hagyatéki tárgyalás

tétova # 2009.03.20. 05:13

Köszönöm kedves Óbudafan.

ObudaFan # 2009.03.20. 11:20

Nincs mit.

dorkagy # 2009.03.24. 06:34

Üdvözlet!

Édesapám nemrég sajnálatos módon elhalálozott.
Nincs végrendelet.
2-en vagyunk lánytestvérek, ebből én a nagykorú és a húgom. Illetve édesanyám, aki az özvegy.
Minta családban éltünk, úgyhogy semmilyen kacifántos dolog nincsen az öröklés körül.

Már megkaptuk a halotti bizonyítványt. Illetve küldtek egy olyan dokumentumot, melyben a vagyont kell összegezni.

Az a kérdésem, hogy körülbelül mennyi idő amíg megkapjuk a teljes örökséget, illetve hogyan lehet leggyorsabban intézni mindent?

monalisa1 # 2009.03.24. 08:31

Előszőr is fogadd részvétem Édesapád elhunyta miatt.

Ami a kérdést illeti, előszőr is a kitöltött kérdőívet célszerű mielőbb visszaküldeni az önkormányzatnak. Azt követően fogja a jegyző megbízni az elhalálozáskor "ügyeletes" közjegyzőt a hagyatéki eljárás lefolytatására, mely nagy(obb) városban hosszabb időt vesz igénybe, kisebb helyen néhány hét vagy szük pár hónap. (Konkrétan azért nem lehet tudni az eljárás kalkulálható idejét mert a közjegyzőnek van más dolga elég.)

A jegyzőnél megérdeklődni a megbízott közjegyző nevét/irodáját, és azt követően próbálni megbeszélni vele a hagyatéki eljárásra egy mielőbbi időpontot.

A közjegyzői munkáért fizetni kell, melyről hivatalos számlát ad.

Monalisa
laikus hozzátartozó

ObudaFan # 2009.03.24. 11:52

Az intéznivalók jellegétől függ, hogy mit milyen gyorsan tudtok intézni. A tulajdonjog az örökhagyó halálával az örökösökre azonnal átszáll, a hagyatéki eljárás csak arra irányul, hogy legyen egy közokiratotok erről. Így azon ingók vonatkozásában, amelyek semmilyen nyilvántartásban nem szerepelnek, és nem harmadik személyek birtokában vannak, a rendelkezési lehetőségetek már megvan.

dorkagy # 2009.03.25. 09:07

És a hagyatéki tárgyalás hogy zajlik? Mi történik, mi hangzik el ott? Milyen végleges döntést hoznak?
Ott mondják meg kinek mennyi jár? És hogy történik a vagyonhoz való konkrét hozzájutás?

Édesapámnak egy fél családi ház(másik fele anyám nevén van), egy autó, céges résztulajdon,biztosítás,bankoknál betét van a nevén. Tehát készpénzes vagyon nagyrészben.
Mi történik ilyenkor?

ObudaFan # 2009.03.25. 09:32

Ha semmilyen vita nem lesz, akkor már a tárgyaláson lehet produkálni egy jogerős teljes hatályú hagyatékátadó végzést, ami alapján mind a bankban , mind a gépjármű-nyilvántartásnál tudtok intézkedni.
Nyilván nem, célszerű pl a gépkocsinak több tulajdonost nevezni.

dorkagy # 2009.03.25. 10:06

Tehát ha elmegyek a közjegyzőhöz akkor ő elintéz mindent?

ObudaFan # 2009.03.25. 10:07

HA mindent nem is, de elmondja, hogy amit nem ő intéz, azt hogyan intézd.

dorkagy # 2009.03.25. 10:45

Köszönöm

ObudaFan # 2009.03.25. 12:09

Nincs mit.

Vica84 # 2009.04.24. 13:35

Sziasztok,

Kb. 19 évvel ezelőtt halt meg édesapám, a hagyatéki tárgyalás során az ő tulajdonrésze a lakásból rám szállt. Sajnos azonban a papírok az idő múlásával elvesztek, és most szükség lenne rájuk a tulaljdoni jogok bizonyítása végett.
Lehetséges ezekből a papírokból másolatot szerezni valahogyan?! (A közjegyző neve sajnos nem ismert, csak a helyszín.)

Előre is köszönöm a segítséget.

kaboska # 2009.04.24. 14:39

Sziasztok!
Segítségeteket kérném abban, hogy egy önkormányzat mennyi ideig tarthatja vissza a hagyatéki tárgyalás időpontját? (6 hónapja mondják az önkormányzatnál hogy várjunk! Ez szabályos???)
Válaszotokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2009.04.24. 16:31

Vica84

A közjegyzői irattárban is és a földhivatali irattárban is meg kell lenniük.

szemir # 2009.05.19. 12:08

Sziasztok!
Nagybátyám nemrég sajnos maghalt!Házát Énrám hagyta,édesannyját pedig gondozom,tehát odaköltöztem!
Kérdésem pedig az,hogy nagybátyám öccse,azaz édesapám
ezért azt mondogatja folyton,hogy a szemben lévő házát(ahol eddig éltem szüleimmel),testvéremnek adja 100 százalékban!Nem a haszonleső indulatok törtek ki belőlem,de a szülői házrol csak ugy le kell mondanom!? Lehet ilyent?
Ebben a kérdésben várom a segítséget,elöre is köszönöm!

ObudaFan # 2009.05.19. 12:42

Lehet, de a kötelesrészt követelheted.

szemir # 2009.05.19. 12:47

Obudafan!!
Nagyon köszönöm segitséget!!

ObudaFan # 2009.05.19. 17:06

Nincs mit.

lustakutya13 # 2009.05.19. 19:50

Sziasztok.
Járatlan vagyok mi a teendő kitagadás esetén?
Apám 2008-ban meghalt,végrendelkezett más javára mind két gyermekét kitagadta. Most lesz a hagyatéki tárgyalás,testvérem akivel közel 15 éve megszakadt a kapcsolatom és most nem tudom hol lakik,a közjegyző kinevezett az ügygondnokának.Ha jól értem majd nekem kell a hagyatéki tárgyaláson Őt képviselnem. Nem tudom milyen feladatok hárulnak rám ebből kifolyólag és a végrendelkezéssel kapcsolatosan mi a teendőm? Igaz hogy nem tartottuk a kapcsolatot az apánkkal az elmúlt 16-17 évben de semmi olyat nem tettünk ami jogilag szerintem elmarasztalhatóvá tenne.Egyáltalán ilyenkor jár-e a kötelesrész, vagy egyáltalán jár-e valami az a hagyatékból?

Üdv.Lustakutya13

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.19. 19:54

Akkor érvényes a kitagadás, ha megjelölte, hogy miért tagadott ki benneteket,

Ptk. 663. § (1) Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult

1. az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
  2. az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;
  3. az örökhagyó egyenesági rokonainak vagy házastársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;
  4. az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
  5. erkölcstelen életmódot folytat;
  6. jogerősen ötévi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.

(2) Házastársát az örökhagyó házastársi kötelességet durván sértő magatartása miatt is kitagadhatja.
Ptk. 664. § (1) A kitagadás érvénytelen, ha okát az örökhagyó végintézkedése előtt megbocsátotta, utólagos megbocsátással pedig a végintézkedés visszavonása nélkül is hatálytalanná válik.
(2) Ha a kitagadás érvénytelen, az örökösnek kötelesrészre van igénye. Az utólagos megbocsátással hatálytalanná váló kitagadás esetében az örökös az általános szabályok szerint örököl.

lustakutya13 # 2009.05.19. 20:09

A végrendeletben azt jelölte meg indoknak hogy nem tartottuk a kapcsolatot vele.Szüleink 1971-ben váltak el és mi gyerekek anyánkkal maradtunk majd alkalmanként felkerestük apánkat de mivel mindég a régi sérelmeket hánytorgatta fel ami a váláshoz vezetett így egy idő után elmaradtak a látogatások, az utolsó találkozás 1993-ban volt.

Üdv.Lustakutya13

ObudaFan # 2009.05.20. 10:20

Ez még egy kitagadáshoz nem elég. Hacsak nem volt tartási kötelezettségetek, amit elmulasztottatok, ez a kitagadás érvénytelen, így pusztán kizárásnak minősül. Így kötelesrészre igényt tarthattok, amit , ha máshogy nem sikerül, polgári perben érvényesíthettek.

lustakutya13 # 2009.05.20. 10:48

Vajon a tartási kőtelezettség az miből derül ha nem volt egy ideje kapcsolat? Esetleges felkérésre vagy valamilyen jelzésre mert ilyenek nem történtek tehát én nem érzem hogy e téren megtagadtam volna bármilyen kérést. Persze tudom hogy így látatlanban azt mond az ember amit akar de így volt.A hagyatéki tárgyaláson ezt jeleznem kell vagy forduljak ügyvédhez egyáltalán hogy dől el az hogy kitagadott vagyok vagy jogosult, ja és innen fogva akkor a testvérem nevében is kell eljárnom.Egyáltalán a köteles rész milyen %-arányban változik kitagadva vagy jogosult ként, mert gondolom az örökös rész aránya a domináns.
Addig is köszönöm hozzá szólásod.

Üdv.Lustakutya13

Grád András # 2009.05.20. 10:56

Kedves Lustakutya!

Ha volt saját nyugdíja vagy más jövedelme, ráadásul sosem kérte az eltartását Önöktől, akkor ez szóba sem kerül. Kitagadás nics, csak a kötelesrészre tudja szorítani Önöket, ami a törvényes örökrészük fele. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

ObudaFan # 2009.05.20. 11:39

Ha ő maga egyáltalán nem kért tartást, akkor fel sem merül ilyen kötelezettségszegés.