Tisztelt Ügyvéd Nő/Úr!
Az én problémám, amivel kapcsolatban tanácsot szeretné kérni a következő:
2001. szeptember óta nevelem egyedül 2 gyermekemet, 2002-ben váltunk el az exemmel. A gyermektartásdíj fizetéssel már akkor is adódtak problémák, majd jött egy jobb időszak, amikor fizetett, saját belátása szerint - nem letiltás útján. Évekkel később kiderült, hogy bejelentett munkahelye volt, és nem a jövedelmének 20-20%-át fizette, csupán a minimum összeget. Ekkor én a bíróságtól kértem, hogy a korábbi ítéletnek megfelelően tiltsák le a meghatározott %-os összegű gyerektartást a fizetéséből... és láss csodát 40ezer Ft-tal többet kaptam, mint azelőtt. Emiatt kb 2 évig pereskedtünk, s a bíróság számára is bizonyítottá vált, hogy a korábbi tárgyalás alkalmával félrevezetve a bíróságot azt hazudta, hogy nincs munkahelye. Mint kiderült, már akkor is volt.
Válásunk után neki született még egy gyermeke, akire tekintettel ÉN kértem a százalékos mérték csökkentését (neki még ehhez sem volt elég esze). Ez a csökkentés még nem történt meg.
Időközben, kb 2 éve a volt munkahelyéről közös megegyezéssel eljött. A gyermektartásdíj az alábbiak szerint van megállapítva: Gyermekenként 20-20 %, de minumum 20.000-20.000,- Ft.
A helyzet az, hogy 2 éve csupán havi 1000, azaz egyezer Ft-ot fizet. Tehát már cca. 936.000,- Ft-tal tartozik, nem beszélve az ügyvédi költségemről, amit a bírósági végzésnek megfelelően ki kell fizessen részemre. Mindenféle végrehajtás sikertelen, ugyanis állítólag nincs a nevén az a ház sem, amely közös neki az élettársával (együtt is vettek fel rá hitelt).
Szeretném az állammal megelőlegeztetni a gyerektartást, ami sajnos úgy néz ki nem jön össze. Ennek oka az, hogy a fiam 15000 Ft-os ösztöndíját is be kell számolni a család jövedelmébe, így az egy főre eső összeghatárt átlépjük. Tipikusan abban a helyzetben vagyunk, hogy a fizetésen az éhenhaláshoz sok, a megélhetéshez kevés.
Van-e értelme, illetve lehet-e egyáltalán büntetőeljárást indítani ellene a tartásdíjfizetési kötelezettség elmulasztása miatt, ha fizet havi 1000 Ft-ot?
A gyerekekkel a kapcsolatot nem keresi, sem születés-, sem névnap, sem karácsony...ajándék semmi. A kisebbik gyermekem (14 éves lány) 2 éve tőlünk 350 km-re, Győrben tanul kézilabda akadémiai osztályban, élsportoló, az ő költségei nagyon megnehezítik a megélhetésünket. (csak egy haza és visszautazása 8000 Ft). Lakáshitelt fizetek, stb...
Tényleg nagyon védi a gyermekek érdekeit az állam:-(, a mi esetünkben is apuka az, aki éli világát nem törődve azzal, hogy mit esznek a gyermekei.
Kérem adjon tanácsot mit tehetnék, hogy a jogosan járó gyermektartásdíjat megkapjam???
Juci917