Gyermektartás

mystra # 2014.04.07. 13:41

A bíróság a mindenkori fizetésének 20%, de minimálisan 20.000 forint tartásdíj megfizetésére kötelezte a volt élettársamat. Most külföldön dolgozik, azt mondja magyar bért nem kap, amiből magasabb összeget tudnék érvényesíteni, a külföldi bére pedig ellátmány címén fut, amit ő egy az egyben szállásra és étkezésre használ fel. Ugyanakkor tudom, -mivel eddig is évekig kint dolgozott-, hogy ő ebből hivatalosan adót fizet a német államnak, hiszen hónapról hónapra jött az értesítés. Így sem lehet ebből magasabb tartásdíjat érvényesíteni?

ObudaFan # 2014.04.03. 14:34

Főszabály szerint a korábbi törvényt kell alkalmazni.
Nincs olyan, hogy mi a törvényes kapcsolattartás. Minden szülőpárnak más az élethelyzete, és a gyerekek is mások máshogy lehet ezt szabályozni. Ilyen korú gyermeknél szerintem még a heti 2*2 óra lehet megfelelő. Arra sincs törvény, hogy hány éves kortól viheti el a gyermeket, mert minden gyerek más és mert eltérhet az, hogy korábban a gyermeknek mennyire volt lehetősége a másik szülőt megismerni. Mindenesetre 3 éves kortól általában el lehet vinni.
Kártérítés akkor kérhető, ha van kár.

Sixty # 2014.04.03. 04:52

A következőkben szeretnék segítséget kérni:
Tavalyi év folyamán adtam be a válókeresetet, természetesen még tart a válásunk. Van egy közös 7 hónapos gyermekünk, aki velem (anyánál) marad.

• Melyik családjogi törvény érvényes ránk? Még a tavalyi vagy, ami idén lépett hatályba?
  • A láthatást mettől meddig vagyok köteles biztosítani neki? A heti 2*2 óra a törvényes?
  • Törvény szerint hány éves korától viheti el a gyermeket és milyen időtartamra?
  • Ha apaságit kér (mert szerinte nem az övé a baba, de természetesen nem így van) és bebizonyosodik a tény, hogy az övé a gyerek, akkor kérhető bármiféle kártérítés? Mondjuk akár nem nekem, hanem a gyermek javára?
hozozazo # 2014.03.27. 12:39

Köszönöm szépen!

pazs # 2014.03.27. 12:15

Neked legalább 50.000,- forintot kell kapnod havonta a két gyerekre, ha nem így van, kérj végrehajtást. Amúgy ez a 12,5% gyerekenként négy gyerek esetén tök reális, az ötödik gyerekkel még simán lehet, hogy csökkentik is, de hátha nem.

hozozazo # 2014.03.27. 11:08

3 anya van, tudna fizetni többet,mert a világot bejárják csak a "hivatalos" bére ennyi,amennyiből én 30.000 ft körüli összeget kapok.
A nagy fiúra,amikor váltunk sem fizetett,mert megállapodott az anyjával,hogy nem kell-mert örült ha nem látja,nem hall róla.
Én is így lennék vele,csak mögöttem nem állnak gazdag adakozó rokonok.

pazs # 2014.03.27. 10:59

Mennyi a jövedelme? A 19 évesre is fizet még? Mennyit? Hány anya van összesen?

Tényleg nem túl sok, de lehet, hogy ennél többet nem tud fizetni amúgy sem.

hozozazo # 2014.03.27. 10:54

Leesett.

A legnagyobb 19 ,
a közösek 9 és 10
a legkisebb 4 és hamarosan érkezik az 5.
12,5 % -ot kapok gyerekenként a béréből,minimum 25000 ft-ot.
Ami lássuk be,nem túl sok és ahogy kérte a csökkentést a 4. gyerek születése után,gondolom most is fogja kérni.
Mire számíthatok?

pazs # 2014.03.27. 10:32

Akkor magyarul: honnan tudnánk? Melyik gyerek hány éves és mennyi most a gyerektartás?

hozozazo # 2014.03.27. 10:00

Ez nekem válasz?
Mert,ha igen nem értem:)

ius latratus # 2014.03.27. 09:47

Pusztán ennyiből ezt itt ki mondja meg neked?

hozozazo # 2014.03.27. 09:41

Sziasztok,
az alábbiakban szeretnék segítséget kérni:
A volt férjemmel van két közös gyerekünk, neki az új kapcsolatából most születik meg az 5. gyereke.
A legnagyobb 19 éves.
Ha kéri megkapja a gyerektartás csökkentését?

Köszönettel: hozozazo

monalisa1 # 2014.03.24. 14:02

Forduljon bírósághoz és kérje a t.díj kötelezés felülvizsgálatát.

ERLAU # 2014.03.24. 10:47

Tisztelt Jogi Fórum!
Az alábbi probléma értelmezésére kérek segítséget:

1. Elváltunk 2008-ban, a lányunk 23 éves. A gyerektartás megegyezett összege 40 ezer Ft/hó (nem vonják, utalom pontosan). A lányom 2010-ben kezdte főiskolai tanulmányait (nappali tagozat, 6+1 félév, 150 ezer Ft/félév tandíj), ez év januárban kellett volna végeznie. Hiányzik még kb. 3-4 vizsga, 1 nyelvvizsga és a szakdolgozata (megszakította velem a kapcsolatot, az info. szerzett). Akadálya nem volt a tanulmányoknak ill. évente hónapokat tölt a barátjánál külföldön, 3 éven keresztül félrevezetett az iskolai helyzetéről. A várható legkorábbi befejezés 2015-ben lehet.
Mivel önhibájából nem végezte még el az iskolát, kérhetem a tartás megszüntetését (felfüggesztését)? Az új PTK. alapján kérhetem az iskolát a tanulmányi előremenetel hivatalos közlésére?
2. A lányom teljesen megszakította velem és a nagyszüleivel is a kapcsolatot (egy városban élünk), lényegében hogy ne kérjem számon rajta tanulmányai helyzetét. Kérhetem az érdemtelenség megállapítását?

Összegezve: a tartásdíj fizetése nem probléma számomra, de nagykorú lányom - fenti helyzet alapján - tartásdíj megszüntetése életszerű lenne szerintem.
A segítséget előre is köszönöm!

Csabees6639 # 2014.03.21. 17:18

A nagylány nappali tagozatos 2 éves intenzív érettségire felkészítő gimnáziumba jár. Genetikai betegségben szenved, súlyos gerincferdüléssel, aminek következtében igen nehéz iskola mellett munkát találnia.

A rokontartást azzal utasította el anno a bíróság, mert az anya jövedelme alacsony volt. Azóta, mint írtam jelentősen megemelkedett. A kislány körül viszont jelentős költségnövekedés nem történt a 2 év alatt. De ezek szerint a bíróság majd tényleg eldönti...

monalisa1 # 2014.03.21. 17:06

A másodállás beszámítását eddig megúsztad... Azt hogy a 20 évesre miért nem kapsz un. felnőttartást azt neked kell tudni, ha kell "meccsezzétek" le újra az anyával.
Egy 8 - nemsokára 10 - éves gyermekre van költség, kiadás: ruha, kaja, iskola, stb. A bíróság majd eldönti mennyi is a reális, megalapozott igény, persze figyelemmel az apa jövedelmének "határait".

Külön: sok felső sulisnak van valamilyen munkája amivel ki tudja egészíteni a pénzét.

Csabees6639 # 2014.03.21. 16:48

Kedves Monalisa1!

A felsorolt tételeket is alapul véve sem változott a bérem 1 fillért sem 2011 decembere, az itélethozatal óta. Az anya bére viszont 25.000,- Ft-tal nőtt. A bíró azt mondja, mégis emelni kell a tartásdíjat és ki kell terjeszteni a másodállásomra is, ami eddig nem volt beszámítva. Még így is a családi pótlék nélkül is majd duplájára nőne a tartásdíj összege. Jogos ez egy 8 éves gyereknél? Természetesen a nálam élő 20 éves nappali tagozaton járó gyermekem is én tartom el, arra nem kapok egy fillért sem az anyától!

monalisa1 # 2014.03.21. 15:23

Csabees6639

Az előző év mindenösszes nettó jövedelmét veszik figyelembe, tehát nem csak az alapbért. (Pl. jutalom, prémium, túlóradíj, ezen kívül esetleges másodállás, mellékfoglalkozás stb.) / A cs.pótlék az államtól van, ne számítsd a t.díjhoz.

pazs # 2014.03.21. 14:30
  1. Amíg a bíróság meg nem szünteti a tartásdíjfizetési-kötelezettséged vagy úgy nem állapodtok meg, kell.
  2. Lásd fent. Megszüntetni akkor fogja, ha te már nem vagy képes tartani és/vagy a fiad már képes magát eltartani (praktikusan befejezi az első szakmát adó iskolát, bár a bukdácsolás ez ellen szól).
  3. El bizony, egy esetleges perben erre is hivatkozhatsz.
Laci10 # 2014.03.21. 13:26

Tisztel Ügyvéd Úr!

Fiam után fizetem a tartásdíjat, aki júliusban lesz 25 éves. Már két alkalommal halasztott a főiskolán, mert nem sikerült a vizsgája. Talán jövőre megszerzi a diplomáját.
Kell-e fizetnem a tartásdíjat? Ha igen meddig? Elvárható-e, hogy dolgozzon, hiszen most már csak a hiányzó tantárgyat kell tanulnia?
Köszönettel: Bencz László

Csabees6639 # 2014.03.21. 12:43

Elnézést kérek, de a válasz azaz a lottó számos poén az én kérdésemhez fűződött?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.21. 09:57

Továbbá a heti nyerő lottószámok is jöhetnek...

Csabees6639 # 2014.03.21. 09:55

Tisztelt Jogí Fórum!

Azt szeretném megtudni, hogy a 2011 év végén megállapított tartásdíj (nem közös megegyezéses) hogy változik egy tavaly októberben a másik fél részéről beadott emelés iránti kérelem alapján?

Akkoriban 2 gyerek az anyánál, 1 nálam került elhelyezésre 16,6-16,6% arányban egy jövedelmemből. Időközben az anyánál levő gyerek tartásdíj fizetési kötelezettség teljes egészében megszűnt, a nálam élő gyermek pedig rokontartásra jogosultá változott, de az anya alacsony jövedelme alapján ő nem köteles fizetni semmit. Az anya és a bíró (?) úgy érvel, hogy 1 gyerek után 20% fizetendő, ráadásul kiakarják terjeszteni minden jövedelmemre, ami a számításaim szerint egy 8 éves gyerek esetében családi pótlékkal mindennel egybe vetve 70.000!!! ft lenne a 2011 évi 27.000 Ft-tal ellentétben!
Jövedelmem 2011 óta 1 fillért nem változott, az anya jövedelme viszont 25.000!!! Ft-tal nőtt, miközben a gyerek óvodából iskolába került.

Válaszukat előre is köszönöm!

Mariann005 # 2014.03.21. 07:24

Cell Energy.....igen, pontosan így értem ahogy írtad!

ObudaFan # 2014.03.20. 13:55

A 2014. március 15. után érvényesített tartásdíj megállapítása, módosítása, megszüntetése iránti igényekre alkalmazhatóak az új rokontartási szabályok.