Nincsen neki semmie, csak egy svájci frankkal alaposan megterhelt házrésze, amibe az exe lakik.
Gyermektartás
Biztos, hogy jobb lesz, ha a jövedelem letiltása helyett foglalnak ingatlant, ingót?
Sziasztok!
Az alábbiakban kérnék tanácsot:
Élettársammal van egy közös gyermekünk. Együtt élünk, semmi gond nincs köztünk, de szeretnénk, ha gyermektartásdíjat vonnának le hivatalosan a keresetéből. (Ennek az oka: van még egy gyereke, s az után már vonnak le, s ha az közös gyerekünk után is vonnának, akkor elérné a levonás az 50 %-ot, s így már más miatt többet nem tudnának levonni.)
Teljes köztünk az egyetértés ez ügyben, de nem tudjuk, mi a teendő? Kertesetet kell benyújtanom? Vagy egyességet kötnünk? Ha kereset kell, akkor milyen: gyermektartásdíj megállapítása iránti, vagy van olyan is, ami csak a levonást elrendelésére irányul?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Mari
A végrehajtás szempontjából teljesen mindegy, hogy önhibából nem fizetett-e. A kérdés az, hogy pontosan mit is csináltál, mert a 6 hónapnál régebbi részletekre végrehajtás nem vezethető, így lehet jelentősége annak, hogy megszüntetted a végrehajtási eljárást. Nem is igazán értem, minek csináltad.
A két nagyobb gyerkőcöm apjától 2010. okt óta nem kapok gyerektartást.
2006-ban adtam be végrehajtóhoz a gyerektartás letiltását, és onnantól kezdve 2010 szept-ig vonták is a rokkant nyugdíjából, amikor is a nyugdíjbiztosító megszüntette a rokkant nyugdíjának a folyósítását. Onnantól kezdve semmit nem kaptam. Most szeptemberben feljelentettem a rendőrségen az elmaradás miatt, illetve a végrehajtónál a korábbi végrehajtást megszüntettem és új végrehajtási eljárást kértem. A célom igazából a gyámügynél igényelhető állami megelőlegezés, illetve természetesen az, hogy majd egyszer valamikor megkapjam a cirka két év elmaradt gyerektartását.
Most jön a bökkenő. Exem a két év alatt többször ült börtönben. Jelenleg is ott van. A magyar törvények szerint kizárólag az az időszak követelhető visszamenőleg amit önhibájából nem teljesített. Infóim szerint a BTK pedig úgy rendelkezik, hogy a büntetés végrehajtási intézetben töltött idő nem minősül önhibának, ezért arra az időre visszamenőleg nem lehet követelni az elmaradt gyerektartást.
Most jön az én eszmefuttatásom...Mivel én 2006-ban adtam be az első végrehajtási eljárást, és azt most, 2012 szeptemberében szüntettem meg, és kértem az eljárás újraindítását, ezért konkrétan a 2010-okt-tól 2012 szept-ig tartó időszakra is volt ellene folyamatban lévő követelésem, a végrehajtás formájában. Tehát a kérdésem az lenne, hogy bár a büntetésvégrehajtási intézetben töltött időre visszamenőleg nem lehet követelni az elmaradt gyerektartást, de ha ebben az időben volt ellene folyamatban lévő végrehajtás akkor azzal mi a helyzet? Mert józan paraszti ésszel nézve az akkor nem visszamenőleges követelésnek számít....
Előre is köszönöm a választ.
KRiszta
Esélytelennek nem esélytelen.
Tisztelt Fórumozók!
Egyedül nevelek 2 gyermeket,az első gyermek édesapja fizet gyermektartásdíjat, 15e ft-ot, gond nélkü meg tudtunk álapodni.
A második gyermek 4 éves, édesapja viszont egy fillérsem hajlandó hozzájárulni a gyermek neveléséhez, mert Ő úgy érzi,minden kötelezettségét teljesíti azzal, hoyg elhozza az óvodából a lakhelyünkre,mert én dolgozom és nem érnék oda időben. Kérdésem az lenne, hogy esélytelenek vagyunk gyermektartásra,tekintve a mindenkori öregségi nyugdíj kétszeresét... ha a bruttóm 400eFft? Akkor mi jól élünk és nyugodtan dolgozhatok 12 órát naponta, hogy legyen elég pénzünk? ...így esélyem sincs többet lenni a gyerekeimmel..
Sajnos egyébként is behajthatatlannak tűnik, bejelentve pár tízezer forinttal van...leveleket sose olvassa, semmilyen kötelezettséggel nem törődik.. Előre is köszönömm bíztató soraikat. TerekM
„Úgy gondolom két felnőtt embernek értelmesen meg kellene tudni beszélni a felmerülő problémákat.”
Na ja. És akkor polgári peres bíróságokra már nem is lenne szükség. De valahogy három-négyezer év alatt se váltak feleslegessé.
És még végre is tudja hajtani, amíg a bíróság nem dönt másként.
Miért?
Nekem nem kenyerem a pereskedés.
Úgy gondolom két felnőtt embernek értelmesen meg kellene tudni beszélni a felmerülő problémákat.
Mindaddig fizetnem kell,amíg nem záródik le a gyermekelhelyezési per,ha kérem???Jól értelmezem?
Igen.
Azt meg csak te tudnád megmondani, miért nem kérted már a gyermekelhelyezés megszüntetését.
S.O.S!
Kedves Fórumozók!
Kérdésem lenne,melyre válaszokat szeretnék.
Gyermekem én nevelem a volt feleségem külföldre ment,a gyermektartásdíj fizetésére anno kötelezett a bíróság,amit nem fizetek mióta gyermekem velem van.De!most a volt feleségem feljelentett a rendőrségen gyermektartásdíj nem fizetése miatt,mely kihallgatáskor azt mondta a nyomozó fizessem ki.Jogos?
Félreértettél. Nem a mostani 20%-nál kisebb összegre gondolam, hanem annál kevesebbet, mint amit vállalt a gyed alatti összegként. Mert hát azért a gyed alatt kevesebb az anya jövedelme, mint ha már munkába állna.
A bíróság valószínűleg belemenne, de én az anya ügyvédjeként nem javasolnám neki a 20%-nál kisebb összeg elfogadását, mert annyit az ítélettől is várhat.
Köszönöm. De akkor hol van itt a gyerek szükséglete, mint a tartásdíj mértékét megalapozó tényező? Azaz: ha apuka mondjuk keresne 500.000.-Ft-ot, akkor a gyerektartás 140.000.-Ft is lehetne? Csak azért mert annyit keres?
Másik: anya ugye most gyed-en van még, de elmegy vissza dolgozni ugye úgy kb három hónap múlva. Jóváhagy-e olyan megállapodást a bíróság esetleg, hogy a gyed ideje alatt egy magasabb összeget fizet, mint a 20%, utána meg kevesebbet - figyelemmel arra, hogy az anya már teljes jövedelemmel rendelkezik?
Egy gyermek esetén, ha a tartásra köteles szülőnek nincs másik tartásra szoruló gyermeke, a tartásdíj összegét általában a mindenkori havi jövedelem 15-25% között állapítják meg. Mind az e fölötti, mind az ez alatti összeg ritka kivétel, az utóbbi akkor fordul elő jellemzően, ha a kötelezett szülő jövedelme nagyon magas.
Ez a 15-25% ez mi? A lakás rezsié vagy az apuka jövedelméé?
Sokat segítene, ha a többire is válaszolna valaki.
15-25%
Egyik gimis osztálytársam története: most mentek szét anyukával, nem voltak házasok, anyuka gyed-en van, jövedelme családi pótlékkal együtt 120.000.-Ft és a gyerek majdnem 2 éves már, teljesen egészéges. Apuka jövedelme 230.000.-Ft nettó. Anyuka 72.000.-Ft-ot kér, indok: annyiba belekerül a gyerek havonta. A gyed az három hónap múlva jár le.
Az első kérdése az lenne, az hogy az anyuka természetben tartja a gyereket az azt jelenti, hogy apukának kell a gyerek eltartásának költségeit teljes mértékükben állni? Ha nem, akkor mekkora hányadban? (nem arról van szó, hogy nem akar gyerektartást fizetni, csak nem érti, hogy ez mit jelent effektíve)
A másik kérdése az az, hogy a családi pótlék, amit kapnak, az az anyuka részéről a gyerek tartásának költségeiből akkor leszámítódik?
Harmadik kérdés: jóval alább azt olvastam, hogy a tartásra kötelezettnek a lakás rezsijének gyermekre eső részét fizetnie kellene. Ez mit jelent? Hanyad részét? Felét, egyharmadát? A gyerek étkezésének-ruházkodásának a teljes összegét vagy annak is csak a felét kell apukának állnia?
Csak a rokkantsági járadék mentes a végrehajtás alól.
Tisztelt Szakértők! Rokkant nyugdíjból is vonható, tehát jár a gyerektartás? Köszönöm.
Azért kérik, mert az is egy bizonyíték a jövedelmed mértékével kapcsolatban. Nem feltétlenül csak egyetlen munkahelyről lehet jövedelmed.
Megemelheti.
Üdv
Gyerektartás emelési perben miért kérik be a 2011-es adóbevallásomat? Nem elég a jövedelem igazolásom?
Kint dolgozom,kint adózom.Ausztria
Változtat valamit a gyerektartás emelésen ez?
60.000ft fizetek 2 gyerek után és van egy 3. a mostani feleségemmel?
Megemelheti a bíróság 300.000ft-os fizetésből?
Hát ez az a ritka eset, amikor elképzelhető, hogy a nagyszülőtől kellene kérni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02