügyvédhez menni, mint két tanúval csinálni, mert elég sok a buktató, és utólag nem lehet javítani.
Ha a végrendelet egyértelmű, akkor nem lehet majd vitatni, hogy ki mit kapott.

samsi # 2013.01.30. 10:32

Tisztelt Fórumozók!

Lenne, még egy kérdésem.
Nagyszüleimnek volt egy külterületen lévő telke.
Ők meghaltak, örökölték: Édesapám, és a testvére. De átíratva nem lett a nevükre, még mindig a nagyszülők nevén van.
Édesapám testvérének nem voltak gyermekei.
Édesapám testvére 4 éve meghalt, Édesapám örökölte volna, de nem lett felvéve a hagyatéki tárgyaláson.
Édesapám testvérének ami tulajdona volt, én örököltem, mert Édesapám az én javamra lemondott a hagyatékin.
Kérdésem, hogy most mivel édesapám meghalt, mi lesz ennek a teleknek a sorsa, mert a testvérem és én vagyunk az örökösök.

Somerton99 # 2013.01.30. 11:01

Tisztelt ügyvéd urak!

Nemrégiben jutott tudomásomra, hogy egy házban tulajdonrész került a nevemre, amikor még kiskorú voltam. Édesanyám sem tudott a dologról. Négy kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:

1. Rákerülhetett a nevem valamilyen hivatalos okiratra (tulajdoni lap, stb.) úgy, hogy a nevemben senki nem járt el, nem "vette át" az örökölt tulajdont (egy ház feléről van szó), ezáltal nem fizetett örökösödési illetéket sem, stb.?
  2. Ebből, hogy ezt most tudtam meg, származhat-e valami károm? Közüzemi számlatartozás, örökösödési illeték, esetleges egyéb, engem terhelő költségek lehetséges, hogy felhalmozódtak az idők során - 20 év távlatáról beszélünk. Ezeknek fizetése alól valahogy tudok mentesülni arra hivatkozva, hogy nem tudtam arról, hogy ez a tulajdonrész a nevemre került?
  3. Mi a legfontosabb teendőm most? A földhivatalba elmegyek és megtekintem vagy elkérem a tulajdoni lapot (feltéve, hogy tényleg létezik, és rákerült a nevem anno) - ezen kívül mit érdemes még intéznem?
  4. A tulajdonrész másik felének tulajdonosa meg akarja venni az én tulajdonrészemet, mert hitelt akar felvenni arra, hogy a házat felújítsa. Ezért keresett meg, így jutott egyáltalán tudomásomra, hogy ez a tulajdonrészem nekem van. Ha tényleg úgy döntök, hogy eladom, milyen költségeim lesznek, lehetnek?

Előre is köszönöm a választ!

monalisa1 # 2013.01.30. 12:23

Vezo228

Kérésre akár az ügyvéd akár a közjegyző lakásra (betegágyhoz) megy, de nehéz olyant találni aki "azonnali", és mint ilyen meg is kell tudni fizetni...

Mivel a betegnek már csak napjai vannak hátra - mint írod, azonnali az ezen intéznivalód.

Előfordulhat, hogy a beteg a nagy fájdalmak miatt már morfiumot kap, emiatt kába- tompult lehet, esetleg már nem is lesz öntudatánál...

Az esetleges szóbeli végrendelkezéskor, a közvetlen életveszély elmultával, azaz 3 nap mulva írásban meg kell azt ismételni, különben nem érvényes.

----
  • laikus hozzászóló
Eravera # 2013.02.01. 07:00

Édesanyám sajnos meghalt :( Nem volt ideje végrendeletet írni.
Viszont majd minden szomszéd tudta hogy a bátyám felé sem nézett :(
Ilyen esetben lehet-e tanukkal bízonyítani hogy érdemtelen az örökségre ?
vagy csak végrendelettel lehetne ?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.01. 07:27

Lehetne tanúkkal bizonyítani - ha valóban érdemtelen lenne. De ez ahhoz nagyon kevés.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.01. 07:28

Rákerülhetett a nevem valamilyen hivatalos okiratra (tulajdoni lap, stb.) úgy, hogy a nevemben senki nem járt el
Rá.

A földhivatalba elmegyek és megtekintem vagy elkérem a tulajdoni lapot
Ja, hogy egyelőre csak feltételezés, híresztelés?

Eravera # 2013.02.01. 07:34

Mi lenne elég hozzá ? Édesanyám még másoknak is mondta hogy papírt akar írni, csak nem volt rá ideje :(

Eravera # 2013.02.01. 07:34

Mikor érdemtelen valaki ?

Somerton99 # 2013.02.01. 08:18

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Nem feltételezés, kihagytam a történetből, hogy egy 2003-as iraton (nem tulajdoni lap, egy telekhatár-vita okirata) látszott a két tulajdonos megnevezve, és valóban ott volt a nevem!

Ezt kérdezem, hogy ez hogyan történhetett meg a tudtom és édesanyám tudta nélkül, illetve hogy milyen tartozások terhelhetnek adott esetben és milyenek semmiképpen nem!