A bíróság a mindenkori fizetésének 20%, de minimálisan 20.000 forint tartásdíj megfizetésére kötelezte a volt élettársamat. Most külföldön dolgozik, azt mondja magyar bért nem kap, amiből magasabb összeget tudnék érvényesíteni, a külföldi bére pedig ellátmány címén fut, amit ő egy az egyben szállásra és étkezésre használ fel. Ugyanakkor tudom, -mivel eddig is évekig kint dolgozott-, hogy ő ebből hivatalosan adót fizet a német államnak, hiszen hónapról hónapra jött az értesítés. Így sem lehet ebből magasabb tartásdíjat érvényesíteni?
Gyermektartás
Főszabály szerint a korábbi törvényt kell alkalmazni.
Nincs olyan, hogy mi a törvényes kapcsolattartás. Minden szülőpárnak más az élethelyzete, és a gyerekek is mások máshogy lehet ezt szabályozni. Ilyen korú gyermeknél szerintem még a heti 2*2 óra lehet megfelelő. Arra sincs törvény, hogy hány éves kortól viheti el a gyermeket, mert minden gyerek más és mert eltérhet az, hogy korábban a gyermeknek mennyire volt lehetősége a másik szülőt megismerni. Mindenesetre 3 éves kortól általában el lehet vinni.
Kártérítés akkor kérhető, ha van kár.
A következőkben szeretnék segítséget kérni:
Tavalyi év folyamán adtam be a válókeresetet, természetesen még tart a válásunk. Van egy közös 7 hónapos gyermekünk, aki velem (anyánál) marad.
- Melyik családjogi törvény érvényes ránk? Még a tavalyi vagy, ami idén lépett hatályba?
- A láthatást mettől meddig vagyok köteles biztosítani neki? A heti 2*2 óra a törvényes?
- Törvény szerint hány éves korától viheti el a gyermeket és milyen időtartamra?
- Ha apaságit kér (mert szerinte nem az övé a baba, de természetesen nem így van) és bebizonyosodik a tény, hogy az övé a gyerek, akkor kérhető bármiféle kártérítés? Mondjuk akár nem nekem, hanem a gyermek javára?
Köszönöm szépen!
Neked legalább 50.000,- forintot kell kapnod havonta a két gyerekre, ha nem így van, kérj végrehajtást. Amúgy ez a 12,5% gyerekenként négy gyerek esetén tök reális, az ötödik gyerekkel még simán lehet, hogy csökkentik is, de hátha nem.
3 anya van, tudna fizetni többet,mert a világot bejárják csak a "hivatalos" bére ennyi,amennyiből én 30.000 ft körüli összeget kapok.
A nagy fiúra,amikor váltunk sem fizetett,mert megállapodott az anyjával,hogy nem kell-mert örült ha nem látja,nem hall róla.
Én is így lennék vele,csak mögöttem nem állnak gazdag adakozó rokonok.
Mennyi a jövedelme? A 19 évesre is fizet még? Mennyit? Hány anya van összesen?
Tényleg nem túl sok, de lehet, hogy ennél többet nem tud fizetni amúgy sem.
Leesett.
A legnagyobb 19 ,
a közösek 9 és 10
a legkisebb 4 és hamarosan érkezik az 5.
12,5 % -ot kapok gyerekenként a béréből,minimum 25000 ft-ot.
Ami lássuk be,nem túl sok és ahogy kérte a csökkentést a 4. gyerek születése után,gondolom most is fogja kérni.
Mire számíthatok?
Akkor magyarul: honnan tudnánk? Melyik gyerek hány éves és mennyi most a gyerektartás?
Ez nekem válasz?
Mert,ha igen nem értem:)
Pusztán ennyiből ezt itt ki mondja meg neked?
Sziasztok,
az alábbiakban szeretnék segítséget kérni:
A volt férjemmel van két közös gyerekünk, neki az új kapcsolatából most születik meg az 5. gyereke.
A legnagyobb 19 éves.
Ha kéri megkapja a gyerektartás csökkentését?
Köszönettel: hozozazo
Forduljon bírósághoz és kérje a t.díj kötelezés felülvizsgálatát.
Tisztelt Jogi Fórum!
Az alábbi probléma értelmezésére kérek segítséget:
1. Elváltunk 2008-ban, a lányunk 23 éves. A gyerektartás megegyezett összege 40 ezer Ft/hó (nem vonják, utalom pontosan). A lányom 2010-ben kezdte főiskolai tanulmányait (nappali tagozat, 6+1 félév, 150 ezer Ft/félév tandíj), ez év januárban kellett volna végeznie. Hiányzik még kb. 3-4 vizsga, 1 nyelvvizsga és a szakdolgozata (megszakította velem a kapcsolatot, az info. szerzett). Akadálya nem volt a tanulmányoknak ill. évente hónapokat tölt a barátjánál külföldön, 3 éven keresztül félrevezetett az iskolai helyzetéről. A várható legkorábbi befejezés 2015-ben lehet.
Mivel önhibájából nem végezte még el az iskolát, kérhetem a tartás megszüntetését (felfüggesztését)? Az új PTK. alapján kérhetem az iskolát a tanulmányi előremenetel hivatalos közlésére?
2. A lányom teljesen megszakította velem és a nagyszüleivel is a kapcsolatot (egy városban élünk), lényegében hogy ne kérjem számon rajta tanulmányai helyzetét. Kérhetem az érdemtelenség megállapítását?
Összegezve: a tartásdíj fizetése nem probléma számomra, de nagykorú lányom - fenti helyzet alapján - tartásdíj megszüntetése életszerű lenne szerintem.
A segítséget előre is köszönöm!
A nagylány nappali tagozatos 2 éves intenzív érettségire felkészítő gimnáziumba jár. Genetikai betegségben szenved, súlyos gerincferdüléssel, aminek következtében igen nehéz iskola mellett munkát találnia.
A rokontartást azzal utasította el anno a bíróság, mert az anya jövedelme alacsony volt. Azóta, mint írtam jelentősen megemelkedett. A kislány körül viszont jelentős költségnövekedés nem történt a 2 év alatt. De ezek szerint a bíróság majd tényleg eldönti...
A másodállás beszámítását eddig megúsztad... Azt hogy a 20 évesre miért nem kapsz un. felnőttartást azt neked kell tudni, ha kell "meccsezzétek" le újra az anyával.
Egy 8 - nemsokára 10 - éves gyermekre van költség, kiadás: ruha, kaja, iskola, stb. A bíróság majd eldönti mennyi is a reális, megalapozott igény, persze figyelemmel az apa jövedelmének "határait".
Külön: sok felső sulisnak van valamilyen munkája amivel ki tudja egészíteni a pénzét.
Kedves Monalisa1!
A felsorolt tételeket is alapul véve sem változott a bérem 1 fillért sem 2011 decembere, az itélethozatal óta. Az anya bére viszont 25.000,- Ft-tal nőtt. A bíró azt mondja, mégis emelni kell a tartásdíjat és ki kell terjeszteni a másodállásomra is, ami eddig nem volt beszámítva. Még így is a családi pótlék nélkül is majd duplájára nőne a tartásdíj összege. Jogos ez egy 8 éves gyereknél? Természetesen a nálam élő 20 éves nappali tagozaton járó gyermekem is én tartom el, arra nem kapok egy fillért sem az anyától!
Csabees6639
Az előző év mindenösszes nettó jövedelmét veszik figyelembe, tehát nem csak az alapbért. (Pl. jutalom, prémium, túlóradíj, ezen kívül esetleges másodállás, mellékfoglalkozás stb.) / A cs.pótlék az államtól van, ne számítsd a t.díjhoz.
- Amíg a bíróság meg nem szünteti a tartásdíjfizetési-kötelezettséged vagy úgy nem állapodtok meg, kell.
- Lásd fent. Megszüntetni akkor fogja, ha te már nem vagy képes tartani és/vagy a fiad már képes magát eltartani (praktikusan befejezi az első szakmát adó iskolát, bár a bukdácsolás ez ellen szól).
- El bizony, egy esetleges perben erre is hivatkozhatsz.
Tisztel Ügyvéd Úr!
Fiam után fizetem a tartásdíjat, aki júliusban lesz 25 éves. Már két alkalommal halasztott a főiskolán, mert nem sikerült a vizsgája. Talán jövőre megszerzi a diplomáját.
Kell-e fizetnem a tartásdíjat? Ha igen meddig? Elvárható-e, hogy dolgozzon, hiszen most már csak a hiányzó tantárgyat kell tanulnia?
Köszönettel: Bencz László
Elnézést kérek, de a válasz azaz a lottó számos poén az én kérdésemhez fűződött?
Továbbá a heti nyerő lottószámok is jöhetnek...
Tisztelt Jogí Fórum!
Azt szeretném megtudni, hogy a 2011 év végén megállapított tartásdíj (nem közös megegyezéses) hogy változik egy tavaly októberben a másik fél részéről beadott emelés iránti kérelem alapján?
Akkoriban 2 gyerek az anyánál, 1 nálam került elhelyezésre 16,6-16,6% arányban egy jövedelmemből. Időközben az anyánál levő gyerek tartásdíj fizetési kötelezettség teljes egészében megszűnt, a nálam élő gyermek pedig rokontartásra jogosultá változott, de az anya alacsony jövedelme alapján ő nem köteles fizetni semmit. Az anya és a bíró (?) úgy érvel, hogy 1 gyerek után 20% fizetendő, ráadásul kiakarják terjeszteni minden jövedelmemre, ami a számításaim szerint egy 8 éves gyerek esetében családi pótlékkal mindennel egybe vetve 70.000!!! ft lenne a 2011 évi 27.000 Ft-tal ellentétben!
Jövedelmem 2011 óta 1 fillért nem változott, az anya jövedelme viszont 25.000!!! Ft-tal nőtt, miközben a gyerek óvodából iskolába került.
Válaszukat előre is köszönöm!
Cell Energy.....igen, pontosan így értem ahogy írtad!
A 2014. március 15. után érvényesített tartásdíj megállapítása, módosítása, megszüntetése iránti igényekre alkalmazhatóak az új rokontartási szabályok.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02