hagyatéki tárgyalás

brutusz # 2010.09.29. 15:01

Azt szeretném megkérdezni hogy apám után most lett volna a hagyatéki.Tegnap meghalt anyám a hagyatéki elmarad.Egyszerre tartható a két szülő után a hagyatéki??A két elhalálozás között 4 honap telt el.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.29. 15:18

Nem tartják egyszerre, két külön ügy. Még az is lehet, hogy nem ugyanaz a közjegyző lesz illetékes.

zoltan.kse # 2010.09.30. 21:18

Tisztelt Fórumozók.
Édesapám halála után most lesz a hagyatéki tárgyalás.Szeretném megkérdezni, hogy a tulajdon lapot amit kérnek, mindhármónknak külön-külön vinnie kell, vagy elég 1 kivonat?
Még egy problémám van.Édesanyám kórházban van,/balesetet szenvedett /tőle elég egy meghatalmazás, és eljárhatunk mi az ő részéről?
Jelenleg ennyit szeretnék kérdezni.
Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.01. 05:20

Elég. De a meghatalmazás egy személynek szóljon lehetőleg. (Különben nem lesz mit nyilatkozni az özvegy helyett, úgyhogy nem is feltétlenül kellene meghatalmazás.)

zoltan.kse # 2010.10.01. 22:46

Szeretnék még érdeklődni.
A hagyatéki tárgyalásra a párom is bejöhet?Mivel nem vagyunk házasok, ezért kérdezem.
A tárgyalás költsége kb. 53000Ft. Ez az összeg 3 fele oszlik fel,/édesanyám, nővérem, jómagam/ vagy kettőnk között?/ nővérem, és én/
Köszönöm az előbbi választ.

tűzföld # 2010.10.02. 05:26

Segítség kellene a következő kérdésben. Folyó hagyatéki ügyről van szó. Egy törvényes, és két végrendeleti örökös van, bonyolítja (és időben elhúzza) az ügyet, hogy az egyik végrendeleti örökös gondnokság alá helyezése folyamatban van. A közjegyző előtt az egyik végrendeleti örökös "bevallotta", hogy tulajdonképpen "nem is jó" (hamisított) a végrendelet, eltekint tőle, egyezkedni akar (a másik végrendeleti örökös is elismeri, hogy "rossz" a végrendelet, csak ez még nincs írásban). Az örökség tárgya három ingatlan. Kérdéseim a következők: ki használhatja azokat, kinek a felelőssége azokat karbantartani, illetve kinek kell viselni az ingatlannal kapcsolatos költségeket, kinél lehet a kulcs?
A törvényes örökös szeretne biztosítást kötni a házakra, mert sose lehet tudni..., valamint szeretné azokat tisztességesen karbantartani, de nem kap kulcsot. Van valamilyen törvényes lehetősége arra, hogy átvegye a házak kezelését, használatát? Vagy csak aki kapja marja?
Köszönöm előre is a segítséget!

joelew # 2010.10.02. 06:46

Édesanyánk már több mint 5 éve elhunyt. Ketten vagyunk gyermekei. Édesapánk nevén volt csak betétkönyv, akkoriban ez nem képezte a hagyatéki eljárás tárgyát. Ebből fedezte a temetési költségeket, a sírkő állítását. Azóta édesapánknak lett egy élettársa, akivel már több éve együtt él. Ezen felháborodva testvérem követeli kamatostul a betétkönyv rá eső részét, ebből a célból egy új hagyatéki eljárást kezdeményezett a betétkönyvekről a közjegyzőnél, megnevezve a bankokat. Azok jelezték, hogy édesanyám nevén nem volt semmi betétkönyv. Nemsokára lesz majd a hagyatéki tárgyalás. Miről kell ott édesapánknak határoznia? Édesapánk gyógyíthatatlan beteg és azóta az elmúlt öt évben is más jóval többet segített mindkettőnknek anyagilag, mint a betétkönyvekből esetleg ránk eső rész. A testvérem sokkal jobban áll anyagilag mint édesapám, de az élettárs miatt már most meg akarja szerezni "örökségét". Édesanyánk utolsó 10 évét tolószékben töltötte, édesapánk ápolta. Szüleink mindig segítettek bennünket. A magam részéről ellenzem a testvérem követelését. Mit tehetek?

MajorDomus # 2010.10.02. 09:12

Semmit nem kell tenned.
legyen meg a velemenyed s tesrveredrol, ugy latom ide mar eljutottal.
a testver kovetelese a kincs ami nincs kategoria.
anyai reszrol nem volt betetkonyv. Apai reszrol meg ha van az meg nem orokseg, amig el rendelkezik vele.ami egyeb koxos vagyon volt, arrol megvolt a hagyateki targyalas. Pont.apatoknak legyen annyi esze higy koltse magara, vagy latra szolo betetben helyezze el azt az elettarsa aki gondozza megkaphatja.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.02. 09:14

Tévedsz, Major. Házastársi vagyonközösségről, feltételezem, már hallottál.

MajorDomus # 2010.10.02. 09:26

Rémlik valami. De arra mint írtam már megvolt a hagyatéki tárgyalás.

zoltan.kse # 2010.10.04. 21:00

Kérhetnék választ a kérdésemre?
Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.04. 22:10

Nemsokára lesz majd a hagyatéki tárgyalás. ” - írta. De ez mindegy is. Tulajdonjogi igények nem évülnek el, a hagyatéki tárgyalás meg majdnem semmit nem jelent.

angel21 # 2010.11.26. 09:50

Szeretnék érdeklődni, hogy édesapám sajnos pár hónapja meghalt. A hagyatéki tárgyalás még mindig nem volt meg. Ez nem is lenne probléma viszont az édesanyám most minden édesapám által összegyüjtött holmikat kiviszi a méhtelepre és eladja, sajnos nekem is vannak közte vassaim és motorok amit édesanyám nem ad nekem oda azzal, hogy nem tudom bizonyítani, hogy azt én vásároltam régebben és az így az édesapáménak tekinti és csak akkor vihetem el ezeket a dolgokat ha fizetek érte annyi pénzt amennyiért a méhtelep átveszi. Tudok-e ez ellen tenni, hogy legalább az én cuccaimat adja ki nekem és ne úgy hogy még fizessek érte?
Segítségüket előre is köszönöm

ObudaFan # 2010.11.26. 15:39

Polgári pert indíthatsz.

Transformer # 2011.02.03. 13:12

Tisztelt Szakértők!
Öröklés útján 50%-os házrészt szereztem 9 éve. A másik tulajdonos tavaly szeptemberben elhunyt, közvetlen hozzátartozója nem volt, egy rokonára hagyta a részét. Azzal kapcsolatban lenne kérdésem, hogy mennyi időbe telik, hogy hagyatéki tárgyalásra kerüljön a sor? Mi hátráltathatja a tárgyalást? Én az értékesítést szeretném, viszont az ügyben semmi előrelépés nincs azóta. Lehetséges olyan indok, amivel a másik fél "akadályoztathatja" a tárgyalást? Mit lehetne tenni? Segítségüket előre is köszönöm!

monalisa1 # 2011.02.03. 14:12

http://www.mokk.hu A közjegyzők honlapja, és annak a bal oldalán található menűsor közepén a "közjegyzőt keres" rovat, oda írd be az elhalálozás idejét és helyet., kiadja hogy a kérdéses hónapban helyileg ki volt az "ügyeletes" közjegyző.

Őneki írj egy levelet és kérd, hogy tájékoztasson a hagyatéki eljárás állásáról...

Mivel kettőtökön kívül más örököse nincs az ingatlannak, így mint a tulajdonosok, akár már most elkezdhettek vevőt keresni a házra.

Ha a másik fél ezzel nem ért egyet akkor váltsa magához a tulajdonrészedet., ha "csak" akádályozná az értékesítést akkor fordulj bírósághoz és kérd a közös tulajdon megszüntetését.

Időközben a közjegyző csak kiadja a hagyatékot.

monaLuis
laikus hozzászóló

Vera37 # 2011.02.03. 15:52

Édesanyám halála után derült ki, hogy a lakást annak idején csak az édesapám nevére vették. Így is lesz hagyatéki tárgyalás, vagy egyértelműen az édesapám az örökös?
Köszönöm a választ.

monalisa1 # 2011.02.03. 16:11

Ha a lakás a házasság ideje alatt lett vásárolva, valamint nem valami férji különvagyonból, akkor az a szüleid közös vagyona volt.

Tehát ha nincs testvéred akkor anyukád 1/2 részét már megörökölted, apukád 1/2 részét pedig meg fogod örökölni. (Az anyai részt apukád özvegyi haszonélvezeti joga terheli.)

Ha van testvéred a tulajdonrész arányosan osztódik.

Régen nem volt ritka, hogy csak a férj nevére vették az ingatlant, ettől függetlenül létezik a földhivatali bejegyzéstől eltérő tulajdonlás fogalma.

monalisa1 # 2011.02.03. 16:15

Hagyatéki tárgyalás lesz mert az örökhagyó után 300e Ft-nál nagyobb érték öröklődött, de jelen esetben az eljárás csak adminisztratív formaság.

Tehát te örökölted a lakás fele tulajdonjogát, apukád annak özvegyi jogú haszonélvezetét.

monalisa1 # 2011.02.03. 16:19

Családtag halála esetén 20 M Ft-ig illetékmentes az öröklés, tehát ha a lakás nem drágább mint 40 M Ft, akkor annak fele-fele értékig sem most sem majd az apud esetében, nem kell illetéket fizetned.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.03. 16:22

A "családtag" meglehetősen pongyola és félrevezető megnevezés itt.

monalisa1 # 2011.02.03. 16:33

Javítva: egyenesági rokon.

Vera37 # 2011.02.03. 16:52

Köszönöm a gyors választ!

Transformer # 2011.02.04. 08:18

Kedves monalisa1!
Köszönöm a hasznos választ, felvettük a kapcsolatot a közjegyzővel, reméljük Ő is válaszol.
A közös tulajdon megszüntetésének kérése árverezést jelent? Ennek a költségét kinek kell állnia?

ObudaFan # 2011.02.04. 10:44

Édesanyám halála után derült ki, hogy a lakást annak idején csak az édesapám nevére vették. Így is lesz hagyatéki tárgyalás, vagy egyértelműen az édesapám az örökös?

Ha nincs végrendelet, akkor örökösnek biztosan nem örökös.