Öröklési szerződés


Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.06.17. 08:29

Hogy a szerződésnek van-e alaki hibája, ezt nem tudom. Te tettél fel kérdéseket, neked voltak aggályaid ezzel kapcsolatban. Ez a legelső ok az érvénytelenségre. Ha ez rendben, ettől függetlenül számos más megtámadási ok van, melyhez joga van a törvényes örökösnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.17. 08:17

Mondjuk mert ellenjegyzett egy olyan iratot, amelyet tanúként is aláírt? S amelyet egyáltalán nem is kell ellenjegyezni?

mystical05@freemail.hu # 2012.06.17. 07:44

Jelen esetben ha megkérlek kifejtenéd, hogy miért nem volt precíz! Miért bukhat el a szerződés, függetlenül az örökhagyó és eltartó akaratától?


Bürtsner

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.06.17. 07:41

Azért ne dőlj hátra. Nagyon sok múlik ezekben az ügyekben az ügyvédi munkán. Egy jó ügyvédet kellene felkérned.
Az okiratszerkesztő ügyvéded is tudta, hogy a szerződést górcső alá fogják venni, mégsem volt eléggé precíz annak elkészítésében.

mystical05@freemail.hu # 2012.06.17. 06:49

Köszönöm válaszaikat!

Akkor ha jól értem, amennyiben nincs alaki hibája a szerződésnek, nem áll fent a színlelt szerződés, vagy a jóerkölcsbe ütközés, és a tartás korrekt mód teljesül függetlenül annak idejétől, nincs olyan bíróság, aki érvénytelennek mondana ki egy ilyen szerződést. Vagy van esetleg más "buktató", amire érdemes figyelni?
Félreértés ne essék, nem az örökhagyóval van baj, vagy velem eltartóval, hanem a kedves rokonok mindent igyekeznek latba vetni, mert ugye én nem titkoltam el a szerződés létét előttük, hisz nincs semmi takargatnivalóm,az örökhagyó is csak panaszkodik a sóvárgó rokonokra, mert folyamatosan győzködik, hogy nem hagyják az örökséget veszni, meg, mindenfélét kitalálnak rólam. Az más kérdés, hogy a szennyeskosarat még senki sem kapta ki a kezemből, hogy ő akarja azt kimosni stb. ...


Bürtsner

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.17. 06:12

Ahogy a kolléganő mondja: alimentációs (tartási életjáradéki) szerződések esetén a mindig jelen lévő szerencseelem miatt a feltűnő értékaránytalanság felé sem vetődhet.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.06.17. 05:47

NEM! Ha érvényteleníti, akkor nem azon okok miatt, amit felsoroltál.

mystical05@freemail.hu # 2012.06.17. 05:41

Tisztelt Fórumtársak!

Létezhet olyan, hogy érvényes az öröklési szerződés, az eltartó teljesíti az eltartást, a bíróság mégis aránytalannak tartja az örökhagyó vagyonát, szemben az eltartás idejével, költségével és érvényteleníti a szerződést, majd törvényes öröklést állapít meg?


Bürtsner

ObudaFan # 2012.06.16. 13:42

Nincs mit.

mystical05@freemail.hu # 2012.06.16. 13:33

Köszönöm megtisztelő válaszát!


Bürtsner

ObudaFan # 2012.06.16. 13:26

Öröklési szerződés esetén nem szerepel szig.szám a szerződő felekénél, de a név,cím szül adatok igen (teljes személyi számmal), továbbá az is szerepel, hogy a tanúk tanúsítják, hogy személyazonosságukat a felek szig.-el igazolták.
Ezzel lehet-e gond?

Nem.

Továbbá, hogy az öröklési szerződés 2. pontját egyes szám egyes személyben írta az ügyvéd (a végrendeletre vonatkozó rész ez, pl. én..akként rendelkezem...), majd a többit többesszám 3-as személyben, vagyis pl.felek nyilatkozzák...
Ez gond lehet-e?

Ha egyértelmű, hogy miről rendelkezik és ki, akkor nem.

A tanúk egyszer rövid u, egyszer hosszúval van írva!
Esetleg ebbe bele lehet kötni!

Nem.

mystical05@freemail.hu # 2012.06.16. 12:41

Felmerült még egy-két kérdés, kérem aki tudja válaszoljon rá.
Öröklési szerződés esetén nem szerepel szig.szám a szerződő felekénél, de a név,cím szül adatok igen (teljes személyi számmal), továbbá az is szerepel, hogy a tanúk tanúsítják, hogy személyazonosságukat a felek szig.-el igazolták.
Ezzel lehet-e gond?

Továbbá, hogy az öröklési szerződés 2. pontját egyes szám egyes személyben írta az ügyvéd (a végrendeletre vonatkozó rész ez, pl. én..akként rendelkezem...), majd a többit többesszám 3-as személyben, vagyis pl.felek nyilatkozzák...
Ez gond lehet-e?

A tanúk egyszer rövid u, egyszer hosszúval van írva!
Esetleg ebbe bele lehet kötni!

A végrendelet többi része olyan mint amilyenre nyilatkoztam előző hozzászólásaimban.


Bürtsner

Sherlock # 2012.06.15. 19:21

Obudafan, szerintem te még mindig nem érted, hogy anélkül sz-rt sem ér!

ObudaFan # 2012.06.15. 18:53

Inytv. 32. § (4) Az ellenjegyzéssel ellátott magánokirat bejegyzés alapjául akkor fogadható el, ha az tartalmazza az ellenjegyző személy nevét, aláírását, irodájának székhelyét, az ellenjegyzés időpontját és az „ellenjegyzem” megjelölést. Az ügyvéd által teljesített ellenjegyzés érvényességének további feltétele a szárazbélyegző lenyomata.

"Tintás" bélyegzőt nem ír elő a jogszabály.

mystical05@freemail.hu # 2012.06.15. 14:13

Szárazbélyegzőt is tartalmaz a szerződés!


Bürtsner

mystical05@freemail.hu # 2012.06.15. 14:12

Tiszteletem!

Érdeklődnék, hogy miért komoly szakmai hiba az okiratkészítő és azt ellenjegyző ügyvéd, tanúi minőségben történő részvétele is?


Bürtsner

Sherlock # 2012.06.15. 13:21

A szárazbélyegző egy papírfecnin sosem árt ;)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.15. 11:41

Ha teljesítettél tartást - akár csak egy napig is - és más hibája nincs annak a szerződésnek, mint amit kérdeztél, akkor nem nagyon kell félned.

Ha valóban ellenjegyezte is a szerződést a tanúként is aláíró ügyvéd,az komoly szakmai hiba - de a szerződés érvényességét nem érinti, mert az ellenjegyzés amúgy is felesleges lenne.

ObudaFan # 2012.06.15. 08:50

Az mindig csak utólag szokott kiderülni.

mystical05@freemail.hu # 2012.06.15. 08:20

Elnézést, ha pontatlan voltam! Természetesen van aki megtámadná, és meg is fogják szerintem! Az örökhagyó akaratával sincs gond, hisz engem akar örökösnek a tartás fejében. A gond az lehet, ha az előzőekben leírt dolgok (okiratkészítő és ellenjegyző ügyvéd lehet-e tanú,kórházban neadjisten meghal és ettől esetlegesen támadható-e a szerződés, illetve a tartás helyének hiánya a szerződésből.)miatt támadnak meg.Igaz ezekre kaptam választ, hogy ezek miatt nem kell aggódni, mert ettől még érvényes a szerződés)

Minden másodpercben nem lehetek a kórházban,hisz intéznem kell a dolgait kint is. Ha azonban különféle hazugságokkal tömik az örökhagyó fejét megromolhat a kapcsolatunk.Igaz annyira ettől nem tartok, de akkor is bosszantó, ha hazugságokkal kavarnak a kedves rokonok.
Én elsősorban attól tartottam, hogy x ideig (ami lehet rövid, lehet hosszú) becsülettel ellátom a tartás körébe és a szerződésben leírt vállalt kötelezettségeim, feladataim, aztán miután megtámadják a szerződést kiderül, hogy vmi,akár a fentiekben vázolt ok miatt érvénytelen és akkor hiába mondom, hogy márpedig rám hagyott mindent és elégedett volt a tartással.


Bürtsner

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.15. 07:56

Ha nincs aki megtámadná a szerződést, akkor mi a probléma, miért a kérdés egyáltalán?

mystical05@freemail.hu # 2012.06.15. 06:15

Köszönöm megtisztelő válaszukat!

A kórházi elhelyezésről lehetett tudni, hisz a kórházban történt maga a szerződéskötés is. A kezelő orvos azonban azt a tájékoztatást adta nekem és az ügyvédeknek is, hogy stabil az állapota és, hogy évekig elélhet, nem halálos, gyógyíthatatlan betegség miatt kezelik. !Ergo, semmi nem indokolja a kórházi benttartását, de ilyet nem mondhatok (hitelesen), hisz nem vagyok orvos. Azt végképp nem mondhatom, hogy esetlegesen a rokonok kavarnának, hogy "bojkottálják" a szerződést.
Színlelt szerződés sem áll fenn, mert kizárólag bennem gondolkodik, a rokonokat nagyon utálja, mert nem törődtek vele, és hiába mennek "mosni az agyát" és engem lejáratni, továbbra is bennem bízik, és látja mit teszek érte, ezt mindig elmondja nekem.


Bürtsner

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.14. 14:52

+1. Minden tekintetben.

ObudaFan # 2012.06.14. 13:34

Szerintem lehet az egyik tanú az okiratszerkesztő ügyvéd.
A szerződés érvénytelenségét ebben az esetben az okozhatja, ha a felek csak színlelték esetleg a tartási szándékot. Ez akkor fordulhat elő, ha előre lehetett tudni a kórházi elhelyezésről, és amellett érdemi tartás nem történik.

mystical05@freemail.hu # 2012.06.12. 16:41

Tiszteletem!

Kozármislenyben öröklési szerződést kötöttem egy idős bácsival, akiről nincs tudomásom, hogy halálos,gyógythatatlan beteg volna, de kórházban van.

Érdeklődnék, hogy öröklési szerződés esetén:

Az okiratszerkesztő és azt ellenjegyző ügyvéd lehet-e tanú is egyben?

Nincs benne az öröklési szerződésben az eltartás helye, ez érvénytelenséget okoz-e?

Ha kórházban meghal az örökhagyó és a tartás kórházon kívül(nem intézményi elhelyezés keretein belül, hanem lakáson) azért nem tudott bekövetkezni mert nem engedték ki az orvosok, de a tartás többi eleme teljesül érvényes-e a szerződés!

Egyébiránt minden más feltételnek megfelel véleményem szerint a szerződés!

Segítségüket köszönöm!


Bürtsner