Gyermektartás

Mari1234 # 2013.02.16. 15:31

Nincsen neki semmie, csak egy svájci frankkal alaposan megterhelt házrésze, amibe az exe lakik.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.16. 15:11

Biztos, hogy jobb lesz, ha a jövedelem letiltása helyett foglalnak ingatlant, ingót?

Mari1234 # 2013.02.16. 15:10

Sziasztok!

Az alábbiakban kérnék tanácsot:

Élettársammal van egy közös gyermekünk. Együtt élünk, semmi gond nincs köztünk, de szeretnénk, ha gyermektartásdíjat vonnának le hivatalosan a keresetéből. (Ennek az oka: van még egy gyereke, s az után már vonnak le, s ha az közös gyerekünk után is vonnának, akkor elérné a levonás az 50 %-ot, s így már más miatt többet nem tudnának levonni.)
Teljes köztünk az egyetértés ez ügyben, de nem tudjuk, mi a teendő? Kertesetet kell benyújtanom? Vagy egyességet kötnünk? Ha kereset kell, akkor milyen: gyermektartásdíj megállapítása iránti, vagy van olyan is, ami csak a levonást elrendelésére irányul?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Mari

ObudaFan # 2013.02.16. 09:08

A végrehajtás szempontjából teljesen mindegy, hogy önhibából nem fizetett-e. A kérdés az, hogy pontosan mit is csináltál, mert a 6 hónapnál régebbi részletekre végrehajtás nem vezethető, így lehet jelentősége annak, hogy megszüntetted a végrehajtási eljárást. Nem is igazán értem, minek csináltad.

mamek77 # 2013.02.15. 15:36

A két nagyobb gyerkőcöm apjától 2010. okt óta nem kapok gyerektartást.
2006-ban adtam be végrehajtóhoz a gyerektartás letiltását, és onnantól kezdve 2010 szept-ig vonták is a rokkant nyugdíjából, amikor is a nyugdíjbiztosító megszüntette a rokkant nyugdíjának a folyósítását. Onnantól kezdve semmit nem kaptam. Most szeptemberben feljelentettem a rendőrségen az elmaradás miatt, illetve a végrehajtónál a korábbi végrehajtást megszüntettem és új végrehajtási eljárást kértem. A célom igazából a gyámügynél igényelhető állami megelőlegezés, illetve természetesen az, hogy majd egyszer valamikor megkapjam a cirka két év elmaradt gyerektartását.
Most jön a bökkenő. Exem a két év alatt többször ült börtönben. Jelenleg is ott van. A magyar törvények szerint kizárólag az az időszak követelhető visszamenőleg amit önhibájából nem teljesített. Infóim szerint a BTK pedig úgy rendelkezik, hogy a büntetés végrehajtási intézetben töltött idő nem minősül önhibának, ezért arra az időre visszamenőleg nem lehet követelni az elmaradt gyerektartást.
Most jön az én eszmefuttatásom...Mivel én 2006-ban adtam be az első végrehajtási eljárást, és azt most, 2012 szeptemberében szüntettem meg, és kértem az eljárás újraindítását, ezért konkrétan a 2010-okt-tól 2012 szept-ig tartó időszakra is volt ellene folyamatban lévő követelésem, a végrehajtás formájában. Tehát a kérdésem az lenne, hogy bár a büntetésvégrehajtási intézetben töltött időre visszamenőleg nem lehet követelni az elmaradt gyerektartást, de ha ebben az időben volt ellene folyamatban lévő végrehajtás akkor azzal mi a helyzet? Mert józan paraszti ésszel nézve az akkor nem visszamenőleges követelésnek számít....

Előre is köszönöm a választ.

KRiszta

ObudaFan # 2013.02.15. 10:34

Esélytelennek nem esélytelen.

terekm01 # 2013.02.14. 20:47

Tisztelt Fórumozók!
Egyedül nevelek 2 gyermeket,az első gyermek édesapja fizet gyermektartásdíjat, 15e ft-ot, gond nélkü meg tudtunk álapodni.
A második gyermek 4 éves, édesapja viszont egy fillérsem hajlandó hozzájárulni a gyermek neveléséhez, mert Ő úgy érzi,minden kötelezettségét teljesíti azzal, hoyg elhozza az óvodából a lakhelyünkre,mert én dolgozom és nem érnék oda időben. Kérdésem az lenne, hogy esélytelenek vagyunk gyermektartásra,tekintve a mindenkori öregségi nyugdíj kétszeresét... ha a bruttóm 400eFft? Akkor mi jól élünk és nyugodtan dolgozhatok 12 órát naponta, hogy legyen elég pénzünk? ...így esélyem sincs többet lenni a gyerekeimmel..
Sajnos egyébként is behajthatatlannak tűnik, bejelentve pár tízezer forinttal van...leveleket sose olvassa, semmilyen kötelezettséggel nem törődik.. Előre is köszönömm bíztató soraikat. TerekM

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.14. 17:09

Úgy gondolom két felnőtt embernek értelmesen meg kellene tudni beszélni a felmerülő problémákat.
Na ja. És akkor polgári peres bíróságokra már nem is lenne szükség. De valahogy három-négyezer év alatt se váltak feleslegessé.

ObudaFan # 2012.10.14. 15:18

És még végre is tudja hajtani, amíg a bíróság nem dönt másként.

Sikeresen # 2012.10.14. 14:27

Miért?
Nekem nem kenyerem a pereskedés.
Úgy gondolom két felnőtt embernek értelmesen meg kellene tudni beszélni a felmerülő problémákat.
Mindaddig fizetnem kell,amíg nem záródik le a gyermekelhelyezési per,ha kérem???Jól értelmezem?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.14. 13:42

Igen.
Azt meg csak te tudnád megmondani, miért nem kérted már a gyermekelhelyezés megszüntetését.

Sikeresen # 2012.10.14. 12:37

S.O.S!

Kedves Fórumozók!

Kérdésem lenne,melyre válaszokat szeretnék.
Gyermekem én nevelem a volt feleségem külföldre ment,a gyermektartásdíj fizetésére anno kötelezett a bíróság,amit nem fizetek mióta gyermekem velem van.De!most a volt feleségem feljelentett a rendőrségen gyermektartásdíj nem fizetése miatt,mely kihallgatáskor azt mondta a nyomozó fizessem ki.Jogos?

sigurnardottir # 2012.10.14. 08:24

Félreértettél. Nem a mostani 20%-nál kisebb összegre gondolam, hanem annál kevesebbet, mint amit vállalt a gyed alatti összegként. Mert hát azért a gyed alatt kevesebb az anya jövedelme, mint ha már munkába állna.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.13. 17:30

A bíróság valószínűleg belemenne, de én az anya ügyvédjeként nem javasolnám neki a 20%-nál kisebb összeg elfogadását, mert annyit az ítélettől is várhat.

sigurnardottir # 2012.10.13. 15:18

Köszönöm. De akkor hol van itt a gyerek szükséglete, mint a tartásdíj mértékét megalapozó tényező? Azaz: ha apuka mondjuk keresne 500.000.-Ft-ot, akkor a gyerektartás 140.000.-Ft is lehetne? Csak azért mert annyit keres?

Másik: anya ugye most gyed-en van még, de elmegy vissza dolgozni ugye úgy kb három hónap múlva. Jóváhagy-e olyan megállapodást a bíróság esetleg, hogy a gyed ideje alatt egy magasabb összeget fizet, mint a 20%, utána meg kevesebbet - figyelemmel arra, hogy az anya már teljes jövedelemmel rendelkezik?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.13. 15:11

Egy gyermek esetén, ha a tartásra köteles szülőnek nincs másik tartásra szoruló gyermeke, a tartásdíj összegét általában a mindenkori havi jövedelem 15-25% között állapítják meg. Mind az e fölötti, mind az ez alatti összeg ritka kivétel, az utóbbi akkor fordul elő jellemzően, ha a kötelezett szülő jövedelme nagyon magas.

sigurnardottir # 2012.10.13. 14:54

Ez a 15-25% ez mi? A lakás rezsié vagy az apuka jövedelméé?
Sokat segítene, ha a többire is válaszolna valaki.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.13. 14:30

15-25%

sigurnardottir # 2012.10.13. 14:12

Egyik gimis osztálytársam története: most mentek szét anyukával, nem voltak házasok, anyuka gyed-en van, jövedelme családi pótlékkal együtt 120.000.-Ft és a gyerek majdnem 2 éves már, teljesen egészéges. Apuka jövedelme 230.000.-Ft nettó. Anyuka 72.000.-Ft-ot kér, indok: annyiba belekerül a gyerek havonta. A gyed az három hónap múlva jár le.

Az első kérdése az lenne, az hogy az anyuka természetben tartja a gyereket az azt jelenti, hogy apukának kell a gyerek eltartásának költségeit teljes mértékükben állni? Ha nem, akkor mekkora hányadban? (nem arról van szó, hogy nem akar gyerektartást fizetni, csak nem érti, hogy ez mit jelent effektíve)
A másik kérdése az az, hogy a családi pótlék, amit kapnak, az az anyuka részéről a gyerek tartásának költségeiből akkor leszámítódik?
Harmadik kérdés: jóval alább azt olvastam, hogy a tartásra kötelezettnek a lakás rezsijének gyermekre eső részét fizetnie kellene. Ez mit jelent? Hanyad részét? Felét, egyharmadát? A gyerek étkezésének-ruházkodásának a teljes összegét vagy annak is csak a felét kell apukának állnia?

ObudaFan # 2012.10.12. 08:07

Csak a rokkantsági járadék mentes a végrehajtás alól.

angelika70 # 2012.10.11. 16:14

Tisztelt Szakértők! Rokkant nyugdíjból is vonható, tehát jár a gyerektartás? Köszönöm.

ObudaFan # 2012.10.11. 14:57

Azért kérik, mert az is egy bizonyíték a jövedelmed mértékével kapcsolatban. Nem feltétlenül csak egyetlen munkahelyről lehet jövedelmed.

Megemelheti.

JULCSI55 # 2012.10.11. 12:59

Üdv

Gyerektartás emelési perben miért kérik be a 2011-es adóbevallásomat? Nem elég a jövedelem igazolásom?
Kint dolgozom,kint adózom.Ausztria
Változtat valamit a gyerektartás emelésen ez?
60.000ft fizetek 2 gyerek után és van egy 3. a mostani feleségemmel?

Megemelheti a bíróság 300.000ft-os fizetésből?

ObudaFan # 2012.10.04. 19:48

Hát ez az a ritka eset, amikor elképzelhető, hogy a nagyszülőtől kellene kérni.

Kőbeíró # 2012.10.04. 16:46

Lilla0520,

Pontosan hány éves az édesapa és miből él?