Azt is jelentheti.
hagyatéki tárgyalás
Koszonom a valaszt. A torveny szerint kiket kell beidezni a hagyateki targyalasra?
Az érdekelteket. :)
Tisztelt Mindenki!
Nagymamám(édesanyám anyukája) egy hete távozott el közülünk!Nem gondoltunk semmiféle örökségre,mert nagyon szegény anyagi körülmények között éltek,édesanyám két húgával és nagyapámmal.Ám most kiderült,hogy rengeteg adósságot halmoztak fel az évek során,amit szintén "megörökölhet" anyukám.A neten találtam formanyomtatványt az örökségről való lemondáshoz,de az nem tünteti fel külön a negatív örökséget. Bele kell írnunk külön ezt is, vagy ez már magától értetődő,hogy ha nem tart igényt a hagyatékára,akkor az adósságaira sem? A másik kérdésem:ez a nyomtatvány az örökhagyó és örökös között létrejött szerződés,és ezt az örökhagyó nyilván már nem tudja aláírni!Ilyenkor mi a teendő?Keressek másik nyomtatványt? Van olyan,hogy egyoldalú a lemondó nyilatkozat és nem szerződés?
Köszönöm,előre is!
Maradok tisztelettel: d.
Csak egyben lehet elutasítani, így magától értetődő. A hagyatékit intéző közjegyzőnek kell jelezni hivatalosan, hogy visszautasítod az örökséget.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Köszönöm Sherlock!Akkor nem keresgélek tovább!Szép estét!
Jó napot!
Szeretném segítséget kérni.Tegnap jutott a tudomásunkra, hogy 2009.decemberében meghalt az édesapánk a 9.kerületi kórházba.Erre ugy derült fény,hogy a nővéremnek végrehajtási ügye volt apukánkkal és tegnap értesítette a végrehajtó.Azóta próbáljuk kideriteni mibe halt meg,ki temette el,stb.Két temetkezési válalat is azt mondta ők temették el,3 önkormányzatnál is jártunk amelyik érintett az ügyben,de elküldenek minket.A kórház nem hajlandó felvilágosítást adni nekünk mi is történt az édesapánkkal.Ha esetleg lenne egy ügyvéd aki ingyen tudna nekünk segíteni nagyon szépen kérem irjon a következő email címre :danni2007@pr.hu. Előre is köszönjük.
Tisztelt Jogi Fórum! Kérdésemhez csak részben hasonló de azzal nem azonos kérdéseket olvastam itt, így azokból nem kaptam választ.
Végrendelet hiányában fele-fele arányban örököljük szüleink lakását (édesanyánk korábban, édesapánk nemrégen hunyt el).
Testvéremmel hagyatéki tárgyalásra vagyunk beidézve a következő napokra (már 2. dátum, mert az elsőnél utaztunk). Most nekem ismét külföldön kell lennem pont az új dátum napját beleértve.
Csak testvérem tud jelenlenni.
Mivel nem is tudtam már átvenni az értesítést (testvéremnek is szomszéd, megbizott vette át, mert most ő is úton van még), így nem tudom, mi van e levél "hátoldalán a 2. és 3. pontban", melyek állítólag erre az esetre vonatkoznak és leírják a teendőket ill. következményeket.
Kérdéseim:
1.
mivel a nekem küldött idézés visszament, mert senki nem vette át, lesz-e ebből valami hátrányom ill. mi lesz a következmény?
2.
Egy szakember fel tudna-e világosítani ill. megjelölne-e egy internetes letöltési lehetőséget erre (a törvényre, szabályzatra, stb.) (idézés "hátoldalán a 2. és 3. pontban leírtak") vonatkozóan (= az egyik beidézett fél nem veszi át az idézetet és nem megy el a hagyatéki tárgyalásra, mert nem tud - de nem mond le semmiről)? (Nem találok senki értelmes embert, aki ezt nekem telefonon be tudná olvasni, mondani)
3.
esetleges lehetőség megjelölése külföldi magyar képviseleten aláírandó szöveg/iratról (annak tartalma?), ha az elegendő lenne jelenlét helyett?
Segítségüket előre is köszönöm!
-
Átadják azt a hagyatékot nélküled is. Már elsőre is átadták volna.
Tisztelt Fórumozók!
3 hete meghalt az édesapám, a közeljövőben várható a hagyatéki leltár elkészítése. Több kérdésben szeretnék segítséget kérni.
- A leltárban az ingatlan értéke hogyan kerül meghatározásra? A hagyatéki eljárási törvény az illetéktörvényben szereplő adó- és értékbizonyítványra utal, amit a jegyző állít ki. Ez a bizonyítvány tartalmazza a forgalmi értéket. De mi alapján? A jegyző értékbecslőt rendel ki és ő méri fel az ingatlant? Vagy szimplán hasraütéssel megy a dolog?
- A szüleim 1 éve vettek egy lakást, így testvéremmel a régi családi otthon mellett ennek az ingatlannak is örököljük most az 1/4-1/4 részét. Van arra lehetőség, hogy a jegyző munkatársának csak a házat jelentsük be a hagyatéki leltárba és a lakást majd csak a közjegyző előtt a letár kiegészítéseként? Vagy ezért megbüntetnek? Ennek biztonsági oka lenne, mert egy kis községről van szó, ahol gyorsan terjed minden pletyka, információ. Nem akarom, hogy híre menjen, hogy mije van az idős édesanyámnak és megtámadják vagy kirabolják. Igy is nagyon féltem most őt, hogy hirtelen egyedül maradt és nem tudok mindig vele lenni, mert én meg a fővárosban élek. Szóval megtehetjük ezt vagy mindent be kell vallani a leltárt felvevő községi hivatali munkatársnak?
- Azt szeretnénk végső soron, ha anyukám rendelkezne mindennel, amit mi ketten örökölnénk a testvéremmel. Mi lehet az optimális megoldása ennek? Arra gondoltam, hogy én a közjegyző előtt visszautasítom az örökséget. Testvéremnek van 2 kicsi gyereke, így ők örökölnének, ha ő is visszautasítja a maga részét, igaz? A visszautasítás helyett, ha ő elfogadja a maga részét és utána elajándékozza anyukámnak, az jó megoldás lehet? Vagy van valami más lehetőség?
(a házat, amiben most egyedül maradt, szeretnénk mielőbb eladni, így ő lemondana az özvegyi haszonélvezeti jogáról, hogy tehermentes legyen az ingatlan, és gondolom az eladást könnyítené az is, ha csak ő az egyedüli tulajdonos és nem hárman együtt…)
Elnézést kérek, hogy ilyen hosszú voltam. Előre is köszönök minden segítő hozzászólást, per pillanat nagyon meg vagyok még zuhanva és nehéz átlátnom ezeket a dolgokat.
- Értékbecslő.
- Be kellene.
- Egyrészt a gyámhatóság nem fog hozzájárulni ahhoz, hogy a kiskorúak visszautasítsák az öröklést. Másrészt illeték szempontjából sem ez a jó megoldás, hanem az elfogadás és az ajándékozás.
Tisztelt hozzáértők!
Egy nem túl közeli ismerősöm, halála előtt végrendeletben rám hagyta mindenét amije van, azzal a feltétellel, hogy a kutyáinak, egy jó életet biztosítsak. (Természetesen a kutyákat sajátomként kezelem mindentől függetlenül) Sajnos a hagyaték igen nagy adóssággal terhelt. Tudom, hogy visszautasíthatom, de az elhunytnak vélhetően van egy külföldi ingatlana, amely nem szerepel a hagyatéki leltárban. A közjegyző szerint, neki nem kötelessége ennek utána járni, hogy valóban létezik-e.Tudomásom szerint minden országban létezik tulajdoni lap, amely mindenki számára hozzáférhető, csak térítésköteles. Kérhetem-e a közjegyzőt, hogy ezt szerezze be, mert ha a kérdéses ingatlan nem az elhunyt tulajdona volt, nincs értelme elfogadnom az örökséget, mert akkor az csak adósság.
A külföldi ingatlanra magyar közjegyzőnek nincs joghatósága. (Az alkalmazandó jog is a külföldi lesz.)
Köszönöm a választ!
Nmjtvr. 58. § (2) Hagyatéki eljárásban eljárhat magyar közjegyző, ha az örökhagyó a halálakor magyar állampolgár volt, vagy ha a hagyaték belföldön található.
36. § (1) Az öröklési jogviszonyokat annak a jognak az alapján kell elbírálni, amely az örökhagyónak halála időpontjában személyes joga volt. Ez a jog irányadó abban a kérdésben is, hogy mennyiben van helye az örökség vételének és a várt örökségről való rendelkezésnek.
Tehát: eljárhat a magyar közjegyző és a magyar jog alapján.
Az más kérdés, hogy a külföldi állam el fogja-e ismerni a hagyatékátadó végzést ebben az esetben.
Szvsz nem fogja elfogadni. Másrészt annyira nem lehet joghatósága a magyar közjegyzőnek, hogy kutakodjon is a külföldi ingatlan után. Ha felmerül, hogy esetleg külföldi vagyonelem is van a hagyatékban,. akkor ad öröklési bizonyítványt. Persze, aki visszautasítja az örökséget, annak nem.
„Szvsz nem fogja elfogadni.”
Nem tudjuk, melyik külföldi országról van szó, így azt sem tudjuk, milyen jogsegélyegyezmény lehet a két ország között.
Nagyon aranyosak, hogy ennyit foglalkoznak az ügyemmel.
Az elhunyt német állampolgár volt, magyarországi állandó lakhelyen élt, itt alapított céget, majd megkért engem, hogy egy ideig vigyázzak a kutyáira, mert nem tudja a bérelt lakásába magával vinni öket. Ezután nem sokkal öngyilkos lett. A testamentumot a rendőrség találta meg, amikor a halála körülményeit vizsgálta. Így kerültem én képbe, mint örökös. Az ingatlan egyébként Olszországban van. Az interneten találtam egy ügyvédi irodát, akik beszélnek magyarul, és még mielőtt döntenék minden örökösödési jogosítvány nélkül ki tudnák kérni a tulajdoni lapot, de sajnos ez számomra megfizethetetlen, főleg, ha nics tulajdonrésze az ingatlanban, és ennek hiányában vissza kell utasítanom a végrendeletet, mert akkor az csak adósság. Az meg van sajátom is.
Tisztelettel!
Bocsánat, ha esetleg türelmetlennek tűnnék, de nincs valakinek ötlete, így hogy megírtam, az országot.
Még egyszer köszönöm.
Kedves Fórumozók!
Sajnos teljesen "tudatlan" vagyok mindenféle jogi kérdésben, ezért kérem a segítségeteket.
A kérdésem a következő: A nagyapám áprilisban hunyt el. Egy belvárosi lakásban élt a második feleségével - ez a lakás még a dédszüleimé volt, úgy örökölte a nagyapám. Édesapám az egyetlen fia, aki az első feleségétől született. A jelenlegi feleséggel nem túl jó a kapcsolatunk, így aggódom kissé a hagyaték miatt, hogy nem akar-e valamit elsumákolni....
A haláleset óta semmilyen hagyatékkal kapcsolatos hivatalos dolog nem történt, tehát az édesapám nem kapott semmilyen értesítést a hagyatékkal (lakás) kapcsolatban.
Mennyi időn belül kell meglennie a hagyatéki tárgyalásnak? A hagyatéki tárgyalás mindenképpen megtörténik, ha van hagyaték? - ezt úgy értem, hogy nem az özvegyen múlik, hogy pl. bejelenti-e, vagy sem?
A választ előre is köszönöm!
Ha van ingatlan a hagyatékban, akkor mindenképpen van. A haláleset szerint illetékes helyi önkormányzat polgármesteri hivatalán lehet érdeklődni, megvolt-e már a hagyatéki leltár, és hogy áll az ügy.
Kedves ObudaFan!
Köszönöm a választ! Üdv.
Nincs mit.
Kedves ObudaFan!
Gyors segitséget szeretnék kérni.
Anyukám 12 éve, 1999-ben meghalt. Hagytékként örököltem adósságot, amelyet a hagyatéki eljárás során megállapitott határidőig kamat nélkül visszafizettem. Nem értem, h miért kellene kamatot fizetnem. A kamat tartozásról és annak a kamatáról 2002 év végén végrehajtótól érkezett végrehajtási lap. Azóta semmi. 2011. szept végén óriási összegről jött végrehajtótól végrehajtási felszólitás.
Hogy történhet ez? 2002-2011 között semmi féle értesités nem érkezett, 12 év, illetve 9 év elteltével érkezik végrehajtói óriási összeg, ez az összeg magasabb, mint maga a tartozás. Jól tudom, hogy az elévülési idő 5 év?? A hagyatéknak nincsenek semmilyen tárgyai a birtokomban, igy a hagyatéki tartozás már nem is hajtható végre, ha jól tudom. Jogszerű ez az eljárás?
Számitok a gyors visszajelzésére. Köszönettel! Vt
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02