Gyermektartás

rekurucz # 2013.03.14. 19:39

Tisztelt Fórumozók!

Jogi kérdésem lenne,remélem valaki tud nekem válaszolni.
Élettársamnak van egy 16 éves fia,aki után gyerektartást fizetünk még.Anyukájánál van elhelyezve,láthatás van két hetente.Már 11 éve elváltak.Kiderült,hogy a fiú 16 éves barátnője 6 hónapos terhes.Úgy hallottam,hogy ilyen esetben a fiatalkorú szüleinek kell tartásdíjat fizetnie.
Most nekünk is kell majd fizetnünk utána,vagy csak az Anyukának?És a fiú után ha ő nagykorúsíttatja magát ,hogy nevét tudja adni a gyerekének,kell még fizetnünk?

Előre is köszönöm a választ mindenkinek,aki segíteni tud.

Szép napot!

" Rékurucz "

Riiita # 2013.03.08. 14:57

Hát csak 2x-es ellenőrzéssel sztem... De az lehet a bíróságon valami bizonyíték ellene?

ObudaFan # 2013.03.08. 13:48

Riiita

Hát azt innen megmondani senki nem fogja tudni, hogy a NAV fog-e valamit találni, vagy sem.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.08. 11:00

Az még a szép, amikor a pernyertes fél hivatkozik a bíró elfogultságára.

Riiita # 2013.03.08. 09:50

Hát tanúi vannak, de papírokat ne tudok felmutatni... Az életmódja az drogos, ittas... nem vagyok benne biztos, de sztem a vérében találnának valamit a drogozásai miatt... Ha oda küldöm az APEHot a unkahelyére, ők tudnak valakit kezdeni ezzel a dologgal... A gyerekekről nem akar lemondani...

ObudaFan # 2013.03.07. 13:50

Petra1230

Ehhez azért igazolni kellene tudnotok az elfogultságot.

ObudaFan # 2013.03.07. 13:49

Az a kérdés, mit tudsz esetleg tanúkkal bizonyítani az életmódjáról, vagy konkrétan a fizetéséről.

Riiita # 2013.03.07. 12:29

Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy van 2 pici gyermekem... az apuka féléve elhagyott minket. Azóta a heti 42 000 ft fizetéséből 10 ezret adott. (hetente) Eddig nem volt bejelentve a munkahelyén, párnapja közölte, hogy Ő csak 30 000ret fog fizetni nekünk 1 hónapban, mert sok az a 40 000 ft 2 gyermekre. Most bejelentette magát 4 órára a munkahelyén, hogy ha feljelenteném, én járjak rosszul, de mindenki tudja, hogy 12órát dolgozik. A gyerekeket az elmúlt félévben 4x látta, legutóljára 1,5 hónapja. (január 19.én) nem is érdeklődik irántuk. Ilyenkor mit lehet tenni??

Válaszokat előre is köszönöm.

trombitás63 # 2013.03.04. 09:45

Üdvözlöm Önöket!!

A kérdésem igyekszem egyszerűen elővezetni:

A tények:

2009. őszén elváltam. A lányom akkor 18 éves volt.

Az akkor megállapított gyermektartást azóta is rendben fizetem. Nem vonják, önként fizetem a lányom részére.

A lányom ugyanis már 21 éves. Én az új párommal Budapesten lakom, az édesanyja a barátjával Aggteleken, a lányom pedig a vőlegényével Miskolcon.

A lányom hála istennek igen jó tanuló, most másodéves a Miskolci Egyetemen, állami ösztöndíjas nappali szakon.

A helyzet fokozódik: A lányom az idén augusztusban házasságot kíván kötni a barátjával.

A kérdésem egyszerű:

A lányom házasságkötése után továbbra is köteles vagyok-e gyermek- azaz rokontartást fizetni, vagy ezentúl a férje köteles őt eltartania?

Ha nem, akkor konkrétan mit kell tennem, hová kell fordulnom a megszüntetés végett, milyen papírokat kell benyújtanom, mennyi illetéket kell lerónom?

Mivel ez engem elég komolyan érint anyagilag, nagyon érdekelne, hogyan lesz ezentúl.

Kérem, ha tudnak, adjanak tanácsot nekem! Fáradozásukat előre is köszönöm!

Tisztelettel: Trombitás 63

zsoka0635 # 2013.02.28. 14:37

Tisztelt Jogászúr! Lenne Önhöz egy kérdésem, a miben a tanácsát szeretném kérni. Van egy 17 éves lányom, aki megbolondult..elviselhetetlen lett..(szerelmes)Az apja után, árvaellátás illeti meg+kapjuk a családit is.Szeretne elköltözni tőlem....:( a fiúhoz,aki szintén 17,ő is tanul még, (lányom is) a szülök nem bánnák ezt! kérem, mondja meg, ha elmegy kaphatja-e továbbra is ezeket az ellátásokat. köszönöm válaszát

ObudaFan # 2013.02.26. 12:05

Pedig a munkáltatótól lehet követelni, ha máshogy nem, munkaügyi perben. (Ezért nem kezesként felel feléd, hanem egyenes adósként.)

Mari1234 # 2013.02.22. 10:07

Köszönöm a válaszodat ObudaFan!

E megoldás mellett maradok akkor.

Üdv!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.22. 06:22

Jó? Sajátos értékítélet...

pappcs # 2013.02.21. 22:27

Ravasz. Jó látni, hogy vannak még olyan Magyar emberek, akik nem rohannak a bankba befizetni az utolsó fillérüket is. :D

ObudaFan # 2013.02.21. 22:18

Megoldható, sőt, ez az olcsóbb megoldás.

Mari1234 # 2013.02.21. 16:31

Sziasztok!

Bocsánat, hogy megismétlem az eredeti hozzászólásomat.
Ez volt az:

"Az alábbiakban kérnék tanácsot:
Élettársammal van egy közös gyermekünk. Együtt élünk, semmi gond nincs köztünk, de szeretnénk, ha gyermektartásdíjat vonnának le hivatalosan a keresetéből. (Ennek az oka: van még egy gyereke, s az után már vonnak le, s ha a közös gyerekünk után is vonnának, akkor elérné a levonás az 50 %-ot, s így már más miatt többet nem tudnának levonni.)
Teljes köztünk az egyetértés ez ügyben, de nem tudjuk, mi a teendő? Kertesetet kell benyújtanom? Vagy egyességet kötnünk? Ha kereset kell, akkor milyen: gyermektartásdíj megállapítása iránti, vagy van olyan is, ami csak a levonást elrendelésére irányul?"

Erre azt a tanácsot kaptam, hogy nyújtsak be keresetet, amiben kérjem a gyermekelhelyezés, láthatás és gyermektartásdíj szabályozását.

De most olvastam olyat, hogy a bírósághoz kérelemmel lehet fordulni, amiben egyezségi kísérletre idézést lehet kérni.
Ez esetemben nem volna járható út? Megidéztetném az élettársamat, s ott megegyeznénk a tartásdíjban, meg hogy ez levonás útján kerüljön megfizetésre.

Szerintetek megoldható így?

Mari1234 # 2013.02.17. 15:37

Köszönöm végrehajtó1 a segítséget!

Tehát mindenképp keresetet kell benyújtanom...

mamek77 # 2013.02.16. 21:05

Nagyon szépen köszönöm

végrehajtó1 # 2013.02.16. 19:30

Előlegezés:

22. §139 (1) A gyermektartásdíj megelőlegezésének akkor van helye, ha

1. a bíróság a tartásdíjat jogerős határozatában már megállapította vagy van olyan külföldi bíróság, vagy más hatóság által hozott jogerős határozat, amelyet a Magyarországon élő gyermek javára nemzetközi szerződés vagy viszonosság alapján kell végrehajtani, és
  2. a gyermektartásdíj összegének behajtása átmenetileg lehetetlen, továbbá
  3. a gyermeket gondozó szülő vagy más törvényes képviselő nem képes a gyermek részére a szükséges tartást nyújtani,

feltéve, hogy a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi átlagjövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét.

(2) Az egy főre jutó jövedelem megállapításánál a 131. § (2) bekezdését kell alkalmazni.

(3)140 A gyámhatóság a gyermektartásdíj behajthatatlanságát a gyermektartásdíj fizetésére kötelezett személy rendszeres jövedelmére, illetve egyéb vagyonára vezetett eredménytelen végrehajtást követően állapítja meg. Az eredménytelen végrehajtást, illetve a végrehajtás szünetelését kimondó foglalási jegyzőkönyv hat hónapnál régebbi nem lehet.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott összeg számításánál a kérelem benyújtása időpontjában közös háztartásban élő közeli hozzátartozóként kell figyelembe venni a 19. § (4) bekezdésében meghatározott személyeket.

(5) Nincs helye a gyermektartásdíj megelőlegezésének, ha a kötelezett

1. lakóhelye olyan államban van, ahol a tartásdíj nemzetközi szerződés vagy viszonosság alapján nem érvényesíthető, vagy
  2. külföldi tartózkodási helye ismeretlen, vagy

c)141

1. a jogosulttal közös háztartásban él

e)142

(6) Nincs helye továbbá a gyermektartásdíj megelőlegezésének

1. részösszegű megfizetés vagy részösszegű behajthatóság esetén, ha ennek mértéke a bíróság által megállapított gyermektartásdíj alapösszegének ötven százalékát meghaladja, vagy
  2. lejárt gyermektartásdíj esetén.

(7) A feltételek fennállása esetén a gyermektartásdíj megelőlegezése a gyermek nagykorúvá válása után is megállapítható, illetve a már megállapított gyermektartásdíj továbbfolyósítható addig az időpontig, ameddig a középfokú nappali oktatás munkarendje szerinti tanulmányokat folytat, de legfeljebb huszadik évének betöltéséig.

23. § (1)143 A gyámhatóság a bíróság által a tartásdíj megfizetésére kötelező határozatában megállapított összeget, százalékos marasztalás esetében az alapösszeget előlegezi meg azzal, hogy a megelőlegezett gyermektartásdíj összege nem haladhatja meg gyermekenként az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 50%-át.

(2)144 A gyámhatóság az (1) bekezdésben meghatározott összegnél alacsonyabb összeget akkor állapíthat meg, ha a gyermek tartását a gondozó szülő részben biztosítani tudja. A megelőlegezett összeg ebben az esetben sem lehet kevesebb az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 10%-ánál.

(3)145 A gyámhatóság a gyermektartásdíj megelőlegezését elrendelő határozatát a fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatóvá nyilváníthatja.

(4)146 A gyámhatóság a gyermektartásdíj megelőlegezését a központi költségvetés terhére biztosítja.

24. § (1)147 Ha a gyermektartásdíj megelőlegezését jogerősen megállapítják, az a kérelem benyújtásától esedékes. A folyósítás időtartama a kérelem benyújtásának napjától az alapul szolgáló ok előrelátható fennállásáig, legfeljebb azonban három évig tart. A feltételek fennállása esetén - függetlenül az adók módjára történő behajtás eredményétől - ugyanazon gyermekre tekintettel, egy alkalommal, legfeljebb további három évre a megelőlegezés továbbfolyósítható, illetve ismételten elrendelhető.

(2)148 Ha a gyermektartásdíj megelőlegezését jogerősen elrendelték, az a kérelem benyújtásától esedékes, azzal, hogy ha a kérelmet

1. a tárgyhónap 15-éig nyújtották be, a gyermektartásdíj megelőlegezését elrendelő jogerős határozatban megállapított teljes összeget,
  2. a tárgyhónap 15-ét követően nyújtották be, a gyermektartásdíj megelőlegezését elrendelő jogerős határozatban megállapított összeg 50%-át

kell kifizetni.

(3)149 A gyámhatóság hivatalból vagy a külön jogszabályban meghatározott szervek és személyek értesítése alapján a gyermektartásdíj folyósítását - legfeljebb hat hónapra - felfüggeszti, ha

1. a kérelmezőnek a 22. § (1) bekezdésében meghatározott körülményeiben változás állt be,

b)150 a kötelezett rendszeres jövedelmére, illetve az egyéb vagyonára vezetett végrehajtás eredménnyel jár, feltéve, hogy annak mértéke a bíróság által megállapított gyermektartásdíj alapösszegének ötven százalékát meghaladja,

c)151 a kötelezett a kérelmező részére legalább két egymást követő alkalommal közvetlenül fizet tartásdíjat, feltéve, hogy annak összege alkalmanként a bíróság által megállapított gyermektartásdíj alapösszegének ötven százalékát meghaladja,

1. a gyermek ideiglenes hatályú elhelyezését rendelték el.

(4)152 A gyámhatóság a felfüggesztést követő vizsgálat eredményeképpen, ha a felfüggesztés időtartama alatt a jogosult nem részesült a 22. § (6) bekezdés a) pontjában meghatározott mértékű gyermektartásdíjban - a felfüggesztés lejárta után - elrendeli a gyermektartásdíj további folyósítását és a felfüggesztés időtartamára esedékes megelőlegezett gyermektartásdíj utólagos, egy összegben történő kifizetését vagy a megelőlegezést megszünteti.

(5)153 A gyámhatóság a gyermektartásdíj megelőlegezését megszünteti, ha154

a)155 a gyermek - a gyámhatóság, illetve a bíróság végrehajtható határozata alapján - a külön élő másik szülő vagy más személy gondozásába kerül,

1. a gyermek nagykorúvá vált, és nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat nem folytat,

c)156 a gyermeket a gyámhatóság átmeneti vagy tartós nevelésbe vette,

1. a kötelezett meghalt.

(6)157

(7)158 Ha a gyermektartásdíj megelőlegezésére való jogosultság megszűnik, az a jogosultság megszűnésének hónapjáig esedékes azzal, hogy ha a megszűnés

1. a tárgyhónap 15-éig következik be, a gyermektartásdíj megelőlegezését elrendelő jogerős határozatban megállapított összeg 50%-át,
  2. a tárgyhónap 15-ét követően következik be, a gyermektartásdíj megelőlegezését elrendelő jogerős határozatban megállapított teljes összeget

kell kifizetni.

(8)159 A megelőlegezett gyermektartásdíjat a kötelezett a Polgári Törvénykönyvben meghatározott kamattal az államnak megtéríti. A megelőlegezett gyermektartásdíjnak meg nem térült összegét adók módjára kell behajtani az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései szerint.

(9)160 A megelőlegezett gyermektartásdíj behajtása során a hátralékra a települési önkormányzat jegyzője adóügyi hatáskörében indokolt esetben méltányosságból részletfizetést vagy kamatelengedést engedélyezhet. A települési önkormányzat jegyzője adóügyi hatáskörében a hátralék teljes összegét akkor engedheti el, ha a kötelezett gyermeke a reá tekintettel megelőlegezett gyermektartásdíjat hagyatéki teherként megörökli.

mamek77 # 2013.02.16. 18:15

Az is érdekelne az állami megelőlegezéssel kapcsolatban /ha van ezzel kapcsban tapasztalat/, hogy a korábban jogerősen megítélt gyerektartás összegéhez képest kb milyen arányú állami megelőlegezést szoktak megállapítani. Megadják a korábban megítélt gyerektartás teljes összegét, vagy annak csak egy részét?
2006-ban a két gyerkőcre 10-10.000 ft tartásdíj lett megállapítva.

Illetve, hogy annak ellenére, hogy az apuka nem fizet és jelenleg is bv intézetben sütteti a hasát, van-e lehetőség arra, hogy a 7 évvel ezelőtt megállapított gyerektartás összegét a bíróságon egy új peres eljárás keretében megemeljék? Hiszen 7 év alatt legalsó hangon számolva is min 30%-ot romlott a pénz értéke /infláció/

mamek77 # 2013.02.16. 17:57

Hát konkrétan a rendőrségi feljelentés után bementem a végrehajtóhoz, és jeleztem, hogy a korábbi behajtásból már két éve nem kapok pénzt. És hogy kéne nekem az állami megelőlegezéshez valami papír arról, hogy mivel börtönbe van, nem behajtható rajta a gyerektartás. Erre a nőci aki bent volt az irodában azt mondta, hogy írjak meg, és adjam be egy kérelmet, hogy kérem az előző végrehajtás megszüntetését, és egy új végrehajtási eljárás indítását. Én nem értek hozzá, azt csináltam amit a végrehajtónál ücsörgő irodista nénike mondott nekem.

Igazából az érdekel hogy ugyebár én a két év elmaradás miatt feljelentettem. Viszont a rendőrségen vhogy úgy magyarázták, hogy arra az időre amit ebből a két évből ő bv intézetben töltött nem tudok "követelni", mert a betegségből, vagy bv-ben történt fogvatartásból adódó nemfizetés ilyen szempontból önhibán kívülinek minősül, és arra az időre nem követelhetem az elmaradást...?
Tehát ha ő a nemfizetős két év alatt másfél évet börtönben ült, akkor én hiába harcolok, és ha fejre állok is csak fél év elmaradást fognak neki felróni??

végrehajtó1 # 2013.02.16. 16:11

Kereset a bíróságra hogy a viszony megromlott és kéred a gyerektartás megállapítását 6 hónapra visszamenőleg.

Csatolod:-gyerek anyakönyvi kivonata,apasági nyilatkozat (ha van),

Nyilatkozol a kapcsolat tartásról, gyerek elhelyezésről,stb stb

3 pld-*ban add be.Tértisen.Első tárgyaláson megegyeztek azt az egyezséget a bíró jóvá fogja hagyni.Majd ha jogerős lesz akkor vh kérsz.Így a lakásból is kaptok vissza valamennyit.

Mari1234 # 2013.02.16. 15:57

Nem egészen értem...
Mi arról a házról már lemondtunk. Annak árverezés lesz a vége, de a befolyó összeg közel sem fogja fedezni a hitel összegét.

végrehajtó1 # 2013.02.16. 15:38

Nincsen neki semmie, csak egy svájci frankkal alaposan megterhelt házrésze, amibe az exe lakik.

elég az.Vhjogot reá.

Mari1234 # 2013.02.16. 15:32

amiben
(bocs)